Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

AFC United - Skytteholm

"...ett hån mot fotbollen i allmänhet..."


Klubb:
Athletic FC United

Dräkt:
Orange tröjor, orange byxor
Bildad:
2007
Meriter:
2 säsonger i andradivisionen. 8:e plats -15 (24:e lag i Sverige). 
Match:
AFC-Sirius 2-2 mån 28/9 -15
Avstånd:
69 km
Hemsida:

Hur är det att vara på arenan?
Ja, vad ska man säga om detta? Mer än att AFC United är ett hån mot fotbollen i allmänhet och en passionerad bortaguidare i synnerhet. AFC United är en klubb som spelar där det passar för tillfället; klubbens egentliga hemvist är Skytteholms IP i Solna där man spelade från bildandet 2007 till övertagandet av Väsby 2012. Då flyttade man till vidriga Vilundavallen där man spelade 2012-2013, sedan flyttade klubben tillbaka till Skytteholm, innan man inför säsongen 2017 helt lämnade 08-området för Tunavallen i Eskilstuna efter att ha annekterat klassiska Eskilstuna City. Fler tecken än så känns onödigt att ödsla på detta sorgliga spektakel.

Stämning/klack

Nejnejnejnejnej. Nej.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/till fots:
Skytteholm är en tunnelbanevänlig arena, ta blå linjen mot Akalla och stig av vid Solna centrum, så är det mindre än 5 minuters gångväg. Ta den norra utgången mot Råsunda, och följ skyltarna mot Skytteholm till vänster genom gångtunneln. Fortsätt rakt fram, förbi macken och över Huvudstagatan, runda hamburgerrestaurangen så ligger Skytteholm precis bakom.
E4 från Uppsala/ E18 från Norrtälje: Följ E4 söderut mot Stockholm, och ta av mot Solna och Sundbyberg efter Frösunda. Ta höger på Frösundaleden och följ denna knappt 2 km mot Sundbyberg. Kör förbi Solna centrum, och ta sedan nästa vänster på Huvudstagatan mot Skytteholm. Ta direkt till höger och kör förbi hamburgerrestaurangen till parkeringen.
E18 från Enköping: Passera Rinkeby, och håll sedan till vänster på E18 mot Solna. Kör förbi Rissne och Ursvik, och ta sedan nästa till höger på Ursviksvägen mot Sundbyberg. Följ denna förbi Hallonbergen och Lötsjön, ta sedan första till vänster efter avfarten mot Duvbo, till Tulevägen. Följ denna och sedan Gränsvägen i knappt 2 km mot Solna C, ta sedan till vänster i Ankdammsrondellen mot Solna C till Frösundaleden. Ta nästa till höger på Huvudstagatan, och direkt höger igen förbi hamburgerrestaurangen för att komma till Skytteholms parkering.
E4/E20 från Södertälje/Rv 73 från Nynäshamn: Följ E4:an norrut över Essingebroarna och Kungsholmen. Håll sedan till vänster och ta av på avfarten mot Solna/Sundbyberg. Håll sedan till höger på Ekelundsvägen mot Solna centrum, rakt fram i nästa rondell, och sedan direkt till höger på Armégatan. Fortsätt rakt fram längs med Storgatan genom en vänsterkurva, och ta sedan till höger mot Solna centrum på Huvudstagatan. Följ denna rakt fram genom en rondell, fortsätt ytterligare 200 m, och ta till vänster vid hamburgerrestaurangen, parkeringen och Skytteholm ligger bakom denna.


Var kan man ta en öl?
Tack vare närheten till Solna centrum tar det inte lång tid hitta ett ställe att släcka törsten på. Om AIK har match samtidigt blir det dock trångt värre. Offside i Solna centrum fungerar bra för ändamålet, ett rymligt ställe med storbilds-TV.


Lite om AFC United
Den sorgliga soppa till klubb som AFC United utgör innehåller ingredienserna: En spellicens som vandrat från Djursholm, via Östermalm, Upplands-Väsby och till Solna, för att säsongen 2017 troligen återfinnas i Eskilstuna, ruinerna av två, kanske snart tre, fotbollsklubbar som slukats på vägen, samt ett koncept som enligt grundaren Alex ”Ryssen” Ryssholm ska vara Sveriges svar på Barcelona. Bortaguiden gör här ett försök att reda ut den trassliga historien med en tidslinje.
1969:
En kvartersklubb med namnet Ekebykamraterna bildas i Djursholm, närmare bestämt Djursholms-Ekeby.
1978: Efter att under de första tio åren fungerat som en ren ungdomsförening, debuterar Ekebykamraterna med ett seniorlag i division 9, och byter samtidigt namn till Djursholm Fotboll.
1991:
I en annan del av staden, på Östermalm, bildas FC Café Opera av ett gäng stekare, dörrvakter, servitörer och kockar på den berömda kändiskrogen, med krogentreprenören Alessandro Catenacci i spetsen. Samtidigt har Djursholms verksamhet blivit allt seriösare och nått till toppen av division 4.
1993:
Via en naturlig överklasskoppling hamnar Djursholm Fotboll och FC Café Opera i samspråk, och de båda slås ihop till Café Opera/Djursholm, vilket snart åter kortas till FC Café Opera.
2000:
Klättringen uppåt går snabbt, och år 2000 når lyxkrogsgänget sensationellt ända till Superettan under tränaren Claes Eriksson. Enda problemet är att publiken inte vill hitta till Stockholms Stadion där klubben spelar sina hemmamatcher.
2004: Café Opera får problem när samarbetsklubben AIK degraderas till Superettan. I Stockholms norra förorter finns en annan klubb med problem, Väsby IK, som vill ta sig till Superettan, men förlorar i kvalet år efter år. Väsbys ordförande ”Brytar-Börje” Andersson börjar kasta lystna blickar mot Caféet, vilket slutar med att de båda klubbarna går ihop: Café Opera + Väsby IK blir till Väsby United. Samtidigt flyttar FC Café Opera tillbaka till Djursholm och byter efter något år namn till FC Djursholm.
2006:
I en annan del av staden, Husby, gör korplaget Atletico Husby debut i division 8.
2007: Väsby United blir farmarlag till AIK. Samtidigt, i en annan del av staden, Solna, bildar Alex ”Ryssen” Ryssholm en ny klubb, Athletic FC, med huvudsyftet att hans 11-årige styvson ska få ett lag att spela i. 2009: AFC startar ett a-lag i division 7.
2010: Dags för Ryssens första övertagande av en klubb. Atletico Husby, som blivit allmänt känd då lagets stjärna Ahmed Ibrahim ”Romario” Ali knivmördats då han försökt medla i ett bråk, har hamnat i ekonomiska bekymmer. Ryssen kliver in och betalar skulderna, men flyttar raskt laget tillbaka till Solna och Skytteholm och döper om det till AFC, som nu köpt sig en plats i division 4.
2012:
Väsby United har övergivits av AIK och hotas nu av konkurs. Ryssen upprepar sitt koncept, betalar skulderna, räddar Väsby från konkurs och tar kontrollen över klubben (pikant nog anmäler även FC Djursholm intresse för att lösa ut Väsby och ta över klubben).
2013:
Väsby United byter namn till AFC United, och det andra AFC-laget i Solna läggs ned.
2014:
AFC flyttar tillbaka från Väsby till Skytteholm. Ryssen har nu högtflygande planer för sitt AFC, han har även startat en fotbollsakademi och låtit uppföra en hel träningsanläggning i Viby utanför Sollentuna.
2016: AFC stormar mot Allsvenskan under den karismatiske tränaren Özcan Melkemichel. Men ett problem återstår: publiken. Det är helt enkelt väldigt få som vill se AFC spela fotboll. Samtidigt, i en annan del av Mälardalen, undrar den klassiska klubben Eskilstuna City hur de ska bära sig åt för att avancera i seriesystemet, så att de kan dra nytta av sin fina arena Tunavallen. Och lösningen blir den gamla vanliga: sammanslagning och flytt – i skrivande stund återstår det att se om vi får se hybriden Eskilstuna AFC spela elitfotboll på Tunavallen säsongen 2017.


Orange ska det vara - AFC's dräkter är troligen inspirerade av förebilden Barcelonas bortaställ.


Lite om ”Ryssen”
Som framgått ovan är det omöjligt att definiera AFC geografiskt – den sol kring vilken AFC kretsar är istället ordföranden Alex ”Ryssen” Ryssholm. Som man kan gissa av namnet är Ryssen mycket riktigt ryss, född 1958 i S:t Petersburg med ett ”namn ingen kunde uttala i Sverige”. Efter en äventyrlig barn- och ungdom i Ryssland, innehållande bland annat en uppväxt på barnhem, en tid som soldat i den turkmeniska öknen och en sovjetisk mästartitel i modern femkamp, utbildade Ryssholm sig till jurist. Via en något oklar koppling med författarinnan Liza Marklund skaffade Ryssholm sig sedan kontakter i Sverige, och hjälpte storföretag som Spendrups och Volvo på den ryska marknaden. År 1989 flyttade han så till Sverige, och startade efter fem år upp bolaget Busmarket som lade grunden till hans blivande förmögenhet – och till AFC’s framgångar. Affärsidén var att köpa in begagnade bussar och sälja dem till Östeuropa, och Busmarket blev framgångsrika, med avtal om att ta emot de avlagda bussarna från jättar som Swebus, Busslink och Veolia. I början av 10-talet började Ryssen ägna allt mindre tid åt att köpa och sälja bussar och allt mer tid till att sköta om sin fotbollsklubb AFC, och vissa paralleller kan dras mellan verksamheterna – att köpa prisvärda produkter på andrahandsmarknaden, förädla dem och sälja med profit är något som förenar Busmarket med AFC. Tyvärr behandlade Ryssen sin fotbollsklubb precis som ett vanligt företag även på andra sätt – när AFC nådde sina framgångar genom att helt sonika köpa sig platser högre upp i seriesystemet och flyttade runt hela Mälardalen i jakt på publik, sponsorer och planer, då blev fotbollssveriges förste oligark till en personifiering av den av supportrar bespottade ”moderna fotbollen”.


Alex "Ryssen" Ryssholm ser jovialisk ut på sitt kontor.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.359725723977455
17.99258421175182
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.