Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

AIK - Friends Arena

"...den perfekta representanten för 2000-talets fotbollsupplevelse – och det är inte en komplimang..."

Klubb:
AIK

Dräkt:
Svarta tröjor med gul mönstring, vita byxor
Bildad:
1891
Meriter:
90 säsonger i Allsvenskan. 11 SM-guld, 1900, -01, -11, -14, -16, -23, -32, -37, -92, -98, 2009. 8 guld i Svenska Cupen, 1950, -51, -76, -85, -96, -97, -99, 2009. 3:e plats i maratontabellen. Deltagit 3 ggr i Champions league (gruppspel 2000), deltagit 10 ggr i UEFA-cupen, deltagit 3 ggr i Cupvinnarcupen (kvartsfinal 1997).
Match:
AIK-Sirius 1-0 mån 3/4 -17
Avstånd:
65 km
Hemsida:


Friends arena sedd över Hagalunds bangård.

Hur är det att vara på arenan?
Friends Arena invigdes 2012 och tog då över från Råsunda som nationalarena, och från Nya Ullevi som landets största idrottsarena. Friends är den perfekta representanten för 2000-talets fotbollsupplevelse – och det är inte en komplimang. Istället för att betala dyra matchbiljetter kan man stanna hemma och titta på sin widescreen-TV, för det är nämligen i stort sett samma känsla. Har sitter man nedknycklad i sin obekväma plaststol och betraktar matchen som en kuliss. Problemen med Friends är flera, och det mest uppenbara är att arenan är för stor – och dessutom känns större än vad den egentligen är. Här kan man få in runt 50,000 åskådare, d.v.s. cirka tre ggr så många som AIK’s publiksnitt som ändå är bland de högsta i Allsvenskan. Vid AIK-matcherna brukar det översta av de tre etagen stängas av och täckas över, arenan landar då på en publikkapacitet på 34 000 vilket inte är så värst mycket större än konkurrenten Tele2 Arena – men läktarnas flacka lutning och arenans volym gör att det känns mycket ödsligare här på Friends. Akustiken är dessutom ett känt sorgebarn, och fungerar lika dåligt på konserter som på fotbollsmatcher – ljudvolymen från den massiva AIK-klacken på Norra Stå blir till ett avlägset brus. Dessutom får man en obehaglig inomhuskänsla inuti Friends, taket är liksom på Tele2 Arena skjutbart, men även med öppet tak så skymtas endast en liten flik av himlen långt däruppe bortom stålbalkar och ljusriggar. Addera till detta den urusla bortasektionen; en sittplatssektion belägen i det sydöstra hörnet på nedre etaget, och Friends vinner priset som allsvenskans kanske sämsta bortaresa. För att fortsätta klagolåten så är dessutom läget erbarmligt tråkigt, mitt i det sterilt nybyggda området Arenastaden, granne med glasschabraksgallerian Mall of Scandinavia, och omgiven av oändliga rader av järnvägsspår. Av UEFA klassas Friends som en femstjärnig arena, här i bortaguiden får den på sin höjd en – här föredras Stadsparksvallen. Publikrekordet för Friends Arena innehas av bossen Bruce Springsteen, som i maj 2013 lockade över 55 000 besökare tre kvällar i rad. Samma år sattes också några andra publikrekord: rekordpublik i en bandymatch i finalen mellan Hammarby och SAIK med 38 500 åskådare, och rekordpublik för damfotbolls-EM i finalen mellan Tyskland och Norge med 41 300 åskådare.


Inte direkt intimt med allsvenskan på Friends Arena.


Stämning/klack
AIK är ett av de tre stora Stockholmslagen, men enligt en statistisk undersökning från 2013 var man det minst supportade laget i av de tre. Däremot har AIK ofta varit bäst på det som verkligen räknas – att fylla arenan. AIK är det lag som vunnit allsvenskans publikliga flest gånger (39), bl.a. hela 13 gånger sedan 1998. AIK-klacken är förstås Black Army, som bildades redan i början av 80-talet, som var beryktade och fruktade efter att bland annat bränt ned ett församlingshem i Norrköping 1992, men som idag fungerar som en respektabel supporterförening. Det finns också alternativa supporterföreningar i Sol Invictus, som lägger tonvikten på gräsrotsengagemang och läktarkultur, Smokinglirarna och Allmänna Supporterklubben. Och så finns ju tyvärr också Firman, huligansammanslutningen som spridit våldsromantik på och utanför läktarna sedan 90-talet.


Tifo även på bortaplan - här syns AIK-klacken på Tele2 Arena i derby mot Hammarby. Foto: www.ultras-tifo-net

Hur hittar man till arenan?

Kollektivt/Till fots: En tunnelbana är på gång – men tills vidare tar man sig enklast till Friends Arena med pendeltåget. Solna station ligger på SL’s pendellinje mellan Stockholm och Uppsala/Märsta, och från stationen är det drygt 10 minuters promenad till arenan. Ta den norra utgången (den bortre från Stockholmshållet). Ska man till bortasektionen är det sedan smidigast att ta höger efter spärrarna. Ta trappan ned till Kolonnvägen, och följ denna åt vänster längs med spåren. Gå c:a 400 m, följ sedan gångvägen på rampen som leder upp åt höger och fortsätt genom vänsterkurvan på bron över spåren som leder fram till Friends. Ta trapporna nedåt på höger sida för att komma till bortasektionen.
E4 från Uppsala: Kör söderut mot Stockholm, förbi Kista och avfart mot Oslo. Ta nästa avfart mot Norrtälje/Frösunda, håll direkt höger mot Norrtälje, och sväng sedan direkt vänster mot Norrtälje på Vallgatan, sedan till höger mot Arenastaden på Enköpingsvägen. Ta nästa till höger mot Arenastaden/Friends, till Fläderstigen, och sedan direkt till vänster mot Arenastaden, på Kolonnvägen. Håll nästa vänster upp på rampen och kör över spåren, och ta höger i rondellen framför arenan till Råsta Strandväg. Kör runt arenan och ta vänster i nästa rondell till Evenemangsvägen, där det finns parkeringshus.
E4/E20 från Södertälje: Följ vägen förbi Stockholm mot Uppsala, och ta av mot Solna/Sundbyberg efter Eugeniatunneln, till Frösundaleden. Fortsätt rakt fram mot Arenastaden, kör rakt fram mot Sundbyberg i den första rondellen med avfart mot Friends, och ta till höger i nästa rondell mot Friends/Arenastaden till Dalvägen. Håll höger till Pyramidvägen och fortsätt på Råsta Strandväg, välj sedan en av parkeringarna till Mall of Scandinavia eller Arenaparkeringen på andra sidan Friends.
E18 från Enköping: Passera avfarten mot Vällingby/Sollentuna, kör förbi Tensta och Rinkeby, och ta sedan av mot Solna/Sundbyberg till Kymlingelänken. Håll höger mot Solna upp till rondellen, och ta där vänster mot Solna, till Enköpingsvägen. Kör direkt rakt fram i nästa rondell och följ vägen knappt 3 km, ta sedan höger på Sjövägen mot Arenastaden, och sedan första till vänster på Råsta Strandväg. Ta höger i nästa rondell till Evenemangsgatan för att hitta det närmaste parkeringshuset.
E18 från Norrtälje: Håll åt höger efter Danderyds sjukhus och följ E18 vidare mot Oslo och Solna, och kör sedan rakt fram mot Solna C vid E4:an, till Enköpingsvägen. Följ sedan beskrivningen från Uppsala ovan.
Rv 73 från Nynäshamn: Ta av mot E4:an vid Tele2 Arena, håll till vänster mot E4:an i tunneln, och följ Söderledstunneln fram till E4:an mot Sundsvall/Stockholm C. Följ vägen förbi Stockholm och följ beskrivningen från Södertälje ovan.


Var kan man ta en öl?
Mest praktiskt är att hålla sig i närheten av en pendeltågsstation. Det kriteriet uppfylls av Lilla Wien på Södra Station, en restaurang och pub inuti stationshuset mitt på Söder – bara att gå igenom spärrarna så är man på tåget till Friends.

Vill man hålla sig på gångavstånd till Friends så är det lugnast öster om järnvägen – i Frösunda ligger puben Jekyll & Hyde, inte mycket mer än fem minuters promenad från Friends.

AIK’arna samlas främst kring Solna Centrum och gamla Råsunda. Det allra mest klassiska gnagarstället är Dick Turpin, brittisk pub på Råsunda torg.


Lite om AIK
”Tvillingklubbarna” brukar de kallas, AIK och Djurgården, i stort sett jämngamla som de är och bildade blott 2700 m ifrån varandra. AIK är den med en knapp månad äldre tvillingen, klubben bildades den 15 februari 1891 på Biblioteksgatan 8 hemma hos grundaren Isidor Behrens mamma. Namnet speglade inriktningen, och från början var allmän idrott (friidrott) huvudnumret, men efter fem år togs fotbollen upp på programmet. Matcherna spelades från början på Ladugårdsgärdet, vilket alltså gör AIK till ett Östermalmslag i grunden – precis som ärkefienden Djurgården. ”Gnaget” lyder smeknamnet, och som alla fotbollssupportrar med självaktning känner till har detta namn två alternativa förklaringar; den ena att laget i början spelade i urblekta, råttfärgade tröjor, den andra att laget hade en spelstil där man ”gnagde” sig till poäng av motståndarna. AIK är den klubb som spelat flest allsvenska säsonger av alla, och med sina sammanlagt 11 SM-guld är man odiskutabelt en av giganterna i svensk fotboll, men över hälften av dessa guld togs i mästerskapets barndom, innan Allsvenskan sett dagens ljus. Man blev bland annat historiens andra lag att bli svenska mästare, när man 1900 slog tillbaka Örgryte i finalen, man briljerade när man krossade Hälsingborg med 7-2 i finalen 1914, och med härliga namn som Pära Kaufeldt och Putte Kock i laget spelade man ut IFK Eskilstuna i finalen 1923. Så här långt var AIK alltså ett innerstadslag på Östermalm, men 1937 gick flyttlasset till Solna och Råsunda Stadion, som AIK var med och medfinansierade. Det första året i förorten blev en succé och AIK tog hem sitt åttonde SM-tecken i överlägsen stil, men därefter följde en lång guldtorka. Perioder där AIK var starka men inte lyckades nå ända fram, som under Börje och Yngve-Leback-brödernas 70-tal, varvades med sämre år och till och med enstaka säsonger i division 1. Till slut, efter 55 långa års väntan, fick AIK 1992 återigen fira när man under den fryntlige tränaren Tommy Söderberg tog hem mästerskapsserien i storartad stil, och ”Guld-Gary” Sundgren gjorde det avgörande målet. Nästa guld kom 1998, ett år då AIK lyckades med bedriften att hamna överst i Allsvenskan trots att man snittade mindre än ett mål framåt per match, och ett tredje guld i modern tid kom 2009, året då den färgstarke Martin Mutumba gick händelserna i förväg genom att tatuera ”AIK guld 2LAX9” på bröstet innan den avgörande matchen mot Göteborg. Vid sidan om fotbollen så har också AIK hockey rönt framgångar med sammanlagt 7 SM-titlar, senast 1984. Därtill är man landets absolut mest dominanta klubb i dambandy, med hela 15 titlar sedan 1988. På listan över AIK-ikoner hittar vi bl.a., förutom de ovan nämnda, VM-hjälten och Italienproffset Kurre Hamrin, den svårpasserade försvararen Sven ”Dala” Dahlkvist, kärnkraftverket Johan Mjällby, evighetsmaskinen Daniel ”Tjerna” Tjernström, samt den kroatiske målvakten Ivan Turina, som tragiskt avled av ett hjärtfel mitt i karriären. Några berömda gnagare är: musikerna Lennart ”Fjodor” Eriksson, Douglas ”Dogge” Leon, Niklas Strömstedt, Patrik Isaksson, Patrik Arve och den självdestruktive Olle Ljungström, prinsen Daniel Westling, pianoentertainern Robert Wells, komikern Michael ”Svullo” Dubois, mediabröderna Alex och Calle Schulman, skådespelaren Ted ”Olyckan” Åström, sportjournalisten Bo Hansson och UEFA-exbasen Lennart Johansson.


AIK anno 2013 nådde en andraplats i Allsvenskan - som så ofta ett topplag utan att nå ända fram.

Lite om Solna
Solna är som bekant en förort till Stockholm, men från början var det faktiskt tvärtom: Stockholm var en del av Solna. I Solna församling ingick fram till 1200-talet nämligen de marker som idag är Stockholms centrum; exempelvis Kungsholmen, Stadsholmen (Gamla stan) och Åsön (Södermalm). Idag är Solna en av Stockholms många kranskommuner, men också den som ligger allra närmast huvudstaden  - det är inte mer än knappt 3 km från Stockholm C till Solnas kommungräns vid Karlbergs slott. Solna kommun består av åtta stadsdelar: Råsunda, Skytteholm, Huvudsta, Järva, Hagalund, Haga, Ulriksdal och Bergshamra. Sammanlagt bor här kring 80 000 människor, de flesta i hyres- eller bostadsrätter. Det moderna Solna föddes i slutet av 1800-talet som en av Stockholms första förorter – det byggdes hus i Hagalund, Huvudsta och Råsunda; det sistnämnda bebyggdes med flerbostadshus och blev därmed mer som en utbyggnad av staden än en lantlig kåkstad. Som förort så har Solna förstås präglats av närheten till Stockholm, men en del spännande verksamheter har ändå funnits här. En är SF’s filmstudio, Filmstaden, som låg i Råsunda 1920-1999, där många av de största svenska klassikerna spelats in, till exempel Körkarlen, Det sjunde inseglet, och Att angöra en brygga. En stor arbetsgivare i kommunen var tidigare SJ, då Sveriges största rangerbandgård låg och ligger i Hagalund, och en tredje viktig institution är Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet – svensk medicinvetenskaps flaggskepp, åtminstone innan ryktet solkades ned av den bedräglige forskaren Paolo Macchiarini och det enormt dyra skandalbygget NKS. Solna är även bl.a. känt för Haga, med sin park och slott där kronprinssesan Victoria med familj bor, och för konstnären Olle Olsson Hagalund, som skildrade kåkstaden Hagalund i sina naivistiska målningar – en kåkstad som revs på 70-talet och ersattes med åtta gigantiska blåfärgade höghus vilka gjort området känt som ”Blåkulla”. Några kända Solnaprofiler är: entertainern Robban Broberg, journalisten Gert Fylking, samt den misstänkte Palmemördaren och riks-a-lagaren Christer Pettersson, som alla tre växte upp i Råsunda; journalisten Annika Hagström, veteranrockaren Jerry Williams, f.d. folkpartiledaren Lars Leijonborg, Huvudstas skandalskådis Thorsten Flinck, garagerockbandet The Nomads, supermodellen Marcus Schenkenberg, kocken Leila Lindholm, DJ-en Rasmus ”Raz” Lindvall från Rob’n’Raz och DJ-duon Steve Angello och Sebastian Ingrosso från Swedish House Mafia.


Solna badar i höstfärger - Råstasjön till vänster, Friends Arena till höger.

Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.372844492842084
17.99912678206522
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.