Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Älta IF

Älta IP
Klubb: Älta IF
Dräkt: Gula tröjor, Svarta byxor
Bildad: 1941
Meriter: 2 säsonger i div 2. 7:e plats -99
Matcher: Älta-Sirius 0-2 sö 7/5 – 00
Publikkapacitet:
Avstånd: 91 km
Hemsida:http://www.altaif.se


Hur är det att vara på arenan?
Känslan när man åker på bortamatcher i division 2 balanserar på en knivskarp egg mellan charm och ångest. Mycket beror naturligtvis på de yttre förutsättningarna såsom väder, matchresultat och promillehalt, men Älta IP är ett fall som definitivt hamnar på charmsidan. Arenan ligger trevligt mitt i mysiga villaförorten Älta, och precis intillÄltasjön. Arenan i sig är rätt typisk för division 2, en liten träläktare på ena sidan, några ännu mindre på den andra och en trevlig klubbstuga med tillhörande fik. Pricken över i:t är att det ligger en badbrygga inne på arenan, så ta med badbyxor och hoppas på fint väder! En mer märklig detalj är den grönmålade avloppsbrunn som befinner sig inne på planen på Älta IP, c:a 1 dm innanför sidlinjen.

Stämning/klack
Nä, det är knappast något publiklag vi pratar om här. Det är förortssömnigt som bara den.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt finns det några olika alternativ. Snabbast går det troligen att ta tunnelbanan till Slussen, och därifrån ta buss 401 till Älta, den går var 10:de minut. Stig av vid Älta Gård så är arenan på höger sida i bussens färdriktning. Ett alternativ är att ta gröna linjen till Gullmarsplan och därifrån ta buss 811 till Älta, det fungerar dock bara säkert på vardagar.
Kommer man med bil på E4:an norrifrån eller E18 så svänger man av E4:an vid Karlberg på Klarastrandsleden in mot centrum. På Södermalm tar man sedan av på lv 260 (Stadsgårdsleden) mot Nacka och Värmdö. Tag sedan av till höger mot Tyresö efter S-kurvan vid Danvikstull, och tag därefter till vänster på Järlaleden, fortfarande mot Tyresö. Ta till sedan höger på Planiavägen och sedan omedelbart till vänster på Nackanäsvägen (det låter krångligt, men man följer egentligen bara lv 260 mot Tyresö). Följ nu denna väg i drygt en halvmil, kör sedan förbi Älta IP, igenom rondellen och sedan till höger på Ältagårdsvägen så kan man parkera.
Kommer man E4/E20 från söder är det närmast att svänga av till höger på lv 271 mot Älvsjö. Efter drygt 2 km svänger man till vänster på Huddingevägen vid Älvsjömässan. Sväng sedan höger på Örbyleden (lv 229 mot Tyresö) efter knappt två km, följ denna i ungefär en mil och ta sedan av till vänster mot Älta/Nacka på lv 260. Följ denna i c:a 1,5 km, ta sedan till vänster på Ältagårdsvägen, den andra efter Älta kyrka.
Bild: http://www.hitta.se/images/mapbutton.gif

Var kan man ta en öl?
Green Hill är stället som gäller i Älta, där finns både pub och restaurang. Green Hill ligger i Älta centrum som ligger 1 km söder om arenan.
Bild: http://www.hitta.se/images/mapbutton.gif

Lite om klubben/orten
Vad finns att berätta om denna anonyma förening då? Tja, inte speciellt mycket. Föreningen bildades 1941 i samband med att Älta IP uppfördes. Fotbollssektionen fick liv på allvar 1952 och har sedan dess långsamt tagit sig uppåt i seriesystemen. Kring -97 fick man en lidnersk knäpp och for direkt upp från fyran till tvåan, och passade på samma gång på att vinna Stockholmscupen. Det blev två år i tvåan innan det började gå utför igen, och idag återfinns man i division IV. Inom klubben utövar man idag förutom fotboll även ishockey, handboll, innebandy, skidåkning, löpning, bowling samt konståkning. De största stjärnorna som kommit ur föreningen är landslagskvinnan och soffexperten Elin Ekblom samt hockeymålvakten och börsmäklaren Tommy Söderström.

Älta = att ”upprepat diskutera eller tänka igenom utan att komma vidare” (enligt Nationalencyklopedin). Älta är även en liten villaförort med knappt 10 000 invånare som tillhör Nacka kommun. Älta betyder troligen ursprungligen Svansjön. Området bebyggdes först med sommarhus, och på 60-talet bebyggdes sedan Älta med villor, radhus och köpcentrum. Några känd person från Älta är snuskvisetrubadurenFinn Zetterholmoch deckarförfattarinnanMari Jungstedt. Det finns en fotbollsgolfbana påHellasgården(mellan Nacka och Älta) där man kan stanna till och ha lite kul.


Tillbaka till toppen