Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Älvsjö AIK - Älvsjö IP

"...inklämd i ett avgasstinkande spaghettinät av motorvägar och järnvägar..."

Klubb:
Älvsjö AIK

Dräkt:
Vita tröjor, blå byxor
Bildad:
1915
Meriter:
6 säsonger i andradivisionen. 6:e plats 1972 (=28:e lag i Sverige). 115:e plats i maratontabellen för andradivisionen.
Match:
Älvsjö-Vasastan 5-2 lör 17/9 -16
Mötte Sirius:1997, Division 2 Östra Svealand
Avstånd:
80 km
Hemsida:


En matta av plast, en läktare av betong och plåt, och ett landskap av industrier.

Hur är det att vara på arenan?
Den bakre plåtväggen på den lilla läktaren är målad i Älvsjös blå-vita färger. Sådana små gester, som visar vilket lag som hör hemma på idrottsplatsen, uppskattas av bortaguiden. Men det är å andra sidan det enda som uppskattas med Älvsjö IP, som i allt övrigt är en hemsk fotbollsarena. Läktaren är en solkig och kall betongtrappa, entrén är ett nedklottrat litet skjul, plastmattan stinker av gummi, och hela anläggningen ligger inklämd i ett avgasstinkande spaghettinät av motorvägar och järnvägar, drive-in restauranger, livlösa kontorsschabrak och ljusskygga motell. Det är med andra ord så långt ifrån småklubbsgemyt det går att komma. Den solkiga betongläktaren sträcker sig längst med den sydvästra långsidan, är tio trappsteg hög, och mittsektionen täcks nödtorftigt av ett litet plåttak som vinklats över läktaren. Anläggningen rymmer också en liten park, men även denna bär prägel av hopplös förstadstristess då den består av en tuktad gräsmatta välvd över den typiskt konstgjorda topografin som uppstår då man lägger jord över schaktmassor. Nej, det är nog lika bra att det planeras för en flytt av hela Älvsjö IP – det har planerats för både nya bostäder och sjukhus på platsen, och det kan därför bli aktuellt med en helt ny idrottsplats i förhoppningsvis något trivsammare omgivningar närmare Örbys villakvarter.


Älvsjömässan tornar upp sig bakom buskagen bakom Älvsjö IP.

Stämning/klack
Älvsjös damer hade en liten men ändock trogen publik under sina allsvenska år. De åren är dock långt borta, och nuförtiden lockar varken damerna eller herrarna någon publik.

Hur hittar man till arenan?

Kollektivt/Till fots: Till Älvsjö IP tar man sig smidigt med pendeltåget. Från Stockholm tar man vilket pendeltåg söderut som helst, mot Nynäshamn, Södertälje eller Älvsjö, och resan hit tar bara tio minuter. Från stationen går man sedan till Älvsjö IP på knappt 10 minuter. Ta till höger efter spärrarna mot Älvsjö torg, och ta till vänster i gången ned till markplan. Följ bussgatan åt höger ned på Johan Skyttes väg och ta vänster. Korsa Älvsjövägen, och följ sedan denna åt vänster under bron. Följ gångvägen vidare när den viker av åt höger fram till entrén.
E4 från Uppsala/E18 från Enköping/E18 från Norrtälje: Kör E4:an söderut över Essingeleden och förbi Årsta och Midsommarkransen. Ta sedan av mot Västertorp/Fruängen, och håll direkt till vänster mot Fruängen. Håll till vänster in i rondellen, och kör ut åt vänster till Älvsjövägen. Kör 2 km, rakt fram genom en rondell och under järnvägsbron, håll sedan direkt till höger till Mässan, och Älvsjö IP ligger direkt till höger.
E4/E20 från Södertälje: Passera avfart mot Bredäng/Mälarhöjden, och ta av på nästa avfart mot Älvsjö. Ta direkt till vänster mot Älvsjö till Älvsjövägen, kör 2 km, rakt fram genom en rondell och under järnvägsbron. Håll sedan direkt till höger till Mässan, och Älvsjö IP ligger direkt till höger.
Rv 73 från Nynäshamn: Passera avfarten mot Farsta och ta av på nästa avfart mot Tyresö/Hökarängen. Ta vänsterfilen mot Hökarängen och kör upp på Örbyleden, och följ denna i 5 km mot Huddinge. Håll sedan vänster mot Huddinge till Huddingevägen, fortsätt 1,5 km, och ta sedan av mot Älvjö/Mässan upp på Magelungsvägen. Ta sedan direkt av på avfarten mot Mässan, kör ned på Mässvägen och ta höger, idrottsplatsen ligger rakt fram efter 100 meter.


Var kan man ta en öl?
Elfgården i Älvsjö centrum är ett fungerande val. Sportbar med öl och enkelt käk med en atmosfär av amerikansk diner.


Lite om Älvsjö AIK

Det fanns en tid, inte alltför långt borta, då många av världens bästa fotbollsspelare samlades på Älvsjö IP. De hette Malin Svedberg, Victoria Svensson och Cecilia Sandell, och de var stjärnor i det Älvsjö AIK som tog fem raka SM-guld i slutet av 90-talet; framgångar som var en följd av att Älvsjö redan i början av 70-talet satsade på flickfotbollen. Älvsjöhegemonin inom svensk damfotboll blev dock kortvarig; i början av 00-talet tappade man ledartröjan till Umeå IK, och ett par år senare avvecklade man sig själva som elitlag genom att gå samman med Djurgården. Älvsjös herrar har aldrig nått samma höjder som damerna, men två höjdpunkter går att hitta genom historien: 1949 kvalificerade man sig som första division 4-lag någonsin till Svenska Cupen, och gjorde inte bort sig: det blev hedersamma 3-5 mot Elfsborg i åttondelsfinalen. Och därtill har man spelat sex säsonger i andradivisionen, i en obruten följd under åren 1969-74, då man stundtals var det främsta Stockholmslaget bakom jättarna AIK, Djurgården och Hammarby. Älvsjös första spelarexport var Henry ”Philip” Edholt – så kallad för att han rökte Philip Morris – gick till AIK 1948. Till samma lag gick även Älvsjös två kanske största spelare, tvillingarna Yngve och Börje Leback i början på 1970-talet. Senare har även bl.a. Oves son Niclas Kindvall, Patrik ”Totte” Gerrbrand, den för tidigt bortgångne Pontus Segerström och den målspottande läkaren Olof Guterstam representerat klubben. Älvsjö har idag även sektioner i innebandy, simning och gymnastik, men har tidigare haft massvis av idrotter under paraplyet. Särskilt sticker rugbysektionen ut, där Älvsjö var pionjärer och vann fem raka SM-guld på 50-talet, samt damernas handbollslag, som tog lika många raka SM-titlar 1948-52.


Det mest kända namnet i Älvsjös 2017-trupp är Bakircioglu - dock inte Kennedy utan lillebror Johan, mittenraden längst till vänster.

Lite om Älvsjö
Söderförorten Älvsjös enda orsak till berömmelse är förstås Älvsjömässan, Nordens största mäss- och kongressanläggning som lockat besökare till Älvsjö sedan 1971. Här hålls trädgårdsmässor, antikmässor, matmässor och alla andra sorts mässor, samt internationella konferenser och TV-galor. Älvsjö stadsdelsområde utgörs annars förutom själva Älvsjö av stadsdelarna Herrängen, Liseberg, Långsjö, Långbro och Örby Slott där folk mestadels bor dyrt i villa, samt Solberga som mestadels består av 50-talshyreshus. Sammanlagt bor här 28 000 stockholmare. Namnet Älvsjö är något förvirrande då varken älv eller sjö hittas här – namnet kommer från Elfsjö gård där ”Elf” möjligen kan komma från mansnamnet Aelve, medan sjön i fråga är Brännkyrkasjön, som är utdikad och försvunnen sedan 50-talet. Här ligger också Brännkyrka kyrka, centrum för Brännkyrka socken som en gång i tiden omfattade hela södra Stockholm. Vid sidan om Älvsjömässan finns här en till berömd byggnad, nämligen det nedlagda mentalsjukhuset Långbro – här har bl.a. Nazitysklands riksmarskalk Hermann Göring varit intagen, samt en kvinna vid namn Elisabeth, på 70-talet kallad ”Sveriges farligaste kvinna”, som visade sig vara inte alls speciellt farlig när hon senare behandlades med modernare psykiatriska metoder. I stadsdelen Örby Slott ligger som man kan gissa Örby slott, ett 1600-talsslott som idag inrymmer Vietnams ambassad. Några Älvsjöprofiler är: Freestyle/Style-syntpoparna Christer Sandelin och Tommy Ekman, stå-upparen Mårten Andersson, poeten och psalmförfattaren Ylva Eggehorn, vuxenboksförfattaren Sven Lindqvist och barnboksförfattaren Stina Wirsén, samt redaktören Amelia Adamo.


Detta är vad de allra flesta besökare ser av Älvsjö - ingången till Älvsjömässan.Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.274921298833334
18.008148190565407
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.