Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Anundsjö IF - Olympia


Klubb: Anundsjö IF
Dräkt: Röda tröjor, Röda byxor
Bildad: 1921
Meriter: 8 säsonger i tredjedivisionen. 2:a plats -82 (= 49:e lag i Sverige)
Matcher: Anundsjö-Sirius 0-4 lör 29/4 -06 (på Skyttis)
Avstånd: 491 km
Hemsida:http://www.anundsjoif.se


Hur är det att vara på arenan?
Tråkigt nog blåste den norrländska vårvintern 2006 mig på vad som säkerligen skulle ha varit en av mina bättre fotbollsupplevelser någonsin. Då Bredbyns aprilgräs fortfarande var fruset spelades den bevittnade matchen på urtrista Skyttis i Örnsköldsvik istället för på denna läckra lilla pralin till plan (däremot fick vi efter matchen skjuts upp till Bredbyn av ett par Anundsjösupportrar. Tack, Kjell!). Olympia ligger på en ångermanländsk skogbeklädd höjd ovanför det lilla samhället Bredbyn. Den nya huvudläktaren som uppfördes när Anundsjö nådde tredjedivisionen 2006 har närmast skulpturala kvaliteter. Det är en smäcker liten skapelse i trä och med välvt tak som väl rymmer runt 400 personer. Då läktaren saknar underbyggnad och endast lutar sig mot några tunna stålbalkar ser den nästan ut att trotsa tyngdlagarna. Extra bonus-snygg blir anläggningen tack vare att den vackra läktaren speglas i avbytarbåsen på den motsatta sidan, som har samma design. På läktaren sitter ett anslag uppsatt med texten: ”Musikinstrument förbjuden på läktaren”. Man undrar vilka problem man har haft med trumpetterrorister i Anundsjö för att motivera detta förbud. Vid sidan om fotbollsplanen så finns det även skidspår på Olympia, med tillhörande skidskytteanläggning – skjutvallen ligger alldeles bakom fotbollsläktaren. 


Bland skogklädda höjder hittar man en av de vackraste små fotbollsarenorna i landet. Till höger om läktaren kan man skymta skjutvallen till skidskyttespåren.

Stämning/klack

Generellt sett är det inte mycket bevänt med supporterkulturen i fotbolls-Norrland. Anundsjö är dock ett lysande undantag. Trots att man faktiskt spelade på bortaplan hade 800 högljudda Bredbynbor tagit sig till Skyttis IP för att heja fram sitt Anundsjö. Och än idag har Anundsjö rykte om sig som ett av Norrlands bästa publiklag med en trogen klack som ofter följer sitt lag även på långväga bortamatcher.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Nattåget stannar visserligen i närliggande Mellansel, men då får man stå ut med att anlända mitt i natten. Smidigare är att ta vägen via Örnsköldsvik, dit man kan komma med både tåg, buss och flyg. Därifrån åker man sedan vidare till Bredbyn med buss, nr. 42 mot Solberg eller nr. 43 mot Bredbyn. Från busshållplatsen går man upp till Olympia på drygt 5 minuter. Ta höger på Gästgivaregatan ned till Köpmangatan, och följ denna åt höger. Ta sedan höger igen på Olympiavägen, följ denna i 200 m, och håll vänster där vägen delar sig, Följ sedan vägen upp till Olympia.
E4:an via Örnsköldsvik: Sväng av mot Bredbyn vid Överhörnäs, strax söder om Örnsköldsvik (efter avfart mot Sidensjö söderifrån, efter avfart mot Själevad norrifrån). Följ Lv 348 de tre milen upp till Bredbyn, ta sedan första till vänster mot Anundsjö kyrka, till Köpmangatan. Följ vägen genom byn, förbi kyrkan, och ta vänster på Olympiavägen efter centrumtorget med butikerna. Följ Olympiavägen och håll vänster där den delar sig, upp till Olympia. 
Via Sollefteå: Följ riksväg 90 norrut i 16 km, sväng sedan av till höger mot Skorped. Följ denna väg i 4,5 mil, förbi Skorped och avfarten mot Degersjö, ta sedan av till vänster mot Bredbyn. Följ vägen 14 km till en T-korsning, ta höger och fortsätt ytterligare 5 km på Junselevägen mot Bredbyn. Ta sedan till höger mot centrum på Köpmangatan och följ denna i 800 m, ta sedan höger på Olympiavägen innan centrumtorget. Följ Olympiavägen och håll vänster där den delar sig, upp till Olympia. 


Var kan man ta en öl?
Det finns inte mycket till valmöjligheter i Bredbyn, men stället som finns är en gemytlig bypizzeria vid namn Sannas som ligger vid centrumtorget på Köpmangatan. Sannas fungerar förstås även som supporterpub för Anundsjöfansen, vilka gav oss ett hjärtligt men mycket berusat välkomnande.


Lite om Anundsjö IF
I modern tid är det främst Anundsjös fotbollslag som sätter socknen på kartan, men redan i föreningens ungdom på 30- och 40-talen rönte man framgångar – fast då i skidspår och hoppbackar snarare än på fotbollsplaner. Efter att under de första decennierna mest ägnat sig åt att tävla mot, och sedan även med, övervintrande skogslappar så började man under 30-talet samla på sig medaljer i mängder, allt medan fotbollslaget harvade i lokalserierna. Storstjärnan John Westbergh tog bl.a. ett VM-silver i Nordisk kombination 1938, men själv var stoltast över att ha vunnit sprintloppet i Holmenkollen samma år. Som fotbollsförening är det lite av Åshöjdenstämpel över Anundsjö. Även om man inte har nått samma höjder som den litterära förlagan (eller för den delen de högst verkliga bykollegorna Mjällby och Ljungskile) så har fotbollen i socknen länge hållt en imponerande hög nivå. Och istället för en blåbärskung har man en tunnbrödskung, då ortens stora företag Polarbröd backar upp laget. Anundsjö nådde division II (dåvarande tredjedivisionen) för första gången 1981, och blev kvar där i fem säsonger, med en andraplats 1982 som bästa placering. Men man bet sig fast på en hög nivå, oftast spelande i fjärdedivisionen, och ofta också kommunbäst ovanför Ö-vikslag som Friska Viljor, MoDo och Hägglunds. Höjdpunkten kom 2006 då man fick spela en säsong i ”nya” division 1 Norra, mot storlag som Sirius. Anundsjös störste spelare är Thomas Andersson, legendarisk evighetsmittback i Örebro SK. En annan framgångsrik Anundsjöspelare var skyttekungen Roger Boström, som 1992 gjorde hela 35 mål på 16 spelade matcher i division 4 Ångermanland, en prestation som tog honom till AIK där hans sammanlagda karriär varade i 14 minuter. Anundsjö har även en sektion i ungdomshockey, samt en avknoppad skidskytteförening som har fostrat VM-medaljören Fredrik Lindström.


Anundsjö klär i helrött. Här 2012 års upplaga som stred tappert i division II och så när nådde uppflyttning - men till slut fick ge sig mot Selånger.

Lite om Anundsjö/Bredbyn
Anundsjö är inte namnet på en ort utan på en socken, och fram till 1971 en kommun, belägen i Ångermanlands inland. Och det är ingen liten socken, med en area på 2600 km2 är den i samma storleksordning som Blekinge, eller Luxemburg. Som brukligt i Norrlands inland är det dock glest mellan invånarna, så här bor det bara runt 4500 personer. Centralort, och hemort för Anundsjö IF, är Bredbyn med sina 1200 invånare. Nästan lika stort är stationssamhället Mellansel med drygt 900 invånare. Anundsjö är typisk norrländsk landsbygd, vacker, vemodig och folkgles. Genom bygden går turistvägen Sagavägen som förbinder två världsarv: Höga kusten på den svenska sidan, och Vegaöarna på den norska. Stannar man till i Bredbyn kan man bland annat avnjuta hembygdsgården från 1700-talet, samt Anundsjös kyrka från 1400-talet med sin vackra klockstapel. Största arbetsgivaren på orten är Polarbröd, tidigare Gene, med tunnbröd som specialitet. Socknen har fått sitt namn efter den långsmala Anundsjön, en mil från nordväst- till sydostspets, som lär vara en av Ångermanlands artrikaste sjöar, med åtminstone 18 olika fiskarter. Kanske var det detta som inspirerade 1700-tals-iktyologen (fiskbiologen) Peter Artedi, som växte upp i Norrmesunda vid Anundsjön. Artedi anses ha haft potential att uppnå samma berömmelse inom sitt gebit som sin bäste vän, Carl von Linné, men dessvärre trillade han i en kanal i Amsterdam och drunknade vid endast 30 års ålder. Andra Anundsjökändisar är den ovan nämnde skidskytten Fredrik Lindström, Norrlands-Elvis Eilert Pilarm, samt långdistanslöperskan Lena Gavelin. I brodyrvärlden är socknen berömd för Anundsjösömmen, en broderimönster med stiliserade blommor och blad som uppfanns av Brita-Kajsa Karlsdotter på 1880-talet. Och den litteraturintresserade kan läsa om Anundsjö i författaren Bo R Holmbergs historiska deckare med polissläkten Morell i huvudrollerna.


Här syns Bredbyn, Andundsjös centralort, skymta fram mellan träden, med dess kyrka och klockstapel till vänster. I förgrunden syns en vik av själva Anundsjösjön.Tillbaka till toppen
 
3
terrain
63.44468691933193
18.106412887573242
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.