Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Arameiska/Syrianska IF - Brunna IP


Klubb: Arameiska/Syrianska Botkyrka IF
Dräkt: Långrandiga gul-röda tröjor, Röda byxor
Bildad: 1980
Meriter: 3 säsonger i tredjedivisionen. 8:e plats -08, -09 (= 47:e lag i Sverige)
Matcher: Arameiska/Syrianska-Sirius 1-2 ons 28/3 -07 (Svenska cupen)
Arameiska/Syrianska-Sirius 1-2 sön 2/5 -10
Avstånd: 89 km
Hemsida:http://www.syrianskanorsborg.se


Hur är det att vara på arenan?
Välkommen till förorten! På Brunna IP befinner man sig verkligen i skuggan av betongen, där betonghusen på Albyberget (där f.ö. Dogge Doggelito växte upp) tornar upp sig i bakgrunden. Brunna IP ligger strax invid E4/E20 i Botyrka södra Stockholm och gör därmed arenor som Vilundavallen och Skarpe Nord sällskap i motorvägsklubben. En rejäl snedspark kan lätt skicka matchbollen på en långtradare till kontinenten. Och det finns väl inte så mycket annat som gläder på Brunna IP heller. Det är för det första väldigt svårt att ens hitta till insläppet, efter att ha gått ett helt varv runt idrottsplatsen lyckades jag klämma mig emellan Botkyrkahallen och en liten utomhusrink och därigenom komma fram till biljettkassan. Väl inne kan man konstatera att idrottsplatsen är ungefär vad man kan förvänta sig av en idrottsplats mitt i förortsbetongen. På ena långsidan finns samtliga läktare, de är tre till antalet och kan beskrivas som skrangliga trätrappor. Resten av anläggningen är läktarlös, och löparbanor omgärdar planen. Det har tidigare talats om att en vettig läktare med tak ska byggas nu när Arameiska-Syrianska börjat nosa på elitfotbollen. Brunna IP är även hemmaplan för Botkyrka CC, en av Sveriges inte alltför många cricketklubbar. Dessutom huserar flerfaldiga innebandymästarna Balrog, "demonerna från Botkyrka", alldeles intill i Botkyrkahallen.


Brunna IP, i skuggan av betongen.


Stämning/klack
Arameiska-Syrianska har en klack med det enormt tungvrickande namnet Ärye Oromoye, vilket betyder ”De arameiska lejonen”. Jämfört med andra syrianska lag är dock publikstödet ganska litet hos Arameiska, även om atmosfären är engagerad och varm.


Ärye Oromoye sjunger och trummar på Brunna IP. ©: Arameiska/Syrianska


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Hit åker man tunnelbana. Ta röda linjen mot Norsborg, kliv av i Hallunda, så är det 10 minuter att gå till idrottsplatsen. Om Hallunda centrum inte är stängt så går man in i entrén och tvärs igenom, och kommer ut vid en gångväg på andra sidan (om det är stängt får man gå runt centrumet i motsols riktning). Följ sedan gångvägen åt höger i 500 m, under Brunnavägen, så kommer man upp vid Brunna IP.
E4 från Uppsala/E18 från Västerås/E18 från Norrtälje: Följ E4/E20 söderut över Essingeleden och vidare genom Stockholms södra förorter. Kör förbi avfarten mot Haninge/Ekerö, och ta av på nästa mot Hallunda. Ta direkt till höger på Hallundavägen, och sedan igen första till höger på Brunnavägen innan ordtodoxa kyrkan. Ta andra till höger för att komma till parkeringen vid Brunna IP.
E4/E20 från Södertälje: Passera avfart mot Rönninge och Botkyrka kyrka, och ta nästa avfart mot Hallunda. Ta den tredje avfarten i rondellen ovanför motorvägen mot Hallunda, till Tumbakopplet. Ta sedan andra till höger mot Hallunda, till Hallundavägen, och sedan första till höger på Brunnavägen innan ordtodoxa kyrkan. Ta andra till höger för att komma till parkeringen vid Brunna IP. 


Var kan man ta en öl?
Brunna Pizzeria ligger ett stenkast från Brunna IP. Här bjuds på gemytlig atmosfär och karaoke, och pizzorna är dessutom goda.


Lite om Arameiska/Syrianska Botkyrka IF
Det första man undrar när man ska presentera denna syrianska förening är: Vad i hela friden heter den egentligen; Arameiska-Syrianska, Syrianska Botkyrka eller Syrianska Norsborg? Svaret är att föreningen numera heter Arameiska/Syrianska Botkyrka IF, efter att själva fotbollsföreningen separerat från den mer allmänna moderföreningen Arameiska-Syrianska KIF. Klubben sysslade i begynnelsen alltså inte med fotboll, eller ens med idrott överhuvudtaget, utan bildades 1980 som en kulturell och social förening för syrianer i norra Botkyrka. På programmet fanns, och finns, aktiviteter som teater, föreläsningar om syriansk kultur, studiecirklar i sömnad och matlagning, utflykter till djurparker och läxläsning. Fotboll togs upp på programmet 1989, och man är idag en av medlemmarna i den stora och allt framgångsrikare syrianska fotbollsfamiljen. Man etablerade sig i division III år 2002, och som första Botkyrkalag klev man upp i tredjedivisionen (division I) år 2008, under tränaren Micke Rosenberg. I den syrianska fotbollshierarkin är man i nuläget inte bättre än nr. 4, bakom broderklubbarna Syrianska FC, Syrianska Kerburan och Valsta Syrianska. Däremot är man syrianska pionjärer inom andra idrotter än fotboll. Arameiska-Syrianska har redan ynglat av sig i innebandy- och handbollssektioner, och man var även på gång att starta upp världens första syrianska ishockeylag (men sedan hann Syrianska/Armeniska från Västerås före). Klubbens mest kände spelare är sannolikt Robert Laul som gjorde två säsonger här, känd är han dock mer för sina skriverier än för sitt fotbollsspel.


Arameiska/Syrianska klär sig liksom alla andra syrianska lag i rött och gult.


Lite om Hallunda-Norsborg
Hallunda-Norsborg är tvillingstadsdelar och en kommundel i Botkyrka kommun med 15 000 invånare, belägen c:a 15 km sydväst om Stockholms centrum. Tillsammans med Fittja och Alby på andra sidan E4:an utgör man Norra Botkyrka, Stockholms kanske mest beryktade förorter längst ut på röda linjen. Av dessa har dock Hallunda-Norsborg det något bättre ryktet. Namnet Botkyrka kommer från den kristna missionären och Södermanlands skyddshelgon Sankt Botvid, som föddes på 1000-talet i Hammarby invid Norsborg. Missionerandet var en otacksam uppgift, Sankt Botvid gick samma bittra öde till mötes som Sankt Eskil i Eskilstuna och blev ihjälslagen. Brodern Björn uppförde då Botkyrka kyrka till minne av Botvid. Bebyggelsen i Norra Botkyrka inskränkte sig i stort sett till några få gårdar och torp, fram till miljonprogrammet gjorde entré med buller och bråk på 60-talet. Hela Botkyrkastaden med bostäder för 40 000 personer uppfördes då på bara 5 år. Norsborg är idag ett multikulturellt samhälle, nästan hälften av invånarna har utländsk bakgrund, och miljonprogramshusen dominerar i området. I Norsborg hittar man Nordens största vattenverk som med en årsproduktion på 80 miljoner m3 förser 11 kommuner med vatten. Annars är det ju The Latin Kings har satt området på kartan genom sina texter om livet i förorten, och gruppen hade också sin Redline Records-studio i Norsborg. Ghetto Tech-stjärnan Mapei kommer också härifrån. I andra änden av det musikaliska spektrat finns schlagerevangelisten Carola Häggkvist som också är uppvuxen i Norsborg. Två andra norsborgare med just syriansk bakgrund är den f.d skolministern Ibrahim Baylan, samt estradpoeten Daniel Boyacioglu. Hallunda figurerar i vad som av många anses vara ett av de sämsta rimmen i svensk musikhistoria, ”Fan morsan bor i Hallunda/Borde kanske göra något annorlunda”, i Mange Schmidts låt ”Gömma mig”.


E4:an och betonghusen i Hallunda från Albyberget sett.


Lite om araméerna
Med Arameiska kommer vi till ytterligare ett kapitel i den snåriga syrianska/assyriska terminologin. Araméer är en tredje alternativ beteckning som vissa syrianer använder sig av, detta betonar mer det historiska arvet. De ursprungliga araméerna, som syrianerna anser sig besläktade med, levde i Mesopotamien (ungefär nuvarande Mellanöstern) från ungefär 2250 f.kr. Namnet kommer från anfadern Aram, sonson till Noa (han med arken alltså). Araméerna var en maktfaktor i regionen med ett flertal statsbildningar, och arameiska var också det dominerande språket, som bl.a lär ha talats av Jesus. Vid islams intåg runt 600 e.kr trängdes dock araméerna undan, och har sedan dess inte haft någon egen stat. Araméerna var bland de första folken som kristnades, detta tillsammans med språket är de sammanhållande faktorerna idag. För mer info om syrianerna, se under Syrianska FC.


Jesus sista ord på korset uttalades på just arameiska: "Eloi, Eloi, lema sabachthani".


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.24570809654154
17.83733367919922
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.