Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Arosvallen

"...här doftar det mer av Pukka Pie och Bovril än av knäppkorv och kaffe..."


Klubb:Västerås SK

Match:Västerås-Sirius 4-1 sön 9/5 -99
Västerås-Sirius 2-1 mån 14/8 -06
Slätta-Sirius 2-3 lö 19/5 -01
Avstånd:78 km


Arosvallens påtagligt låga huvudläktare med sina karaktäristiska valvbågar.

Hur är det att vara på arenan?
Arosvallen, fram till 2007 västeråsarnas främsta fotbollsplan, var en originell knopp i den svenska arenafloran. Här doftar det mer av Pukka Pie och Bovril än av knäppkorv och kaffe, och man kan – minus löparbanorna – lätt tro att man befinner sig på någon engelsk ”non-league ground” i exempevis Basingstoke eller Chorley. Den brittiska känslan är subtil men påtaglig, och kommer sig av en rad olika intryck: den underligt underdimensionerade huvudläktaren med sina prydliga plaststolar, de stora ståplatsläktarna (dock i trä istället för betong) med sina metallräcken, den brunmurriga tegelmuren kring arenan, färgsättningen och de täta och lummiga buskagen runt arenan. Huvudläktaren sträcker sig längs med hela den ena långsidan, men är nästan löjligt låg – sex bänkrader försedda med blåa plaststolar. Taket består av 21 valvbågar i plåt, och dessa valvbågar återfinns på flera ställen på Arosvallen – de finns över den stora entrén mot Vasagatan, och de finns över de små entréerna genom muren bakom huvudläktaren. Av de 10,000 åskådare som påstås få plats på Arosvallen får 9000 tränga ihop sig på ståplatsläktarna som sträcker sig längs med den andra långsidan, och som även bildar en liten antydan av en kurva längs en liten bit av kortsidorna. Dessa består av sex ganska höga sektioner av klassisk taklös ståplats med avskiljarräcken. Läget är åtminstone hyfsat; Arosvallen ligger på den långa trista vägen ut mot Rocklunda, men betydligt närmare stan och granne med två stora skolor; högstadieskolan Kristiansborgsskolan för yngre studenter och Mälardalens Högskola för de lite äldre. Arosvallen var en av spelplatserna under VM-58, på den tiden fanns här en mycket större huvudläktare, men Arosvallen var ändå minst av de 12 VM-arenorna. Två matcher spelades här; Jugoslavien-Skottland och Jugoslavien-Frankrike, och i den sistnämnda gjorde Just Fontaine två av de mål som skulle göra honom till alla tiders VM-skyttekung. Idag spelas det sällan fotboll på Arosvallen – förutom amerikansk sådan, arenan är numera hemmaplan för Västerås Roedeers.


Arosvallens ståplatsläktare går i en nationalromantisk färgskala.


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Västerås tar man sig enkelt med tåg, dels med SJ’s två linjer mellan Stockholm och Göteborg samt mellan Linköping och Sala, dels med Tåg i Bergslagen från Ludvika och Fagersta. Från stationen är det sedan drygt 15 minuter att gå till Rocklunda. Gå rakt fram ut från stationhuset över Södra Ringvägen, och följ Kopparbergsvägen rakt fram i 700 m, förbi Skrapan och genom den svaga högerkurvan. Ta sedan till vänster på Knutsgatan, följ denna i 200 m, och ta första till vänster på Brahegatan. Följ denna i 300, och fortsätt sedan rakt fram på gångvägen genom tunneln. Fortsätt rakt fram längs med Vasagatan i drygt 300 m så ligger strax Arosvallens entré till höger.
E18 från Stockholm: Följ E18 genom staden, passera Skallbergsmotet och avfarten mot Gävle, ta sedan av på nästa avfart mot Skultuna och Rocklunda. Ta till höger på Vasagatan mot centrum och kör 700 m, ta sedan av till vänster in på Solbergagatan så ligger parkering och entré direkt till vänster.
E18 från Örebro: Följ E18 genom staden, passera avfarten till Vallby, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Håll vänster på Arosvägen, och sedan direkt till höger på Vasagatan mot centrum. Kör 600 m, ta sedan av till vänster in på Solbergagatan så ligger parkering och entré direkt till vänster.
Rv 66 från Fagersta: Kör rakt fram i alla rondeller fram till E18, ta där av till E18 mot Stockholm. Passera avfarten till Vallby, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Håll vänster på Arosvägen, och sedan direkt till höger på Vasagatan mot centrum. Kör 600 m, ta sedan av till vänster in på Solbergagatan så ligger parkering och entré direkt till vänster.
Rv 67 från Sala: Kör rakt fram mot centrum genom ett antal rondeller fram till E18, och kör rakt fram även i denna rondell, till Kristiansborgsallén mot Kristiansborg. Kör 500 m till en parkering syns på höger sida, ta höger på Eriksborgsgatan. Sväng direkt vänster och parkera här, eller vid Arosvallen runt skolbyggnaden till höger.


Var kan man ta en öl?
Närmast, alldeles invid Arosvallen, ligger det sköna sunkhaket Aros pizzeria, med paketpris på oxfilé med bea och en stor stark.Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.621068186873494
16.53861234895885
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.