Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

En amatörsupporter på bortamatch

Det finns en första gång för allting och lördagen den 30:e juni var det dags för min första bortamatch i fotboll när Sirius mötte Västerås SK.
De matcher jag sett med Sirius kan räknas på en hand, men till dem hör en hemmamatch mot AIK och Sirius bandy borta mot Hammarby. Av dessa matcher minns jag egentligen mest ställena vi efteråt druckit öl på eftersom matcherna i sig enligt de jag pratat med inte är så mycket att minnas.

Bussen skulle gå halv tre från Uppsala, men eftersom min kära sambo har den äran att agera ordförande i västra (och dessutom är otroligt organiserad) var vi på plats 13.45. Detta för att pricka av alla och ta betalt. Fick lite nostalgikänslor från klassresor i sjuan.

Jag gick på bland de första och upptäckte snabbt hierarkin i bussen. Det var verkligen inte bara att sätta sig varsomhelst. Jag fick i alla fall en bra plats bredvid Agnes och en liten guidning i fotbollens ganska speciella värld. Eftersom jag fått bra instruktioner innan hade jag självklart tagit med färdkost i form av en alldeles för stark drink och och några cider. Jonas hade dessutom fixar kir till mig eftersom jag gjort klart att det var ett krav för att jag skulle åka. (Här försvann klassresekänslan.)

I bussen var det riktigt trevligt, gillade framförallt stämsången. Quizet som John gjort var också kul även om frågorna var lite halvsvåra. Tydligen brukar temat vara staden man ska till, men Västerås var uppenbarligen inte värd ett eget quiz så temat var blandade frågor. Med Agnes hjälp fick vi ihop tre rätta svar!Framme i Västerås fanns det massa biffiga vakter och några småungar i reflexväst på plats som tog betalt och höll koll. Toalettkön på tjejernas var minimal, vilket är en ny erfarenhet för mig när det gäller sportevenemang då ridsport är min passion. Även att det överhuvudtaget finns publik som inte är idrottarnas mor och farföräldrar när sportaktiviteten utövas var något helt nytt.

Mellan Sirius klack och Västerås klack var det två (!) gallerstaket, väldigt spännande på det hela taget! Jag hade fått höra mycket om hemmaklacken och deras påhitt så jag tog tillfället i akt innan matchen att se om några hade knivar, gevär eller handgranater. Inget man kunde se från våra platser, så de eminenta vakterna hade väl gjort sitt jobb.

Jag tänker inte ge en rapport om matchen, det finns det många andra som gör bättre. Det jag kan säga är att efter att Sirius gjort mål i typ 30:e minuten var det sådan stämning att även jag hade svårt att sitta still. Jag gick på toa i hopp om att skulle det göras ett mål av Västerås så skulle jag slippa se det. Hela andra halvlek blev det också spänt. Uppmärksamheten delades ändå efter 90:e minuten med funderingar på hur många minuter tilläggstid något lag fått som mest. Undrar även om det var flickvännen till grabben med långt hår runt flinten i Västerås lag som sagt han var snygg i det för att slippa oroa sig för andra tjejer? Lite tid gav jag också till att kolla klacken och domarna. Några slutsatser kommer därmed här:

  • Oavsett vad domaren dömer är det fel.
  • Det finns tydligen också mycket som kan var fult, dåligt och ondskefullt hos en domare.
  • Att ha massa människor bredvid sig som vill samma sak är fantastiskt.
  • Offsideregeln går att lära sig och till och med se efter fem års förklaringar av pojkvän, spelare, supportrar och vänner.
  • Västeråslaget har fula matchkläder.
  • Fotboll är en större sport än fälttävlan. (Sett till supportrarna i alla fall.)

Att sedan också få bevittna en vinst var ju en bonus. Alla var så glada och hemresan gick fort även om jag hade trott att det skulle sjungas än mer efter vinsten. Inte heller sågs några hemmasupportar till med pistoler utanför bussen när vi åkte vilket ju måste anses vara ett plus.

Lite bråkigt i bussen var det allt på tillbakaresan (Jonas!!!!). Redan här började Herr Ordförande dela ut gula och röda kort. Jonas och Jesper hade gula kort redan när de klev på bussen förresten. Under kvällen som följde var det endast en person som lyckades med att inte bli utvisad. Bra jobbat Agnes! Måste dock tillägga att det var rätt ojämn nivå hos domaren, speciellt eftersom vi fick se prov på Oskars färdigheter som uppviglare.Hemma igen drog ett stort gäng till restaurang Alexander och att sitta där på uteserveringen vid ån med trevligt folk samt sol och rosé var en härlig känsla. Dagens insats stod Amin för som hjälpte en gubbe med, ja egentligen är jag inte säker på vad han hjälpte till med. Gubben fiskade i fyrisån och tappade, efter att ha dragit upp sin första gädda. spöet i ån. Efter att han hämtat en lång pinne med krokar på lyckades han få upp en cykel på kroken. Uppsala i ett nötskal... På cykeln låg metspöet och jag tror att Amin drog upp både cykel och spö åt gubben som sen fick sin andra gädda.
Kvällen avslutades på Gluggarna med drinkar och hemska kort på facebook...

Avslutningsvis: Är det möjligt att starta en ridsportsektion inom Sirius? Vore kul att få en busslast trevligt folk till nästa dressyrtävling.

Vid pennan Fru Ordförande Hanna