Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Vad gör du nuförtiden, Tighe?

Visst minns ni Tighe Dombrowski, den tystlåtne ytterbacken från de amerikanska storskogarna? Tack vare frilansjournalisten Eric Nilsson kan vi nu publicera en alldeles färsk intervju med Tighe, som ofta längtar tillbaka till både Uppsala och fotbollen.
Amerikanen Tighe Dombrowski, 31, var en omtyckt spelare i Sirius där han gjorde flera minnesvärda mål. Men det finns ingen info om honom efter år 2008. Frilansjournalisten Eric Nilsson lyckades få tag i Tighe - som verkligen saknar att spela fotboll.
– Jag tänker på Uppsala, Sirius och att spela fotboll ganska ofta. Jag saknar fortfarandeklubben och staden, säger den pensionerade ytterbacken lite sorgset.

Mannen med det unika iriska namnet spelade tillsammans med Antou Jallow och Khaled El-Ahmed på college. Khaled tipsade Sirius om Tighe, som fick komma till Uppsala på provspel. Amerikanen imponerade och tilldelades ett kontrakt. Han gjorde succé i ett starkt Sirius som slutade tvåa i serien och tog steget upp i superettan. Även andra året blev lyckat. Uppsalalaget överraskade alla och blev sjua. Vänsterbacken Tighe Dombrowski stod för fyra mål. Två var riktigt minnesvärda. Det första känner ni säkert till, drömmålet borta mot Falkenberg som blivit en succé på Youtube.
– Det är ett trevligt minne. Jag behöver inte se det för att komma ihåg hur det var. Det är ganska kul att tänka på det målet. Jag har inte fått en sådan träff igen. Men det är faktiskt inte mitt favoritmål i Siriuströjan, säger Tighe.

Hans favorit är istället segermålet mot Jönköpings Södra. Han vände matchen på egen hand. Först fixade han kvitteringen 1-1 och sedan avgjorde han tillställningen på tilläggstid.
– Jag gled fram och sköt in bollen på halvolley. Publiken blev helt galen. Det är mitt favoritminne rent fotbollsmässigt från när jag var i Uppsala.

Amerikanen blev en favorit hos Västra Sidan.
– Jag var en spelare som spelade med hjärtat varje sekund jag var på planen. Jag var inte den som sprang runt med ett leende, men jag spelade med mycket entusiasm och älskade det. Jag gissar att det var för att fansen kunde se det och uppskattade det. Det hjälpte också att jag var utlänning, jag
var en nyhet.

Sirius dåvarande webbredaktör och senare informationsansvarig, Johan Gille, berättar att Tighe spelade skadad under andra året.
– Han spelade en hel säsong med en fotledsskada som nog hade fått de flesta andra att vila. Men han höll tyst, lindade och bara körde.

Amerikanen förklarar:
– Jag visste vad jag skulle göra, bita ihop. Jag uppfostrades i en miljö där sådant var normalt. Min tuffhet kommer från mina föräldrar och mina två äldre bröder.

Efter säsongen 2007 lämnade han Sirius och Uppsala. Han ville stanna, men det funkade inte rent ekonomiskt.
– Tyvärr hade inte Sirius så stora resurser. Vi snackar inte om feta löner. Det handlade inte om jag kunde bli betald det jag ville ha, utan om jag kunde leva på det jag blev betald.

Amerikanen blev kontaktad av en annan klubb i superettan - men tackade nej.
– Min lojalitet var hos Sirius. Om jag skulle stanna i Sverige var en flytt till en allsvensk klubb det enda aktuella. När det inte hände bestämde jag mig för att lämna. Det var tufft, säger spelaren som var IKS ende heltidsproffs vid tidpunkten.

Han flyttade hem till USA, där han fick provspela för MLS-laget New York Red Bulls. Veckan gick bra men Tighe var inte spelaren de letade efter. Istället hamnade han i andradivisionsklubben Minnesota Thunder, dit han varit utlånad under tiden i San Jose Earthquakes (MLS).
– Jag kände tränaren sen tidigare och laget försökte verkligen utvecklas. Jag tyckte att det var en bra klubb att spela för.

Första säsongen gick bra. Han skrev på för två till - men tilläts provspela för Colorado Rapids i MLS. Efter några dagar med endast konditionsträning var det dags för spelövningar. Efter bara några minuter linkade Tighe av planen.
– Någon trampade på min vrist och jag blev illa skadad. Jag tvingades avbryta provspelet och blev sedan frisläppt av Minnesota bara några veckor senare. Det tog ett år att bli frisk och då hade jag gått vidare i livet.

Tighe återvände till plugget där han avslutade året han hade kvar av sin utbildning. När han var klar bestämde han sig för att ge fotbollen en chans till.
– När jag kommit i form åkte jag på en knäskada som avslutade karriären för gott... Jag saknar verkligen fotbollen. Jag spelar med kompisar i amatörligor ibland, men det är inte samma sak. Tidigare levde och andades jag fotboll, nu är det bara en notis i mitt liv. Jag försöker fortfarande att anpassa mig till ett liv utan fotboll, även om det var ett tag sen jag slutade...


Tighe med dottern Lennon

31-åringen jobbar med kvalitetskontroller på ett tillverkningsföretag. Han var gift tidigare, men är inte det längre.
– Jag har en vacker liten dotter, Lennon, som blir två år i september. Hon är duktig och väldigt smart. Hon är mycket pratsam och är den roligaste personen jag känner.

Han bor i Milwaukee, där han växte upp. Hela Tighes familj bor i området. Hans föräldrar, Mark och Judy, bor i en förort bara några kilometer från huset där han växte upp. Tighe har inte mindre än sju syskon, sex bröder och en syster.
– Scott är gift och har tre barn. Chad är gift och har ett barn samt ett på väg. Neil gifter sig om några veckor. Zeke är brandman på samma avdelning som min pappa. Quinn har precis avslutat sitt första år på college. Cade går på gymnasiet. Mitt yngsta syskon, systern Kelly, ska snart börja på gymnasiet.

Amerikanens kärlek till Uppsala är stor. Han beskriver staden som vacker och gillar verkligen Sverige.
– Det var ett nöje att åka runt och se det. Jag älskade att gå eller cykla genom Uppsala, det gjorde jag varje dag. Min favoritsysselsättning under en ledig dag var att gå ner till ån med min dåvarande flickvän, köpa något att dricka och sedan lägga fötterna på en bänk parken och bara slappna av. Jag gillade att spela boule vid gruset nära den gamla kyrkan. Sådana småsaker är sådant jag minns och saknar, säger han.

”Amazing Tighe”, som en del Siriussupportrar kallade honom, har inte varit i Uppsala sen han lämnade klubben men vill gärna återvända.
– Med ett nytt jobb och ett litet barn är det svårt, men jag vill besöka Uppsala en dag. Förhoppningsvis snart. Jag skulle älska att gå runt i stan med min dotter och visa henne platser där jag upplevt saker.

Den forne ytterbacken har fortfarande hyfsad koll på IKS.
– Jag följer Sirius då och då. Jag gillar att kolla hur det går för dem. Jag vet att de varit nära att gå upp. Förhoppningsvis lyckas de i år.

Text: Eric Nilsson

(Eric om Eric: Jag är en fotbollsälskande frilansjournalist. Jag är från Halland men har flera kompisar som håller på Sirius. Jag var på plats när Tighe gjorde sitt drömmål i Falkenberg och ville kolla upp hur det gått för den coole amerikanske ytterbacken.)

Tighefakta
Namn: Tighe Dombrowski (”Det är unikt. Jag har aldrig träffat någon annan med samma namn.”)
Född: 4 mars 1982 i West Allis, Wisconsin, USA
Bor: Milwaukee
Familj: Dottern Lennon Sophia Dombrowski, två år i september, föräldrar och sju syskon.
Position: Ytterback
Fot: Högerfotad (”Men var alltid ganska bra med båda fötterna”)
Klubbar under karriären: University of Wisconsin-Milwaukee, Des Moines Menace,
Chicago Fire Reserves, San Jose Earthquakes, IK Sirius, Minnesota Thunder
Siriusstatistik: Debuterade i hemmapremiären i division 1 norra mot Kiruna FF den 23 april 2006 (V 4-0) spelade sedan från start i 27 matcher av 28 möjliga , aldrig utbytt. Deltog således också i
kvalmatcherna mot Väsby IK, då vi tog steget upp i superettan. 2 mål år 2006. År 2007 i superettan spelade han från start i 28 av 30 matcher, aldrig utbytt. 4 mål 2007, bl a drömmålet från långt håll, mot Falkenbergs FF. Totalt blev det 55 matcher och 6 mål.

Tillbaka till toppen