Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

4-0 mot Dalkurd

Nä. Man ska som sagt inte dra några större växlar på resultat i träningsmatcher. Men efter gårdagens drabbning mellan seriefavoriterna Sirius och Dalkurd kan man i alla fall konstatera att det så här års skiljer extremt mycket mellan lagen. 4-0 var klart i underkant.
Rena rama hemvändarfeelingen på Löten igår. Gamla siriusspelare som Emir Smajic, Pierre Gallo, Daniel Fernberg och Patrik St Cyr fanns med i publiken när Sirius hemmaträningsmatchspremiärspelade mot Dalkurd. På läktaren syntes också folk från bland annat VSK och Akropolis vad jag kunde se. Många var helt enkelt intresserade av att se de två lag som oftast nämns i förhandstipsen i årets norretta och läktarna var välfyllda.

Matchen som sådan gav dock inte särskilt många svar på varken det ena eller det andra. Det var en av de ojämnaste matcher jag sett på länge. Sirius startade bra och hade 2-0 efter dryga kvarten. Ante Björkebaum och Jakob Björk stod för målen. Det första ett typiskt Ante-i-boxen-mål där han höll undan sin back i vad som måste ha varit ett av Mellansveriges sämsta försvarsingripanden sedan valfritt världskrig och enkelt pillade in bollen. Det andra en riktigt stilig och kylig lobb från 18-åringen Björk, som fick starta på det centrala mittfälltet - och tackade med att göra en riktigt, riktigt lovande insats!

Efter det var det liksom om Sirius insåg att - äh, det blir visst ingen match idag. Det hela tappade i tempo och Dalkurd tilläts till och med gå fram och skapa ett par hörnor. Och en farlig chans. That's it. I andra halvlek gjorde Elliot Käck 3-0 direkt - med mycket god hjälp av gästerna. Ante kostade på sig att missa ett par-tre frilägen innan han byttes ut. Nyförvärvet Christer Gustafsson (kom in i andra halvlek när Alle gick ut) fastställde slutresultatet till 4-0 efter ett riktigt mönsteranfall. Ett resultat som var klart i underkant.

Förutom Björks insats - spelade klokt, värderade lägen, bra position, sprang i djupled - så var det riktigt kul att se både Kim och Blomman dominera sina respektive positioner. Blomman lär främst vara mittback i år och om han och Kim håller den här nivån har Sirius en fantastisk ryggrad i laget. Framåt finns det visserligen många alternativ - Blomqvist var inte ens med igår på grund av sjukdom - men det är svårt att se att någon ska kunna rubba på Sosseh och Ante. De har en tyngd i anfallsspelet som inga andra lag i serien kommer i närheten av. De var okej igår. Inte mer. Ändå gjorde de som de ville med Dalkurds försvar. Man kan nämna alla andra också. Ingen föll ur. Det såg helt enkelt ... sjukt stabilt ut.

Efter matchen sa skadade Johan Claesson (opereras snart, och har sedan en ganska lång rehabperiod framför sig - men är fullt fokuserad på att komma tillbaka och kämpa om en plats. Om någon nu undrade.) att "vi kan i princip starta serien nu". Och det stämmer. Sirius har haft en unik kontinuitet - trots tränarbyte - och fortsätter liksom försäsongen där man avslutade ordinarie seriespel. Man kan skönja ett något mer centrerat anfallsspel, och lite mindre tid med bollen i bakre regionerna. Men det ser påtagligt mycket ut som förra hösten. Och det är positivt! Kontinuitet är få förunnande på den här nivån. I startelvan fanns egentligen bara tre förändringar jämfört med standard i fjol. Blomman spelade mittback. Björk ersatte Carlos och Elliot Käck spelade på Haisems kant. Resten av spelarna spelade på positioner där de matchat under fjolårssäsongen.

Medan Sirius spanade efter detaljer i spelet - ibland lite dålig tajming mellan Käck och mittbackarna i defensiven, ingen jättebredd i anfallet, svårt för både Moses och sedan CG att hitta bra positioner i sina roller, till exempel - har Dalkurd en helt annan typ av problem. De har ett totalt dysfunktionellt försvarsspel. Och de har ingen som är i närheten av att ersätta Mirza Jelecaks roll på mittfältet. Anfallsspelet var visserligen obefintligt, men man ska inte heller luras av försäsongsinsatser av spelare som Brwa Nouri. Dalkurd kommer kunna göra mål i år. Och när Mambo-Mumba i andra kom in blev deras spel betydligt tryggare. Men ändå. Men två månader kvar till seriestart fanns ingenting hos Dalkurd som skrämde idag.

Och just nu är det rätt svårt att hitta sådant som skrämmer bland årets motstånd. SIF - som slog Dalkurd förra veckan med 4-2 - klarade med nöd och näppe av Hudik (2-1). Forward vann mot KBK med 2-1 i vad som lär ha varit en riktigt usel match (veckan innan förlorade Forward mot Karlslund...). Akropolis vann inte ens mot Valsta. ESK krossade visserligen Strömsberg, men det är nog svårt att dra några växlar på det då Strömsberg i princip började sin försäsong igår. Det är onekligen mycket försäsong, och säkert en handfull tyngre värvningar kvar. Men just idag är det väldigt svårt att se vilka som ska hota Sirius om seriesegern.