Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Alltså. Sirius fotbolls sportverksamhet - hur funkar den egentligen?

Många ställer frågan, ingen verkar ha ett tydligt svar. Vem sköter egentligen sportbiten i Sirius nuförtin? Och vem är huvudansvarig? Det är en ganska bra fråga egentligen. Vi vet ju ungefär hur det funkar på pappret, men i verkligheten? Nån som kan berätta?
Det började med att Mattias Eriksson, som var sportchef till och med säsongen 2011 lämnade i vintras. Då skrev klubben på hemsidan att sportchefsrollen som sådan skulle försvinna och ersättas av en sportkommitté med understöd av "supporten" - dvs kansliet. Att Johan Pettersson är sammankallande i sportkommittén är tydligt. Vilka som ingår i övrigt finns inte angivet. När Magnus Pehrsson och Djurgården i vintras var intresserad av Ante Björkebaum var klubben inte riktigt klar över vem som bestämde och han hänvisades runt. Till slut sa han i pressen att det var Ola Andersson han pratade med.

Ola Andersson fungerar som "rådgivare" åt Sirius herr- och damfotboll, och är uppenbarligen en person som gör mycket på den bogen. Bland annat tog han hit Kenny Pavey. Men exakt roll och ansvar, vem vet?

Rimligtvis har Kim och Tolle en hel del att säga till om i frågan, och de har en egen önskelista har det sagts vid flera tillfällen. Rimligtvis kontaktar de också spelare, men de lär inte sköta förhandlingarna. Och till syvende och sidst handlar det ju om pengar. Och det är typ där det börjar bli riktigt intressant. Och där jag tappar kollen helt.

Det är ingen hemlighet att Ågerup gick in och räddade Sirius ekonomiskt under sommaren 2010. Genom att bilda bolaget Upplands Spelarutveckling AB (USAB) gick han in med okänt antal miljoner och köpte åtta av Sirius spelare och betade därmed av ett stort underskott. På presskonferensen sades tydligt att Sirius i gengäld lovade att hålla ekonomin i balans, och att avtalet var på tre år till att börja med. Det löper alltså ut i juni 2013.

Nu begriper jag ju inte riktigt sådant här med ekonomi och bolag och trixande med pengar hit eller dit, men om man kollar på årsredovisningen för USAB för första verksamhetsåret 2010 - då man alltså enligt egen utsago gick in med ett antal miljoner - så ser det ut såhär. Totalt ska man alltså ha gjort ett resultat på minus 5,3 mille - vilket väl är slantarna som man satte in på Sirius konto. Men man redovisar inga egentliga tillgångar. Det stämmer säkert, men någon vänlig själ kan väl förklara hur? Ett krångligt sätt att sponsra, helt enkelt? Och vilka spelare tillhör USAB? Hur ser dealen ut med Sirius? I bolaget finns bara tre personer. Hans Börje och Lena Fritjofsson samt Bengt Ågerup. Hans Börje är också VD. Är det han som i praktiken håller i Sirius spelarbudget?

Allt är säkert i sin ordning, men jag måste erkänna att tystnaden skrämmer mig lite. Jag är notorisk Sirius-hypokondriker, och jag kan inte låta bli att undra vad som händer med denna ordförandelösa klubb utan tydlig sportansvarig när avtalet med USAB/Ågerup löper ut nästa sommar? Kan ingen bara hålla om mig och säga att allt kommer bli bra?