Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Äntligen fotboll!

Det nya Sirius säsongsdebuterade igår. Stadshagen. Djurgården. Skitkallt. Bra resultat. Helt enkelt de normala ingredienserna. Men ändå lite extra intressant i år eftersom det var första lilla testet för Kim-Tolle som siriustränare.
Efter cirka tre veckors försäsongsträning gjorde Sirius matchdebut på Stadshagens IP. Djurgården stod för motståndet, och även om det ju är allsvenskt motstånd så är det motstånd som Sirius har haft märkligt lätt för de senaste åren. Själv hade jag inte möjlighet att åka dit - det gick inte riktigt att sälja in till resten av familjen. Men tack vare tappra djurgårdare från dif:s independentfilmavdelning finns hela matchen att beskåda på tuben. Skakig handkamera och minimalt användande av zoomfunktionen, men med kommentatorer - givetvis med fokus på Djurgården. För en siriussvältfödd småbarnsförälder med Stadshagensförbud är det dock en ren drömproduktion!

Vad man kan se på bilderna är ett till stora delar rätt tillbakapressat Sirius. Det är i sin ordning. Även om Djurgården byter i princip hela elvan i paus är det ändå spelare som ska spela i allsvenskan i år mot spelare som ska spela i norrettan. Men man ser också ett Sirius som håller ihop väldigt bra. Som ser homogent och stabilt ut. Som spelar klokt och vårdat när man väl har bollen.

Sirius startade med vad man nog får kalla den starkast möjliga elvan ur den befintliga truppen. Kanske kan man diskutera alternativ på ett par ställen, men i stort sett hittar man nog de mest frekventa startspelarna bland följande:

Bylle
Linus - Dillan - Calle - Käck
Petter - Blomman - Moses
Jocke - Alle - Ante

Det mest intressanta med det testet är att det är en extremt offensiv elva. Och frågetecknen på förhand var om spelare som Moses och nyförvärven Elliot Käck och Jocke Blomqvist skulle fixa den defensiva delen. Och svaret blir - helt okej. Särskilt med tanke på att det bara gått några veckor och med tanke på att motståndet är allsvenskt. Moses har en del mindre lyckade grejer för sig som sätter Blomman i problem, och Elliot har stundtals lite jobbigt när han får press på sig, men ser sjukt bekväm ut med bollen. Jocke var för mig ett utropstecken. Han fixade såväl defensiv och offensiv bra, och stod för en insats som pekar mot att han blir en riktig tillgång i år.

Det märks att Sirius har ett riktigt bra grundspel. Och att kontinuiteten från hösten har fortsatt in i våren. Se där, fördelen av att ha låg spelaromsättning.

Det är klart. Det är bara den första träningsmatchen. Det är långt kvar till Östersund. Och resultat och prestation just nu spelar ingen enorm roll direkt. Men för Kim-Tolle tror jag detta var en riktigt viktig seger faktiskt. Även om laget i stora delar är det samma är de nya, och de behöver få sin omgivning med sig. En seger mot allsvenskt motstånd säkrar arbetsro och arbetsglädje den närmaste tiden. Nog så viktigt.

Allt var förstås inte perfekt igår. Sett till chanserna så borde kanske Djurgården snarare ha vunnit även om jag verkligen inte tycker att det var en seger att be om ursäkt för. En hel del detaljer måste man slipa på, och mycket återstår innan Sirius är i Superettan - något annat mål kan man naturligtvis inte ha i år. Men det var ett litet, litet steg på den vägen det som skedde på Stadshagens IP igår. Och framför allt. Nu är det igång!

Matchdetaljerna finns att få på Sirius hemmis.