Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Dags för nästa fjolårsrepris - Dalkurd borta i femte omgången

Förra året tog Sirius en fullständigt oförtjänt trepoängare i matchen mot Dalkurd i Borlänge. I just den femte omgången. Det var egentligen den enda matchen där Sirius faktiskt vann tre poäng trots att man var det sämre laget. Hur man än vänder och vrider på det så är det en tuff uppgift i år också.
Förra omgången var det Sirius som var riktigt pressat. Det löste man genom att vinna mot ditills obesegrade Väsby United. Dalkurd å sin sida gick in i matchen mot Vasalund med stort självförtroende och en bra trend. Och fick styrk av ett smart och kallt spelande Vasalund. Och därför är det nu Dalkurd som spelar under en enorm press i morgon. Seger, och de rusar från tionde till tredje plats i tabellen med okej häng på ledande Frej. Förlust, och de ligger kvar som tia med åtta poäng upp till toppen.

Det är en sjukt sårbar position att gå till match med. Dalkurd är med all säkerhet peppade till tänderna med revanschlystnad. De har spelarna för att sätta egentligen vilket lag som helst i serien under press med sin offensiv. Men om Sirius står emot i början i morgon kommer också misstagen från ett försvar som har problem, kanske framför allt i mitten trots värvningen av Sundström. Femmannamittfältet med Mambo-Mumba (oftast i defensiv roll tillsammans med bloggar-Johannsson), Brwa Nouri och Ammar Ahmed är riktigt bra och kompenserar för en något svagare spets. Dalkurd hoppas mycket på att Västeråsförvärvet Temme Berhane ska börja röra på sig ordentligt efter årtionden av skador.

För Sirius del gäller det framför allt att få koll på Mambo-Mumba, både ute på planen och i den egna boxen. Seriens bäst tajmade nickavslutare? Och naturligtvis att få Brwa Nouri att ha en dålig dag. Därför vill jag helst återigen se Blomman på mittfältet och Kim ett snäpp längre fram i banan. Dalkurd har järnkoll på Sirius svagheter - svårt att argumentera mot det klubbchefen Diljen Otlu säger i UNT:s fotbollsblogg. Sirius har haft problem när motståndarlagen har parkerat en kloss på Kims tår. Och svagheten i blå-svart är att man under försäsongen gjort sig beroende av det spelet. När så det är läst så har vi haft stora problem att få mittfältspelet att klicka. Det i sin tur har lett till mindre bollinnehav högt i planen och väldigt korta anfall. Vilket i sin tur (ja, det är väl så - saker hänger liksom ihop på en fotbollsplan) har lett till att Sirius inte fixa att ha den extremt höga pressen i försvarsspelet och därmed färre bollvinster högt upp i banan.

Kim och Tolle har delvis kompenserat för det genom att hålla hårdare i ytterbackarna och fokusera på ett tajt försvarsspel. Mot Väsby användes dessutom Blomman i praktiken som tredje mittback när Väsby var bollförande. Fördelen är ett stabilare försvarsspel och färre misstag för Fi att utnyttja. Nackdelen är att offensiven blir endimensionell - flippa upp lädret på Ante och Sosseh och hoppas att de löser situationen genom ren klass. antingen genom egna baljor, eller genom farliga frisparkar. Det är en strategi som har funkat helt okej, och som kanske kan fortsätta göra det ett tag, men jag är lite orolig över att det kan slå tillbaka över tid. Sirius måste hitta ett fungerande sätt att ta sig genom mittfältet helt enkelt. Och att anfalla med större variation.

Så vad har vi då inför i morgon? Två lag med en hel del frågetecken kring spelet. Men bara ett lag spelar med en giljotin mot nacken, och jag undrar om inte det är en avgörande faktor i morgon. Sedan Dalkurd har gått upp i ettan har de varit notoriskt dåliga på att hålla ihop i 90 minuter. Och de har haft svårt att hantera favoritskapet i motgång. Om Sirius stänger ihop första 30, och dessutom tofflar in en ledningsboll är 90 % vunnet. Men släpper man in en så ska man nog också vara inställd på att det inte kommer bli lika lätt att vända på den steken som senast. Sirius är bättre i defensiven och i offensiven. Lyckas man neutralisera mittfältet genom att få bort Nouri ur matchen (Ammar är tydligen redan borta pga skada) tror jag på goda poängchanser. Om dessutom Sosseh kan spela - han tränade idag på Löten i regnet - är mycket vunnet. Ante och Sosseh är seriens bästa anfallsduo. Med båda dem på planen behöver inte alltid spelet funka. Och jag tar gärna skit från Borlängehåll i morgon kväll för att Sirius spelat primitivt och dåligt. Bara poängen sitter där.