Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Experter och tips och Superettan

Seriestarter innebär alltid feeding frenzy för alla expertkommentatorer. Lag döms in och döms ut och det spekuleras och görs tips och tabeller. Som det ska vara. Men jag kan som storkonsument av fotbollsskriverier tycka att vi förtjänar bättre.
"Irrationell spelare som gärna gör det oväntade." Det är sådant man kan få veta om en allsvensk spelare om man låter kvällstidningarna guida en till rikets högsta serie. Vilket väl är ungefär som om de i motordelen skulle skriva "Audin är fyrdjulsdriven och driver på alla fyra hjulen." Men att skriva kackig svenska kan väl passera. Det är ju spelet man är intresserad av, inte journalistens litterära ambitioner. Just därför är det ännu mer irriterande när de helt uppenbart inte har en susning om vad de pratar om. Aftonbladet hade exempelvis en Hammarbyuppställning publicerad som om den har mer än hälften rätt på måndag utgör en större sensation än om Angela Merkel skulle bli nästa påve.

Men visst. Man får ju ha respekt för att det är extremt svårt att tippa en serie som är så ojämnt bevakad som Superettan. Ta ett lag som Umeå FC som säkert extremt få på samtliga sportredaktioner med rikstäckning har sett spela överhuvudtaget. Och när de sedan värvar tre "riktigt bra" spelare från Sierra Leone på ett bräde, som de knappt själva har sett. Hur schalingen ska man kunna värdera det? Så experterna tippar efter vad de själva känner till. Och de har sett Halmstad och Trelleborg, de vet att Ängelholm "brukar gneta till sig en topplacering" och att Henke Larsson är tränare för BoIS. De känner också till Bajen och vet att de har värvat von Schleebrugge och Theorin. Resten har de ingen aning om, så därmed är topp fem klart.

Det är lite synd. Superettan förtjänar egentligen ett större intresse. Det är där man hittar de riktigt unga talangerna på väg att slå igenom. I fjol dominerades exempelvis skytteligan i Superettan av 90-talister som Branimir Hrgota, Magnus Eriksson, Victor Claesson, Pontus Engblom och Sebastian Andersson. Alla utom Hrgota finns i år i allsvenskan. I år är det dags för nya fantastiska talanger att ta plats i rampljuset. Hrgota blir naturligtvis spännande att följa, men också spelare som Dzenis Kozica i Värnamo, Kutjim Bala i Varberg, Amadiaye Rennie i Degerfors, Filip Trônet i BP, Gzim Istrefi i Ljungskile, eller varför inte Tobias Malm i Trelleborg som redan smakat på spel i Europa League med Malmö FF trots att han just fyllt 20.

Precis som allsvenskan känns dessutom Superettan som en vansinnigt jämn serie i år. Båda de nedflyttade allsvenska lagen ser relativt starka ut trots att de förstås tappat enhel del tunga namn, men båda lagen har behållit en stomme som man litar på och värvat klokt och lokalt. Framför allt Trelleborg, med Heynes och monstret Fredrik Jensen - två spelare av god allsvensk kvalitet borgar för tätkänning. Jag är helt med på att de ses som topplag. Däremot Hammarby. De har visserligen värvat Theorin - och han är bra på riktigt. Men jag kan inte se att mittfältet håller. Och det är tunt framåt, i synnerhet om Ayranci blir skadad som vanligt. Dessutom ska de bemästra kraven från Superettans särklassigt bästa och mest krävande publik. De ska ju inte behöva hotas av nedflyttning igen, men inte fan går de upp.

Då tror jag mer på utmanare som BP, Öster och BoIS (det riktiga). Öster smög fram och nosade på kvalplatsen till slut i fjol, har behållit de de vill behålla i stort sett och har en tränare som kan gå på vatten. Tidigare i vintras kunde man spela dem som seriesegrare till 20 ggr pengarna. Det var för bra för att motstå, men fortfarande finns 15 ggr att hitta. BP stoltserar med drygt halva truppen 90-talister. I stort sett alla av dem med P- och J-landskamper i bagaget. Filip Trônet var fantastisk i VSK hans första seniorsäsong, lyckas han ta ytterligare ett steg i BP väntar flytt till något större. Och det finns fler av den kalibern i truppen. Samtidigt finns också rutin i form av Niclas Carlsson och Pontus Segreström i försvaret samt Pinones-Arce i anfallet. Spännande lag, stor potential. BoIS har haft en stark försäsong och Henke-hypen har ebbat ut. De kan jobba i fred i år på ett helt annat sätt, och det dräller av kvalitet i truppen. I backen Liverstam har de exempelvis en framtida landslagsman.

Med en tredjedel av lagen nämnda så återstår ändå lag som Ängelholm, J-Södra och Assyriska som kommer att ta många poäng, och som mycket väl kan blanda sig i en toppstrid. Dessutom måste det mest underskattade laget av alla i år nämnas, Ljungskile. De har värvat smart och spännande trots att de helt saknar pengar. Ett mysterium. Men Kenny Pavey är ett kanonnamn på nivån, Gzim Istrefi har grym potential. Bruno Santos vet hur man gör många mål trots att det var ett tag sedan. Gamle ESK-aren Ljunggren-Eriksson håller hög Superettannivå, vilket också får sägs gälla Riki Cakic och David Bennhage. Och i målet har de U21-landslagsmålisen Marcus Sandberg på lån från IFK Göteborg. 30 ggr pengarna som vinnare...

Vilka åker ur då? Tja, Umeå är en stekhet utmanare till sämsta Superettanlaget genom tiderna. De måste verkligen vinna på Sierra Leone-lotto om de ska lyckas undvika att bli tokjumbo. Andra lag som ligger risigt till tror jag är IFK Värnamo. Det finns liksom gränser på hur länge de ska kunna tappa en handfull högklassiga tonåringar varje år. Samtidigt har Thern tagit sitt pick och pack från staden, och det kommer kosta ännu mer på sikt, men lär kännas redan nu. Värnamo spelar grymt underhållande fotboll i sina bästa stunder, men frågan är hur långt det kan räcka i år. Dock tror jag att de räddas av Brage, som ser riktigt svaga ut i år - igen, och som dansat på slak lina två säsonger nu. Jag tror att de i bästa fall får inrikta sig på att hålla sig kvar via kval i år igen. Kanske dags för Borlängederby i kvalet till Superettan i år? Det vore någonting det!

Detta för nu. Återkommer snart med Norrettantips...