Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Folk som går vilse, etc

Nä. Det blev inte så bra den här gången heller. Förbundet gick vilse i moraljungeln när de skulle förklara hur de tänker kring Gerndt. Och kommunen tycker inte Studan håller för damfotbollsmatch, men släpper in brottarfotbollen. Och löparpick-nick. Allt är som vanligt.
Sköna typer de där farbröderna i Svenska Fotbollsförbundet. I vintras gick det upp för dem att det var både olagligt och dumt att spöa på sin fru. Ni minns säkert. Efter att några av farbröderna gått ut och i praktiken sagt att det var väl inte så farligt med lite sovrumsboxning, och att vi skulle tänka på att det är en ung kille med hela karriären framför sig - han kunde ju bli jätteledsen, liksom - så råkade Lagerbäck läsa tidningen och förstod att ute i verkligheten tyckte folk annorlunda. De stängde därför av Gerndt. Och berättade att Förbundet minsann tog avstånd från sånt som var brottsligt. Jättemycket avstånd tog man.

Nu har man dock tagit avstånd färdigt tack. I alla fall från Gerndts brott. Det kommunicerar man med ett brev. Där deklarerar man att Gerndt visserligen inte fått någon riktig dom än, men att det dröjer så hiiimla länge (och det är ju EM jättesnart liksom) att man bestämt sig för att det får räcka nu. Han tvingades ju avstå från den där januariturnén han ändå inte fick vara med på ändå. Och OM det nu skulle vara så att han får en annan dom i hovrätten så kan man tänka sig att stänga av honom lite mer, senare i höst. Typ över nästa januariturné.

Men avstånd från misshandel, det tar man minsann. Från "all form av kvinnomisshandel i allmänhet och hustrumisshandel i synnerhet".

Alltså. Det blir alltid så himla kul när fotbollsförbundet ska leka juridisk instans. Lite på samma sätt som de drar lott om avstängningstider och disciplinärenden uttalar de sig om olika typer av misshandel. Spöa tjejer är ju himla dumt liksom. Men att spöa gifta kvinnor är superduperdumt. Det är liksom rött kort direkt.

"Detta är inte förenligt med att representera något av våra landslag."

Öh, nä. Det är ju rimligt. Men vänta nu. Vad var det jag läste sju rader längre upp? "Med hänvisning till den senarelagda rättegången rörande landslagsspelaren Alexander Gerndt har nu Förbundsstyrelsen beslutat att Gerndt på nytt är tillgänglig för landslagsspel."

Så många frågor. Framför allt om det där med att det är värre att spöa gifta kvinnor än ogifta kvinnor. Undrar om det spelar roll vem kvinnorna är gifta med också, förresten?

Nä. Det bästa är om Förbundet kan sluta leka jurister och i stället bete sig som en landslagsledning. De hade kunnat säga något i stil med att "Gerndt kommer vara avstängd från allt landslagsspel under den tid rättegångsprocessen varar och så länge han avtjänar ett eventuellt straff. Det brott han är anklagad för är naturligtvis oförenligt med det hedersuppdrag det är att representera landslaget. Efter avtjänat straff är han välkommen tillbaka i landslaget på det villkor att han tydligt visar att han accepterar de särskilda förpliktelser man har som svensk landslagsspelare i fotboll vad gäller uppträdande på och utanför planen."

Oh well. Jag har inga större förhoppningar där. And while we're at it. I vårt kära Uppsala har kommunen tydligen sagt att Sirius damer inte får spela på Studan eftersom det blev sådant hemskt slitage på mattan efter herrarnas match i veckan. Okej. Tänker man. Ett tag. Tills det visar sig att Uppsala 86:ers ska spela match på Studan i stället. En match i amerikansk fotboll på en dålig gräsmatta är ungefär lika hälsosamt för underlaget som att klippa håret med en skördetröska.

Här vill jag gärna tänka att det inte ligger något sorts resonemang om att damfotboll är skräpidrott som alltid ska flytta på sig och att Amerikansk fotboll är ganska tufft liksom. Klart grabbarna ska få lira! Sirius tränare Kim Bergstrand lär ha fått ett diagnoserbart anfall när han hörde om detta. Jag säger bara - vänta tills han får reda på att den stora picknicken efter Blodomloppet kommer äga rum på hans arbetsplats om några veckor. Hundra meter från stans najsigaste park - där picknicken inte får vara eftersom det sliter för mycket på parken.

Till sist.

Sirius får en intressant utmaning i morgon då det är dags att åka till Skyttis i Solna och möta Vasalund. Vasa har gjort vettiga resultat så här långt på säsongen trots att de har viktiga spelare som Max Fuxberg, Vadim Jevtushenko och Teferi Tedla på skadelistan. Glöm 7-0 från träningsmatchen, Vasa värvade hyggligt i slutspurten. Jag tror dock att Vasa kommer rasa i en jämn serie under året, och att de är ett lag för undre halvan när allt räknas ihop, men de har spets som kan hota Sirius, bland annat gamle Siriuspojklagsspelaren Emil Johansson, som tillsammans med Jens Jacobsson utgör en sorts ryggrad i unga orutinerade Vasa. Men de har en rätt kass målis och bara en riktig försvarsspelare tillgänglig. Det borde räcka för en ny trepoängare.

Det intressanta blir att se hur Kim formerar laget. Kommer dubbel-Kalle få fortsatt mittbacksparsförtroende, eller går mer rutinerade Blomman tillbaka in. Ingen av kallarna stod för en särskilt övertygande insats senast, och Vasa har helt klart bättre spets än ESK. Jag är generellt för att inte spräcka mittbackspar. Och för att inte ändra lag i onödan, men i en idealvärld hade jag gärna sett att Blomman och Nyström hade fortsatt som mittbackspar senast. Nu gjorde de inte det, och då undrar jag om det inte är lika bra att fortsätta. Men då vill jag ändå se Blomman från start, och Björk på bänken. Detta för att få ytterligare central stadga i laget, och ett bättre spel över mitten. Däremot ser jag gärna fortsatt förtroende för Moses. Blomqvist har inte övertygat på sistone, och Moses är inte så dum att ha mot en kass backlinje.

Nå. Den som lever får se.