Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Kaos i Sirius akademi?

Igår kallades det till krismöte mellan spelare, föräldrar och ledare i Sirius akademi. Den utlösande orsaken är den räkning som damp ner i brevlådan på 3200 (eller 3400, har fått olika uppgifter) hos spelare och ledare i de älsta lagen.

Som jag har nämnt tidigare i den här bloggen har det under hela hösten och vintern pyrt av missnöje med hur Sirius akademi har skötts. Det har handlat både om ledarfrågor, intagningsstrategier och kvaliteten på verksamheten. I början av året avgick också Sirius ungdomssytrelse till följd av vad de ansåg vara ett felaktigt sätt att sköta verksamheten på. Senaste veckan har det hela kulminerat i och med att Sirius till slut skickade ut räkningar på drygt 3000 kronor till spelarna och förklarat det med ökande kostnader. Det handlar alltså om kostnader som ingen nämnt eller pratat om när akademiåret drog igång.

Extra knixig blir frågan eftersom en del av spelarna är myndiga och sköter sina egna affärer medans andra fortfarande har målsmän. 3000 spänn är mycket för en 18-åring och för en del familjer, och även de som har råd att betala ser det som ett hån när man lägger ner enormt mycket tid i en elitverksamhet. En av spelarna lade ut en bild på Facebook där han eldade upp sin räkning från akademin. Flera av de bästa spelarna är också sådana som Sirius vid ett eller annat skede har lockat över till Sirius med argumentet att de får bättre utbildning och större möjligheter att utvecklas. En del av dem har också provat på både träningar och spel med a-laget. De ser nu hur deras gamla polare kan spela a-lagsfotboll med lag som GUSK och UIF, och till och med få ersättning för det medan de själva ska betala för ungdomsfotboll i Sirius. De allra bästa spelarna i sina årskullar har dessutom stockholmslagen tätt i hasorna.

Under decennier har ungdomsfotbollen i Uppsala varit på en nivå som medfört att de bästa talangerna tidigt har lämnat stan för att spela juniorfotboll i Stockholm - eller har debuterat i sina respektive a-lag tidigt och fastnat där. Ytterst få har faktiskt tagit sig till allsvenskt spel via uppländsk ungdomsfotboll. Extremt få om man ser till hur stort distriktet är. Det har dock varit på väg att ändras de senaste åren, och Sirius har påbörjat arbetet med att bygga upp en bra akademi och också till slut nått resultat - både U19 och U17 spelar nu i de högsat serierna. Nu håller hela det fundamentet på att raseras - om de spelare som hotar med att flytta faktiskt också gör det. Då är vi tillbaka på en ruta där de bästa talangerna går till Stockholm, och Uppsala får nöja sig med att utbilda spelare för breddfotbollen i stan. De nya tränarna i Sirius har inte heller längre akademin inom sitt ansvarsområde.

Jag är inte ett dugg orolig för Sirius a-lag. Spelarna är riktigt nöjda med sin situation och upplägget. De nya tränarna har dessutom tydliga mandat från styrelsen, något som saknats de senaste åren. Men situationen i akademin oroar verkligen. Riv räkningarna, försök få tillbaka de ledare som varit med att bygga upp verksamheten och som man nu skickat bort, lyssna på dem som har erfarenheter av att driva framgångsrika akademier och släpp prestigen. Det är bråttom nu!