Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Månadens Siriusprofil

Med den nya hemsidan lanserar vi också den löpande artikelserien "Månadens Siriusprofil". Huruvida det verkligen blir en profil i månaden återstår att se, men ambitionen har vi iallafall. Först ut är ingen mindre än Herr Ordförande själv, Lars Olsson.

Lars Olsson, ordförande i Västra Sidan, känner många dig som. Men vem är du egentligen?
 
Jag är snart 28 år född och uppvuxen i Uppsala, nu bor jag i Gränby med min fästmö Hanna. Jag jobbar som konsult på bemanningsföretag och är sen två år uthyrd till en medicinteknisk firma.
När jag inte jobbar eller går på Siriusmatcher så umgås jag med vänner och familj. Annars så är det mycket sport som gäller, både live och på TV.

…och hur hamnade du här (som ordf i Västra Sidan alltså)?
 
Bra fråga... Jag är inne på mitt tredje år som ordförande. Innan det så var jag kassör i Västra och jag tyckte att det skulle bli kul och spännande att vara ordförande jag sade att jag var intresserad och blev vald.

Hur blev du Siriussupporter, och hur blev du aktiv i klacken?
 
Siriussupporter blev jag så fort jag blev intresserad av fotboll. Jag gillar att se fotboll på plats och tycker att det är kul när det går bra för de lokala lagen så Sirius blev det naturliga valet.
Jag började stå i klacken eftersom min företrädare Tobbe, som är kompis med min bror tyckte att det var roligt att stå i klacken och tipsade oss att göra det också. Något år senare frågade han om jag ville sitta i styrelsen och på den vägen är det.

Har du någon erfarenhet från andra klackar i Sverige eller någon annanstans? Hur skiljer sig Västra Sidan från dessa?
 
Jag har aldrig stått och sjungit med i någon annan klack men jag har förstås sätt andra klackar på plats.
Under min gymnasietid så gick jag mycket på AIK. Black Army är en svårbedömd klack, de har haft jättemånga problem genom tiderna och har under flera tillfällen varit till stor belastning för sitt lag, de har dessutom en väldig massa hatramsor, som jag inte uppskattar. Ändock när de är många så är deras röststyrka mycket imponerande och när det går bra så är det nog inte roligt för bortaspelarna att gå in på Råsunda.
Eftersom jag även går på hockey har jag även på nära håll följt Almtunas klack Red Lions, de påminner idag en hel del om det Västra jag en gång gick med i, vissa matcher sjungs det bra men andra är det nästan helt tyst. De har dock fördelen av bra akustik på sin arena, något som vore väldigt kul i vi kunde få någon dag.


Vilken supporterkultur vill du som ordförande verka för?
 
Eftersom Västra troligen aldrig kommer att bli en jättestor klack så är det jätteviktigt att vi behåller vår särprägel.
Med det menar jag vår humor på läktaren, våra bra och unika ramsor. Det är alltid glad att stå med Västra. Jag tycker att det är jättekul att vi har så många ramsor som ingen annan har. Det är väldigt vanligt ibland våra motståndare att han hör samma ramsor fast med olika text.
Vidare så måste vi behålla vår positiva stämning på läktare, vi sjunger alltid, fast det går dåligt, vi buar aldrig ut vårat egna lag. Många klackar sätter stor press på sitt eget lag, det tror jag inte gynnar dem.

Fotbollssupportrar har kanske inte det bästa ryktet bland allmänheten – vad möter du för reaktioner när du berättar om ditt intresse?
 
Jag tror att vi i Västra Sidan faktiskt har ett ganska bra rykte, bland de få som känner till oss dvs. Jag kan inte säga att jag har mött några negativa reaktioner för att jag är en fotbollssupporter.
När jag säger att jag följer Sirius i fotboll så är den vanligaste reaktionen "va, jag trodde det spelade bandy”. När jag säger att jag följer dem i bandy så är den vanligaste reaktionen "men man ser ju inte bollen”


Vad tror du om Västra Sidans framtid? Kan vi någonsin få till en mer levande supporterkultur i Uppsala?
 
Jag tror att Uppsala har en potential att få en bättre supporterkultur. Under semifinalserien mot Edsbyn och när det gick som bäst i Superettan så såg man en hel del av den potentialen.
Det finns dock jättemånga som älskar att gnälla och Uppsalas stora inflyttning göra att många håller på andra lag redan när de kommer hit.
Om Västra Sidan skall växa är vi beroende att framgångar för våra lag, Sirius måste bli det självklara valet för ungdomar i Uppsala. Det kommer de inte bli så länge fotbollen ligger på den nivå den gör och när det är så nära till bättre lag i Stockholm t.ex.

Vi vill så klart gärna växa som klack, men samtidigt vill vi behålla den speciella, positiva och humoristiska stämning som råder på Studenternas?
 
Det är en jättesvår balansgång. Vi måste enligt mig behålla vår särprägel som jag beskrev tidigare och våga säga ifrån när "dåliga” supportrar söker sig till oss.
Den dag Västra Sidan har en massa hatramsor, sätter en negativ press på Sirius och när vi förknippas med våld så är jag inte längre ordförande i Västra Sidan.


Favoritspelare i Sirius idag/genom tiderna? Favorit-Siriusminne?
 
Favoritminnet är definitivt när vi gick upp i Superettan, jag har få gånger varit så glad som den eftermiddagen i Väsby.
Ett annat starkt minne är den fantastiska stämningen på Studan under semifinalspelet mot Edsbyn.
När det gäller favoritspelare så gillar jag mest spelare som alltid ger allt för laget och aldrig ger upp. Mitt svar är alltså Jonas Bylund.


Tillbaka till toppen