Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Maskinen hackar vidare - 1-0 mot Dalkurd

Det såg ut som en repris från förra årets bortamatch mot Dalkurd i omgång fem. Ett Sirius som pressas långt ner i banan av ett Dalkurd som inte riktigt vet vad de ska göra av sitt bollinnehav. En Ante Björkebaum som avgör sent. Och tre tunga poäng till Uppsala.
Pressen efter gårdagens match var så härligt förutsägbar som vanligt. UNT tittade på Sirius spel och Dalademokraten tittade på Dalkurds spel. UNT såg ett Sirius som försvarade sig väl och vann en taktisk seger. Dalademokraten såg ett spelförande Dalkurd som slarvade bort en match där de var det bättre laget på ett individuellt misstag. Personligen tycker jag sanningen ligger någonstans mittemellan.

Redanmot Väsby valde Sirius att dra hem laget väldigt långt ner i banan och helt överge presspelet från försäsongen. Förmodligen eftersom man gjort den riktiga tolkningen att man mötte ett lag med ett vassare mittfält. Samma tolkning gjorde man inför matchen mot Dalkurd. Eftersom Ante var fit efter hjärnskakningen kunde man också gå ner på en 4-4-2-uppställning, som man nog gärna hade kört mot Väsby också. Riktigt tänkt, tycker jag. Men det som blev fel var att man valde att spela Moses i en roll som kräver ett fullödigt defensivt positionsspel. I stället för att stärka mittfältet blev det tvärt om när Moses virrade runt på planen och lämnade en autostrada framför Linus. Som tur är tog det Dalkurd en knapp halvtimme att inse att det var ledigt där, och i halvtid kom ett kraftigt försenat, men ändock helt nödvändigt byte.

Första halvlek var helt enkelt inte bra. Och det är förmodligen med den i minne som Dalademokraten bygger sin matchanalys. Dalkurd hade förmodligen cirka 70 % i bollinnehav. Men deras insisterande på att alltid, alltid spela sig igenom gjorde att de inte skapade särskilt många chanser. Utan att hota i djupet lät man Sirius gå extremt lågt i sitt försvarsspel. Sirius tackade och tog emot och kunde sparka bort det mesta som kom i närheten.

Andra halvlek blev lite annorlunda. Att Blomqvist kom in spelade stor roll. Helt plötsligt var man 11 mot 11. Samtidigt gick Dalkurd djupare ner i possessionfällan och Sirius lyckades dra ner tempot i matchen till något som blev hanterbart för mittfältet. Genom att låta Ante och Sosseh gå närmare varandra lyckades Sirius också utsätta Dalkurds svaga defensiv mer än i första halvlek då vi i ärlighetens namn inte skapade ett skit. Det är styrkan i dagens Sirius. Med Ante och Alle på planen är det alltid farligt. Det finns alltid ett sätt att hota genom att helt enkelt paja iväg bollen norrut.

Så föll också målet till slut. Ett stressat Dalkurd låg på för ett segermål mot slutet, Bylle tog i för kung och fosterland och skickade upp bollen mot motståndarmålet. Dalkurd hade båda sina mittbackar före på bollen, men Sundström valde att nicka hemåt utan att tänka på att han hade Ante i ryggen. Ante kunde vinna bollen framför Dalkurds målis och skicka in segermålet i den 86:e minuten.

Rättvis seger? Well. Definiera rättvisa. Sirius blev duktig tillbakapressat stora delar av matchen, men hade säkert inte heller något emot att Dalkurd hade mycket boll. Det sättet som de spelar fotboll för gör det extremt tacksamt att försvara sig. Och Sirius gjorde det bra. Framför allt ska Sosseh ha en eloge för att han helt ensam skötte all press på Dalkurds uppspel. Ett sjukt bra defensivjobb helt enkelt.

Segern är ytterligare en fjäder i hatten för den nya tränarduon. De förvånar lite - de ska erkännas - med att förespråka en typ av fotboll som de verkligen inte spelat med sina tidigare lag, och som det var sjukt länge sedan Sirius spelade också. Sirius i år är betydligt mer Stoke än Bilbao, om man säger så. Samtidigt har det gett resultat och en serieinledning som är klart godkänd. Sirius är med i toppen, men något säger mig att det kommer att behövas fler dimensioner i spelet senare under säsongen. Sirius spelar ett spel för att överleva nu, jag hoppas få se ett spel för att blomstra senare.

Men jag är å andra sidan som alla andra. Resultat is the shit! Det gäller bara att förvalta dem och tolka dem rätt.