Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Norrettan 2012 i kristallkulan - övre halvan

I förrgår repade vi av undre halvan. Nu är det dags att gissa ihop toppstriden. Och jag har faktiskt inte bestämt mig helt till 100 % när jag skriver dessa rader. Jag kan mycket väl hinna skifta ettan och tvåan både en och tre gånger innan jag trycker på "publicera".
Det var inte svårt att lista de tre sista i tabellen. Det är inte heller särskilt svårt att lista topp-4. Jag skulle bli hemskt förvånad om något annat lag skulle lägga beslag på en av de fyra översta platserna. Men att exakt förutse hur dessa lag ska fördela sig i toppen känns extremt svårt. Allt hänger på skadeläget skulle jag säga. Ingen av trupperna har en sådan bredd att de klarar av en längre skadeperiod på ett par nyckelspelare. Sedan har vi ett sommarfönster som kan förändra en hel del. Flera lag har unga, lovande spelare av en sådan kaliber att de kan bli värvade under fönstret. Samtliga förmodade topplag - utan undantag - har sådana luckor i trupperna att jag tror de kommer vilja förstärka i sommar. Sådant kommer spela roll.

Men här vilar inga ledsamheter. Vi kör! Här kommer övre halvan - facit - i omvänd ordning.

7. IFK Luleå
Luleå gjorde en helt godkänd säsong som nykomlingar i ettan, och klarade sig kvar i serien med en liten men dock relativt säker marginal. Norrbottenskollegorna Boden åkte däremot ut, vilket å ena sidan gör att IFK tappar derbynerv och derbyintäkter, men å andra sidan att konkurrensen om spelare minskar. Och visst har det rört sig från grönt till vitt i år. Det intressantaste nyförvärvet tog dock vägen via Elfsborg. Bodenfostrade p-landslagsmannen Philip Olofsson lånas ut till Luleå under säsongen. "Den störste norrbottniske talangen genom tiderna". Annars kommer mycket att kretsa kring en annan ung spelare i Luleå. 22-årige Robin Östlind hamnade där efter ett skadehelvete i Kalmar FF och var en av lagets absolut bästa spelare i fjol. I år är han ännu bättre, och får han stanna säsongen ut är det väl en smärre sensation. Förutom honom finns ett par pålitliga målskyttar och en hel del norrländsk stabilitet i truppen. Jag tror det kan räcka till en plats på övre halvan faktiskt, trots att många tippar dem till tvåan.

6. Väsby United
Ja vad ska man säga? "Ryssen" och "Brytar-Börje" - där har ni namnen på snubbarna som sanerade Väsbys skulder och på några veckor rafsade ihop seriens överlägset mest omskrivna trupp. Bara smeknamnen håller högsta Buster-klass. När det sedan dessutom vimlar av allsvenska meriter i laget har raskt det gamla hockeyepitet Vilda Väsby dammats av i kvällspressen. Frågan är dock i vilken utsträckning det är fotboll eller viktväktarna som står på menyn under våren. Inte alla i truppen har skött egenträningen under vintern att döma av rapporter från de som mött laget på försäsongen. Och i genrepet blev det stryk mot legitimerade bonkegänget Valsta Syrianska. Jag har en stark känsla av att laget har satt en alldeles för "snäll" tränare på det här materialet, och har starka frågetecken för tidsaspekten. Inte tu tal om att här finns klass så det räcker och blir över. Mirza Jelecak är en drömvärvning för alla lag i serien. Bapupa och Prince var en gång i tiden bland de bästa i allsvenskan. Korkmaz var en riktigt bra mittback innan skadehelvetet. Och Ayuba är en gudabenådad bollspelare i sina bästa stunder. Kanske blir de årets höstraket, men jag tror inte att detta kommer räcka till en topplacering.

5. IK Frej
Laget med seriens bladigaste smeknamn - Kyrkråttorna - var förra årets höstlag. Helt plötsligt vaknade Guterstam och spelet satte sig ordentligt och Frej kravlade sig från nedflyttningsplats till nära på topplacering. I år ska de ersätta 20 mål i och med att varken Guterstam eller Blomqvist finns kvar. Ersättarna ser inte lika starka ut. Däremot har flera andra bra spelare kommit in i truppen och laget ser både jämnare och bredare ut i år. Inget lag kommer hämta enkla poäng mot Frej, men jag tycker inte heller att de har spets nog för att blanda sig i den absoluta tätstriden. Men med två av de mest underskattade Siriusspelarna de senaste åren i nyckelpositioner i klubben - Fernberg och Gallo  - kan det ju knappast gå åt skogen? Frej är seriens bästa och jämnaste mittenlag helt enkelt.

4. Dalkurd FF
Det är nu det börjar bli svårt. De fyra lagen som är kvar är jag helt säker på kommer utgöra toppkvartetten. Men jag tror att Dalkurd kommer dra det kortaste strået av dem. Här finns dock sjuk klass i ett par spelare. Brwa Nouri borde inte spela i Norrettan alls. De dagar han är bra är han allsvenskt bra. Likaså finns galen spets i Ammar som har ett av seriens mest naturliga tillslag, och är ett livsfarligt hot framåt. Det finns inte heller ett enda lag i serien som skulle tacka nej till Robert Mambo-Mumba - 16 mål från mittfältet från en spelare med främst defensiva uppgifter säger allt. Men truppen är på tok för ojämn. Framför allt finns stora frågetecken för försvarsspelet. Sandahl, förra säsongens tränare, gjorde ett nära på magiskt arbete med att få ihop ett gäng försvarare som helt enkelt inte håller på nivån till en funktionell defensiv. För mig är det ett mysterium att man inte behåll honom. Vidare tappade de en av seriens bästa målvakter och har inte ersatt fullgott - det innebär en handfull baklängesmål de inte skulle släppt i fjol. Men framför allt saknar de Mirza Jelecak. Intet ont om Tobias Johansson, men det är skor Dalkurd inte kan fylla i år. Bra dagar kommer Dalkurd vara bäst. De flesta dagar kommer de att ha problem - och en inte alltför avancerad gissning är att motståndarnas offensiva vänsterkant kommer fira triumfer, om man säger så.

3. Västerås SK
Superettasejouren blev blott ettårig för VSK. Och efter nedflyttningen och förra säsongens ekonomiska krisläge har många spelare lämnat, och att ersättarna inte håller samma klass som exempelvis Mattias Mete, Filip Tronet och Marcus Danielsson är inte konstigt när man glider ner ett hack i seriepyramiden. Fortfarande förfogar man dock över några av rikets mest intressanta unga spelare, där framför allt ytterbacksgymnasisten Victor Nilsson Lindelöf står ut som något alldeles extra. Dock försvinner killen till Benfica i sommar, vilket är nästa STORA avbräck för klassiska Sportklubben. Han är dock inte ensam tonåring att spana lite extra efter. Simon Johansson, Anki Östling och Linus Sjöberg är tre namn vars karriärer ska bli otroligt intressant att följa. Dock ser lagets offensiv rätt svag ut. Man värvade Emir Smajic, som var på sin höjd fjärdeval i Sirius, och tror mycket på honom. Jag vete fasiken... Däremot kan man mycket väl ha hittat seriens bästa mittback i Haisem Ismail - om man lyckas både skola om och motivera honom. Klass rätt igenom bara skallen är med. Jag tycker sammanfattningsvis VSK ser intressanta och habila ut. Det är definitivt ett lag som kommer vara med och slåss om topplaceringar, men bristen på offensiva alternativ gör att det får bli en tredjeplats i tipset.

2. BK Forward
Okej. Det ska sägas direkt. Ingen får gå sönder i örebrolaget om det här tipset ska hålla. Men det gäller å andra sidan fler lag. Forward var bra i fjol. Obesegrade långt in på hösten. Men de var också relativt skadefria, och behövde egentligen aldrig besväras av det faktum att de inte hade fler än 15 seniorer att tillgå. I år ser laget snäppet bredare ut. Man har dock förlorat hysterisk spets i och med att mittfältskreatören Saied har gått till storebror ÖSK. Det är en spelare som inte går att ersätta på den här nivån. Att Herish Kuhi också har lämnat är en enklare nöt att knäcka. Man förlängde med Degerforslånet Stellan Carlsson, och han har visat bra form på försäsongen. Viktigast bland nyförvärven är dock mittfältaren Per Johansson från ÖSK. Det är en spelare som håller i allsvenskan, och som kommer bli otroligt viktig för Forwards balans. Om dessutom Kristoffer Näfver hittar upp i ens 60 % av den klass som gjorde honom till landslagshopp för några år sedan har de en poängmaskin som kommer bli extremt svårstoppad i en fri mittfälts/kantroll. Lägg till det en av landets mest intressanta unga målvakter och Forward har en av seriens absolut bästa startelvor. Jag tror det räcker väldigt långt under kloke tränaren Axel Kjäll.

1. IK Sirius
12 av 14 tränare höll Sirius som favorit till seriesegern på upptaktsträffen. Vilket är en färre än i fjol. Sirius är alltså något mindre favoriter till seriesegern i år. Eller? Tack vare en övertygande försäsong och det faktum att man har fått behålla nästan hela stommen i det lag som nosade på Superettan redan i fjol så är Sirius befogade favoriter. Ändå tror jag att nya tränarduon är extremt nervösa just nu. Genrepet mot Eskilstuna City avslöjade en del rätt jobbiga brister, och truppen är dessutom skadedrabbad. Dock förfogar Sirius över en anfallsduo och hög superettaklass i Ante Björkebaum och Alagie Sosseh. De kommer göra 20-30 mål själva i år. Det räcker oerhört långt. Vidare har man ett något rakare spel, och fler offensiva alternativ än i fjol i och med att Elliot Käck och Joakim Blomqvist kommit in i truppen som nyförvärv. Sirius kommer göra mål på fler sätt och det kommer gå fortare i omställningarna. Akilleshälen är att Kim Skoglund får dra ett extremt tungt lass i och med att Carlos Gaete Moggia lämnat utan att ersättas fullt ut. Det är han som ska bära laget från sin centrala mittfältsposition. Funkar inte han, förloras mycket av Sirius spel. Det finns också frågetecken kring försvarsspelet och lagets förmåga att bära favoritskapet. Men bästa truppen ska vara favorit. Och även om serien ser betydligt jämnare ut idag än för en månad sedan så är blå-svart rättmätiga favoriter. Att sedan alla andra förutom Kim Bergstrand hemskt gärna vill ha det så är en annan sak.

Spelet kan börja!

Tillbaka till toppen