Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Norrettanelvan

Hade tänkt att då och då inventera spelarmaterialet i Norrettan och ta ut en all star-elva. Även om man kan tycka det är lite bladigt att kalla någonting som har med Norrettan att göra för "all star". Anyways. Under säsongen kommer jag slänga upp en och annan best of Norrettan elva. Här är den första.
Jag märker själv hur jag alldeles för lättvindigt hasplar ur mig saker som "bäst i serien" och "en av de absolut bästa yttrarna i Norrettan" om spelare som jag för stunden har fastnat för. Så jag tänkte utmana mig själv med att faktiskt plocka fritt ur alla Norrettantrupper och sätta ihop min Norrettanelva. Allt för att få ihop så mycket spekulation som möjligt om serien liksom. Sedan är det ju fegt att bara ta de elva "bästa" oavsett spelartyp. Här ska det skapas ett LAG av det hela. Så låt höra, vem skulle du vilja se istället för de klåpare jag plockat ut?

Norrettanelvan 13 april

Jag kommer att köra 4-5-1 idag. Framför allt för att det finns så sjukt många bra mittfältare i serien som man måste ha med, men också för att gå ut lite defensivt i början av serien. Eller nåt.

Målvakt:
Jacob Rinne, Forward
Målvaktsysslan i Örebroklubben ärver man. Just nu är det Jacobs tur efter att pappa Patrik stått flera säsonger för att sedan gå över till tränarsysslan. Sonen Jacob är bara 18 år, men har ändå förtroendet som förstemålis. För åldern har han ett sanslöst begåvat målvaktsspel och skiljer sig från de flesta burväktarna i serien genom att faktiskt spela målvakt. Kan bli exakt hur bra som helst.

Backlinje:
Victor Nilsson Lindelöf, VSK
Högerbacksplatsen kanske är den enklaste att ta ut i en sådan här elva. Återigen en tonåring, återigen en exceptionell talang. I sommar försvinner den både fysiskt starka och spelskickliga ytterbacken till Benfica, innan dess gäller det att passa på att se en av seriens stora attraktioner in action.

David Svanberg, Sandviken
Okej. Det är lite bisarrt att ha en mittback som intern skytteligaledare. Men Svanberg gör faktiskt väldigt många mål. Hela åtta stycken på 20 matcher i fjol. Ruggigt stark på fasta situationer, gott om rutin och utmärkt spelförståelse kompenserar för vissa brister i snabbhet.

Daniel Fernberg, IK Frej
Bara 22 år gammal, men ändå med 50 matcher i Superettan. Ung, utvecklingsbar och rutinerad. Inte den vanligaste kombinationen hos en mittback. Har utvecklat sitt passningsspel enormt mycket senaste året och har en kompromisslös och kraftfull spelstil. Bredvid en sådan ledargestalt som Svanberg skulle Fernberg kunna blomma ut ordentligt. Snart i ett allsvenskt lag nära dig.

Elliot Käck, IK Sirius
Fostrad i Djurgården, uppvuxen i HTFF och utblommande i Sirius. Eller? Käck är med sin snabbhet, sitt tillslag och sitt spelsinne ett offensivt vapen från sin vänsterbacksplats. Faktum är att han leder Sirius interna poängliga under försäsongen. Har vissa problem i defiensiven, men det kompenseras av offensiva spetskvaliteer.

Mittfält:
Robin Östlind, IFK Luleå
Värvades till Kalmar FF som supertalang redan som 17-åring och tog SM-guld sin första säsong 2008 även om det inte blev särskilt många framträdanden i a-laget den säsongen. Sedan svårt skadedrabbad och omgiven av dåliga rykten. I Luleå har han fått en nytändning och kommer i år förmodligen att användas centralt. Teknisk, spelskicklig, smart och ruggigt snabb. Och målfarlig. Mängder av allsvenska lag kommer att se Luleås matcher i år. Det finns en och endast en anledning till det.

Brwa Nouri, Dalkurd
Han kan allt man behöver kunna på en fotbollsplan. I en offensiv och fri mittfältsroll är han stundtals helt briljant, och egentligen alldeles för bra för den här nivån. Har ibland problem med att hålla hög och jämn nivå och försvinner för lätt ur matcherna ibland. Men det går inte att ta ut en elva utan Brwa.

Per Johansson, Forward
ÖSK ville behålla honom och erbjöd kontrakt. Han tränade med både Kalmar och sin gamla klubb Djurgården. Degerfors bönade och bad. Men det blev Forward för 22-åringen med över 50 allsvenska matcher i bagaget. Det var ungefär som att vinna på lotto för Forwards tränare Axel Kjäll. Kan egentligen spela på alla defensiva positioner på planen, men får här vara defensiv balansspelare. Kreativ, noggrann, smart. Lätt val.

Mirza Jelecak, Väsby United
En annan spelare som det trots stenhård konkurrens känns väldigt svårt att gå förbi. En spelare man skulle döda för att ha i sitt lag, och som man hatar att möta. Vinnarskalle som sällan är spektakulär och som dessutom drar en hel del kort, men som är otroligt viktig för sitt lag. Pulsklocka och regissör i ett. Dessutom en riktigt bra huvudspelare. Bidrar både defensivt och offensivt.

Kristoffer Näfver, Forward
Slog igenom med dunder och brak som 20-åring i ÖSK och blev raskt uttagen i U21-landslaget. Gock till Djurgården på lån och snackades upp som nästa stora svenska landslagsstjärna. Sedan blev det platt fall. Pendlade mellan ÖSK och Djurgården och gjorde ingen människa glad. Gick till BoIS och spelade exakt 0 matcher innan de bröt kontraktet. Och hamnade till slut i Forward. Och nu börjar det funka igen. Gjorde en bra höst i fjol och har varit lysande på försäsongen. Har han skallen med sig i år är han outstanding på sin position. Kolla bara strutarna mot ÖSK för ett par veckor sedan.

Anfallare:
Ante Björkebaum, IK Sirius
Låg länge i toppen av skytteligan under sitt första år i Sirius i fjol. Har fortfarande mycket att lära, men har också alla förutsättningar att bli en allsvensk toppforward. Extremt vass på huvudet och dessutom bra på fötterna och kommer till lägen hela tiden. Behöver förbättra noggrannheten i avsluten men är ändå den kanske hetaste kandidaten till skytteligasegern.

Jovars. Känns som ett okej lag. Ett lag för övre halvan. I superettan.Tillbaka till toppen