Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Norrettans tyngsta sillyförluster

Listor är kul som sagt! Dags att följa upp topp-5 nyförvärv med topp-5 förluster. Subjektivitet är en dygd - särskilt om man låtsas att man är objektiv och vetenskaplig. Så här gäller matematiskt oomkullrunkeliga formler och bedömningskriterier.
De viktigaste kriterierna för denna lilla lista är självklart hur viktig spelaren var i sitt lag, och hur svår han är att ersätta. Som vanligt har det varit hyggligt stor spelaromsättning i serien. Men vad värre är för en som försöker hålla koll - det har varit en helt vansinnig lagomsättning i serien. Och eftersom jag inte följer tvåan lika intensivt som ettan har jag lite svårt att ranka sådant som hur tungt det är för Sandviken att Mattias Woxlin inte fortsätter. Eller att allas vår Fredrik Olsson slutar i ÖFK. Men visst finns det förluster i serien som svider rejält.

1. Sotirios Papagiannopolous, Akropolis till Assyriska FF
Visst, Akropolis förlorade tidigare också seriens bästa målis, Poppen (vem minns inte hans sjuuuka enhandsräddning på Petter Österbergs stenhårda avslut från fem meter på Akalla BP), men förlusten av "Sotte" är värre. En klok och spelande mittback som styrde egentligen hela laget från sin position, och som dessutom var Akropolis främsta målskytt under förra säsongen - vilket väl i och för sig säger mer om anfallarnas kapacitet. Dessutom är han grek, vilket är förvånansvärt viktigt i den klubben. En sådan spelare kan Akropolis helt enkelt inte ersätta.

2. Mirza Jelecak, Dalkurd till Väsby United
Dalkurd har också tappat en riktigt bra målis i och med att Frank Pettersson gick till J-Södra. Men förlusten av Mirza Jelecak är betydligt jobbigare att hantera. Dalkurd är ett lag med massor av individuellt skickliga spelare, men som har haft problem med att hålla skärpan över 90 minuter och som dessutom har haft en för ojämn och för offensivt balanserad trupp för att hota om seriesegern. I det bygget har Jelecak tillsammans med Mambo-Mumba varit vansinnigt vikitga. Jelecak har hållt ihop laget och varit en veritabel pulsklocka på mitten, och låg dessutom bakom mycket av det offensiva spelet. En av seriens bästa och för sitt lag viktigaste spelarna. En sådan man inte ersätter helt enkelt.

3. Joakim Blomqvist, IK Frej till IK Sirius
Ända tills gamle landslagsspelaren Olof Guterstam vaknade till liv under hösten var Frejs anfallsspel synonymt med Joakim Blomqvist. Med 11 mål var han lagets klart främste målskytt. Det är helt enkelt inte mer än en handfull spelare i Norrettan som gör mål i snitt varannan match eller mer. Att tappa en sådan spelare är ett jätteavbräck och 11 mål är svårt att ersätta. Att dessutom förlora dem till en seriekonkurrent är liksom lök på laxen.

4. Marcus Danielsson, Västerås SK till GIF Sundsvall
Danielsson är förstås en alldeles för bra fotbollsspelare för att spela i Norrettan. För den allsvenska nykomlingen GIF Sundsvall var mittbacken förstavalet. Och de har direkt visat att de tänker ge honom ett enormt förtroende i år. En otroligt lovande mittback som fortfarande är ung och utvecklingsbar. Snabb, teknisk och dessutom målfarlig. En jätteförlust för VSK som hamnar såpass långt ner på listan enbart eftersom det var en förlust som redan var inräknad för klubben i praktiken.

5. Osman Sow, Väsby United till FC Dacia
Över en natt blev alla Väsbys spelare free agents. Det innebar att Väsby United tvingades släppa en väldig massa bra spelare, varav de flesta av de bästa dock tillhörde AIK, men framför allt Sow - en av seriens absolut mest lovande spelare. Och detta till ett europeiskt mästarlag helt utan ersättning. Sow gjorde 12 mål i fjolårets norretta dit han kom från gärdesgårdslaget FoC Farsta - alltså under sin första riktiga säsong som fotbollsspelare. En sjuk potential i den tonåringen och en av seriens klart bästa anfallsspelare.

Bland spelarna som kanske borde varit med på listan, men som inte riktigt fick plats av den ena eller andra anledningen märks framför allt Linus Malmborg som gick från Vasalund till Gefle. En av de väldigt få spelarna som lämnade serien för spel i allsvenskan. Dessutom är Linus Vasalunds enda spelare med någorlunda koll defensivt. Kostsam förlust. VSK tappade ju förutom Danielsson viktiga spelare som Filip Trônet och skyttekungen Mattias Mete. Och i sommar sticker supertalangen Victor Nilsson Lindelöf till Benfica. Alla de platsar egentligen på listan. För att inte tala om hela Väsby United. Forward har tappat seriens mest frispelade spelare Herish Kuhi. Hade han gjort mål på ens en tredjedel av sina frilägen hade han varit given på listan. De har också tappat Mohammed Saeid som spelade fram honom hela tiden. Och Sirius har tappat mittfältskreatören Carlos Gaete Moggia - en fantastiskt underskattad spelare, och rutinerade OCH unge mittbacken Daniel Fernberg.

Nåja. Subjektivitet var ordet. Och så här får listan bli till slut. Bara en vecka kvar till seriestart nu, och dags att börja fokusera på det omöjligaste av alla omöjliga företag - att tippa serien. Återkommer...