Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Premiär!

I morgon drar Norrettan igång! Äntligen! Sirius åker till Nordpolen för match mot nykomlingen Östersund. Timmen senare tar sig en annan av seriefavoriterna an Akropolis. Allt går att följa direkt.
Östersund ligger faktiskt skitlångt bort. Därför flyger Sirius upp i morgon. Man har enligt egen utsago haft en bra träningsvecka, och viktigast av allt - Petter Österberg är tillbaka från skada. Det innebär att Sirius kommer kunna spela med sin tänkta startelva. Kim Bergstrand släppte den direkt till UNT, och den innehåller exakt noll överraskningar för den som följt Sirius träningsmatcher:

Jonas Bylund,
Linus Smedjegården - Calle Nyström - Daniel Blomgren - Elliot Käck
Kim Skoglund - Petter Österberg - Jakob Björk
Joakim Blomqvist - Alagie Sosseh - Ante Björkebaum


Min gissning är att det är med blandade känslor Sirius ger sig in i seriespel. Helt klart känner man pressen.
Kim Bergstrand var uppenbart besvärad av det enorma favorittryck som lades på laget vid upptaktsträffen, och han har till och med lyckats snacka ned UNT:s förväntningar så till den grad att lokalblaskan svängt från att utropa serieseger på förhand till att tippa Sirius tvåa i dagens förhandstips. Ett reptrick så gott som något.

För är det något som hotar en favoritseger i morgon så är det väl framför allt just pressen och favoritskapet. I genrepet blev man rejält avslöjade i defensiven och det så framgångsrika spelet blev lidande av att City spelade taktiskt och disciplinerat. Poporden för säsongen i Sirius har varit "rakare spel" och "hög press i försvarsspelet". Det har funkat som en klocka under i stort sett hela försäsongen. Men ett lag som backar hem och täpper till ytor är svårare att slå än ett som fokuserar på att träna sig på att spela "sitt spel" och lite skiter i ytorna som uppstår. Flera gånger mot City blev Kim Skoglund stående med bollen liksom om han funderade på vart fan ytorna som brukar vara här har tagit vägen.

Det måste Sirius ta sig förbi. Man måste känna sig trygg i att Ante och Alle på topp på egen hand kan avgöra matcherna om man så bara står och tåpajar upp lädret i vädret från backlinjen. Ingen anledning till panik.

Dessutom har jag en stark känsla av att ÖFK i sin extremt haussade hemmapremiär och comeback i Norrettan inte kommer lägga sig och tokdeffa direkt. De kommer vilja spela. Och det gynnar Sirius. ÖFK spelar med trebackslinje och har ett spel som bygger på att deras yttermittfältare ska springa så inihelvitte mycket. Dessutom har hemmalaget många veckor kvar innan främlingslegionen är hopspelad. De sista pusselbitarna anlände så sent som i förra veckan, och på förhand intressante managern Potter behöver visa på en hel del magi för att få ihop det redan från start av serien. Ett klokt och tålamodsdrivet Sirius bör ha en jättechans att ta tre tunga poäng i morgon. Men nerverna... Lossnar det inte. Får man ett tidigt mål mot. Ja då kan det bli IFK Göteborg av hela skiten. http://www.vastrasidan.se/web/admin/Default.asp?refPid=943&refModID=0&refModView=120&modVID=121

Bergstrand låtsas i pressen som att första matchen inte är något särskilt eftersom det är en lång serie. Yeah right, säger jag. De är nya tränare, de har enorma förväntningar och seriens bästa förutsättningar. De måste vinna i morgon. För arbetsrons skull. Följ matchen på webradio om de blir kvar i stan.

I omgångens övriga matcher kan man notera att Dalkurd dragit vinstlotten. Akalla Bollplan är naturligtvis ospelbar i morgon och premiären spelas på Grimstas konstgräs. Det är en helt annan sak än att spela i höghusområdet. Umeå hade den turen förra året. Det räckte för serieseger då. Om man ska hårddra. En otroligt intressant match, som går att se live via stream här, om man är på det humöret.

Senare möter VSK Vasalund på hemmaplan. Det är en riktigt trevlig startuppgift. Man ska inte underskatta vikten av att ha en gynnsam lottning att börja jobba med. Alla lag är osäkra på var de står när serien drar igång. En seger i första omgången ger arbetsro som i sin tur är en extremt viktig faktor för ett lag med press på sig. Den sista av de fyra favoriterna Forward möter Sandviken hemma. Också en trevlig uppgift.

Oddsmässigt finns det en hel del intressanta alternativ. Unibet betalar 5 ggr pengarna på Luleå borta mot Väsby. Väsby är INTE klara med sitt lagbygge och förlorade i genrepet mot mediokra Valsta. Luleå är kroniskt underskattade. Spelvärde! Över dubbla pengen på både Sirius och Dalkurd är också klart intressant.

Äntligen!!