Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Sal-ly season

Sirius har gjort sin första lilla svängom på sommarsillymarknaden. Under resten av säsongen lånar man Alagie Sossehs halvbrorsa Sal Jobarteh från AIK. Bra för Sal - förmodligen. Bra för AIK - helt säkert. Bra för Sirius - tja, vi får väl se.
Sirius har varit ganska tydliga med att man tänker använda sig av sillysommarfönstret för att förstärka truppen. Framför allt på mittfältet. Nu har man också gjort sitt första drag, under resten av säsongen (från och med 1 augusti) lånar man in AIK:s unge mittfältare Sal Jobarteh.

Jobarteh, född -93, är utan tvekan en riktigt lovande spelare. Sirius stötte på honom en hel del under förra säsongen, och en viss Tolle Lagerlöf nämnde just Sal som den talang man verkligen skulle titta extra på i hans Väsby i uppsnacket inför säsongen 2011. Han spelade i stort sett alla matcher som utlånad till Väsby förra säsongen, och var också med i den cupmatch där Sirius piskade till Väsby med hela 4-1 på Löten.

En spelsckicklig och riktigt bollsäker central mittfältare, med vana av serien trots sina knappa 20 år. Är inte det exakt vad Sirius behöver? Jo, varför inte. Om han bara vore vår. Att låna in en sådan spelare på korttidskontrakt känns däremot sådär. Det är mycket möjligt - till och med troligt - att han kommer att ta en ordinarie plats på mittfältet. Förmodligen på Jacob Björks bekostnad, kanske på Kim Skoglunds. Men han är knappast en spelare att hänga upp hela höstsäsongen på.

Missförstå mig rätt. 19-åringar kan vara fantastiska fotbollsspelare. Men jag är inne på att det kanske inte är först och främst en fantastisk fotbollsspelare Sirius behöver. Vi behöver en spelare som kan bära laget i motgång. Någon som kan styra tempot, snacka igång laget, ta en taktisk frispark och dessutom göra en del poäng. Och framför allt behöver vi en kille som vi kan bygga ett spel kring. Inte någon som kommer i augusti och drar i oktober.

Jag är inte per definition mot lån. Det finns också olika typer av lån. Och jag känner ju inte till detaljerna kring detta lån. Men att AIK har en uttalad strategi att värva mängder av kids att strössla ut på lån hit och dit är välkänt. Att sätta Sal, fostrad i BP, utvecklad i Väsby och med en brorsa i Sirius, just hos oss makes sense. För AIK. Solnaklubben har använt Sirius på det sättet förut. Praktexemplet är väl målvakten NWA som AIK plockade hem lagom till en cupmatch mot just AIK. Gerndt är ett annat fall. Visst hade vi nytta båda gångerna, men vi blev också gruvligt rostade. Jag hoppas att Sirius lärt sig läxan. Jag hoppas att vi inte betalar hela lönen. Jag hoppas att vi inte gett garantier om speltid eller roll i laget.

Men framför allt. Jag hoppas att vi har en tanke med detta som sträcker sig längre än till oktober. Vi hjälper AIK med att utveckla och spela deras spelare samtidigt som vi sätter en av våra egna unga spelare på bänken en höst. Från och med november är det de bänkade spelarna som skall vara kvar. Kanske lyfts Björk och Kim av konkurrensen - konkurrens som i sig är bra. Men med lånespelare blir konkurrensen artificiell. Alla vet att det är tillfälligt, att konkurrensen om platsen försvinner snart. Men att också signalen är att man själv är för dålig för att lösa uppgiften. Det är ett högt pris, och utfallet av lånet måste vara riktigt bra för att det ska löna sig.

Jag hade hellre sett något mer långsiktigt. Varför inte jaga exempelvis en spelare som Robin Östlind i Luleå? En lika bra spelare, men som skulle kunna förränta sig rejält. Eller jaga andra mittfältare som kanske är mer realistiska, men som skulle kunna tillföra ett långsiktigt truppbygge något. Nu skickar vi bara ut två signaler.

1. Sirius sitter fortfarande i AIK:s knä.
2. Framtiden sträcker sig exakt så långt som denna säsong. Vad som händer sedan får man lösa sedan. Uppflyttning är allt.

Det stör mig. Nu vill jag se en riktig värvning i stället. Och höra någon från klubben säga någonting som antyder att perspektivet sträcker sig längre fram i tiden än uppflyttning i år till varje pris.