Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Silyyfönstret är stängt

Silly season är nu över för den här gången, och som väntat rasslade det till en hel del de sista dagarna. Mest aktiva av alla har Väsby United varit, som har raggat ihop en hel trupp på rekordkort tid. Men vilket lag har egentligen gjort det största silly-klippet? Hundstjärnan rankar topp-5 värvningar i årets Norrettan.
Det är faktiskt stenhårt i kampen om vilken som är den bästa värvningen i årets silly season. Många klubbar har gjort kloka värvningar, och även om Norrettan kanske känns snäppet svagare i år jämfört med förra säsongen, så har serien i år ett gäng riktiga klasspelare. Jag ska återkomma med en ytterst subjektiv topplista över spelarna lite senare, men denna gäller alltså värvningarna. I denna vetenskapliga ranking rankas förstås spelarens kvalitet högst, men även betydelse för laget och andra härligt subjektiva parametrar vägs in. När jag började genomgången kändes det som en omöjlig uppgift, men när jag väl satte igång visade det sig vara ganska lätt.

1. Per Johansson, Forward

Mig veterligen finns bara en spelare i serien som nobbade ett allsvenskt kontraktsförslag för spel i ett norrettanlag, och det är 22-årige ytterbacken/mittfältaren Per Johansson som istället för fortsatt spel med ÖSK - och ett kontraktsförslag med Degerfors - valde att gå till BK Forward. Han har visserligen haft svårt att ta en ordinarie plats i ÖSK, men det blev ändå sex matcher i fjol från start, och han har totalt 52 allsvenska matcher med Djurgården och ÖSK. Som 22-åring. Han kan spela på båda ytterbacksplatserna, samt som central mitfältare och har också gjort en del inhopp som mittback. Anledningen till att han väljer Forward är att han vill vara säker på regelbunden speltid. Det lär han få i Forward, om man säger så. Kanonvärvning, och given etta på listan.

2. Mirza Jelecak, Väsby United

Det stod tidigt klart att Dalkurd skulle tappa sin mittfältsgeneral Mirza Jelecak, som gjorde klart att han ville flytta till stockholmsområdet. Efter diverse turer och rykten som placerade honom bland annat i Norge och i Frej, blev det till slut klart med Väsby United och Brytar-Börjes hopkop. För ett helt nytt lag fullt med - i bästa fall revanschsugna - i värsta fall katastrofala - föredettingar, brottslingar och skadeoffer är Jelecak en livsviktig kugge. En av Norrettans MVP:s de senaste säsongerna, och en spelartyp som är både bollvinnare, pulsklocka, spelfördelare och dirigent. Både elegant och brutal. En spelare man älskar att ha i sitt eget lag, men hatar att möta. Och given på en sådan här lista.

3. Petter Digneus, Akropolis

Ytterbacken Petter Digneus har gjort nästan 80 matcher i Superettan de senaste tre åren. Förra året var han i Falkenbergs FF, men eftersom flickvännen fått jobb i Stockholm pendlade han mellan västkusten och Stockholm som en tillfällig lösning. Akropolis var sedan den Stockholmsklubb som högg först. En rutinerad, stabil och offensivt farlig ytterback av god superettanklass i perfekt ålder (28) är en bra värvning för vilket lag som helst i ettan. För ett lag som Akropolis, som just förlorat sin viktigaste försvarsspelare Sotiris Papagiannopolous, kommer Digneus rutin att bli att otroligt viktig.

4. Joakim Blomqvist, Sirius

Ett av de riktigt stora utropstecknen i fjolårets norretta. Sirius visade intresse för Strömsbergsspelaren redan då, men det var Frej som lyckades knyta Blomqvist till sig. Från sin yttermittfältsposition - eller ofta snarare släpande anfallare - gjorde Blomqvist hela 11 mål. Ett bra facit för vilken spelare som helst. För en kantspringare i ett mittenlag är det fantastiskt bra, och flera lag i både allsvenskan och superettan visade seriöst intresse. Istället blev det Sirius, som i Blomqvist får en typ av offensivt vapen som man faktiskt saknade i fjol.

5. Lansana Kamara, Eskilstuna City

Okej, att slänga upp en tonåring från Sierra Leone på den här listan är kanske lite vanskligt. Särskilt eftersom man kan diskutera om han är ett nyförvärv eller inte - han var trots allt utlånad från FC Kallon till City under hösten i fjol. Och det råder delade uppfattningar om han är tillbaka på kontrakt eller utlåning. Kontrakt enligt City, utlåning enligt Kallon. Anyways. Det här är i alla fall en tonåring som nyss var nära att säkra ett kontrakt med kompetenta Sheriff Tirasospol, och som så sent som förra veckan avgjorde andra omgången i Afrikanska motsvarigheten till Europa League med sitt 2-0-mål. Kamara är innermittfältare, kan bevisligen prestera i Sverige och anses i hemlandet vara en av de just nu mest lovande spelarna. Det borde räcka en bit i norrettan också.

Saknar ni någon spelare där på listan? Det gör jag också. Som sagt ett subjektivt urval. Av de som jag valde bort av olika anledningar, men som ändå ska bli oerhört intressant att följa kan nämnas Temsegen Berhane i Dalkurd. En anfallare som har en sjukt hög högstanivå, och som om Dalkurd får ordning på skador och annat är en skyttekungskandidat. Likaså kan VSK:s värvning av Haisem Ismail bli en succé. Att han har en extremt hög nivå i sig vet vi. Förra säsongen var han inte sig själv, men definitivt inte dålig. Får han en nytändning i VSK - och de lyckas omskola honom till mittback så kan han bli seriens bästa. Forward borde kanske haft med minst en spelare till på topp-5, både Markus Gustafsson - mittbacken som fått dåligt med speltid i Halmstad - och Degerforsaren Stellan Carlsson - under förra hösten utlånad till just Forward, är spelare som håller mycket hög klass för nivån. Hade rena kontraktsförlängningar räknats in (jag vet, Kamara är en slamkrypare) hade Kristoffer Näfver i Forward varit självskriven. Som etta. Klass rätt igenom, och en löjligt hög högstanivå. Forward blir helt klart att räkna med i år - och mest spelvärda som seriesegrare till 12 ggr pengarna. Strax under toppen kvalar också Frejs värvning av Daniel Fernberg från Sirius in. En otroligt underskattad mittback, med mängder av superettamatcher i bagaget, som dessutom blir en nyckelspelare i Frejs bygge.

Någon kanske anser att jag borde ha slängt in Babis Stefanidis i Akropolis på listan. Visst. Fina meriter, allsvensk rutin, briljant i sina stunder, perfekt ålder. Men allvarligt talat, Akropolis kunde lika gärna köpt 20 trisslotter med chans på att vinna någon miljon att handla riktig klass för. Stefanidis har följt hela förra säsongen från frysboxen på Grimsta, och har varit riktigt blek i sina försäsongsmatcher. Men visst. Potential finns ju. Samma lotteristatus kan man säga att i alla fall 6-7 av Väsby Uniteds 25 nyförvärv har. Yannick Bapupa var en gång en av allsvenskans mest eftertraktade mittfältare. Sedan dess har han suttit i finkan. Hur bra är han nu? Prince Ipke Ekong är bara en i raden av Djurgårdens floppande dyrförvärv. Hur kul tycker han det ska bli att spela i Väsby? Ferhat Korkmaz var en av seriens bästa mittbackar en gång i tiden. Sedan dess har han varit långtidsskadad och nött bänk. To name but a few. Funkar allt det där har Väsby seriens vassaste trupp. Men nästan lika troligt är det väl med slagsmål på träningarna, spelarstrejker och långa festnätter i city.

Senare i veckan: De fem tyngsta spelarförlusterna.
Tillbaka till toppen