Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Sirius fotbolls ordförande Bosse Lundqvist avgår

Jahapp. Ikväll hade Sirius fotboll årsmöte. Jag var inte där, men samstämmiga uppgifter säger att där meddelades lite liksom i förbifarten att ordförande Bosse Lundqvist avgår. Nu. Det var för mycket jobb, hette det. Så var det med det liksom. Någon ersättare verkar inte finnas i dagsläget.
Okej. Jag vet att jag har tjatat. Jag har tjatat hål i huvudet på mig själv till och med vid det här laget. Men den här fotbollsklubben vi har tillsammans. Sirius. Den ligger jäkligt risigt till. Och det är dags att börja bry sig. Den samlade symptombilden från 2007 och framåt är ingen vacker syn. Där har funnits det mesta från smyghållna årsmöten, försvunna stadgar, sms-uppsägningar och kompisanställningar till vansinniga löner för oklara uppdrag och årliga sjusiffriga budgetunderskott.

Det tål att upprepas. Egentligen endast tack vare Ågerups frikostiga donationer har klubben kunnat räddas undan konkurs på sistone. Bara de senaste åren har han (jag vet det inte säkert, men kan inte se någon annan tänkbar förklaring) pytsat in över tio miljoner enbart för att täcka upp rörelseunderskott.

Och idag (tisdag) var det alltså årsmöte, och den ordförande som är högsta ansvarig för hur verksamheten sköts idag och som valdes för två år vid förra årsmötet kastade in handduken. "Det var för mycket jobb" var skälet enligt de som var där.

Vad signalerar egentligen det? Jag vet ärligt talat inte. Men jag konstaterar bara att det inte är seriöst. Om, och jag säger OM med stora bokstäver, man prompt känner att man måste avgå i förtid så får man baske mig i alla fall ha anständigheten att meddela det i såpass god tid att det går att ragga fram en ersättare för årsmötet att ta ställning till. Inte ens i den gymnasieskoleförening jag var med i för 18 år sedan skulle man komma på tanken att bete sig så oproffsigt. Sirius är dock ingen gymnasieförening. Det är en fotbollsklubb som har ambitionen att vara ett elitlag.

Jag kan egentligen bara komma på en - eller förresten två - anledningar till varför det har skötts på det här sättet. Den ena är att man från styrelsens sida helt enkelt inte ville ha ett ordförandeval på årsmötet. Ordföranden själv, eller i samarbete med de andra i styrelsen, kom fram till att det bästa var att låta styrelsen hitta på en egen lösning själva som kunde gälla fram till nästa årsmöte nästa år och på det sättet kunna sätta in egentligen vem som helst. Den andra är att Bosse Lundqvist helt plötsligt har insett vilket enormt hål han sitter på och finner det bäst att schappa medan tid är. Om - jag säger om - exempelvis Ågerup så mycket som skulle andas att han inte längre har lust att betala för en vanskött organisations budgetunderskott så kan jag mer än väl förstå om det skulle kännas frestande att schappa.

Oavsett vilket undrar jag lite hur det känns att vara samarbetspartner eller sponsor i Sirius fotboll idag. Känns det som att man har en "tydlig och ödmjuk partner med framåtanda" som det heter enligt klubbens "värdeord"? Känns klubben "långsiktig" och "elit", som det heter enligt den antagna strategin?

Jag vet faktiskt inte mer vad jag ska säga. Bara det att jag aldrig mer ska skratta åt Hammarby fotbolls organisation. Eller SAIK i bandyn och deras sätt att bedriva ansvarsfull sport/ekonomisk verksamhet. Jag tror helt enkelt att jag bara avrundar denna uppgivna nattbloggpost med att länka till den verksamhetsplan som är det ena av de två dokument som ligger uppe på Sirius fotbolls hemsida under rubriken "Dokumentbank". Här är alltså verksamhetsplanen i korthet för Sirius fotboll 2011-2013. Läs och begrunda.

Nu går jag och lägger mig. Jag hoppas att jag sedan vaknar upp i morgon och inser att allt det onda bara var en dröm.