Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Siriuslördag

Strålande förvår med solsken och blå-svart kombo i form av träningsmatch i fotboll mot Vasalund och sedan avgörande kvalmatch mot Örebro i bandy. Svårt att tänka sig ett bättre sätt att spendera en lördag på!
Vi tar det i kronologisk ordning. Sirius mötte alltså Vasalund i sin femte träningsmatch för säsongen. Den andra på Löten. Efter en halvjämn inledning lyckades Christer Gustafsson - som fick starta igår - mer eller mindre snubbla in två mål i rask takt efter hysteriska bjudningar i hemmaförsvaret. Efter det tyckte Vasakidsen att det var tråkigt att vara i Uppsala, och resten av matchen blev mer eller mindre massaker. Dels i form av extremt vårdslösa tacklingar från rödtröjor, dels i form av ett överlägset hemmalag.

Framför allt kan man konstatera att både Ante Björkebaum och Allagie Sosseh håller en klass som inte bara är hög för serien, utan som är av hög superettaklass. Antes båda nickmål på fasta situationer och Sossehs första mål, där han vänder bort sin back och drar en yttersida i burgavlen, var av högsta klass. Det enda lilla orostecknet var att Blomman gick ut efter en halvtimme och fick behandling i foten. Det är bara att hoppas att inget knas händer med honom - en av de absoluta nyckelspelarna i år. Å andra sidan kom Oscar Z in med näst intill galet uppdämd - men kontrollerad - energi och gjorde det riktigt bra! Kul för Oscar, som ett tag kändes permanentnedfryst i Kim-Tolles frysbox.

Pratade lite med Petter Österberg som byttes ut i halvtid, och som konstaterade att man i princip kunde ha startat seriespelet efter novemberträningarna. Han tyckte att de hade ett lag som skulle hålla i Superettan, och det är egentligen bara att hålla med. Man har haft förmånen att bara behöva ändra detaljer och ha samma stomme i truppen kryddad med ett par vassa nyförvärv och dessutom ha samma grundspel från förra säsongen. Därmed ligger man mil före konkurrenterna, som egentligen alla har tappat i kvalitet jämfört i fjol.

Den största och viktigaste skillnaden i Sirius spel är att man har ett något mindre bollinnehav i år, och att man framför allt inte har särskilt mycket boll i backlinjen, utan har flyttat upp bollinnehavet i planen en del. Samtidigt är det svårt att bedöma just den faktorn eftersom vi alla vet att seriekonkurrenterna spelar på ett sätt mot Sirius i träningsmatcher, och på ett helt annat sätt när det blir skarpt läge. Sirius kommer naturligtvis även i år att få möta extremt defensiva lag som från första minut kommer försöka göra det trångt och skära av ytor. Ingen ska beskylla varken Dalkurd eller Vasalund för att ha försökt tajta till defensiven i matcherna mot Sirius.

Men oavsett vilket. Om vi var STORA favoriter i fjol tillsammans med Väsby och i viss mån Dalkurd, så är vi ENORMA favoriter i år. Med rätta.

Bandyn så. Vad ska man säga? Örebro gjorde 1-0, hade en straff och läge på 2-0. Ändå var det faktiskt rätt svårt att uppbåda seriös oro på Studenternas igår. Mayborn gjorde sig förtjänt av epitetet bandyns Olle Kullinger genom att vara på exakt rätt plats vid rätt tillfälle och göra det som behövdes. Finns det någon spelare i bandysverige som gör så många spelmål på så få skridskoskär som Maya? När kvitteringen sedan blev till ledning med 2-1 i sista matchminuten av första halvlek efter att Putte Johansson åkt solo genom hela Närke och flippat upp bollen otagbart i nättaket var matchen tvärdöd.

Andra halvlek blev mest allmänhetens åkning och stundtals en ren orgie i att spel bort hela örebroförsvaret för att sedan vägra ta eget avslut. Sirius missade väl i alla fall en handfull lägen efter att någon eller några tagit sig fram till friläge för att sedan söka pass i stället för avslut - helt soprena. Oh well, sådant kan man ju få ägna sista bandyhalvtimmen för året åt under liknande omständigheter.

Summan av det hela är att trots att Örebro tog ledningen i båda matcherna var Sirius elitseriestatus aldrig hotad på allvar. Skillnaden mellan allsvenskans näst bästa lag och elitseriens kvallag är helt enkelt alldeles för stor. Idag är det förmodligen allmän bakfylledag i föreningen, men redan på måndag börjar en extremt viktig månad för Sirius. Klubben befinner sig nu i ett vägskäl där årets situation måste utvärderas noggrant. Framför allt måste prioritet ges till att lösa ut ledarfrågan. Vem ska träna/coacha och ha huvudansvar för laget, och hur ska rollerna definieras? Där har det varit extremt otydligt i år, och jag tror att det är en orsak till att Sirius inte förmått vända en dålig start.

När så organisation och ledarbiten fastslagits är det dags att se över truppen - och det får inte dröja länge! Ljusdal lär redan i veckan påbörja försöken att locka hem både Fall och Hydling. Andra viktiga spelare som Putte, Sälen och Spjuth - och kanske redan kontrakterade Mickel - lär också bli föremål för telefonsamtal. Samtidigt har spelare som Werner, Kyller och Boivie redan tackat för sig eller åtminstone annonserat stora tveksamheter inför en eventuell fortsättning. Werner deklarerade igår klart och tydligt att för hans del är karriären över. Det betyder dels att det är dags att leta en ny halv, och dels att det är en blå-svart plikt att buga sig så att hjässan skrapar marken i vördnad för en av de verkliga trotjänarna i blå-svart det senaste decenniet!

Nå. Det kommer helt klart bli dags att ge sig ut utanför stadsgränsen i jakt på förstärkningar och ersättare. Jag lär återkomma i ärendet. Idag kan klubben och alla runt laget få kosta på sig att pusta ut och fira lite lagom.