Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Sporten, makten och samhället

På medeltiden kunde borgmästaren, biskopen och adelsmannen sitta runt sitt bord och bestämma över levande och döda lite som de ville. Lagar och regler var för mesar, och saker ordnades bäst i slutna rum. Sedan dess har det gått 600 år och samhället har utvecklats. Hur kommer det sig att fotbollen har så svårt att begripa det?
Det var en minimal notis i dagens blaska. Verkligen minimal. 55 ord i en TT-text. Ändå kan jag inte riktigt slita mig ifrån den, för den är så bedrövligt talande. Lars-Åka Lagrell - kan ni tänka er, Kung Fotboll själv - hade kallats att vittna i en vanlig simpel tingsrätt. I en mutaffär. Om deras - nej, förlåt allas vår - nya fina Nationalarena.

Klart som fan Lars-Åke blir förbannad! Rättegången är totalt onödig tycker han. Och han har minsann ringt upp åklagaren och berättat det. För alla farbröder som har varit inblandade har jobbat jättemycket.

"– Samhällsekonomiskt är det här väldigt felaktigt. Den här frågan hade inte varit intressant om inte vi i fotbollsförbundet varit inblandade, sade Lagrell till TT."

Rättegång liksom. Vad finns där som man inte kan lösa över några stöl på Grands veranda? Att åklagaren funnit att det finns grund för att väcka åtal eftersom miljonbelopp utbetalats till ansvariga beslutsfattares privata konsultbolag spelar liksom ingen roll. Arenan kommer ju bli jättefin, och vad är väl någon extra miljard hit eller dit?

Reaktionerna påminner om ansvariga politikers och tjänstemäns upprördhet över det faktum att Gränby arena måste byggas inom lagens råmärken. Eller som när fotbollsförbundet yrvaket drabbades av Gerndtaffären. Eller när ESK inte för sitt liv kan begripa att det skulle kunna vara något konstigt med att spöa flickvänner. Eller som när Sirius fotboll härom året sket i att kalla till årsmöte utan höll det mellan förtroliga ögon för att inte behöva berätta offentligt om hur vanskött klubben är. Eller som när en del klubbar envisas med att betala svarta löner.

Hur skulle det annars funka, liksom? Om man var tvungen att följa lagen? Begriper inte folk att detta sker för det allmännas bästa? Breddidrott och sådant. Vad spelar det då för roll om farbröderna ger varandra låtsasjobb, låter pengarna rulla fritt, skiter i lagen om offentlig upphandling, fintar skatteverket?

Jag förstår ärligt talat inte hur vi kan låta dem komma undan med det. Och jag förstår faktiskt inte heller hur farbröderna hela tiden klarar sig. Eller är det helt enkelt så att våra idrottsklubbar och idrottsförbund är någon sorts Skansenprojekt styrt av Medeltidsmuséet? Måste nog vara så.