Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Stryk i lärorikt genrep

För första gången i år släppte Sirius in mål på hemmaplan. Och för första gången i år fick man en försmak på hur lagen som kommer till Uppsala kommer att uppträda. Och det var ganska avslöjande.
Glöm Vasalund och glöm Dalkurd på försäsongen. Som redan sagt i samband med de träningsmatchsutklassningarna säger de ingenting om vad som komma skall. Sirius är bra i år. Igen. Så bra att inga lag i serien kommer åka till Uppsala och "spela sitt spel". Och idag hade Eskilstuna City vänligheten att visa Sirius hur det kommer att se ut.

Gästerna vann med 2-0 efter ett tidigt ledningsmål och en sen utökning. Där mellan hade Sirius massor med boll och skapade massor med bra chanser. Sosseh brände en straff, Blomqvist sumpade ett par frilägen - varav ett i ribban och Moses drog en i stolpen i slutsekunden. Men faktum är också att Bylle hade en hel del att göra, trots att gästerna var mer än lovligt svaga framåt. Framför allt slarvade City bort finfina omställningslägen på löpande band genom felval från bollföraren. City hittade Sirius svagheter, men var tack och lov alldeles för dåliga för att utnyttja dem till fullo.

Genrepet lämnade alltså laget med en hel del frågetecken, men tack och lov också en vecka att räta ut dem på.

1. Skadorna
Inga lag har råd att gå med många spelare skadade. Sirius skadeläge är inget vidare, men egentligen inte katastrofalt. Framför allt saknas förstås Petter Österberg som behövs på det centrala mittfältet. Utan honom blir Sirius alldeles för beroende av Kim Skoglund. Sedan är det i huvudsak bänkspelare som saknas. Men viktiga sådana, som ger alternativ när matchbilden behöver ändras. Men detta berör också mitt absolut största frågetecken kring Sirius försäsong. För mig är det obegripligt att Sirius inte har spritt ut speltiden mer på fler spelare. Vissa spelare har satts fast på bänken trots att de varit friska, och ligger därför efter i matchtempo trots att de kanske kommer behöva spelas en del under säsongen. Märkligt. Jag är helt och hållet för att hålla startelvan så intakt som möjligt under säsong, men försäsongen bör också vara ett tillfälle att inventera truppen i matchsituation. I synnerhet som ny tränare.

2. Försvarsspelet
Sirius förfogar över två av seriens absolut bästa ytterbackar. I offensiven. Nye Elliot Käck är om jag minns rätt poängbäst på försäsongen. Problemet är att både Linus och Elliot, men framför allt Elliot, har en del problem i defensiven framför allt med positionsspelet vid omställningar. Kim verkar ha försökt lösa det genom att sätta kloke Blomman som mittback på Elliots sida. Under matchen mot City hamnade Blomman nästan hela andra halvlek i vänsterbacksposition vilket gjorde Sirius försvar extremt isärdraget. När sedan Linus i slutet av matchen inte ens jobbade hem vid bolltappen hade Sirius i praktiken en gles tvåbackslinje. Jag är liite oroad av att Sirius saknar ett riktigt stabilt defensivt grundspel. Man söker hela tiden en hög press och snabb bollerövring med ett extremt högt försvar, men vi kommer möta en hel del lag i år med ett par spelare med spets nog för att utnyttja det. Det ställer extremt höga krav på mittbackarna - och det är den plats i laget där man har laborerat mest. Jag är 110 % säker på att man ser Nyström och Blomman som förstauppställning, men man ska komma ihåg att de inte är samspelta och att Blomman inte har många matchers rutin som mittback.

3. Det centrala mittfältet
Vad gör vi den dag någon motståndare får för sig att plocka bort Kim? Som det ser ut nu hänger egentligen hela Sirius anfallsspel på Kim Skoglunds axlar. Och han har varit fantastiskt bra på försäsongen, men jag saknar Carlos Gaete Moggia extremt mycket. Han var pulsen i laget under hösten när Sirius spelade som bäst och gav alla andra tid. Björk har varit riktigt bra under försäsongen och tagit stora steg, men han gör sin första riktiga säsong i hetluften och det är svårt att räkna med honom som bärande central spelare. I Petters frånvaro har man valt att spela Lövgren centralt. Han har gjort det godkänt på en för honom ny plats, men jag är faktiskt lite förvånad över att man inte har provat med OZ eller nye Kalle Larsson som mittback och Blomman centralt på mitten oftare.

4. Attityden och ledarskapet på planen
Detta har varit Sirius akilleshäl i många år. Vi har saknat den naturlige ledaren på planen. Den som håller upp laget när det går lite motigt. Idag kunde man ana oroväckande tendenser från förr när det började bli jobbigt i andra halvlek. Helt plötsligt blev det knäpptyst på planen. Alla gick som in i sina burar och slutade kommunicera. Sista tio minuterna rasade allt grundspel ihop helt efter att Sirius trots allt hade dominerat matchbilden med eftertryck tidigare. Visst gjorde Sirius några byten som man inte kommer göra i skarpt läge, men det ska inte behöva påverka attityden inför uppgiften. Frågan är - vem snackar igång laget när folk slutar jobba hem, när spelare skriker i frustration över tappade bollar i stället för att ta ny position?

Nu är det som sagt en vecka kvar till start. Och den här förlusten var nog egentligen inte alls dum att åka på just nu. Precis sådant här är träningsmatcher till för. Få sina svagheter exponerade så att man kan jobba med dem. Bättre väckarklocka går inte att få inför en nog så svår premiärmatch i Östersund nästa helg.