Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillbaka

Uppdrag: inte förlora

Deja vu. Fjärde omgången. Match mot Väsby på Studan. Hittills en start som kan passera som godkänd, men nu en match som måste vinnas - eller i alla fall inte förloras. Fjolårets version av dagens rysare gick åt skogen. Hur går det idag?
Kim Bergstrand försöker tona ner betydelsen av dagens match i UNT. Visst är det bra att vinna, men det är en lång säsong, etc, etc, etc. En förlust är ingen katastrof, etc, etc, etc.

Nä, ordet "katastrof" ska man väl spara för sådant som är, tja, katastrofer. Estonia, Srebrenica, Tjernobyl. Men hur förståeligt och logiskt det än är att spela ner betydelsen av dagens fotbollsmatch går det inte att komma ifrån att Sirius sitter i en riktigt jobbig sax om det blir förlust. Fem poäng är förvisso inget omöjligt gap, problemet är bara att det är just ett gap. Inför varje match behöver spelarna i så fall gå in med känslan av att man måste vinna för att inte förlora ytterligare mark - och kanske i bästa fall knappa in. Den stressen är betydligt jobbigare att hantera än vad man kan tro. Den stressen är precis fel bagage att ta med sig till nästa veckas drabbning mot Dalkurd.

Och den stressen förstärks naturligtvis av Sirius favoritskap i serien. Det hela illustreras väl av hur Mirza Jelecak uttrycker det i intervjun i UNT:s fotbollsblogg.

”Real Väsby” har gått fullt hittills i serien med tre vinster på lika många matcher. Att laget nu har en tvåpoängsledning i tabellen tycker man är skönt.
– Pressen ligger ju på Sirius, vi har skaffat oss ett bra utgångsläge i och med vår inledning, vi är inte piskade att vinna."

Exakt så kan Sirius resonera inför nästa veckas match mot ett pressat Dalkurd om man vinner i morgon. Alla som tror att sådant inte spelar roll bör tänka om. Fråga bara spelarna i Sirius som var med förra året om starten i fjol var ett problem eller inte.

Mycket står därför på spel ikväll. I synnerhet för Sirius nya tränarduo. Jag läser i forumet här bredvid att vi är flera Västringar som skriver kommentarer i stil med att "det är nu jag vill se att vi har seriens bästa tränarduo". Och att det är ett bra läge att visa klass under press. Så är det ju naturligtvis på ett sätt. Å andra sidan måste Kim och Tolle ges utrymme att till och med sladda lite på vägen mot det långsiktiga målet - Superettan. Marginalerna är såpass små att en enstaka förlust eller vinst även i ett sådant här läge säger väldigt lite om tränarnas kvalitet. På sin höjd kan den avslöja hur redo spelarna är för riktigt viktiga uppgifter. Är rädslan att förlora tyngre än viljan att vinna? Där måste laget ha gjort jobbet i veckan.

Om man så tittar på Sirius trupp noteras att samtliga som skadades och byttes ut senast är tillbaka i truppen. Kim vill av förståeliga skäl inte släppa startelvan för att inte bjussa på onödiga fördelar till Väsby. Samtidigt ska man inte överdramatisera betydelsen av att alla finns med i truppen. Förbundet utökade ju här om året truppstorleken från 16 till 18 spelare, och Sirius har inte ens fyllt upp de 18 platserna i alla matcher i år. Det är alltså fullt möjligt att Kim och Tolle har tagit ut en spelare som inte alls kan spela enbart för att förbrylla. Klokt i så fall.

Min gissning är att Ante knappast startar i alla fall. Hjärnskakningar som leder till desorientering och partiell minnesförlust är inga enkla grejer, och även om han kört fullt i tre pass nu är maxbelastning i 90 minuter knappast aktuellt. Åtminstone hoppas jag att man inte tar några chanser så här års.

Det där skapar förstås lite problem för Sirius. När spelet över mitten inte har funkat har man gjort sig beroende av att Ante och Sosseh levererar på topp. Det har stundtals nästan sett ut som när Ante spelade i ÖFK - upp med bollen bara och sedan hoppas på att han gör nåt bra. Och de två är såpass bra att det funkar. Nu får Sirius lita på Sosseh som target, och förmodligen Blomqvist i en tydligare forwardsroll om han kan spela. Säkert är det frestande att flytta upp antingen Elliot eller Linus ett hack i banan. Jag är dock tveksam till det. Backlinjen var bra senast och det känns dumt att rubba det. Däremot är jag nästan 100 på att Blomman kommer in på mitten. Jag undrar om inte Sirius kommer försöka sig på något mer i stil med 4-4-2 och drar ner yttermitt ytterligare.

Hursom helst kommer det viktiga slaget utspela sig på mitten. Väsby har Ayuba - Jelecak - Prince där och det är knappast läge att sätta ett hittills dåligt fungerande mittfält med Kim - Björk och Petter mot det. Man har kört en del sådant på träningarna, och pratat just om att skapa mer offensivt tryck på så sätt. Dags att pröva det nu?

Hur som helst. Nagelbitare på gång. Själv hänger jag väl på sjukan som vanligt nuförtin.