Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Bele Barkarby IF - Veddestavallen


Klubb: Bele Barkarby IF (Damer)
Dräkt: Svarta tröjor, svarta byxor
Bildad: 2001
Meriter: 3 säsonger i tredjedivisionen. 2:a plats 2010 (= 46:e lag i Sverige)
Matcher: Bele Barkarby - Danmark-Sirius 0-3 sön 19/6 -11
Avstånd: 64 km
Hemsida: http://www.belebarkarby.se/

Hur är det att vara på arenan?

Ibland är allting så fel att det blir rätt. Veddestavallen blir i sin totala sunkighet en fotbollsupplevelse utöver det vanliga. Om Kafka skrev fotbollsromaner skulle matcherna utspelas här. Veddestavallen ligger i det svårt deprimerande industri- och kontorslandskapet Veddesta, där vägarna har muntra namn som Fakturavägen eller Saldovägen. När man väl lyckats lokalisera planen bakom en fläktnasare och en risgrossist kan man konstatera att den är granne med en motorväg, en järnväg, ett flygfält och en byggkran som närapå hänger in över planen. Dessutom tycks planen vara anlagd över en mindre isälvsavlagring då planen buktar kraftigt från mitten och utåt. Läktarna är det heller inte mycket bevänt med, här finns endast en rucklig liten träläktare vid ena långsidan. Det enda genuint trevliga på Veddestavallen är Bele Barkarbys lilla klubbstuga där man kan köpa fika för en billig peng. På Veddestavallen huserade tidigare FC Järfälla, vilket vissa Siriussupportrar säkert minns eftersom det var i en match mot dessa Saleh Sadoo gjorde sitt mytomspunna kanonmål i krysset ifrån halva plan. Det anglofierade kommunlaget har dock numera flyttat till förhoppningsvis mysigare jaktmarker, Graningevallen i Jakobsberg, och numera är det endast Bele Barkarby som håller till på denna, på många sätt oförglömliga plan.


Regnet faller över Veddestavallen, dess enda läktare, det klassiska matchuret, två tappra åskådare och Svensk Risimport.

Stämning/Klack

Otroligt nog finns det faktiskt Belefans. Och inte vilka fans som helst, enligt egen utsago är man ”Sveriges mest mentala fans”. Belefans har stöttat sitt lag sedan 2008, och är i synnerhet duktiga bortaresenärer, bl.a. har man följt sitt lag till gotländska Dalhem.


Sveriges mest mentala fans? Foto: www.belebarkarby.se

Hur hittar man till idrottsplatsen?
Kollektivt/Till fots: Ta pendeltåget mot Bålsta/Kungsängen till Barkarby station, därifrån är det knappa 15 minuter till Veddestavallen. Ta till höger nedanför trappan efter spärrarna, och ta trappan till höger upp på busstorget. Gå till höger längs med spåren, och fortsätt framåt på Helikoptervägen under bron längre fram. Fortsätt rakt fram på Veddestavägen, som svänger vänster bort från järnvägen och sedan till höger, fram till Veddesta Köpcentrum på vänster sida. Ta där höger på Äggelundavägen, Veddestavallen ligger 250 m längre ned till vänster.
E4 från Uppsala: Ta av mot Kista vid trafikplats Tureberg, ta till höger på Turebergsleden, mot Kista, och sedan direkt till höger i rondellen, till Hanstavägen mot Vällingby. Följ Hanstavägen 2,5 km, håll sedan till höger och ta Norrviksvägen mot Barkarby. Följ denna rakt fram i 2 km, mot Hässelby, och ta sedan till höger efter den smala bron över E18, till Veddestavägen mot Veddesta. Kör ner till korsningen, och ta vänster på Veddestavägen mot Veddesta. Ta första till höger på Äggelundavägen efter 700 m, och följ denna ned till Veddestavallen som ligger på vänster sida.
E4/E20 från Södertälje/Rv 73 från Nynäshamn:
Följ E4/E20 norrut över Essingeleden. Ta av mot Vällingby efter Lilla Essingen, och följ Drottningholmsvägen över Tranebergsbron. Fortsätt drygt 1 km, ta sedan av till höger på Ulvsundavägen mot Ulvsunda och Kista. Följ denna i 6,5 km, och fortsätt sedan rakt fram på E18 mot Enköping. Följ E18 i 6 km, förbi Rinkeby och Tensta, ta sedan av mot Veddesta, håll till vänster och kör under E18, och sedan rakt fram i rondellen. Fortsätt 800 m, ta sedan till vänster i nästa korsning, till Veddestavägen. Följ denna i 800 m till Veddesta Köpcentrum, ta där till vänster på Äggelundavägen så ligger Veddestavallen en bit ner till vänster.
E18 från Enköping:
Följ E18 förbi Jakobsberg, och ta av på nästa avfart mot Veddesta. Ta till vänster i rondellen mot Veddesta, fortsätt 800 m, ta sedan till vänster i nästa korsning, till Veddestavägen. Följ denna i 800 m till Veddesta Köpcentrum, ta där till vänster på Äggelundavägen så ligger Veddestavallen en bit ner till vänster.
E18 från Norrtälje:
Ta av vid avfarten till Täby kyrkby, ta höger i rondellen och följ Norrortsleden mot E18 mot Oslo. Följ denna i 1,6 mil mot E4/E18, kör sedan rakt fram mot Stockholm, och upp på E4:an. Följ sedan anvisningarna från Uppsala.


Var kan man ta en öl?
Restaurang Lilla Barkarby i Barkarby centrum är en sorts cross-over mellan finkrog och sunkhak, om man nu kan föreställa sig något sådant. Här kan man både äta gödkalvsfilé och spela Jack Vegas.


Lite om Bele Barkarby IF
Barkarby IS + Skälby SK = IK Bele + (Järfälla SK -> Barkarby SK) = Bele Barkarby IF. Så lyder ekvationen som beskriver Bele Barkarbys tillkomst. Om det behövs lite hjälp på traven att utläsa den så betyder det att klubben bildades 2001 genom en sammanslagning av de båda Barkarbyklubbarna IK Bele och Barkarby SK, av vilka de förra var den klart äldsta och mest meriterade klubben. IK Bele bildades i sin tur 1933 genom en sammanslagning mellan Barkarby IS och Skälby SK, som båda startat upp några år tidigare. Bele höll till en början till på Strömvallen i Skälby, men flyttade till den famösa Veddestavallen i början av 70-talet. Därpå följde klubbens bästa period, då man i slutet av 70- och början av 80-talet höll till i division 3. Under denna period verkade också tre blivande AIK-legender i klubben, Björn Kindlund spelade i A-laget, medan granitklippan Johan Mjällby och det kluriga tränarämnet Rikard Norling höll till i pojklaget. I skymundan av Bele bildades 1967 det som skulle bli andra parten i äktenskapet. Järfälla SK hette man från början, men bytte 1983 till Barkarby SK. Det sportsliga avtrycket från denna klubb var dock högst blygsamt, man nådde aldrig högre än division 6, innan man 2001 gick samman med grannklubben för att bilda dagens förening. Både Bele och Barkarby har sysslat med en mängd olika grenar, och idag finns förutom fotboll även sektioner för innebandy, hockey, bordtennis och gymnastik. Är det någon av dessa sektioner som sticker ut lite så är det bordtennisen, där både dam- och herrlaget spelat i Elitserien. Dessutom representerade den gnäggande travexperten Uno Hedin IK Bele när han blev oldboysvärldsmästare i pingis 1982.Women in black - Bele Barkarbys damlag årgång 2011. Foto: www.belebarkarby.se


Lite om Barkarby-Skälby
Barkarby och Skälby i nordvästra delen av Stockholm utgör tillsammans ungefär den södra tredjedelen av Järfälla kommun. Hela Skälby och större delen av Barkarby består av villabebyggelse, till stora delar från 30-talets trädgårdsstad. Undantaget är 50-tals-hyreshusen kring Barkarby centrum. Idag bor 7000 peroner i Skälby och knappt 5000 i Barkarby, men om 10 år lär Barkarbyborna ha fördubblats i antal, då den nya Barkarbystaden på det numera övergivna flygfältet står färdigbyggd. På medeltiden låg Barkarby vid en landsvägskorsning, och vid detta utmärkta läge öppnade Barkarby Gästgiveri 1671. Denna inrättning finns kvar även idag, men heter numera Lasse-Maja, döpt efter den berömda kjolklädde tjuven som som gjorde en av sina mest berömda kupper just här i Barkarby då han 1812 stal silvret från Järfälla Kyrka. För detta kom han att dömas till 40 par spöstraff på Barkarby torg, med påföljande livstids fängelse i Marstrands fästning. Den idag överlägset vanligaste anledningen att besöka denna del av Stockholm är för att shoppa på Barkarby handelsplats, här ligger uppåt hundra butiker, inklusive ett IKEA-varuhus och Sveriges första och största Outlet, med billiga varor direkt från tillverkarna. En annan plats som vanligen förknippas med denna stadsdel är Barkarby flygfält. Dett var fram till Bromma öppnade 1936 Stockholms enda flygplats, och fungerade därefter som flygflottilj fram till 70-talet. Några lokala kändisar är bloggproffset Isabella ”Blondinbella” Löwengrip och motorcrossmästaren Håkan ”Carla” Carlqvist.

Barkarby handelsplats - norra Stockholms konsumtions-Mecka.

Lite om Bele
Bele Barkarby är medlemmar av asaklubben, men det är en ganska slät figur som man tagit sitt namn efter. Namnet Bele tros betyda ”skällaren”, och Bele var en jätte vars historia berättas i Eddadikten Völuspá. Bele bodde som de flesta andra jättar i Jotunheimen, han var son till Gymer och Aurboda, samt bror till den vackra Gerd. Hans bedrifter inskränker sig i stort till att ha blivit dräpt av sin blivande svåger Frej med ett hjorthorn (men Bele skulle få sin revansch i division 4 Stockholm Norra 2000 när man spöade Frej med 3-2).

Den nordiska mytologins jättar var ganska så lika människorna, bara större. Här uppvaktas Beles vackra syster Gerd av Frejs tjänare Skirner, ritad av W. G. Collingwood. Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.4074423280919
17.853984832763672
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.