Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

BK Derby - Stångebro


Klubb: BK Derby
Färger: Långrandiga grön-svarta tröjor, svarta byxor
Bildad: 1912
Meriter: 5 säsonger i högsta serien. 7:e plats i södra gruppen -35. 51:a plats i maratontabellen.
Matcher: Derby-Sirius 1-7 sö 12/2 -06
Avstånd: 267 km
Hemsida:http://www.derbybandy.com


Hur är det att vara på arenan?
I Linköping och på Stångebro Sportfält spelar bandyn inte ens andrafiolen bakom hockeyn. Möjligen sjundefiolen. Detta blir uppenbart när man jämför Stångebros skruttiga bandyarena med pampiga hockeytemplet Cloetta Center som står precis invid varandra. Och även om det är svårt att tro så spelades det faktiskt högstadivisionsbandy på Stångebro så sent som 2006. Stångebro går i fyra nyanser av grått. Läktarna är plåtgrå, asfalten är dammgrå, himlen är molngrå och i bakgrunden står hockeyladan och är titangrå. Det finns två stycken identiska läktare på vardera flanken av ena långsidan, dessa består av varsin enkel träläktare inuti varsitt skal av korrugerad plåt med rejält med stolpar ivägen för utsikten. Planen omges av lövträd, vilkas vinterkala grenar enbart fördystrar intrycket. ”Trångebro” kan man ibland höra planen benämnas, vilket beror på de snålt tilltagna planmåtten som med yttersta nöd och näppe klarar minimikraven på 100x60 m. På den mer positiva sidan finns trots allt läget. Även om den malliga hockeygrannen irriterar litegrann så är en stadsnära park alltid ett utmärkt ställe för en sportanläggning, och här har man mindre än en kvarts promenad till stadens krogar. Kring 2008 planerade kommunen för en ny fotbollsarena åt Linköpings FC på bandybanans plats, och Derby skulle därmed tvingas långt ut i naturen till en ny bandyplan, i Vidingsjö en halvmil söder om stan. Fotbollsarenan hamnade dock på annan plats, och Derby fick stanna kvar på sin lilla gråa hemmaplan – åtminstone tills vidare.  För den vars liv inte kretsar kring bandy är Stångebro dock antagligen mera känt som slagfält än som bandyplan. Här stod nämligen 1598 slaget mellan kung Sigismund och den blivande Karl IX. Då den senare gick segrande ur slaget blev detta också slutet för den polsk-svenska unionen.


Stångebro är så grått så att man knappt ser konturerna. Här är i alla fall de båda läktarna med Cloetta Center i bakgrunden.

Stämning/klack
Derby Knights hette Derby-klacken, som vid besökstillfället uppvisade en beundransvärd kämpaglöd, trots att Derby då var avsågade i tabellen. Det är dock oklart om de fortfarande späker sig på Stångebro nu när Derby är nere i tredjedivisionen. En mycket märklig Derbyfirma förekom även i ett reportage i Östgötacorrespondenten för några år sedan, det är dock oklart om denna var på allvar eller skämt.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Det är busenkelt att ta sig till Stångebro kollektivt, staden är vältrafikerad med tåg, med direktförbindelser med bl.a. Stockholm, Malmö, Kalmar och Gävle, och med buss även från exempelvis Göteborg, Uppsala och Västerås. Från stationen har man dessutom mindre än 10 minuters promenad till Stångebro. Gå ned i gångtunneln under spåren, och gå ut på motsatt sida stationshuset och centrum (mot Cloetta center). Gå upp för trappan och följ sedan järnvägsspåren en kort bit åt vänster. Ta sedan första gatan till höger, Gjuterigatan, håll sedan snett till höger, korsa Södra Stånggatan, och följ bron över Stångån. Ta sedan den mittersta gångvägen i gångvägskorsningen snett åt höger och fortsätt knappt 400 m så är man sedan vid ingången till Stångebro. 
E4 från Norrköping: Ta av på den första infarten mot Linköping Ö.  Kommer man E4:an från Stockholmshållet tar man den första infarten till Linköping, skyltat mot Västervik. Kör rakt fram i de två nästa rondellerna längs Norrköpingsvägen. Ta sedan första stora avfarten till höger, Gumpekullavägen, så ligger Stångebro till vänster.
E4 från Mjölby: Passera avfarten till Linköping V, och ta av på nästa avfart mot Linköping C N och Berg. Håll därefter till höger på Bergsvägen, och följ denna rakt fram i 2 km, mot centrum genom två rondeller och en större korsning. Ta sedan vänster mot centrum i nästa rondell, till Industrivägen. Följ denna 1 km, ta sedan till vänster mot Tornby. Kör över järnvägen och fortsätt rakt fram på Kallerstadsleden mot flygplatsen. Ta sedan höger i nästa rondell mot Kallerstad, till Gumpekullavägen, så ligger snart bandybanan bakom hockeyladan till höger och parkeringar till vänster. 
Lv 35 från Åtvidaberg: Följ vägen mot Linköping och centrum förbi SAAB, och fortsätt sedan rakt fram mot Motala och E4:an. Följ sedan Gamla Tanneforsvägen rakt fram in mot centrum i ytterligare 2 km. Ta sedan till höger mot centrum på Nya Tanneforsvägen, och sedan omedelbart till höger i rondellen mot Kallerstad till Norrköpingsvägen. Kör under järnvägen, ta sedan nästa till vänster mot Kallerstad till Gumpekullavägen, så ligger snart parkeringarna till höger och bandybanan till vänster. 
Lv 34 från Kisa: Ta till höger i rondellen mot Västervik, och följ Lambohovsvägen och sedan Djurgårdsgatan i sammanlagt 5,5 km, förbi Universitetet och in mot centrum. Ta sedan till höger på Drottninggatan och följ denna i 1 km, över Stångån och sedan till vänster i rondellen, till Nya Tanneforsvägen. Kör rakt fram i nästa korsning, och sedan omedelbart till höger i rondellen mot Kallerstad till Norrköpingsvägen. Kör under järnvägen, ta sedan nästa till vänster mot Kallerstad till Gumpekullavägen, så ligger snart parkeringarna till höger och bandybanan till vänster. 
Rv 36 från Motala: Håll åt vänster mot Stockholm på E4:an, håll direkt åt höger mot Stockholm, och följ E4:an förbi den första avfarten in mot Linköping N. Ta sedan av på nästa avfart till Linköping Ö, Kör rakt fram i de två nästa rondellerna längs Norrköpingsvägen. Ta sedan första stora avfarten till höger, Gumpekullavägen, så ligger Stångebro till vänster. 


Var kan man ta en öl?
Det allra närmaste stället med sportprofil är The Champ, på Storgatan invid Stångån, som är ett lokalt sportbarskoncept med pålitliga öppettider.

Alldeles intill ligger City Bowl, sportbar där man dessutom har bowling, men däremot inte riktigt lika generösa öppettider.


Lite om BK Derby
Hur ska man gå till väga när man ska namnge en klubb?  Ja, man kan t.ex. hämta inspiration i de närmaste omgivningarna. Detta gjorde cykelhandlare Knut Stenkvist, Derbys grundare, när han tillsammans med några vänner 1912 stod med ett nybildat och odöpt kvarterslag. Efter att ha sett sig om lite i butiken och förkastat namn som ”Vega” och ”Rambler” fick klubben ta namn efter cykelmärket Derby, och cykelns metallemblem fästes helt enkelt på matchtröjan. Cykelhandlare Stenkvist dukade under i spanska sjukan sex år senare, men klubben han bildat skulle visa sig mer livskraftig. Man etablerade sig som Linköpings arbetarlag, och som sådant hade man självklart en ärkefiende, i form av numera insomnade snobblaget Linköpings AIK. Derby, eller ”Rävarna” som man av oklar anledning kallas, hör till det exklusiva sällskap som spelat allsvenskt i både fotboll och bandy, med sammanlagt fem säsonger i bandy- och en i fotbollsallsvenskan (1977). Men gräs eller is spelar ingen roll, man har nämligen slutat som jumbo vid vartenda försök i både bandy och fotboll, undantaget bandyallsvenskan 1935 då man lyckades med bedriften att bara komma näst sist. IF Rune från Kungsör intar därmed en särställning i Derbys historia som det enda lag man lyckats placera sig över i en högstaserie.  Tongivande i denna Derbys bästa årgång var Astor Printz, landslagsman som gjorde hela 20 säsonger i Derby, och allmänt anses som den bäste derbyiten någonsin. De följande allsvenska säsongerna, 1940, 1949 och 1955 hämmades man av världskrig och mildvintrar och slutade alltså sist varenda gång, liksom man gjorde i comebacken 50 år senare, 2006. Formellt sett var man dock då inte längre samma klubb, då man i början av 80-talet inledde en trasslig härva av avknoppningar och sammanslagningar. 1979 bildade Derby farmarlaget Stångebro BK,som efter en sammanslagning blev till Stångebro/Cupol BK. Denna förening slogs ihop med ursprungsföreningen Derby, och spelade sedan som Stångebro BK, ända tills man tog klivet upp till allvenskan 2005, då namnet Derby återtogs. Idag bedrivs endast bandy och fotboll inom föreningen, men man har tidigare verkat i de flesta stora sporter, som handboll, hockey, innebandy och bowling. Mest framgångsrika var man dock i bordtennis, där man var något av pionjärer i Sverige. I början av 30-talet tog man hela 12 SM-guld, och genom derbyiten Valter Kolmodin tog Sverige sina allra första VM-medaljer i bordtennis, år 1930.


Varför Derby kallas "Rävarna" är oklart, det har iallafall inte med de makrillrandiga dräkterna att göra. Här poserar Derbys bandylag årgång 10/11 på Stångebros is.

Lite om Linköping
Linköping, staden på Östgötaslätten, är med sina 111 000 invånare (inräknat Malmslätt) Sveriges sjunde största stad. Uppsalabon skulle nog snabbt känna sig hemma i Linköping, här finns precis som i Upplandsmetropolen en slätt, ett slott, en domkyrka och ett universitet. Städerna är dessutom ungefär jämngamla, med anor från åtminstone 1100-talet. Staden uppstod som kyrkligt centrum under namnet ”Liunga Kaupinga”, och stadsrättigheter fick man på 1200-talet, utfärdade av folkungakungen Magnus Ladulås och hans bror Biskop Bengt. En än mer betydelsefull Linköpingsbiskop var 1500-talsexemplaret Hans Brask, vars berömda brasklapp sägs ha räddat honom från att bli ett huvud kortare under Stockholms blodbad. Linköping skulle f.ö. få sitt eget blodbad efter det ovan nämnda Slaget vid Stångebro, då den segrande hertig Karl (Karl IX) passade på att rensa ut bland  Sigismunds sympatisörer. På 1600-talet började Linköping hamna i skuggan av grannstaden och ärkerivalen Norrköping, som under den framväxande industrialismen hade ett mer fördelaktigt läge vid Motala ström. I denna Norrköpingsskugga hade man kanske blivit kvar om inte flyget hade kommit till staden på 30-talet. Då etablerade sig nämligen företaget med det klatchiga namnet Svenska Järnvägsverkstädernas Aeroplanavdelning i Linköping, som några år senare blev till det mer välbekanta SAAB. Och trots någon enstaka kraschlandning innebar flygindustrin ett stort uppsving för Linköping, på 70-talet fick staden ett universitet, och dessutom gick man återigen om Norrköping i storlek på 90-talet. På det sportsliga planet har Linköping i regel presterat klent, och framgångarna är få och ligger långt tillbaka i tiden; speedwaylaget Filbyterna tog hem ett par SM-guld kring 1950, och legendaren Ove Fundin körde senare för laget. På 70-talet spelade sedan IF Saab hem några handbollsguld till Linköping. Idag är Linköping främst en hockeystad med resursstarka Linköpings HC, och systerlaget Linköpings FC är en uppstickare inom damfotbollen. Dagens främsta Linköpingsambassadörer är singer/songwritern Lars Winnerbäck, som besjungit sin hemstad i låten ”En tätort på en slätt”, samt skräckdeckarförfattaren Mons Kallentoft, som låter de döda tala i Linköpingsmiljö. Hos TV4 har man hämtat halva den manliga personalstyrkan från Linköping (Jan Scherman, Lennart Ekdal, Steffo Thörnquist och Jesper Hussfeldt). Bland övriga Linköpingsprofiler hittar man bl.a. ”den svenske kemins fader” Jöns Jakob Berzelius, komikern Tage Danielsson, skådespelerskorna Marie Göranzon och Cecilia Frode, poeten Bruno K Öijer, bluessångerskan Louise Hoffsten, komikern ”Anders & Måns”-Anders Johansson, tennisspelaren Thomas Johansson, handbollsspelaren Pierre Thorsson, cyklisten Magnus Bäckstedt samt konstverkskonceptet ”Rondellhunden” – originalhunden stod i Nygårdsrondellen vid E4:an i norra Linköping.


En tätort på en slätt

Lite om Derby
Derby kan vara en stad, ett engelskt fotbollslag, ett hästrace, en match mellan två lag från samma stad, en Volkswagen-modell, en hatt, en ost och en sko. Det var även på 1910-talet namnet på en cykel, och efter denna cykel tog BK Derby sitt namn. Nu är det lite svårt att idag veta vem som egentligen hade tillverkat just denna cykel, ty cykelmärken var på den här tiden extremt lokala, och en viss modell kunde ofta få ett eget namn hos varje enskild cykelhandlare. Av den anledningen finns det över 2400 bekräftade svenska cykelmärken, varav åtminstone tre med namnet Derby. Det finns även ett tyskt cykelmärke som heter Derby, men detta har inget som helst med BK Derby-cykeln att göra.


Dessa gamla Linköpingsbor poserar med cyklar av ett annat bandyrelaterat fabrikat - Gripen! Foto: http://www.linkopingshistoria.seTillbaka till toppen
 
3
terrain
58.417302220149395
15.632922649383545
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.