Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

BK Häcken - Rambergsvallen

...en gul-orange-brun färgskala, som ger obehagliga flashbacks till kommunal förskole-estetik...


Klubb:BK Häcken
Dräkt:Långrandiga gul-svarta tröjor, Svarta byxor
Bildad:1940
Meriter:13 säsonger i allsvenskan. 2:e plats -12. 22:a plats i maratontabellen.
Matcher:Häcken-Sirius 2-0 sön 20/5 -07
Avstånd:458 km
Hemsida:http://www.bkhacken.se


Hur är det att vara på arenan?

Visst kan man längta tillbaka till den hederliga gamla svenska vallen i dessa tider av moderna arenabyggen. Dock inte till den numera från jorden utraderade Rambergsvallen. Här har vi något av ett skolexempel på hur en fotbollsarena ska byggas för att uppnå maximal omysighet. Här fanns två identiska (förutom några plaststolar på den ena) läktare på vardera långsidan; låga, klaustrofobiska konstruktioner, dessutom målade i en gul-orange-brun färgskala, som gav obehagliga flashbacks till kommunal förskole-estetik från 70-talet. Här fanns också feta löparbanor, uppehållsutrymmen bestående av en steril asfaltsöken, och en gammal bajamaja som toalett. Positivt med Häckens hemmaplan är dock det relativt centrala läget på Hisingen, även om omgivningarna är allt annat än vackra så är det nära till puben, spårvagnen och den fina utsiktspunkten uppe på Ramberget. Sjöfartshistorien på Hisingen slog igenom i namnen på läktarsektionerna, här hette de ”babord” och ”styrbord”, som anstår en gammal varvsstad. Även om vissa gärna talade sig varma om den familjära stämningen på Rambergsvallen så är nog de flesta ändå nöjda med helrenoveringen till Bravida Arena som blev klar 2015. Nu har Häcken istället en betongklump till hemmaarena – minst lika omysig som Rambergsvallen, men åtminstone modern.

Rambergsvallen
Rambergsvallens brunmurriga läktare i motljus.


Stämning/klack
Häckens position som Göteborgs fjärdelag är otacksam, och publiksiffrorna hör år efter år till elitfotbollens skralaste. Den lilla men sångglada klacken Getingarna gör dock sitt för att förhöja stämningen. Getingarna spelar gärna på hisingsk lokalpatriotism, med ramsor som ”Hisingen är inte Göteborg”.

Getingarna
Getingarna sätter färg på Rambergsvallen under ett derby mot GAIS 2004.


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/till fots: Spårvagnen går nästan ända fram till Rambergsvallen. Kommer man med tåg eller med buss till Nils Ericson-terminalen så går man ut på Nils Ericsongatan till hållplatsen Nordstan. Därifrån kan man ta antingen 6:ans spårvagn mot Länsmansgården, 13:s spårvagn mot Brämaregården, eller buss 17 mot Tuve. Stig av vid Wieselgrensplatsen, gå upp för trappan till Inlandsgatan och ta till vänster. Korsa Hjalmar Brantingsgatan, och följ Inlandsgatan förbi McDonalds, så ligger entrén till höger.
E6 från Uddevalla/E45 från Trollhättan: Från Trollhättehållet tar man av vid Bohus och kör över Göta Älv till E6 och följer denna söderut. Följ sedan E6 fram till Backadalsmotet, håll där till höger till avfarten mot Öckerö. Kör upp på Lundbyleden och fortsätt på denna i 1,5 km. Ta sedan av till höger mot Wieselgransplatsen vid Brantingsmotet, ner på Hjalmar Brantingsgatan, och ta vänster. Följ denna 1 km, och ta sedan vänster på Inlandsgatan. Kör förbi Rambergsvallen, till höger på Lantmannagatan, och in på parkeringen till höger.
E20 från Alingsås: Håll höger efter Ånäsmotet, och ta sedan av på E6 mot Oslo. Håll vänster efter Tingstadstunneln, och kör av mot Öckerö upp på Lundbyleden och fortsätt på denna i 1,5 km. Ta sedan av till höger mot Wieselgransplatsen vid Brantingsmotet, ner på Hjalmar Brantingsgatan, och ta vänster. Följ denna 1 km, och ta sedan vänster på Inlandsgatan. Kör förbi Rambergsvallen, till höger på Lantmannagatan, och in på parkeringen till höger.
E20/E6 från Halmstad/Rv 40 från Borås: Följ E6 norrut genom Göteborg mot Oslo, genom Tingstadstunneln under Göta Älv. Håll vänster efter tunneln, och kör av mot Öckerö upp på Lundbyleden och fortsätt på denna i 1,5 km. Ta sedan av till höger mot Wieselgransplatsen vid Brantingsmotet, ner på Hjalmar Brantingsgatan, och ta vänster. Följ denna 1 km, och ta sedan vänster på Inlandsgatan. Kör förbi Rambergsvallen, till höger på Lantmannagatan, och in på parkeringen till höger.


Var kan man ta en öl?
Whoopsi Daisy som ligger på Wieselgrensplatsen är Getingarnas supporterpub, ett anspråkslöst ställe med en uteservering som kanske inte är världens vackraste. Från spårvagnen går man genom gångtunneln och rakt fram, sedan till höger in på Wieselgrensplatsen.

Bortasupportrar väljer ibland kvarterskrogen med det urgöteborgska namnet Ada’s, vid Hjalmar Brantingsplatsen/Backaplan en dryg kilometer från Rambergsvallen.


Lite om BK Häcken
Häcken började sannerligen i blygsam skala – ett gäng 12-14-åringar började kring 1938 spela fotboll på en obebyggd tomt i närheten av Ramberget. Man valde namnet BK Kick, detta var dock upptaget när man 1940 ansökte till Göteborgs fotbollsförbund, och man döpte då klubben efter den häck som växte på tomten. Det gick undan i starten, 1955 var man uppe i division III, och till skillnad från idag drog Häcken stora åskådarskaror på den tiden. 18 229 åskådare i matchen mot Oddevold är faktiskt det ännu idag gällande publikrekordet i tredjedivisionen. Efter en svacka så hårdsatsade sedan Häcken i mitten på 70-talet. Klubbens starke man, Åke Nilsson, hade upptäckt bingon som inkomstkälla, vilket bl.a möjliggjorde anställningen av Örgryte-legenden Agne Simonsson som tränare. Under dennes ledning nådde Häcken allsvenskan 1982, det första av många korta besök. Häcken må vara en liten kvartersklubb, men ekonomiskt spelar man i det absoluta toppskiktet. 2006 var man landets tredje rikaste klubb, före storheter som IFK Göteborg och Djurgården. Den största anledningen stavas förstås Gothia Cup. Ungdomsturneringen startades upp 1975, och efter några tröga år i starten så är det förutom att vara världens största ungdomsturnering också en rejäl kassako för Häcken. Försäljningarna av stjärnorna Kim Källström och Tobias Hysén fyllde ytterligare på Häckens kassakista. Men trots detta hade Häcken länge svårt att etablera sig i Allsvenskan, trots dyra satsningar med stjärnspelare som Stig Töfting och Teddy Lucic höll man sig aldrig kvar mer än två säsonger i sträck. Det var inte förrän den Uppsalabördige tränaren Peter Gerhardsson anlände 2009 som Häcken uppfyllde sin potential och blev till ett stabilt lag på den övre Allsvenska halvan, med en finfin andraplats 2012 som kronan på verket. När man dessutom nu har gjort sig av med det tidigare stjärtliknande klubbmärket och ersatt detta med en mer klassisk sköld hoppas man tvätta bort stämpeln som allsvenskans ständiga driftkucku.

Häcken_lag
Numera skrattar ingen åt getingrandiga Häcken - år 2013 är man ett respekterat topplag.


Lite om Södra Hisingen
Hisingen är Sveriges fjärde största ö till storleken och är även den ö med störst befolkning i landet. Ön avskiljs från fastlandet av Göta Älvs och Nordre Älvs utlopp till Kattegat, och de nordvästra delarna av Göteborg är belägna på ön. Häckens upptagningsområde består i första hand av närförorterna som utgörs av kommundelarna Lundby, Biskopsgården och Backa, med sammanlagt c:a 85 000 invånare. I Biskopsgården dominerar miljonprogramshusen, medan bebyggelsen i Lundby och Backa är mer blandad. Hisingen var under medeltiden ett gränsland, då östra Hisingen tillhörde Sverige, medan västra delen tillhörde Norge. Göteborg grundades 1603 av Karl IX på den svenska delen, men staden brändes av danskarna och återuppfördes på andra sidan älven. Vid freden i Roskilde 1658 tillföll hela Hisingen Sverige. Så småningom bredde Göteborgs stad ut sig över södra delen av ön, och sjöfarten satte sin prägel på Hisingen, med Skandiahamnen och Götavarven. Hisingen har på senare år fått ett allt sämre rykte och förknippas av många mest med mord, gängvåld och upplopp. Stadsdelen Backa Röd hamnade i centrum för förortskravallerna 2009, i Biskopsgården skjuts det skarpt i gängkonflikter, och man ska absolut inte bege sig till det nedgångna industriområdet ”Gazaremsan” mellan Lundby och Backa, där ett antal kriminella gäng huserar. Ett annat Hisingetrauma är den tragiska diskoteksbranden i Backa 1998, där 63 unga människor miste livet. På Hisingen har man vid sidan av Häcken även haft lag i högsta serierna i handboll (HP Warta) och innebandy (IBF Älvstranden). Proggarna i Nationalteatern höll länge till i Backa. Några andra kända Hisingsprofiler är språkvetaren Sture Allén, regissören Roy Andersson, skådespelarna Kent Andersson och Ulf Dohlsten, Livets Ord-pastorn Ulf Ekman, skjutjärnsjournalisten Janne Josefsson, redaktören och privatdetektiven Ebbe Carlsson, storskurken Clark Olofsson, två fotbollsspelare Glennar i Strömberg och Hysén, samt de fotbollsspelande icke-glennarna Teddy Lucic och Berndt ”Fölet” Berndtsson. Vietnamveteranen John Rambo är visserligen en fiktiv karaktär, men om han funnits på riktigt hade han faktiskt sannolikt härstammat från Hisingen. Den amerikanska släkten Rambo utvandrade från Hisingen på 1600-talet, och tog sitt namn från Ramberget. Vill man förkovra sig i mer hisingologi kan läsa Johannes Anyurus roman ”Skulle jag dö under andra himlar”, lyssna på Graveyards "Hisingen blues", eller på Dan Berglunds ”Ballad till minne av en kamrat”, om ett tragiskt levnadsöde ur Hisingeproletariatet.

Hisingen
Varvsindustrin står sig fortfarande stark på Hisingen.Tillbaka till toppen
 
3
terrain
57.719203001371376
11.930631333490624
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.