Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Bollnäs GIF - Sävstaås

"...om man blundar och glömmer bort det trista läget så är Sävstaås ändå en av landets finaste bandyarenor..."


Klubb: Bollnäs GIF
Dräkt: Orangea tröjor, blå byxor
Bildad: 1895
Meriter: 2 SM-guld - 51, -56. 58 säsonger i högsta serien.
12:e plats i maratontabellen.
Matcher: Bollnäs - Sirius 9-1 tis 19/1-99
Bollnäs - Sirius 5-3 sön 28/11-99
Bollnäs - Sirius 14-4 ons 25/11-01
Bollnäs - Sirius 7-0 fre 23/2 -07
Bollnäs - Sirius 6-3 fre 30/10 -09
Bollnäs - Sirius 5-4 fre 29/10 -10
Bollnäs - Sirius 5-4 fre 25/2 -11
Bollnäs - Sirius 5-1 sön 27/2 -11
Bollnäs - Sirius 11-3 fre 20/11 -15
Bollnäs - Sirius 6-2 fre 3/11 -16
Avstånd: 203 km
Hemsida:http://www.giffarna.se


Hur är det att vara på arenan?
Bollnäs hör till den skaran av bandylag som när det var dags att anlägga konstfrusen is tvingades överge sin hemmaplan och flytta ut på landet, och Bollnäs tvingades flytta långt – Sävstaås ligger långt ute i skogen halvvägs till Edsbyn, eller närmare bestämt 3,5 km från Bollnäs centrum. Om man blundar och glömmer bort det trista läget så är Sävstaås ändå en av landets finaste bandyarenor, främst tack vare den fina huvudläktaren som är ganska stor, byggd i trä, och utan takstolpar i vägen för utsikten. På den ena kortsidan hittar man också en fin och originell konstruktion – en räcka med små orangea lådor som fungerar som VIP-loger. Resten av arenan är mer ordinär; på långsidan längs med ishallen hamnar bortasupportrarna, och där får man stå under bar himmel på en skral träläktare, och på den andra kortsidan finns en till enklare läktare. Värst på Sävstaås är den musikaliska tortyr man tvingas utstå i form av Bollnäs hemska kamplåtar. När Bollnäs gör mål spelas ett otyg som heter "Dans på Sävstaås" och som går i "Hjalle och Heavy"-stil, eller så spelas "Långa bollar på Bengt" till leda. Om reskassan har sinat så kan man pröva lyckan på Bollnästravet som ligger granne med bandyplanen, och på Sävstaås hittar man även stadens ishall och fotbollsanläggning. Bollnäs har spelat på Sävstaås sedan 1974, tidigare hemmaplan var Långnäs, centralt och tjusigt belägen på en udde i Varpen.


Det skymmer över Sävstaås inför kvartsfinalen mot Sirius 2011.


Stämning/klack
Bollnäs klack heter Flames, och är allmänt ansedda som en av bandysveriges bästa klackar. Med rätta får man säga, för det brukar vara rejält med tryck på Sävstaås från den orangea klacken. Ska man vara kritisk så är kanske inte sångerna de mest originella, men Flames sätter ändå mer färg och fart på matcherna än de flesta klackar. Även vid sidan om Flames är Bollnäs ett publiklag som oftast återfinns högt i publikligan.


Jumboflagga i bengalsken - Flames sätter färg på Bollnäs matcher. Foto: Stefan Sjödin.


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Bollnäs kan man ta sig med lokaltåg från Gävle eller Ljusdal, vissa fjärrtåg mellan Stockholm och Östersund, samt med bussen mellan Edsbyn och Söderhamn. Från stationen är det en ansenlig promenad som tar upp mot 40 minuter. Alternativt kan man ta bussen mot Edsbyn och hoppa av vid Hedåsvägen. Vill man gå så tar man till höger runt stationshuset och tar gångtunneln under järnvägsspåren och Arbråvägen. Ta till vänster längs Arbråvägen, och höger i T-korsningen nedanför rondellen. Ta sedan direkt till vänster genom gångtunneln under Sjukhusvägen, och sedan till höger på gångvägen upp mot kyrkogården. Följ denna gångväg i 500 m fram till Björkhamregatan och följ denna åt vänster i 400 m. Vik av åt vänster på Myrbäcksvägen, och ta första till höger på Alftavägen. Följ denna till den når Edsbyvägen (den stora vägen), håll då till höger på landsvägen som går parallellt med Edsbyvägen. Vik av till vänster på gångvägen som går längs med Edsbyvägen, följ denna en knapp kilometer. Ta där vänster i gångtunneln under Edsbyvägen, denna gångväg leder nu upp till bandyplanen.
Rv 83 från Tönnebro: Håll till vänster mot Ljusdal jämte kyrkan i Bollnäs, kör över järnvägen och ta sedan direkt  vänster i rondellen mot Edsbyn, till Edsbyvägen. Följ denna i drygt 2,5 km, ta sedan vänster på Frelugavägen mot Freluga, så ligger Sävstaås direkt till höger.
Rv 83 från Ljusdal: Kör rakt fram mot Falun i första avfarten mot Söderhamn/centrum. Följ Arbråvägen och fortsätt rakt fram i rondellen mot Falun, till Edsbyvägen. Följ denna i drygt 2,5 km, ta sedan vänster på Frelugavägen mot Freluga, så ligger Sävstaås direkt till höger.
Rv 50 från Söderhamn: Korsa Renbron över Ljusnan, och fortsätt rakt fram på Söderhamnsvägen mot Falun. Ta sedan vänster i T-korsningen med Arbråvägen, och rakt fram i rondellen till Edsbyvägen mot Falun. Följ denna i drygt 2,5 km, ta sedan vänster på Frelugavägen mot Freluga, så ligger Sävstaås direkt till höger.
Rv 50 från Edsbyn: Från Edsbyhållet kommer man direkt på Sävstaås, ta höger mot Freluga/Sävstaås på Frelugavägen, så ligger Sävstaås direkt till höger.


Var kan man ta en öl?
Det finns inga ställen i urskogen runt Sävstaås, man får leta sig in till centrum istället. Flames håller till i sin egen lokal reserverad för medlemmar, för besökaren så ligger till exempel greken Akropolis bra till precis vid järnvägsstationen.

Tranan är annars den klassiska nöjesinrättningen i staden.


Lite om Bollnäs GIF
Med födelseåret 1895 är ”Giffarna” faktiskt den allra äldsta klubben inom svensk elitbandy, och klubbens första dokumenterade bandymatch spelades 1906, även om det dröjde till 20-talet innan man tog upp bandyn mer regelbundet på programmet. I den eviga kampen om bandytronen i Hälsingland var det Bollnäs som var bäst först; 1932 debuterade Giffarna som första hälsingelag i högsta serien, och det blev en lyckad säsong då man bl.a. slog svenska mästarna AIK på bortaplan. Elva år senare, 1943, blev man också första hälsingelag att spela SM-final, men denna förlorade man mot VSK i omspel på Laduviken i Stockholm, och istället hann rivalerna Broberg före med Hälsinglands första SM-guld. Men Bollnäs skulle också bli mästare: 1951 och 1956, lustigt nog i två nästan identiska finalmatcher. Båda gångerna mötte man Örebro, och båda gångerna vände man ett 1-2-underläge till 3-2-vinst. Giffarnas största profil under denna period var förstås Gösta "Snoddas" Nordgren, minst lika berömd för sin ”Flottarkärlek” som för sitt bandyspel. Snoddas far var fiskhandlare men saluförde också bland annat kondomer, och sonen fick därför smeknamnet ”Gummisnodden” vilket förvrängdes till ”Snoddas”. Men på bandyplanen var nog ändå evighetsmaskinen Martin ”Lillen” Johansson störst, som gjorde över 20 säsonger hos Giffarna och var med och spelade alla tre finalerna. Så småningom gick det utför med Bollnäsbandyn, man pendlade mellan slutspel och nedflyttningar under 25 år innan man 1981 åkte för lång tid framöver – efter 17 långa säsonger utanför finrummet blev Bollnäs återigen allsvenska när man besegrade Sirius på Studan 1998 med siffrorna 1-11, inför 11 busslaster med supportrar. Under 00-talet var Giffarna ett av landets riktiga poplag, och 2010 och -11 kom även sportsliga framgånga som belöning i form av klubbens fjärde och femte SM-finaler. Under denna moderna era är Hans ”Majestät” Åström den starkast lysande stjärnan, först som spelare, och sedan som silvertränare, och den tuffe liberon Andreas Westh är en annan modern legend. Tack vare Bollnäs läge mitt i bandyhälsingland har man rivalitet finns med samtliga hälsingeklubbar, men matcherna mot Edsbyn brukar bli de allra hetaste. Giffarna har vid sidan om sitt bandylag en fotbollsektion, som brukar ligga och skvalpa någonstans i gränslandet mellan division III och IV.


Ett förhoppningsfullt Bollnäs poserar inför SM-finalen 2011. Det blev dock inget tredje guld, utan torsk med 5-6 mot SAIK.


Lite om Bollnäs
Med sina knappt 13 000 invånare är Bollnäs den andra eller tredje största staden i Hälsingland, det är jämnt skägg med Söderhamn lite beroende på hur man vill räkna. Bollnäs är beläget vid sjön Varpen, där de båda älvarna Ljusnan och Voxnan möts, och stadens historia är inte speciellt lång. På platsen låg tidigare en by med namnet Baldersnäs, innan Bollnäs egen Jebediah Springfield, en svensk-amerikan vid namn Georg Henric Collini, kom till byn. Collini köpte 1851 upp marken kring byn, sålde vidare till köpmän och hantverkare, och staden Bollnäs var därmed född. Så mycket mer hade det dock kanske aldrig blivit, om inte stambanan hade dragits genom Bollnäs, 1878, men nu kunde staden expandera kring järnvägshotell och lokverkstäder. Stadsplanering och arkitektur stod dock inte i första rummet, och Bollnäs brukar, trots sitt natursköna läge, alltid vara en het kandidat till förstaplatsen när Sveriges fulaste stad ska utses. Trots fulheten har Bollnäs inspirerat till musikaliska hyllningar som ”Ikväll tar vi över stan” av stadens folkrockare Perssons Pack. Några andra kända bollnäsare är countrytanten Kikki Danielsson, sångaren Arne ”Rosen” Qvick, f.d. VPK-ledaren C.H. Hermansson, jazzmusikern Åke ”Stan” Hasselgård, prinsavlarna Olle och Eva Westling, den platinablonderade modellen Victoria Silvstedt, sångsystrarna Hanna och Lina Hedlund samt backhopparbröderna Staffan och Per-Inge Tällberg. Den allra störste bollnäsprofilen är dock kanske Stig-Arne ”Hjälmmannen” Söderberg, som syns gå omkring på Bollnäs gator införd en gammal brandhjälm. Annars är det förstås bandylaget som i mångt och mycket definierar staden. Här heter lokalposten ”Snoddasposten” med orangea brevlådor efter Giffarnas färger, och vid södra infarten finns ett bandymonument i form av en stor boll.


Bollnäs kyrka och centrum sett över Vågen en bländande vinterdag.Tillbaka till toppen
 
3
terrain
61.34234963495993
16.341304779052734
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.