Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Brobergs IF - Hällåsen


Klubb: Brobergs IF (Söderhamn)
Färger: Gula tröjor, svarta byxor
Bildad: 1919
Meriter: 5 SM-guld - 47, -63, -64, -76, -77. 57 säsonger i högsta serien.
5:e plats i maratontabellen.
Matcher: Broberg - Sirius 4-1 sön 2/12-01
Broberg - Sirius 6-2 ons 26/12 -07
Broberg - Sirius 5-4 ons 3/11 -10
Avstånd: 178 km
Hemsida:http://www.brobergsoderhamn.se


Hur är det att vara på arenan?
Brobergs Hällåsen har en del gemensamt med Bollnäs Sävstaås, och problemet kan sammanfattas i trevlig arena på fel plats. Broberg tvingades 1976 överge sin centralt belägna hemmaarena, Faxevallen i stadsdelen Broberg, och flyttade ut i skogen i utkanten av Söderhamn. Arenan är i sig annars inte så dum, visserligen inte särskilt funktionell, men å andra sidan charmig. Huvudläktaren är en relativt hög skapelse som sträcker sig längs ungefär halva långsidan, med takstolpar i vägen för sikten. På andra sidan finns ett litet hus som hyser matchsekretariatet, flankerat av två mindre läktare utan tak. Läktaren på ena långsidan har tak till största delen, den andra är utan. En faluröd klubbstuga finns också, det mesta på Hällåsen går i färgerna rött och grönt, vilket skär sig något mot hemmalagets gulsvarta färger. Men även om Hällåsen är en småtrevlig arena så är baksidan med det hela det trista läget, två kilometer utanför centrum utslängd i en vägkorsning med däckhandlare, mackar, möbelfirmor och granskog som närmaste grannar. Nä, idrott ska utövas där folk bor, och inte inkräkta på älgarnas revir. På Hällåsen finns även simhall, sporthall, ishall och fotbollsplan.


Hällåsens huvudläktare var välfylld på annandagen 2007.


Stämning/klack
Brobergs klack bildades som ”Sandarneklacken”, efter det lilla samhället utanför Söderhamn. Senare bytte klacken namn till det mindre originella och amerikainspirerade Broberg Seahawks. Stämningen på Hällåsen var fullt OK vid mina båda besök, många deltog i sjungandet, även om det inte bjöds på några originella ramsor. Seahawks hör också till Bandysveriges flitigare bortaresenärer. Annars består publiken på Hällåsen, liksom på Studan, av en stor andel gnällgubbar som fortfarande har Brobergs storhetstid i färskt minne.


Seahawks bränner av bengaler på Hällåsen i hemmapremiären mot Sirius 2010.


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Det finns goda tågförbindelser till Söderhamn då staden ligger på linjen Stockholm-Sundsvall, dessutom går länståg mellan Hudiksvall och Gävle. Det är dock en ordentlig promenad på åtminstone 30 minuter från stationen till arenan, och den närmaste vägen går dessutom längs en starkt trafikerad iväg, så det är trevligare att gå genom centrum. Gå ut från stationen, ta höger ned på gångvägen längs med bilvägen, och följ denna åt höger under järnvägsspåren. Gå upp till rondellen och håll snett till höger mot centrum längs Brädgårdsgatan. Följ denna 500 m fram till Stadshotellet, snedda där till höger över Oxtorget, och ta till vänster på Oxtorgsgatan. Korsa Rådhustorget, och ta nästa till vänster på Källgatan. Följ Källgatan/Trädgårdsgatan i drygt 500 m förbi sjukhuset och till en rondell, följ där gångvägen som viker av åt vänster. Fortsätt rakt fram längs med Norrlandsgatan och på gångvägen i dess förlängning. Gå under en viadukt, följ högerkurvan och gå under nästa viadukt. Följ gångvägen när den svänger upp åt vänster till Hällåsen. 
E4 från Gävle: Ta den första infarten mot Söderhamn, och ta första avfarten i rondellen mot Sandarne/Hällåsen till Södra Tvärleden. Följ denna i 2,5 km, ta sedan till höger mot Hällåsen strax innan rondellen upp till arenan. 
E4 från Hudiksvall: Kör rakt fram vid avfarten mot Söderhamn, och ta av på nästa avfart mot Bollnäs. Ta sedan direkt till vänster i rondellen in mot Söderhamn. Kör över E:4an, och ta andra till höger i rondellen mot Sandarne/Hällåsen, till Södra Tvärleden. Följ denna i 2,5 km, ta sedan till höger mot Hällåsen strax innan rondellen upp till arenan. 
Rv 50 från Bollnäs: Kör rakt fram i rondellen vid E4:an in mot Söderhamn. Kör över E:4an, och ta andra till höger i rondellen mot Sandarne/Hällåsen, till Södra Tvärleden. Följ denna i 2,5 km, ta sedan till höger mot Hällåsen strax innan rondellen upp till arenan.  


Var kan man ta en öl?
O´Learys finns etablerade i Söderhamn, det ligger mitt i stan på Oxtorget.

Vill man ha lite mer personlig touch på sina ölhak kan man som vi titta in på Centralhotellet vid rådhuset, där man har krogen CH Steakhouse, dock med snåla öppettider.


Lite om Brobergs IF
Gul Färg – Broberg! Så lyder en av bandysveriges kändaste hejaramsor. Brobergs IF föddes år 1919 på en brädgård i stadsdelen Broberg, av ett gäng brädgårdsarbetare som spelade bandy på Färsjöns is. Broberg spelade till en början en biroll bakom Söderhamns IF, men när Faxevallen uppfördes 1930 kom också framgångarna. Man nådde åttondelsfinal samma år, och 1932 debuterade man i allsvenskan. 1947 hämtade "kvarterslaget" som första hälsingelag hem ett SM-guld, då man slog storfavoriterna VSK i finalen. Det skulle bli fyra till, under 60-talet var man en av Sirius främsta konkurrenter om SM-gulden, och det hittills sista guldet kom 1977. 90-talet blev ett tungt decennium som man mestadels tillbringade i division 1, men på 2000-talet har man återigen lyckats etablera sig i eliten. Släkttraditionerna är tunga i Broberg, och bandyn tycks ligga i generna hos familjerna Wasberg (Ingvar, Leif och Dennis), Sedwall (Dallas och Curre) och Hedqvist (Pär och Jocke). Två profilstarka f.d förbundskaptener med rötterna i Broberg är Håkan Sundin och gaphalsen Stefan Karlsson. Brobergsrelaterad läsning är Söderhamnsjournalisten Olle Hägers deckare ”Bandyspelaren som försvann i Gambia”, där handlingen kretsar runt en gammal Brobergsspelare som gått upp i rök. På 40-talet föreslogs det från stadsfullmäktige att klubben skulle byta namn till Söderhamn för att ge PR till staden. Klubben svarade kaxigt att staden borde byta namn till Broberg istället. 60 år senare har kommunen tyvärr lyckats pilla in ”Söderhamn” i klubbnamnet ändå, och det fullständiga namnet ska idag egentligen lyda Broberg/Söderhamn BIF. Brobergs öknamn är ”Skärgårdstomtarna”, som man ofta benämns av rivalerna Bollnäs i inlandet, och Broberg är ett av få kustlag som lyckats gå hela vägen till SM-guld.


Broberg anno 2007/08 i sina reklamspäckade tröjor.


Lite om Söderhamn
Söderhamn ligger vid Söderhamnsfjärden, här bor c:a 12 000 invånare, och Söderhamn är därmed Hälsinglands tredje största stad. Innan Söderhamn grundades stod det lilla slottet Faxeholm på samma plats, detta uppfördes c:a 1390, och därifrån trakasserade den kungliga fogden hälsningarna. Slottet förstördes sedan under Engelbrektsupproret 1434. Söderhamn grundades sedan 1620, och de viktigaste funktionerna i staden var från början vapensmedjorna, samt handelsplats för de omkringliggande fiskelägena. Senare blev sågverksindustrin huvudnäringen (och Broberg bildades ju på en brädgård). Allmänt är staden vid sidan av bandyn mest bekant för sin numera nedlagda flygflottilj, F15. Nedläggningen kompenserades bl.a med att flytta Patent- och Registreringsverket till staden. Söderhamn är idag en mysig småstad, med mycket fin gammal träbebyggelse. Tornet Oscarsborg på Södra berget är ett berömt landmärke. I det gamla kvarnhuset vid ån hölls vid besökstillfället en julmarknad som såg mycket trevlig ut. En Söderhamnstradition är ljuständningen under jul- och trettondagshelgerna då hundratals levande ljus tänds i stadens offentliga byggnader. Bandyn är odiskutabelt den största idrotten i Söderhamn, men staden har även fostrat duktiga fotbollsspelare (Petter Hansson), skidåkare (Anders Södergren) och kulstötare (Jimmy Nordin). Några andra kända söderhamnare är jazzpianisten Jan Johansson, sångerskan och Bullerbybon Anna ”Sahline” Sahlin, artisten Monica ”Vintersaga” Törnell, och ärkebiskopen Nathan Söderblom, från Trönö strax utanför Söderhamn.


Utsikt från Oscarsborg över ett grått och novemberregnigt Söderhamn.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
61.290359764319476
17.06850528717041
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.