Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Dalkurd FF - Domnarvsvallen

"...var klubbens framtid finns står för närvarande skrivet i ordförande Ramadan Kizils outgrundliga hjärnvindlingar..."


Klubb: Dalkurd FF
Dräkt: Gröna tröjor, gröna byxor
Bildad: 2004
Meriter: 2 säsonger i tredjedivisionen. 4:e plats -11.
Matcher: Dalkurd – Sirius 1-2 fre 3/4 -09 (på Kvarnsvedsvallen)
Dalkurd – Sirius 1-2 lör 14/5 -11
Avstånd: 161 km
Hemsida:http://www.dalkurdff.se


Hur är det att vara på arenan?
Fotbollssverige förundras över Dalkurds ständiga flyttplaner, men under klubbens korta historia har flyttar varit någonting naturligt, om än inom Borlänges gränser. Dalkurd är ett lag på luffen; historien tar sin början på klubbens ursprungliga hemmaplan Tjärna Sportfält, vilket som namnet antyder är inte mer än gräsplätt. År 2007, när man nått div IV, flyttade man söderut till planen med det lustiga namnet Skvalet, som man lånade från Bullermyrens IK. Året därpå blev det flytt norrut istället, till Kvarnsvedens IP i utkanterna av Borlänge. När man 2008 sedan nådde division II fick man tillträde till Borlänges klassiska fotbollstempel, Domnarvsvallen. Dalkurd har dock alltid hävdat sig styvmoderligt behandlade av Borlänge kommun; orden har varit hårda och turerna många. Oavsett om det beror på negativ särbehandling från Borlänge kommun, eller om det är publik- och sponsormarknaden i det kurdtäta Mälardalen som lockar så har flyttryktena länge omgivit Dalkurd: Knivsta, Uppsala, Upplands-Väsby, Västerås eller Borlänge – var klubbens framtid finns står för närvarande skrivet i stjärnorna, eller kanske snarare i ordförande Ramadan Kizils outgrundliga hjärnvindlingar.Kvarnsvedens IP, där Dalkurd höll till under 2008. Konstgräsplanen i förgrunden, i bakgrunden a-planen med sin trevliga träläktare.


Stämning/klack
Dalkurdfansen kallar sig för Roj Fans, vilket enligt min kurdiska ordbok betyder ungerfär Solens Fans, syftande på solen i den kurdiska flaggan. Dalkurd-klacken gör skäl för sitt lags namn; här bjuds på ramsor på både dalmål och kurdiska. Med hänsyn till divisionstillhörigheten bjuder Dalkurd på ganska så hög stämning, men laget drar sällan några större publikmassor. En anledning kan vara att en stor andel av Dalkurds supportrar bor på annat håll än i Borlänge. Särskilt på bortamatcher i Stockholmsregionen har Dalkurd starkt publikstöd.


Dalkurd drar ofta mer folk på bortaplan, t.ex. här på Studenternas. Foto: http://dalkurd.blogspot.com


Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Borlänge är något av en järnvägsknut, orten ligger på SJ’s linje mellan Stockholm och Falun/Mora, samt på Bergslagstågs linje mellan Gävle och Mjölby. Man kan även komma hit med Swebus från Stockholm och Göteborg. Från stationen har man knappt 20 minuter att gå till Domnarvsvallen. Ta höger på gångbron över spåren, genom stationshuset och ut på stationsplan. Korsa parkeringen och Ovanbrogatan och ta vänster på gångvägen till Borganäsvägen. Följ denna en halv km fram till Sveatorget, korsa detta och håll höger på Sveagatan. Fortsätt på gångvägen i Sveavägens förlängning, ta gångvägen till vänster, och gångbron till höger över Siljansvägen. Ta direkt till vänster, och följ gångvägen längs Kvarnsvedsvägen rakt fram i 600 m fram till Domnarvsvallen.
Rv 70 från Hedemora: Fortsätt rakt fram in mot Borlänge centrum i rondellen där Rv 70 mot Mora viker av åt vänster. Fortsätt rakt fram mot Kvarnsveden i nästa rondell och följ Siljansvägen ytterligare en dryg kilometer. Kör under järnvägsviadukten, och ta sedan nästa till höger på Utanforsvägen för att komma till Domnarvsvallens parkering. 
Rv 70/71 från Leksand: Följ Tjärnavägen söderut, över Dalälven och mot centrum, rakt fram genom tre rondeller. Ta sedan nästa till vänster mot Maserhallen till Masergatan. Följ denna 1 km till T-korsningen med Allfarvägen och ta höger, ta sedan till vänster mot sjukhuset i nästa rondell, till Röda vägen. Nu har man Domnarvsvallen rakt fram, ta höger på Kvarnsvedsvägen, sedan nästa till vänster på Utanforsvägen för att komma till Domnarvsvallens parkering. 
Rv 50 från Falun: Ta av på avfarten vid trafikplats Ornäs utanför Borlänge, och ta till höger mot Hönsarvet. Ta av vid Ornäs, och håll till höger mot Borlänge/Domnarvet. Följ Faluvägen 3,5 km, och ta tredje avfarten i Domnarvsrondellen mot centrum, till Stenhålsgatan. Följ bron över Dalälven, och ta andra till höger på Domnarvsvägen så finns där en parkering.
Rv 50 från Ludvika: Följ Arkitektvägen norrut, och kör rakt fram mot centrum i den två rondellerna vid Kupolen, till Jussi Björlings väg. Fortsätt till nästa rondell, ta där höger till Centralbron över järnvägen, och ta direkt vänster i rondellen till Ovanbrogatan. Följ denna i en halv kilometer till T-korsningen med Kvarnsvedsvägen, ta där vänster mot Kvarnsveden. Ta sedan nästa till höger in på Utanforsvägen för att komma till Domnarvsvallens parkering.  


Var kan man ta en öl?
Närmast Domnarvsvallen ligger pizzeria Valentino, som visserligen är stamhak för Bragesupportrarna i Serik Fans, men också sponsorer till Dalkurd.

En annan Dalkurdsponsor är Broken Dreams, precis invid järnvägsstationen, som enligt egen utsago bjuder på en atmosfär av nostalgi, romanik och rock’n’roll.


Lite om Dalkurd FF
Assyrierna/syrianerna har redan blivit en maktfaktor inom svensk fotboll, och med Dalkurd så är det nu kanske kurdernas tur? Dalkurd har under sin korta existens svarat för en exempellös klättring i seriesystemet och har blivit en av fotbollssveriges stora snackisar. Och Dalkurd är verkligen inte vilken klubb som helst, man värvar landslagsmän till division II, man är nykomlingar varje säsong, men utropar sig trots detta med självklarhet till seriefavoriter vartenda år. Dalkurd bildades på hösten 2004 med tanken att aktivera invandrarungdomarna i Tjärna Ängar, Bullermyren och Jakobsgårdarna, och dessutom fånga upp överblivna spelare från Brages juniorverksamhet. Siktet var högt ställt ifrån början, och förväntningarna infriades med råge. Laget marcherade rakt igenom division 6 Mellersta Dalarna, division 5 Södra Dalarna, division 4 Dalarna, division 3 Södra Norrland och division 2 Norra Svealand, och på hela resan förlorade man sammanlagt 4 matcher i seriesammanhang (mot IFK Hedemora, Gagnefs IF, IK Huge och Skiljebo SK). Drivande i föreningen har sportchefen Elvan Cicen och ordföranden Ramazan ”Muxtar” Kizil varit. ”Muxtar” betyder ungefär byhövdingen, och Dalkurds ordförande har även fått rubriker efter att ha blivit fängslad i Turkiet 2009 efter brott mot de s.k. språklagarna (d.v.s. otillåtet talande av kurdiska). Dalkurd fortsätter att spänna bågen högt, man räknar iskallt med att spela allsvenskt 2012, och visionen är att en dag möta ett turkiskt lag i Champions League. Man ska heller inte glömma att Dalkurd är mycket mer än ett a-lag, ungdomslagen och allmän social verksamhet är också en viktig del av det hela. Man har bl.a. startat upp ett av Sveriges första flicklag riktat till muslimska barn. Dalkurds framgångar bygger i mångt och mycket på en stark sammanhållning och många frivilliginsatser. Detta ser man t.ex på den långa listan av sponsorer, där man kan återfinna i stort sett varenda pizzeria i norra barrskogsbältet.


Dalkurd firar en av sina många seriesegrar.


Lite om Tjärna Ängar
Tjärna Ängar hittar man c:a 2 km nordväst om Borlänge centrum. Området är bebyggt med trevåningars tegelhus från miljonprogramseran, och här bor runt 1700 personer. Tjärna Ängar brukar räknas som Borlänges problemområde nummer ett, med hög arbetslöshet och svarta rubriker i lokalpressen om bilsprängningar, inbrott, otrygghet och eftersatta bostäder. Men här finns också många studenter, replokaler, samt föreningen Tjärnkraft, som med samlade krafter från olika föreningar i området arrangerar föreläsningar, kulturfestivaler och andra trevliga arrangemang.


En tant drar sin cykel genom snöslasket på Tjärna Ängar.


Lite om kurderna
Kurderna hör till den iranska folkgruppen, och återfinns huvudsakligen i Kurdistan, ett område i de bergiga gränstrakterna mellan Turkiet, Iran, Irak och Syrien. I världen finns det runt 30 miljoner kurder, varav hälften bor i Turkiet, 40 % i övriga Kurdistan, samt 10 % i diasporan, främst i Europa. Kurderna har ett eget språk, kurdiska, och är till religionstillhörigheten övervägande sunnimuslimer. Kurdistan saknar fastställda gränser, men är på ett ungefär lika stort som Tyskland. Den inofficiella huvudstaden är Diyarbakir i sydöstra Turkiet, och i irakiska Kurdistan ligger Arbil, en av världens äldsta städer (över 4000 år!). Kurdistan är bergigt och relativt otillgängligt, kallt och snöigt på vintrarna, men också bördigt och oljerikt. Landet har i stort sett aldrig haft något självbestämmande, idag med undantag för irakiska Kurdistan som sedan Saddams fall har en viss autonomi. Kurdernas situation i ursprungsländerna har länge varit svår. I Irak utsattes man för folkmord under under Saddam-regimen, medan man i Turkiet under lång tid har försökt utplåna den kurdiska identiteten. Till Sverige började kurder komma i början av 70-talet, efter att en militärkupp i Turkiet förvärrat situationen i turkiska Kurdistan. De flesta bosatte sig i Stockholm och Uppsala, och idag bor det c:a 60 000 kurder i Sverige. Några berömda svenska kurder (om än inte dalkurder) är ”Idol- Darin” Zanyar, journalisterna Kurdo Baksi och Mustafa Can, systrarna Dilsa, Dilba, och Dee Demirbag, hedersmordoffren Fadime Sahindal och Pela Atroshi, komikerna Nisti Stêrk och Özz Nûjen, samt (S)-politikern Nalin Pekgul.


Den gamla stadsmuren i den uråldriga staden Arbil.

Tillbaka till toppen
 
3
terrain
60.49496716963516
15.408453941345215
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.