Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Degerfors IF - Stora Valla

...någon brusande älv syns inte från läktarhåll, och de omgivande bostadsområdena är 60-talsdystra och livlösa...


Klubb:Degerfors IF
Dräkt: Röda tröjor, vita byxor
Bildad: 1907
Meriter: 29 allsvenska säsonger. 2:dra plats -41, -63. 16:de plats i maraton-tabellen. Segrare i svenska cupen -93. Deltog i cupvinnarcupen -93.
Matcher: Degerfors-Sirius 2-2 sön 15/8 -99
Degerfors-Sirius 1-5 tis 15/4 -08
Degerfors-Sirius 1-1 tis 26/5 -15
Avstånd: 230 km
Hemsida:http://www.degerforsif.se


Halvtidspaus på Stora Valla ett kylslagen majdag.

Hur är det att vara på arenan?
Stora Valla är ett stycke riktigt klassisk fotbollsmark, och namnet luktar kokt korv och bruksromantik lång väg. Arenan invigdes 1938 under pompa och ståt, och klassas av riksidrottsförbundet som riksidrottsminne. Den beskrivs där som "en bruksidrottsikon […] utan att för den skull vara dess (bruksidrottens) mest typiska representant". Med dessa vackra ord ringades i öronen blir Stora Valla lätt till en liten besvikelse, arenan är ganska ordinär och en aning småtråkig, och snickarglädjen som präglar brukskusinen Kopparvallen letar man förgäves efter här. Huvudläktaren är relativt liten, med sina 800 sittplatser. Läktaren är vitmålad, med röda stolar, och takstolpar i vägen för utsikten. På andra långsidan finns ordinära ståplatsläktare i trä som sträcker sig längs hela planen, och bakom ena målet står en ranglig liten läktare för bortapubliken. Löparbanor slipper man dock, här står fotbollen i centrum. Läget bidrar också till den vardagsgråa känslan på Stora Valla. På det berömda pappret ser det visserligen rätt bra ut, Stora Valla ligger vid Letälvens strand, men också centralt, 700 meter från Medborgarplatsen som utgör Degerfors centrum. Men någon brusande älv syns inte från läktarhåll, och de omgivande bostadsområdena är 60-talsdystra och livlösa. Ett tjusigt fotbollsmonument i form av en stor boll passerar man dock i rondellen på väg till arenan. Under avdelningen ”originella inslag” noteras de de frälsningssoldater som skramlade med bössor strax innanför vändkorsen vid första besökstillfället. På Stora Valla fanns även inomhushallen Stora Halla, samt ett fotbollsmuseum. Under huvudläktaren ligger det klassiska fikarummet ”Skitiga bullen” där väggarna är prydda med fotografier av legender som besökt och spelat på Stora Valla, och där kaffet sägs vara så starkt att plomberna lossnar.

Stora Valla
Klassisk ståplats på Stora Vallas drängläktare. Man saknar dock ett tak.


Stämning/klack
Fotbollskulturen i Degerfors är vida berömd, och publiksiffrorna är imponerande oavsett vilken nivå man spelar på. Även under division 2-åren snittade man över 1000 åskådare.  Degerfors klack heter Vulkanerna och hör till Superettans bättre klackar. Därtill finns en s.k. ultras-grupp, Ultras Rossobianco som är röda på mer än ett sätt – kanske den enda supportergruppen i Sverige med en uttalad politisk vridning.

Vulkanerna
Vulkanerna sätter färg på länsderbyt mot Örebro 2006. Foto: Johan Emdemalm


Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Degerfors trafikeras med tåg från Stockholm och Karlstad några gånger om dagen. Man kan även resa med Swebus till Karlskoga och därifrån till Degerfors med lokalbussen. Från stationen går man till Stora Valla på knappt 15 minuter. Gå ut från stationen, följ Stationsvägen till vänster och fortsätt 350 m till en parkering. Följ vägen till vänster, och ta sedan till höger på gångvägen, och följ denna över Letälven. Fortsätt på Herrgårdsgatan, ta sedan till höger på gångvägen efter Vallakyrkan, och följ denna fram till Stora Valla.
E18 från Örebro/Karlstad: Ta av mot Degerfors i den stora rondellen mitt i Karlskoga. Kör vidare till Degerfors, och följ Karlskogavägen genom orten. Kör rakt fram i två rondeller, ta sedan nästa till vänster på Herrgårdsgatan mot Kanada/Stora Valla. Ta sedan andra avfarten i rondellen till Stora Vallavägen, Stora Valla ligger sedan höger sida.
E20 från Mariestad: Sväng av E20 knappt en mil norr om Mariestad, till Rv 26 mot Mora. Följ denna i knappt 4 mil, och ta sedan av till höger 8 km norr om Gullspång, till lv 204 mot Karlskoga. Följ lv 204, fortsätt sedan rakt fram på lv 243 mot Karlskoga. Fortsätt 16 km, och ta sedan höger i T-korsningen mot Karlskoga in till Degerfors. Ta vänster i nästa korsning, till Jannelundsvägen mot Karlskoga, kör rakt fram i rondellen och under järnvägsbron, och ta höger i nästa korsning mot Kanada/Stora Valla, till Herrgårdsgatan. Ta sedan andra avfarten i rondellen till Stora Vallavägen, Stora Valla ligger sedan höger sida.
Lv 205 från Laxå: Kör in i Degerfors och ta vänster i första korsningen mot centrum, till Jannelundsvägen under järnvägen. Följ denna i drygt 1 km, kör rakt fram i rondellen och igen under järnvägen, och ta höger i nästa korsning mot Kanada/Stora Valla, till Herrgårdsgatan. Ta sedan andra avfarten i rondellen till Stora Vallavägen, Stora Valla ligger sedan höger sida.


Var kan man ta en öl?
Det klassiska Degerforshaket är pizzeria Bosna vid järnvägsviadukten på Medborgargatan. Stället är tapetserat med Degerforsmemorabilia, och det är självklart här Vulkanerna värmer upp inför matcherna.

Ett något neutralare ställe är det lilla Dupree’s Pub & Café på Storgatan, precis runt hörnet från Bosna sett.   


Lite om Degerfors IF
Degerfors IF är ett av de mest mytomspunna fotbollslagen i landet, och är tillsammans med Åtvidaberg det lag som har burit upp bruksromantiken i fotbollssverige. Man har kanske inte egentligen nått några makalösa framgångar, men man har varit en fenomenal plantskola och listan på oslipade diamanter som förädlats i klubben är imponerande: Gunnar, Bertil och Tomas Nordahl, Sven-Göran Eriksson, Tord Grip, Andreas Andersson och Olof Mellberg är några exempel. Den kanske störste av dem alla, Ralf Edström, är dessutom en äkta Degerforsprodukt. Även fotbollsnomaden Ulf Ottosson bör nämnas, han har inte har de största meriterna, men kanske det största degerforshjärtat. I början av 20-talet var Degerfors inte ens bäst på orten, då utbrytarklubben Jannelund låg steget före. Men det skulle bära uppåt, snart kunde man titulera sig bäst i Värmland, och 1941 var man snudd på bäst i landet, endast två poäng saknades upp till Helsingborg och ett SM-guld. En stor anledning var den blott 19-årige målsprutan Gunnar Nordahl som hade hämtats ifrån Hörnefors. Bruket var en viktig komponent i Degerfors framgångar, bl.a. finansierade man bygget av Stora Valla 1938, och under 40- och 50-talen jobbade de flesta fotbollsspelarna på bruket. Det var inte alltid en enkel kombination, målvakten Sippa Tinglöf förlorade en tå i en arbetsplatsolycka, men kunde turligt nog fortsätta fotbollskarriären ändå. Degerfors är känt som laget som alltid kommer igen, detta visade man när man 1963 upprepade det allsvenska silvret, då med skyttekungarna Lars Heinemann och Tord Grip i laget. Sammanlagt har man haft tre längre sejourer i allsvenskan, 41-56, 60-66 och 93-97. 90-talets Degerfors var präglat av skickliga ex-jugoslaver, t.ex Milenko Vukcevic. En milstolpe i Degerfors-historien är cupvinsten 1993, vilken också ledde till Cupvinnarcupen där man fick mäta sig mot Parma, med storstjärnorna Brolin, Asprilla och Zola i laguppställningen. Degerfors störste supporter genom tiderna är den över 2 meter långa Gunnar Rydholm, som var en institution på Stora Valla tills han lämnade jordelivet 2007. Även om fotboll är den självklara huvudidrotten i Degerfors så har DIF ända från start även hållit sig med en friidrottssektion.

Degerfors_lag
2011 års upplaga av Degerfors, med bl.a. Siriusbekante Eric Jernberg, slåss i toppen av Superettan.


Lite om Degerfors
Degerfors är ett litet industrisamhälle med runt 7400 invånare. Orten tillhör Örebro län, men ligger i ostligaste Värmland, och är landskapets sjätte största stad. Degerfors kommer ur ”diger fors” (stor fors, alltså Letälven), och forsen blev energikälla för Degerfors bruk som grundades på 1600-talet. Degerfors har allt sedan dess gått hand i hand med bruket, i alla dess konstellationer. Degerfors centrum började byggas så sent som på 30-talet, centralorten hade tidigare varit Jannelund, på västra sidan älven. Bruket blev 1939 till Degerfors Järnverk, som sedermera köptes av Avesta Sheffield, som sedan fusionerades med Outokompu. Efter mycket om och men lades stålverket ned 2003, och Degerfors framtid såg dyster ut, men nya investeringsmiljarder trillade in, och idag tillverkas rostfri plåt i Degerfors för glatta livet. Degerfors är naturligtvis mest känt i de breda folklagren för sitt fotbollslag. Om DIF inte hade funnits hade orten istället kanske varit mest känt för sin geologiska sevärdhet, Sveafallen. Den som förväntar sig ett mäktigt dånande vattenfall blir dock besviken, för något vatten har inte runnit i fallen på 8000 år. Däremot finns massvis med jättegrytor och gamla strömrännor att beskåda i naturreservatet. Sveafallen var troligen utlopp för Ancylussjön (namnet på Östersjön under perioden 7500-6000 f.kr då den var en insjö) efter den senaste istiden. Degerfors har även fostrat ett för sin storlek ansenligt antal kändisar, som trombonisten Nils Landgren, kristdemokratordföranden Göran Hägglund, hemmasnickaren Ernst Kirchsteiger, f.d ROKS-ordföranden Ireen von Wachenfeldt samt pojkpopparna i the Pinks (med en 8-årig Jimmy Andersson, sedermera vänsterback i Degerfors IF).

Degerfors_vy
Järnverket - Degerfors hjärta och själ.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.23831737259439
14.443153077265038
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.