Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Enebybergs IF - Enebybergs IP


Klubb:
Enebybergs IF

Dräkt:
Lila tröjor med vit mönstring, lila byxor
Bildad:
1914
Meriter:
11 säsonger i tredjedivisionen. 4:e plats 1938 (= 86:e lag i Sverige).
Besökt match:
Enebyberg-Enköping 1-4 sön 28/5 -17
Avstånd:
62 km
Hemsida:

Läktaren på södra långsidan, tennishallen i bakgrunden.

Hur är det att vara på arenan?
Enebyberg ligger i utkanten av Stockholm, och Enebybergs IP ligger i utkanten av Enebyberg. Här är man alltså i utkanten av det mesta, men det är på ett alltigenom bra sätt – Enebybergs IP är en av Storstockholms mysigaste fotbollsanläggningar. I skogsbrynet bland bergknallar ligger den, med hemsnickrade söta läktare och staket, och en plan av äkta gräs. På den södra långsidan som vetter mot skogen finns en gisten träläktare med plats för runt 50 stående personer, på den norra finns ”naturläktaren” i form av en liten bergsformation med några utspridda parkbänkar – och en liten pytteläktare där det ryms sådär en 10 åskådare. Planen omgärdas annars mest av barrskog, en granhäck på ena kortsidan, samt en grusad och diskret löparbana som inte stör alltför mycket. Planen ligger som sagt i utkanten av det stillsamma villasamhället Enebyberg, 1 km från dess centrum och ungefär lika långt från tågstationen, vid randen av naturreservatet Rinkebyskogen som bidrar med en fridfull atmosfär till fotbollsupplevelsen. Enebybergs IF har hållit till på denna lilla pärla sedan sent 30-tal, och här hittar man även en ishall, en tennishall, en konstgräsplan, motionsspår samt skidspår. Enebybergs IP skrev in sig i historien som platsen för målgången för den allra första upplagan av orienteringstävlingen Tiomila, år 1945.

Pytteläktaren på norra långsidan.


Lite om Enebybergs IF
Denna lilla norrortsklubb har en tydlig USP: den i Sverige ovanliga klubbfärgen gredelin, som återfinns på både klubbmärke, tröjor och byxor. Annars har man sedan bildandet 1914 mest fått kriga om att vara bästa klubb i Täby/Danderyd-området, vilket man i perioder också lyckats med. Enebybergs störste spelare genom tiderna har några år på nacken, död som han är sedan 1975: svensk-amerikanen Valter Sköld, som växte upp i Enebyberg och slog igenom i lokalklubben innan han 1933 flyttade till AIK, och som hård vänsterback blev svensk mästare 1937. Sköld tränade senare Enebyberg under 40-talet innan han emigrerade till USA och livnärde sig på att sälja svensk hemslöjd. Enebyberg gick 1937 upp i tredjedivisionen och gjorde där fyra säsonger, men brandskattades hårt under beredskapstiden, och kraschade ur serien 1941, med 18 raka förluster och hemska 5-114 i målskillnad. Sedan dess har klubben gjort två återbesök på samma nivå; dels 1978-1982, och sedan även 1997-1998, då bl.a. den blivande allsvenske och blixtsnabbe Erik Sundin spelade för klubben. Enebyberg har flera aktiva sektioner än fotbollen, och färgstarkast är bandysektionen, som närmast fungerar som en lokal PRO-avdelning för gamla bandyspelare och andra sportprofiler – här har giganter som Björn ”Butta” Johansson, Göran Rosendahl, Hans Elis Johansson och Sten-Ove ”Putte” Ramberg varvat ned, och fotbollstränaren Kjell Jonevret och tennisspelaren Magnus Norman har också representerat klubben, som med en snittålder på 45 år nådde kval till division 1 2017. Man kan även ståta med en sektion i den ovanliga sporten bowls, samt även i tennis, orientering, innebandy, löpning och konståkning.

Lila ska det vara i Enebyberg, här demonstrerat av 2018 års trupp.


Lite om Enebyberg
Enebyberg hör administrativt till Danderyd, men geografiskt snarare till Täby. Och man får nog säga att Enebyberg socialt sett passar bättre in i normal-överklassiga Täby än i über-överklassiga Danderyd. Här bor c:a 5000 personer, mestadels i villor från 30-talet, eller i kedjehus från 70-talet. Från början låg här byn Eneby, och på 1700-talet fick en av gårdarna namnet Enebyberg – möjligen efter ägaren Anders Berg. Villastaden Enebyberg växte sedan fram kring Roslagsbanans station i början av 1900-talet, och på 70-talet byggdes även ett litet torg och ett centrum. Något otippat är det en glödande syndikalist som satt moderatfästet Enebyberg (40% i riksdagsvalet 2018) på kartan: Journalisten och författaren Stig Dagerman levde sina sista år i en villa i Enebyberg, och det var också i garaget till detta hus som han tog sitt liv 1954, endast 31 år gammal. Än idag lever dock hans namn vidare i Enebyberg, genom lekparken Stig Dagermans park, och genom gatan Dagermans stig. En efterföljare i Dagermans anda är författaren och komikern Jonas Gardell, som växt upp i Enebyberg, och så har även hans syskon gjort: religionshistorikern Mattias och filmaren Stina.

Stig Dagermans park, populär bland de mindre enebybergarna.Tillbaka till toppen