Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Enskede IK - Enskede IP


Klubb: Enskede IK
Dräkt: Svarta tröjor med röd mönstring, Svarta byxor
Bildad: 1914
Meriter: 20 säsonger i tredjedivisionen. 2:dra plats -38, -39, -40, -42.
Matcher: Enskede-Sirius 1-1 ons 9/6 -04 (på Sätra IP)
Enskede-Sirius 0-3 ons 24/8 -16 (SvC)
Avstånd: 80 km
Hemsida:http://www.enskedeik.nu


Hur är det att vara på arenan?
När man kommer till Enskede IP befinner man sig på fotbollens bakgårdar, men denna idrottsplats är åtminstone ett av de trevligare exemplen på fotbollsanläggningar i storstadens utmarker. Enskede IP är som Enskede i stort; välskött, präktigt och medelklassigt. Idrottsplatsen ligger mitt ibland småvillorna i Gamla Enskede, precis invid tunnelbanestationen, och påminner en aning om Skytteholm i Solna, fast med löparbanor – främst på grund av den trevligt funktionella huvudläktaren. Denna rymmer cirkus 500 åskådare, är byggd i murat tegel med träbänkar att stå eller sitta på. Detta är också den enda läktaren på idrottplatsen, och planen omringas i övrigt av björkträd, klubblokaler och konstgräsplaner. Enskede IP har faktiskt varit allsvensk arena för inte så längesedan, 1990 spelade Hammarby sin premiärmatch mot Halmstad här då Söderstadion var under renovering, och man lyckades knöla in över 5000 åskådare. Men publikrekordet innehas faktiskt inte av Hammaby, utan av Jussi Björling som sjungit opera på Enskede IP inför 6000 åskådare år 1943. Men varken fotboll eller opera är den självskrivna huvudaktiviteten på Enskede IP, här är det istället friidrottarna som glänst mest, och idrottsplatsen var när den uppfördes 1927 mest känd för sina hypersnabba kolstybbsbanor. Enskedes speaker var för övrigt särdeles sävlig, han lät som att han knaprat lugnande inför matchen och hade stora svårigheter att stava sig igenom de enklaste namnen i Sirius laguppställning.


Enskedes IP har en lagom och trevlig huvudläktare.

Stämning/klack
Räkna inte med det. Kändisspotting på läktaren: Bosse Ringholm.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Enskede IP tar man tunnelbanan, då den ligger bara ett litet stenkast ifrån spärrarna. Ta gröna linjen mot Hagsätra/Högdalen och stig av vid Sockenplan. Vik av åt höger efter spärrarna, följ gångvägen ut till Enskedevägen och korsa denna. Följ sedan vägen en liten bit åt höger till idrottsplatsen.
E4 från Uppsala/E18 från Västerås/E18 från Norrtälje: Följ E4 söderut förbi Karolinska och genom Eugeniatunneln, ta därefter av mot Södermalm till Pampaslänken. Håll höger mot Södermalm, och kör längs Klarastrandsleden och över Centralbron mot Södermalm. Fortsätt sedan rakt fram mot Nynäshamn genom Söderledstunneln. Kör över Johanneshovsbron, och fortsätt rakt fram mot Nynäshamn. Håll sedan höger mot Enskede jämte Globen, och ta till höger mot Enskede Gård och Globen i rondellen, till Enskedevägen. Kör rakt fram i nästa rondell mot Svedmyra och Enskede Gård och fortsätt på Enskedevägen i 1 km. Kör rakt fram i rondellen mot Svedmyra, och kör sedan av på nästa avfart till vänster, till Enskede IP.
E4/E20 från Södertälje: Passera avfart mot Södermalm och Liljeholmen, och håll sedan vänster till avfarten mot Nynäshamn/Årsta. Fortsätt rakt fram mot Nynäshamn till Hammarbytunneln, håll åt höger, och ta av mot Huddinge. Kör ut ur tunneln och fram till en korsning, ta där till vänster mot Enskede, till Sockenvägen. Följ denna mot Enskedefältet, genom en vänster- och en högerkurva, ta sedan till höger i rondellen mot Svedmyra direkt efter viadukten under tunnelbanan. Ta sedan av på nästa avfart till vänster, till Enskede IP.
Rv 73 från Nynäshamn: Passera avfart mot Tyresö och Sköndal, håll sedan höger till avfart mot Gamla Enskede och Bagarmossen. Följ vägen parallellt med Rv 73, och ta sedan till vänster mot Gamla Enskede under viadukten, till Sockenvägen. Följ denna i drygt 1 km, rakt fram genom en rondell, och ta vänster i nästa rondell, till Enskedevägen. Ta sedan av på nästa avfart till vänster, till Enskede IP.Var kan man ta en öl?
Varför gå över ån efter öl? Precis invid tunnelbanan ligger det välrenommerade Sockenplans Thai.


Lite om Enskede IK
Enskede IK är en av de här klubbarna som har 100-tals ungdomslag att skryta med, man är bl.a. Sveriges största damfotbollsförening i antal spelare räknat. A-lagsfotbollen är det dock klenare beställt med, och framgångarna är lätträknade på både dam- och herrsidan. Det är dock inte p.g.a. sina insatser på planen som klubben blivit uppmärksammad på senare år, utan för skattehärvan som uppdagades kring 2005, då det avslöjades att EIK hade undanhållit skattebelopp i miljonklassen, pikant nog medan dåvarande finansministern Bosse Ringholm var ordförande i föreningen. Klubben bildades 1914, man fick sin idrottsplats 1927, och storhetstiden inföll strax därefter, då man 1932-46 gjorde 14 raka säsonger i dåvarande div III (som på den tiden faktiskt var tredjedivisionen). Under 1938-42 tog man fyra andraplaceringar på fem år, och allra bäst var man under brinnande världskriget 1942, då endast två färre gjorda mål än Hagalunds IS kostade EIK förstaplatsen och kvalspel till division II. Efter 40 års frånvaro var man 2004 återigen tillbaka i tredjedivisionen, men där blev man denna gång bara kvar i två säsonger. Enskedes damlag har gjort några enstaka säsonger i andradivisionen, men liksom på herrsidan är det inte a-laget som är föreningens flaggskepp. Några kända spelare med rötter i Enskede IK är Hammarbyprofilen Björn Runström, AIK’s guldmålvakt Daniel Öhrlund, samt den målspottande läkaren Olof Guterstam.


Enskedes IK i 2009 års upplaga.


Lite om Enskede
Enskede är ett samlingsnamn för alla de stadsdelar strax söder om Södermalm i Stockholm med Enskede i namnet: Enskedefältet, Enskede Gård, Gamla Enskede och Enskededalen. Även Stureby och slakthusområdet i Johanneshov får ibland vara med i Enskedefamiljen. Administrativt hör Enskde till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, förutom Enskededalen som tillhör Skarpnäck. Sammanlagt bor här c:a 16 000 – 28 000 invånare, beroende på vilka delar man räknar in. Det finns dock betydligt fler döda än levande människor i Enskede, då den världsarvsklassade Skogskyrkogården ligger i området. Här finns nästan 100 000 gravplatser, och här har känt folk som exempelvis Greta Garbo, Nacka Skoglund och Eyvind Johnson lagts till sista vilan. I Enskede ser alla husen mer eller mindre likadana ut, områdena är nämligen övervägande bebyggda med egnahemshus, d.v.s. mindre villor byggda efter samma mall någon gång runt 30-talet. Tanken när Enskede började bebyggas på 20-talet var nämligen att arbetarna på slummiga Södermalm skulle lockas hit. Istället för en trång och dragig lägenhet inne i staden erbjöds i Enskede en liten villa med trädgård till ett förmånligt pris. Om man var ko eller gris för 100 år sedan ville man däremot inte komma till Enskede, här låg nämligen slakthusområdet dit all charkuteriverksamhet centraliserades i 1900-talets början. Idag är det inte arbetare man hittar i villorna, utan i Enskede bor Stockholms alltmer välbärgade medelklass, och området har lockat till sig kändispar såsom deckarförfattarinnan Camilla Läckberg/Robinson-Martin Melin, Bo Kaspers-Bo Sundström och journalisten Lena Sundström, och de numera separerade Big Brother-Linda och dörrvakten Fadde Darwich. Några andra kändisar som vuxit upp i Enskede är allsångskungen Lasse Berghagen, fackbasen Wanja Lundby-Wedin, sportkommentatorn Bengt Grive, f.d utrikesministern Sten Andersson, den gröne proggaren Bernt Staf, skådespelarna Olle Sarri och Hans ”ICA-Stig” Mosesson, uppfinnaren Håkan Lans, folkduon First Aid Kit samt Stockholms järnlady Kristina Axén-Olin. I litteraturen skildras Enskede bl.a. i PC Jersilds sjukhusskildring "Babels Hus". Många av barnboksförfattaren Ulf Starks böcker utspelas i Stureby, t.ex. "Min vän Percys magiska gymnastikskor". I Stureby utspelades även det förfärliga Sturebymordet 2009, då 16-åriga Therese Johansson Rojo mördades av en jämnårig pojke.


Vy över Gamla Enskede och Globenområdet en vacker höstdag.


Sätra IP

Match: Enskede-Sirius 1-1 ons 9/6 -04
Avstånd: 82 km

Hur är det att vara på arenan?Sätra IP är normalt inte Enskedes hemmaplan, utan det är Enskede IP, och det ska man vara glada för. Men p.g.a friidrottstävlingar var man tvungna att flytta till trista Sätra IP för denna match. Sätra IP är ett deprimerande ställe, fotbollsplanen ligger undangömd i skuggan av en stor grå ishall, det är ödsligt, folktomt och slitet och man får en känsla av att solen aldrig lyser här. Det finns en typisk förortsläktare i trä och breda löparbanor. Läget är inte heller aptitligt, i en vägkorsning mellan förorterna Sätra och Bredäng. Till råga på allt är plankvaliteten usel och bollen studsar hit och dit. Det enda positiva på Sätra IP var att tanten i serveringen var överväldigande trevlig. Som kuriosa så lät Enskedes speaker som om han knaprat rohypnol innan matchen, han hade stora problem att stava sig igenom de enklaste namnen i laguppställningarna (och Sittichai Pongrugthai hoppade han helt enkelt över). Sätra IP är normalt hemmaplan för Hägersten SK och Sätra SK.

Hur tar man sig till arenan?
Åker man kollektivt tar man röda linjen mot Norsborg och stiger av i Sätra. Gå sedan ut från tunnelbanan över Sätra Torg och ta vänster på Eksätravägen. Sätra IP ligger till vänster efter drygt 500 m. Kommer man med bil så ligger Sätra IP alldeles när E4:an/E20 söderut från Stockholm. Man svänger av på trafikplats Bredäng mot Bredäng/Sätra. Tag sedan Skärholmsvägen mot Sätra (om man kommer från norr är det rakt fram efter avfarten, om man kommer från söder svänger man till vänster direkt efter att man kört över motorvägen), sedan ligger Sätra IP till höger efter en knapp km.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.28144885740386
18.073689937591553
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.