Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Eskilstuna BS - Eskilstuna Isstadion

"...bandysveriges absolut minst insmickrande arena..."


Klubb:Eskilstuna BS

Dräkt:Vita tröjor, svarta byxor
Bildad:
1965
Meriter:2 säsonger i högsta serien. 10:e plats 1973, -78 (=19:e lag i Sverige). 58:e plats i maratontabellen.
Match:Eskilstuna-Norrtälje 8-5 fre 2/2 -18
Avstånd:107 km
Hemsida:https://www.laget.se/ebs

Huvudläktaren på Eskilstuna Isstadion är inte störst, men trevligast.

Hur är det att vara på arenan?
Välkommen till Eskilstuna, och välkommen till bandysveriges absolut minst insmickrande arena. Eskilstuna Isstadion är en brutalt överdimensionerad relik som inte gör någonting för att säga välkommen till besökaren. Det börjar med den 2 km långa promenaden längs med den mörka och ödsliga Kjulagatan från centrum ut till Isstadion. När ett rostigt stängsel med taggtråd uppenbarar sig på höger sida är man snart framme vid insläppet, där entrén utgörs av bugande och dystra granar. Därifrån får man på osandad och knölig glansis försiktigt hasa sig fram till läktaren. Väl framme så är huvudläktaren på södersidan av en ganska trevlig sort; en liten blågrönmålad träläktare med sköna sittbänkar och vinda takstolpar ivägen för sikten. På den norra långsidan finns dock ett riktigt monster till läktare: En träläktare utan tak, 17 bänkrader hög, som sträcker sig längs med hela den norra långsidan. Faktum är att Eskilstuna Isstadion med en publikkapacitet på 10 000 åskådare är den bandyanläggning med högst publikkapacitet i Sverige i grundutförandet; och störst har den varit ända sen uppförandet 1968. Fullt har det dock aldrig varit här - publikrekordet lyder på 6262 åskådare, och då var det inte hemmalaget Eskilstuna som drog folk, utan Hälleforsnäs som lånade Isstadion för sin kvartsfinal mot VSK 1979. När det kommer till kritan är det dock inte bandyn som tjänat mest på Isstadion, utan skridskosporten: Detta var hemmabanan för Tomas Gustafsson, som med sina tre OS-guld är svensk skridskos största namn genom tiderna, och denne hjälte på skenor står också staty på Isstadion. Ett annat stort namn i ett helt annat gebit som spelat på Isstadion är det svårmodiga rockbandet Kent, som uppträdde på sin hemmaplan under Kalasturnén år 2000.


Den gigantiska ståplatsläktaren under bar himmel är sällan fullsatt.

Stämning/klack
Nej, Eskilstuna har aldrig blivit någon bandystad, trots sin jättearena. Det är glest värre på läktarna.

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Eskilstuna tar man sig enklast till med tåg, SJ trafikerar från bl.a. Stockholm, Linköping, Västerås och Arboga. Från stationen har man dock en rejäl promenad på 30 minuter ut till Isstadion. Gå ut från stationen mot centrum, följ Drottninggatan rakt fram, och ta tredje till höger på Kungsgatan (gågatan). Gå rakt fram över Fristadstorget och över bron, ta sedan direkt vänster längs med kajen och på gångvägen längs med ån till det tar stopp. Ta höger på Djurgårdsgatan, och sedan andra till höger på Alfeltsgatan. Korsa Strandgatan, och ta andra till höger på Uttermarksgatan. Gå drygt 1 km på denna, och ta sedan höger på Kjulavägen, gå drygt 600 meter till, runt Isstadion, och ta sedan till höger för att komma till entrén. Man kan annars ta buss 5 från stationen, som går varje halvtimme. Åk då förbi hållplatsen Isstadion, och gå av på hållplatsen Friidrottsarenan för att komma närmast ingången.
E20 från Strängnäs: Passera Kjula, ta av på nästa avfart mot Eskilstuna Ö/Svista, och ta vänster i rondellen mot Eskilstuna, till Strängnäsvägen. Kör 2,3 km, och ta sedan höger mot Isstadion till Kjulavägen. Ta första till vänster och kör in på arenaområdet för parkering.
E20 från Kungsör: Passera avfarten mot Eskilstuna V/Katrineholm, och ta av på nästa avfart mot Nyköping, till rv 53. Håll direkt till höger i rondellen mot Nyköping, kör rakt fram i den första rondellen mot Nyköping, sedan 700 m till, och ta vänster i nästa rondell till Kjulavägen. Kör knappt 1,5 km, förbi Isstadion på höger sida, och ta sedan till höger och kör in på arenaområdet för parkering.
Rv 53 från Malmköping: Kör rakt fram mot Västerås vid avfarten mot centrum, fortsätt på Stenkvistagatan, och ta höger i rondellen mot Västerås/E20 till Vasavägen. Kör 1 km, under järnvägen och förbi avfarten till centrum, ta sedan höger mot Stockholm/sjukhuset, till Intagsgatan. Kör 1,5 km på Intagsgatan/Strängnäsvägen, ta sedan vänster mot Isstadion till Kjulavägen, ta sedan vänster och kör in på arenaområdet för parkering.

Var kan man ta en öl?
MacBeth bar & kök är en charmig sylta på Drottninggatan alldeles invid stationen.

Lite om Eskilstuna BS
Eskilstuna BS är slutprodukten i en lång tillverkningskedja: Klubben föddes 1965 som en sammanslagning mellan Eskilshems BK och VoIF Diana. Drygt 30 år senare, 1997, gick klubben ihop med Torshälla Nyby IS. Som kan anas av namnet var även denna klubb i grunden en sammanslagning, bildad redan 1914 genom legering av de lokala konkurrenterna Torshälla GUIF, Nyby Bruks IF och Östermalms IF. Den nya föreningen spelade sedan under namnet Torshälla Eskilstuna BF under nio säsonger, innan man 2006 bytte tillbaka till namnet Eskilstuna BS. Klubbens största framgångar kom tidigt under dess existens: Två allsvenska säsonger på 70-talet. En dramatisk sista omgång i kvalserien 1972, där både Eskilstuna och Vänersborg kryssade och Eskilstuna höll sig före på målskillnad, tog klubben till högsta serien första gången, men där tog man bara sex poäng på 18 omgångar, vilket såklart betydde nedflyttning. 1977 var det dags igen, men den här gången gick det ännu sämre med endast två inspelade poäng – såklart mot Sirius. Eskilstuna har fostrat ett par respekterade skyttekungar genom åren: Det största namn som representerat klubben får nog sägas vara den fruktade David Karlsson, i hård konkurrens med jätten Patrik Anderbro. Vidare har fotbollsdomaren Peter Fröjdfeldt och den Siriusbekante Peter Winbäck spelat i Eskilstunatröjan. Och appropå Eskilstunatröjan så har den skiftat färg påfallande många gånger – klubben spelade från början i blå-gult, som Torshälla Eskilstuna klädde man sig i lila dräkter, sedan blev det helsvart innan man fastnade för dagens dress med vita tröjor och svarta byxor.

Sol över Isstadion när Eskilstuna BS poserar framför kameran.

Lite om Eskiltuna
Eskilstuna hör till Sveriges rostbälte, en industristad som drabbats hårt av industrikriser med varsel, arbetslöshet och utflyttning som följd. Staden ligger vid Eskilstunaån strax söder om Mälarens strand. Inräknat förstäderna Torshälla, Skogstorp och Hällbybrunn bor här 78 000 personer, viket gör Eskilstuna till landets 13:e största, och Södermanlands (exklusive Stockholm) största stad. Eskilstuna började som bara Tuna, en liten handelsplats vid Mälarens strand under vikingatiden. Sedan kom Eskil – en engelsk munk vars missionerande inte uppskattades av hednakungen Blot-Sven. Eskil blev stenad till döds men också helgonförklarad, och ett kloster uppfördes till hans ära vid Tuna, som därmed blev Eskilstuna. Det dröjde dock innan Eskilstuna blev stad. Medan Torshälla, som idag är en av Eskilstunas förstäder, fick sina stadsrättigheter på 1300-talet så fick Eskilstuna vänta till 1659, då de berömda Rademachersmedjorna anlades. Eskilstunas framtid som industristad cementerades sedan på 1700-talet, då Eskilstuna fick status som fristad, Sveriges första i sitt slag, där handverkare och smeder tilläts etablera sig befriade från skatter och tullar. Industrier som traktorfabriken Bolinder-Munktell och låstillverkarna Assa skulle sedan komma att bidra till Eskilstunas välstånd fram till 70-talet, då industrikriserna började rulla in över Sverige. Sedan dess har Eskilstuna kämpat med arbetslöshetssiffrorna, som är bland Sveriges högsta, åtminstone söder om Dalälven. Kanske skapade dock detta svårmod en grogrund för Eskilstunas största export på senare år, rockgruppen Kent, vars skiva Hagnesta Hill är namngiven efter ett villaområde i Eskilstuna. De många finska namnen i Kents uppställning skvallrar också om Eskilstunas speciella demografi, runt 18 % av eskilstunaborna har nämligen finsk bakgrund. Andra musikaliska personligheter från staden är schlagerrävarna Towa Carson och Peter Himmelstrand, som tillsammans spelat in hyllningen ”Eskilstuna är värt en melodi”, samt ABBA-sångerskan Anni-Frid Lyngstad. Den som vill glömma den grå eskilstunavardagen kan gå till Eskilstuna Zoo som är stadens största turistattraktion, som dessutom inrymmer Fantomenland där man kan träffa den mäktige Fantomen. Idrottsligt är det, när nu fotbollen tappat glansen, handboll i form av GUIF och speedway i form av Smederna som gäller i Eskilstuna. Känt folk ifrån Eskilstuna är förutom ovan redan nämnda även skönhetsmissen Yvonne Ryding, f.d. språkröret Maria Wetterstrand, språkvetaren Fredrik Lindström, dragartisten Christer Lindarw, imamen Adb al Haqq Kielan, fotbollsdomaren Peter Fröjdfeldt, handbollsmålvakten Tomas Svensson, den filantropiska nunnan Syster Marianne samt kulturprofilen Carl Braunerhielm.
 

Februarimörker över Eskilstunaån. Gamla staden till vänster, Fors kyrka till höger. 


Tillbaka till toppen