Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Eskilstuna City FK - Tunavallen


Klubb: Eskilstuna City FK
Dräkt: Vita tröjor, Blå byxor
Bildad: 1907 (som IK City)
Meriter: 1 säsong i allsvenskan. 12:e plats 1925/26.
57:e plats i allsvenskans maratontabell.
Matcher: Eskilstuna City – Sirius 3-1 sön 4/9 -05
Eskilstuna City – Sirius 1-0 fre 8/6 -12
Avstånd: 112 km
Hemsida:http://www.city-fotboll.com


Hur är det att vara på arenan?
Modernt = tråkigt brukar vara en bra tumregel när det gäller fotbollsarenor. Men det finns faktiskt undantag. Tunavallen byggdes 2002 på ruinerna av gamla Tunavallen som hade sett sina bästa dagar. Och vad man fick var landets kanske allra smartaste och snyggaste fotbollsarena, både modern och bekväm, men framförallt originell, och dessutom med ett prima centralt läge. Arenan är helt inbyggd med två identiska långsideläktare med 3000 sittplatser vardera på blåa och röda stolar. På ena kortsidan finns en mindre ståplatsläktare, medan den andra avgränsas av en betongvägg. Men det är i hörnen man hittar orginaliteten. I vardera hörn står ett 14-våningars bostadstorn, med balkonger som vetter in mot spelplanen. En listig lösning på bostads- och fotbollsproblemen i ett och samma paket, och ett drömläge för varje fotbollsintresserad eskilstunabo. Tunavallen ligger i kanten av det centrala miljonprogramsområdet Nyfors, känt som Sveriges arbetslösaste stadsdel. Visserligen är dessa omgivningar inte särskilt muntra, men det är ändå svårt att klaga på läget när man har en nätt promenad på mindre än kilometern från stadens centrum. När det gäller idrottshistoria är Tunavallen dessutom en liten guldgruva att ösa ur. Här gjordes bl.a. faktiskt det första allsvenska målet någonsin, år 1924 av Evert Blomberg för IK Sleipner, mot IFK Eskilstuna, och här har det också spelats VM-fotboll, nämligen matchen Paraguay-Jugoslavien 1958. Men inte bara fotboll har utövats här, Tunavallen var tidigare en förnämlig friidrottsanläggning, och här slogs under Tunavallsspelen 1950 två världsrekord inom en kvart; jamaicanen George Rhodens 45,8 s. på 400 m, och amerikanen Jim Fuchs 17,95 i kula. Det var också under Tunavallsspelen som Gunder Hägg tog emot de berömda hundralapparna som ledde till livstids avstängning för brott mot amatörreglerna. På vintrarna fanns isbana på Tunavallen, och 1958 vann Gunnar ”Tröjan” Ström EM-guld i 500 m skridskor här. Dessutom tog Västanfors sitt enda SM-guld i bandy när man 1954 besegrade ÖSK just på Tunavallen.


Bor man i Brf Tunavallen kan man fullt lagligen gratiskika på Eskilstunas bästa fotboll.

Stämning/klack
City-klacken har mottot ”ränderna går aldrig ur” och kallar sig för Blå Tåget (ett namn på ett något långsökt sätt har en koppling till Tunavallen, då ju proggruppen Blå Tåget som klacken är döpt efter från början hette Gunder Hägg, och löparen Gunder Hägg blev ju avstängd efter att ha tävlat på just Tunavallen). Blå tåget är en färsk och växande klack som bildades på höstkanten 2011, men man har börjat lovande. Annars är det lite svårt med stämningen på Tunavallen då publikkapaciteten vida överstiger publiksiffrorna.


Blå tåget hittar man på Tunavallens kortsideläktare. En riktigt bra liten klack, när väl hejaklacksledaren stoppat undan megafonen.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Eskilstuna tar man sig enklast till med tåg, SJ trafikerar från bl.a. Stockholm, Linköping, Västerås och Arboga. Från stationen har man inte mycket mer än 5 minuter att gå till Tunavallen, den allra närmaste vägen är genom Nyfors. Gå ut mot Nyfors, sidan motsatt stationshuset, gå upp för trapporna och fortsätt rakt fram till vändplanen framför höghuset. Sväng höger, och ta direkt till vänster på Norra Brogatan. Ta sedan första till höger på Nyforsgatan och följ denna 500 m fram till Tunavallen.
E20 från Örebro/Rv 56 från Västerås: Följ E20 österut mot Stockholm, förbi avfarten mot Hällbybrunn/Torshälla. Ta nästa avfart mot Eskilstuna V/Katrineholm, och håll direkt vänster i rondellen mot Eskilstuna till Västerleden. Kör rakt fram mot Katrineholm i den första rondellen, fortsätt 2 km och ta sedan till vänster mot centrum i nästa rondell, till Västeråsvägen. Följ denna rakt fram i 2 km genom tre rondeller, Tunavallen ligger sedan till höger i den fjärde rondellen och parkeringsplatser ligger lite här och där runtomkring.
E20 från Södertälje: Kör förbi avfarten mot Eskilstuna Ö och ta av på nästa avfart mot Eskilstuna C/Nyköping, och håll direkt vänster i rondellen till Mälarvägen. Kör rakt fram mot centrum i nästa rondell till Västervägen, rakt fram i två mindre rondeller, och över Nybron över Eskilstunaån. Ta sedan till höger i rondellen till Hamngatan, och följ den förbi Rademachersmedjorna och genom vänsterkurvan till Tullgatan. Kör rakt fram i nästa rondell, under järnvägen, så ligger Tunavallen direkt till vänster i nästa rondell och parkeringsplatser ligger lite här och där runtomkring.
Rv 53 från Nyköping: Fortsätt rakt fram på Stenkvistavägen mot Katrineholm i den första korsningen med avfart mot centrum. Fortsätt rakt fram i nästa rondell mot Katrineholm, kör över Eskilstunaån och järnvägsspåren, och kör rakt fram även i nästa rondell, nu mot parken Zoo, till Gillbergavägen. Håll rakt fram-snett åt höger i nästa rondell, fortfarande mot Parken Zoo, över Tuna Torg och till Tegnérgatan. Följ denna till en T-korsning, ta där till höger mot Parken Zoo, till Krongatan. Följ denna så ligger Tunavallen snart till vänster, med parkeringsplatser ligger lite här och där runtomkring.


Var kan man ta en öl?
Man behöver inte leta länge för att hitta mat- och dryckesställen. På Drottninggatan, 150 m från stationen, hittar man kinahaket Xuan med kinesisk buffé.

Letar man sig lite längre nedåt centrum finns ett flertal sportbarer att välja på nere vid Eskilstunaån, t.ex. Time Out


Lite om Eskilstuna City
Av namnet kan man kanske luras att tro att Eskilstuna City lider av samma anglokomplex som exempelvis FC Trollhättan eller Carlstad United. Men så är det inte – om man nu inte gjorde det redan 1907 när klubben bildades som IK City. Idag är det City som Eskilstunas hopp om elitfotboll står till, men historiskt så är man lillebror i staden. Arbetarklubben City har i regel befunnit sig minst en division under den förnäma läroverksklubben IFK Eskilstuna. Undantaget ett 50-tal då de båda klubbarna fajtades i andradivisionen var det inte förrän kring år 2000 som City blev bäst i stan på allvar. Man hade då dessutom bytt namn till Eskilstuna City för att markera att siktet var inställt på  att bli stadens lag. Backar vi bandet knappt ett sekel tillbaka så har City fått smaka på tillvaron på den absoluta toppen, år 1925 skrev man nämligen historia då man tillsammans med IFK Uddevalla blev historiens första allsvenska nykomlingar. Väl i allsvenskan lyckades man faktiskt vinna mot rivalen IFK, men detta blev också Citys enda seger i allsvenskan – någonsin. Denna enda säsong gav också City en hedrande nästsista plats i maratontabellen för allsvenskan. Även om man hittills inte kommit tillbaka så har City på senare år uppvisat en imponerande stabilitet på en något lägre nivå, då man efter att ha nått division II 1990 spelade 22 raka säsonger i division II utan att vare sig flyttas upp eller degraderas, en svit som spräcktes då man 2011 vann serien och nådde division I. Eskilstunas tre stora fotbollsspelare – Kent Karlsson, Kennet Andersson och Sebastian Larsson, har samtliga IFK som moderklubb, även om den sistnämnde gjorde ett antal år som ungdomsspelare i City. Men det finns en handfull andra spännande City-produkter, AIK-tränaren Andreas Alm, den hästsvansprydde speldirigenten Nordin Gerzic och sportjournalisten André Pops. Även centertanken Ingvar ”Tjotta” Olsson gjorde sig ett namn i City, innan han gick vidare till AIK och till en sångarkarriär som inkluderade sentimentala stycken som ”På en sjömansgrav där växer inga blommor” och mer tveksamma alster som ”Negerpojkens dröm”. Förutom fotboll har City även haft en framgångsrik bordtennissektion, vars stora stjärna Inga Brehmer tog hem hela 9 SM-guld på 50-talet med sin fruktade forehandssmash.  


2012 gick ränderna faktiskt ur Eskilstuna City - de randiga tröjorna byttes då mot vita med lite diffus blå mönstring.

Lite om Eskiltuna
Eskilstuna hör till Sveriges rostbälte, en industristad som drabbats hårt av industrikriser med varsel, arbetslöshet och utflyttning som följd. Staden ligger vid Eskilstunaån strax söder om Mälarens strand. Inräknat förstäderna Torshälla, Skogstorp och Hällbybrunn bor här 78 000 personer, viket gör Eskilstuna till landets 13:e största, och Södermanlands (exklusive Stockholm) största stad. Eskilstuna började som bara Tuna, en liten handelsplats vid Mälarens strand under vikingatiden. Sedan kom Eskil – en engelsk munk vars missionerande inte uppskattades av hednakungen Blot-Sven. Eskil blev stenad till döds men också helgonförklarad, och ett kloster uppfördes till hans ära vid Tuna, som därmed blev Eskilstuna. Det dröjde dock innan Eskilstuna blev stad. Medan Torshälla, som idag är en av Eskilstunas förstäder, fick sina stadsrättigheter på 1300-talet så fick Eskilstuna vänta till 1659, då de berömda Rademachersmedjorna anlades. Eskilstunas framtid som industristad cementerades sedan på 1700-talet, då Eskilstuna fick status som fristad, Sveriges första i sitt slag, där handverkare och smeder tilläts etablera sig befriade från skatter och tullar. Industrier som traktorfabriken Bolinder-Munktell och låstillverkarna Assa skulle sedan komma att bidra till Eskilstunas välstånd fram till 70-talet, då industrikriserna började rulla in över Sverige. Sedan dess har Eskilstuna kämpat med arbetslöshetssiffrorna, som är bland Sveriges högsta, åtminstone söder om Dalälven. Kanske skapade dock detta svårmod en grogrund för Eskilstunas största export på senare år, rockgruppen Kent, vars skiva Hagnesta Hill är namngiven efter ett villaområde i Eskilstuna. De många finska namnen i Kents uppställning skvallrar också om Eskilstunas speciella demografi, runt 18 % av eskilstunaborna har nämligen finsk bakgrund. Andra musikaliska personligheter från staden är schlagerrävarna Towa Carson och Peter Himmelstrand, som tillsammans spelat in hyllningen ”Eskilstuna är värt en melodi”, samt ABBA-sångerskan Anni-Frid Lyngstad. Den som vill glömma den grå eskilstunavardagen kan gå till Eskilstuna Zoo som är stadens största turistattraktion, som dessutom inrymmer Fantomenland där man kan träffa den mäktige Fantomen. Idrottsligt är det, när nu fotbollen tappat glansen, handboll i form av GUIF och speedway i form av Smederna som gäller i Eskilstuna. Känt folk ifrån Eskilstuna är förutom ovan redan nämnda även skönhetsmissen Yvonne Ryding, f.d. språkröret Maria Wetterstrand, språkvetaren Fredrik Lindström, dragartisten Christer Lindarw, imamen Adb al Haqq Kielan, fotbollsdomaren Peter Fröjdfeldt, handbollsmålvakten Tomas Svensson, den filantropiska nunnan Syster Marianne samt kulturprofilen Carl Braunerhielm.


Socialt utsatta områden i Eskilstuna då och nu: T.v. de gamla arbetarlängorna vid Rademachersmedjorna, t.h. torget i Nyfors, ett av landets arbetslösaste områden.
Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.370686027677735
16.49500608444214
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.