Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Essinge IK

Kristinebergs IP
Klubb: Essinge IK (+Spårvägens FF)
Dräkt: Svarta tröjor med gul mönstring, Svarta byxor
Bildad: 1919 (Uppgick 2002 i Vasalund/Essinge)
Meriter: 11 säsonger i div 2. 2:a plats -78
Matcher: Spårvägen-Sirius 1-0 ti 7/9 -99
Essinge-Sirius 1-3 lö 30/6 -01
Essinge-Sirius 2-1 må 20/5 -02
Publikkapacitet:
Avstånd: 73 km
Hemsida:http://www.essingefotboll.se


Hur är det att vara på arenan?
Kristineberg är en av mina absoluta favoritarenor, mycket tack vare den magnifika läktaren. Huvudläktaren är väldigt hög utan att vara för stor, hela läktaren befinner sig liksom "en våning upp". På de nedersta bänkraderna befinner man sig kanske tre meter över marken, och överblicken blir suverän. En trappa på baksidan leder upp till läktaren. Läktaren är till och med listad i Staffan Bengtssons och Göran Willis "k-märkt"-böcker. Eftersom läktaren är byggd i trä så råder här rökförbud, till mångas missnöje. Arenan har löparbanor, men det gör inte så mycket när läktaren är så hög. Kristineberg ligger relativt centralt i Stockholm på västra Kungsholmen knappt 3 km från centralstationen. Omgivningarna är ändå delvis ganska ruffiga eftersom arenan ligger mellan E4:an och SL:s dieselstinkande fordonsdepå. Andra positiva saker på Kristineberg är serveringen där det säljs både smörgåsar och kakor, samt de otroligt fylliga matchprogrammen som Essinge IK International FC bjöd på. Kristinebergs framtid är osäker då det finns allehanda byggplaner för området, och det bästa laget som spelar på Kristineberg idag är Karlbergs BK i division IV.

Stämning/klack
Nix, ingen verkade vilja visa några hetare känslor för Essinge IK International FC.

Hur tar man sig till arenan?
Med tunnelbana: Ta gröna linjen mot Hässelby/Vällingby och gå av på Kristineberg. Gå till höger i tågets färdriktning (om man kommer från centrum) på Nordenflychtsvägen så är arenan till höger efter 400 m.
Kommer man med bil så ligger Kristineberg på Kungsholmen alldeles nära E4:an. Ta av på Stadshagsavfarten. Från söder tar man till höger omedelbart efter Brommaavfarten, från norr tar man till höger efter vänstersvängen och bron över till Kungsholmen, och svänger under E4:an. Ta sedan direkt till vänster på Lindhagensgatan och kör under E4:an, sedan första till vänster på Nordenflychtsvägen så ligger arenan till vänster.
Bild: http://www.hitta.se/images/mapbutton.gif

Var kan man ta en öl?
Allra närmast är Kristinebergs Pizzeria på Love Almqvists väg. Från stationen går man i tågets färdriktning (från centrum sett) på höger sida spåret, sedan till höger på Levertinsgatan.
Bild: http://www.hitta.se/images/mapbutton.gif

Lite om klubben/orten
Essinge IK bildades 1919 och tillbringade sina första 80 år i relativ anonymitet, någonstans mellan division 2 och division 4. 1999 slog man ihop sig med Rinkebygänget FC Inter Orhoy och resultatet blev Essinge IK International FC. Man anställde den kontroversielle Roger Palmgren, dåvarande förbundskapten förSierra Leone, som tränare, och avancerade snabbt i seriesystemet. I samband med detta utsågs man till Stockholms hetaste fotbollslag, men man fick också en del dålig publicitet i rikspressen i och med att tränare Palmgren utnyttjade sina kontakter och tog hit ett helt gäng unga och lovande Sierra Leoneaner, alltför unga i mångas ögon. Tydligen fick Essinge smak på det här med sammanslagningar, ty efter säsongen -02 slog man ihop sina påsar med Vasalunds IF. Den nya föreningen spelar under namnetVasalund/Essinge, och motsvarar mera Vasalund än Essinge eftersom man behållit Vasalunds hemmaplan och tröjfärger. Essinge IK representeras numer endast av ungdomslagen. Några profiler med bakgrund i Essinge IK är spanienproffset Henok Goitom och tränaren Sören Åkeby. I Essinge IK spelas även handboll, medan bandysektionen lades ned för några år sedan.

Essinges hemvist kan sägas vara stadsdelen Kungsholmen i Stockholm som består av öarna Kungsholmen, Stora Essingen och Lilla Essingen. I stadsdelen bor sammanlagt cirka 53 000 invånare. Kungsholmen är idag en central och därför ganska exklusiv stadsdel, men det har inte alltid varit så. Kungsholmen började bebyggas på allvar på 1600-talet och på 1800-talet var ön en eländig syn, full av fabriker och militärer. Smeknamnet på den här tiden var Svältholmen. I början av 1900-talet rev man det mesta och byggde upp nytt och i dag är Kungsholmen en av Stockholms mest attraktiva stadsdelar. På Kungsholmen finns bland annatStockholms stadshus,Rådhusoch polishus, och här låg också ABBAs berömdaPolar studios. Många berömdheter är bosatta på Kungsholmen, några personer med rötterna här är skådespelarna Carl-Gustaf Lindstedt och Lena T Hansson, kockenErik Lallerstedt, Brasse "Fem myror..." Brännström och författarenOlov Svedelid. Essingeöarna är nog mest bekanta för Essingeleden som passerar över dessa, det är annars ett lugnt hörn av Stockholm. Fredmans epistel no 48,”Solen glimmar blank och trind”, handlar om Ulla Winblads båtfärd från Essingen, och vi får även veta att det fanns både ett Salpetersjuderi och ett Tukthus på Kungsholmen. På Essinge-öarna har bl.a rocksångarenJohn Holm, författarenKlas Östergrenoch skådespelaren Börje Ahlstedt växt upp.

Tillbaka till toppen