Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Falkenbergs FF - Falkenbergs IP

"... här befinner man sig mellan ett barrskogsparti och ett medelklassigt villaområde, och västkustvindarna har fritt spelrum..."


Klubb: Falkenbergs FF
Dräkt: Gula tröjor, Vita byxor
Bildad: 1928
Meriter: 1 säsong i Allsvenskan. 1:a plats i Superettan -13 (=17:e lag i Sverige). 43:e plats i maratontabellen för division I.
Matcher: Falkenberg–Sirius 2-1 mån 28/4 -08
Avstånd: 577 km
Hemsida:http://www.falkenbergsff.se


Hur är det att vara på arenan?
Falkenberg är en charmant liten småstad med kullerstensgator, små trähus och stenvalvsbroar. Falkenbergs IP är därmed ett exempel på att en fotbollsarena inte alltid återspeglar sin ort; falkenbergarna har nämligen försetts med en tämligen trist och intetsägande idrottsplats, som man hittar undanstoppad i ett bortglömt hörn av staden i småhusområdet Herting, cirkus 1,5 km från Falkenbergs centrum. Året var 1921 när idrottsplatsen invigdes under pompa och ståt, i närvaro av dåvarande kronprinsen Gustav Adolf. Idrottsplatsen kommer nära urtypen för en svensk småstadsarena, utan egentligen några originella inslag som fastnar i minnet. Huvudläktaren går i den osexiga nyansen gul-beige, den upptar c:a två tredjedelar av ena långsidan, och är drygt tio bänkrader hög med träinteriör. Längs hela den andra långsidan finns flera sektioner med låga träläktare utan tak, fyra bänkrader höga. Löparbanor finns, och de är breda. Omgivningarna är som sagt oinspirerande, här befinner man sig mellan ett barrskogsparti och ett medelklassigt villaområde, och västkustvindarna har fritt spelrum att svepa in över planen. Så finns det ingenting positivt att ta med sig från Falkenbergs IP? Jo, om man har tur kan man vinna en lax på supporterklubbens lotteri. Alltid något! Då Falkenbergs IP långt ifrån räcker till för elitfotbollskraven är en ny arena planerad att uppföras till år 2016 på Kristineslätt, en liten bit söderut nära Skrea strand. Det krävs inte särskilt mycket för att slå den gamla idrottsplatsen på fingrarna.

Falkenbergs IP
Huvudläktaren på Falkenbergs IP, samt en del av de väl tilltagna löparbanorna.


Stämning/klack
FFF tycks ha en aning svårt att vinna falkenbergarnas hjärtan, många åker hellre söderut eller norrut för att se allsvensk fotboll. Publiksiffrorna brukar följaktligen vara ganska låga. Falkenbergs-klacken hette tidigare Stigs soldater, efter FFF-tränaren Stig Kristensson, och bytte sedan namn till Yellow & White Pride. Nu har man även begåvats med en "Ultras"-grupp som kallar sig för Falcon Mentals. Vilket namn de nu än går under så är FFF-supportrarna ett litet (upp till 20 personer) och glatt gäng som tycks lika intresserade av rusdrycker som av fotboll, ungefär som Västra Sidan i begynnelsen med andra ord.

Yellow & White Pride
De få men tappra supportrarna i YWP under en match mot Landskrona. Foto: Georg Jija


Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Med Falkenbergs nya station utanför staden är det lite knöligt att ta sig till Falkenbergs IP med kollektivtrafiken. Det går hursomhelst ganska tätt med Öresundståg från Göteborg och Malmö. Från stationen kan man ta sig med buss in till Falkenberg, ta buss 10 till busstationen i centrum. Därifrån kan man antingen ta buss 1 mot Skrea Strand till Lerhålan, eller buss 3 mot Slätten/Hjortsberg till Lundbergsgatan, varifrån man har några minuter att gå till IP. I tid vinner man inte mycket på att ta bussen, promenaden från stationen till IP tar drygt 40 minuter. Gå ut på vändplanen och följ gångvägen längs med Kilavägen in mot centrum, under tunneln vid rondellen, och fortsätt rakt fram längs Varbergsvägen. Följ sedan denna 1 km, till korsningen med Lasarettsvägen. Gå till höger, korsa Lasarettsvägen, och fortsätt framåt längs Urmakaregatan. Fortsätt rakt fram längs Oscar Lindquists väg, och vik av till vänster på gångvägen ner till Ätran. Fortsätt rakt fram längs med Ågatan, ta sedan till vänster på Tullbron över Ätran. Korsa Läroverksgatan och Halmstadvägen, ta sedan vänster på Parkvägen. Följ denna till vändplanen, ta där gångvägen till höger som leder till Skogsvägen, följ denna till vänster så kommer man till ingången.
E4/E20 från Göteborg/rv 154 från Ullared: Ta den första avfarten mot Falkenberg C, och ta till höger på Varbergsvägen in mot Falkenberg (från Lv 150, fortsätt bara rakt in mot Falkenberg längs Varbergsvägen). Följ Varbergsvägen, rakt fram genom en stor och en liten rondell, ända fram till T-korsningen med Lasarettsvägen, ta där till höger. Sväng direkt vänster på Holgersgatan, följ denna genom en höger- och en vänsterkurva, och kör rakt fran genom rondellen vid torget. Fortsätt rakt fram mot Skre Strand så långt det går, följ vänsterkurvan vid gamla stationen till Stationsgatan, och ta första till höger på Nygatan mot Skrea Strand. Ta sedan vänster i nästa rondell till Peter Åbergs väg, fortfarande mot Skrea Strand. Korsa Ätran, följ högersvängen, och ta direkt vänster på Plantérvägen. Ta sedan första vänster på Ginstleden, och sedan första till höger på Lundbergsvägen. IP och parkeringen ligger på höger sida efter 300 m.
E6/E20 från Halmstad/Lv 150 från Hyltebruk: Passera först avfart mot Heberg, och ta sedan av mot Falkenberg S, och ta vänster på Årstadvägen in mot Falkenberg (från Lv 154, fortsätt bara rakt in mot Falkenberg längs Årstadvägen). Kör rakt fram i första rondellen, och fortsätt 3,5 km. Kör rakt fram i nästa rondell mot Skrea Strand, och fortsätt längs Kristineslättsallén. Ta till höger i nästa rondell, mot Herting (Idrottsplats), till August Bondessons väg. Kör 200 m, ta sedan till vänster i T-korsningen till Hertings Allé, och sedan första till höger på Allévägen. IP och parkeringen ligger på höger sida efter 200 m.


Var kan man ta en öl?
Det närmaste stället är Hertings krog, på Hertings allé, ett stenkast från Falkenbergs IP. Här brukar också YWP värma upp.

Vill man ha ett lite mer mainstream eller neutralt ställe så ligger Harrys på Rådhustorget mitt i stan.


Lite om Falkenbergs FF
Den 2:a November 2013 blev Falkenbergs FF det 62:a laget genom historien att kvalificera sig för Allsvenskan. Och samtidigt var man ett av de mest osannolika lagen bland de sextiotvå, för när säsongen 2013 inleddes var man tippade i botten snarare än i toppen, men under ledning av tränaren Hasse Eklund stod man för kanske tidernas Superettan-skräll. Det fanns heller inte mycket till fotbollstradition i Falkenberg sedan tidigare, då man innan 2000-talet endast nosat sporadiskt på elitfotbollen. FFF bildades 1928 genom en hopslagning av en mängd smålag. Man blev snabbt ett stabilt lag i tredjedivisonen, med två kval till andra divisionen -45 och -47 som höjdpunkter. Sedan följde en avgrundsdjup svacka, och i början av 70-talet befann man sig ända nere i division VI, distanserade av lokala storheter som IF Böljan, Skrea IF och Arvidstorps IK. FFF reste sig dock ur förnedringen, återtog positionen som stadens lag, och nådde 1988 andradivisionen för första gången. Under 90-talet var det mycket jo-jo mellan divisionerna för klubben, bl.a. stötte man 1993 på Sirius i kval till division I. I början av 00-talet lyckades man sedan etablera sig som ett stabilt Superetta-lag, där man framförallt utmärkte sig genom att snoka upp skyttekungar i en aldrig sinande ström, som sedan exporterades uppåt i divisionerna, t.ex Daniel Alexandersson, Stefan Rodevåg, Joel Johansson samt bröderna Viktor och David Elm. Dessutom har man exporterat supertalangen Astrit Aidarevic till Liverpool. De två största fotbollssönerna från Falkenberg, Rutger Backe och Pär Zetterberg, hann aldrig göra några större intryck i FFF, Zetterberg hann bara göra 7 matcher i FFF’s a-lag innan han försvann till Belgien, och Backe spelade överhuvudtaget aldrig för klubben, då han kom ifrån IF Böljan. Man missade dessutom både Niclas Alexandersson och Magnus Svensson från närområdet. En kandidat till FFF’s störste legendar genom tiderna är istället mittbacksfajtern Christian ”Betan” Sjögerén, lagkapten under 80-talet, som följde med på hela resan från division IV till division I. I och med avancemanget 2013 föddes det nya Falkenbergshjältar, som skyttekungen Victor Sköld och brassedribblaren Niclas Eliasson – som både två i enlighet med traditionen lämnade klubben efter att ha slagit igenom. En fotbollsförening kan faktiskt ägna sig åt annat än fotboll, FFF har t.ex haft ett bandylag, men framförallt har handbollen varit framgångsrik i föreningen, där man i början av 40-talet kvalade till allsvenskan. En berömd FFF-supporter är Robert Wells, med sommarstuga i Falkenberg, som har hållit stödspelningar för klubben.

Falkenbergs lag
Falkenbergs FF har valt den något udda kombinationen av gula tröjor med vita byxor.


Lite om Falkenberg
Det finns åtminstone sex Falkenberg i Tyskland, men Sveriges Falkenberg är med sina 21 000 invånare det större än alla de tyska. Staden är den tredje största i Halland, och ligger vid Ätrans utlopp till Kattegatt. Falkenberg ligger i vad som tidigare var ett oroligt gränsland, då Ätran i perioder utgjorde den svensk-danska gränsen. Stadens rötter ligger i borgen Falkenberg, som var danskarnas sista utpost i norr, på norra sidan av Ätrans strand låg Ätraby under omväxlande svenskt/norskt och danskt styre. Borgen brändes under Engelbrektsupproret på 1400-talet, och Falkenberg blev slutgiltigt svenskt under freden i Roskilde. Ätraby tog namnet Falkenberg, och beskrevs på 1600-talet som ”en liten fläck af 60 borgare”. Det hände sedan inte mycket med staden under de följande århundradena, mest betydelsefullt var laxfisket i Ätran, dit folk reste ända från England för att fiska. I slutet av 1800-talet fick Falkenberg äntligen en ordentlig hamn, och staden började växa till. Falkenberg är idag övervägande känt för tre saker. Det första är Falcons bryggerier, som startades 1896 och som än idag förser svenskarna med öl. Det andra är Skrea strand precis utanför Falkenberg, en två kilometer lång sandstrand som räknas till en av Sveriges bästa badstränder. Det tredje är "Farväl Falkenberg", den melankoliska independentfilmen av Jesper Ganslandt om fyra dagdrivande barndomsvänner och deras liv i ”den lilla staden vid havet”. På den sportsliga sidan är Falkenberg en framstående bordtennisstad, både Stellan Bengtsson och Ulf ”Tickan” Carlsson kommer från staden och har spelat för Falkenbergs BTK. På senare år har volleybollen gjort framsteg, och Falkenbergs VBK är idag ett av landets bästa lag. Falkenberg är ett (ö)känt buskisfäste, en sommartradition är den revy som buskiskungarna Stefan & Krister sätter upp varje sommar på Vallarnas friluftsteater. Övriga kända falkenbergare, förutom ovan nämnda, inkluderar författaren Carl-Johan Vallgren och fotbollsjournalisten Jennifer Wegerup.

Falkenbergvy
Utsikt mot Gamla Stan i Falkenberg från Tullbron.

Tillbaka till toppen
 
3
terrain
56.89779503536658
12.508186036249413
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.