Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Falu BS - Kopparvallen

"... ett ställe med optimala förutsättningar för att avnjuta lingonseriefotboll på..."


Klubb: Falu BS
Dräkt: Långrandiga blå-gula tröjor, blå byxor
Bildad: 1935
Meriter: 3 säsonger i andradivisionen. 9:e plats -54 (=37:e lag i Sverige). 195:e plats i maratontabellen för andradivisionen.
Matcher: Slätta-Sirius 2-3 lör 19/5 -01
Falu BS -Sirius 0-3 lör 1/10 -05
Falu BS -Sirius 0-3 lör 5/8 -06
Avstånd: 172 km
Hemsida:http://www5.idrottonline.se/FaluBSFK-Fotboll


Hur är det att vara på arenan?
Man kan se på Kopparvallen ur olika betraktelsevinklar. Som huvudarena i en hyfsat stor svensk stad är den både ynklig och hopplöst omodern. Men som hemmaarena åt ett lag någonstans i division 2-3, där ju Faluns bästa lag brukar befinna sig, är Kopparvallen alldeles perfekt – ett ställe med optimala förutsättningar för att avnjuta lingonseriefotboll på. Huvudläktaren är en flack konstruktion, elva bänkrader, på en vall med ett enkelt plåttak, och sympatiskt nog rustika träbänkar istället för osköna plaststolar. Vill man vara väldigt snäll så kan man säga att det finns en till läktare på Kopparvallen också - en oerhört liten trätrappa i en slänt på den andra långsidan med plats för kanske 20 stående åskådare. Men allra bäst med Kopparvallen är ändå läget; centralt, bara 10 minuters promenad från centrum, men samtidigt naturskönt och frodigt, och med en superb utsikt över staden, Tiskenviken och Faluns landmärken – hoppbackarna på Lugnet – vid horisonten. Men även på Kopparvallen finns det hoppbackar, även om de är murkna, förfallna och högst hälsovådliga att hoppa ifrån. Innan Lugnet stod klart 1973 var nämligen detta Faluns stora (vinter)sportcentrum, och framförallt så är nog Kopparvallen mest känd som hemmabana för bandy-Falu BS på 70-talet, när laget hade sina glansdagar och Bempa Ericsson lekte med motståndarförsvaren. På Kopparvallen finns idag även en konstgräsplan där Falun spelar sina matcher innan gräset hunnit växa till på vårkanten. Denna utmärks framförallt av en komisk läktare; en pytteliten träläktare inuti ett gigantiskt plåtskal. Lite som en liten pojke som lånat sin pappas alldeles för stora kostym.


Intimt och mysigt i gröna omgivningar på Kopparvallen.

Stämning/klack
Falu BS bandylag har sin hejaklack Bandymasarna, men några fotbollsmasar finns det inte. Falun har en svag fotbollskultur, och publiksiffrorna brukar vara riktigt klena.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Det är lätt att ta sig till Falun med kollektivtrafiken, SJ trafikerar från Stockholm och Tåg i Bergslagen trafikerar från Motala och Gävle. Man kan även åka från Stockholm med Swebus. Från stationen är det bara knappt 15 minuter att gå till Kopparvallen. Gå förbi stationshuset och följ vägen längs parkeringens högra sida. Vid parkeringens slut, vik av på gångvägen till vänster och följ den genom vänstersvängen längs Tullkammargatan, korsa infarten till parkeringen och fortsätt rakt fram till en T-korsning mellan två tunnlar. Ta till vänster under järnvägen, korsa parkeringen och Strandvägen, och ta gångvägen till höger längs med stranden. Gå över bron, och ta direkt höger på gångvägen längs med stranden. Gå knappt en halv kilometer fram till Kopparvallen syns till höger, och vik upp till höger vid vändplan till Tiskgränd. Följ gångvägen där den viker upp till vänster längs stängslet, upp till Sturegatan, och följ den till vänster till entrén.
Rv 80 från Gävle/Lv 266 från Hedemora:
Rv 80 från Gävle/Lv 266 från Hedemora:
Rv 80 från Gävle/Lv 266 från Hedemora:
Rv 80 från Gävle/Lv 266 från Hedemora:
Rv 80 från Gävle/Lv 266 från Hedemora: Följ Rv 80 in mot Falun, förbi den första avfarten mot Falu centrum och Sundborn/Svärdsjö, samt avfarten mot Dalregementet. Ta sedan till vänster på nästa avfart mot centrum/sjukhuset, till Regementsvägen. Kör rakt fram genom rondellen vid regementet och genom nästa korsning, ta sedan höger mot centrum till Korsnäsvägen/Esplanaden. Kör under järnvägen och förbi infarten till centrum mot Örebro, och rakt fram på Gruvgatan till rondellen. Ta vänster över Faluån till Gruvgatan, och ta direkt till vänster i nästa rondell, till Myntgatan. Följ Myntgatan/Sturegatan i en kilometer så ligger sedan Kopparvallen till vänster.
Rv 50 från Borlänge: Kör rakt fram mot centrum i den första rondellen jämte gruvan, och ta höger i nästa rondell mot centrum, till Gruvgatan. Kör rakt fram genom två små rondeller, och ta till höger i den tredje mot Källviken, till Myntgatan. Följ Myntgatan/Sturegatan i en kilometer så ligger sedan Kopparvallen till vänster.
Rv 80 från Rättvik/Rv 50 från Bollnäs: Från Bollnäs tar man till höger mot Örebro/centrum till Lugnetleden, och tar sedan vänster i nästa rondell mot Örebro/centrum, till Hanröleden (från Rättvikshållet kör man rakt fram i den första rondellen mot Örebro/centrum, till Hanröleden). Följ denna i 3 km, förbi avfart mot Leksand. Ta sedan till vänster mot centrum i rondellen jämte gruvan, till Gruvgatan. Kör rakt fram genom två små rondeller, och ta till höger i den tredje mot Källviken, till Myntgatan. Följ Myntgatan/Sturegatan i en kilometer så ligger sedan Kopparvallen till vänster.


Var kan man ta en öl?
Kings Arms strax nedanför torget vid Kristine kyrka har av tradition en viss sportprägel, här brukade Bandymasarna ha sin supporterpub på den tiden när Falu BS var bra.

Närmare Kopparvallen, 1 km in mot centrum längs Myntgatan, ligger pizzeria Golden. Typisk kvarterspizza med öl och spelmaskiner, men klart godkända pizzor.


Lite om Falu FK
Falu FK är det senaste men inte första försöket att skapa ett elitlag i Falun medelst sammanslagning – klubben bildades 2006 som ett representationslag för stadens tre ledande föreningar: Falu BS, Slätta SK och Korsnäs IF. Av moderföreningarna så lade Falu BS ned sin seniorverksamhet, Slätta lade också ned men startade om i sexan ett par år senare, medan Korsnäs däremot fortsatte som tidigare. Så värst lyckat blev dock inte resultatet av samarbetet. Falu FK startade i division I, men rasade snart nedåt genom serierna. Snart tyckte heller inte de tre moderföreningarna att projektet längre var lika roligt, och sedan 2009 har det diskuterats om Falu FK ska leva vidare eller inte, och i så fall i vilken form. Så här långt [2014] har klubben i alla fall lyckats överleva. De tre moderklubbarna har alla i perioder varit stadens bästa lag, men traditionellt är det Falu BS som haft ledartröjan, tills Korsnäs och Slätta tog över på 90-talet. BS bildades 1935, precis som FK genom en sammanslagning av stadens då bästa klubbar: Falu BK, Holmens IF, Falu SK och IFK Falun. Klubben har som bäst spelat i andradivisionen, där man gjort tre säsonger och åkt ur samtliga gånger; 1953, 1975 och mardrömssäsongen 1985 då man endast orkade med att spela in tre poäng. BS störste fotbollsspelare genom tiderna är Mats Gren, mittbacken som blev en institution i schweizisk fotboll med 15 säsonger i Grasshoppers. Även fadern Åke Gren (ej att förväxla med den homohatande predikanten) spelade fotboll, såväl som bandy och ishockey för BS. Ett mer sentida falufostrat utlandsproffs är Njugo Demba-Nyrén. Falu BS är dock, och har alltid varit mest känt för sitt bandylag, ett av landets mest klassiska med bl.a. två SM-guld från tidigt 70-tal.


Faluns klubbmärke är falurött, men Falu BS spelar i äktsvenskt blå-gult. Här laget som startat om i division 6.

Lite om Falun
Falun är beläget vid sjön Runn i Dalarna, och är med sina drygt 36 000 invånare näst störst i landskapet, strax bakom grannen Borlänge. Falun är en av Sveriges äldsta och tack vare koppargruvan historiskt viktigaste städer. Malm tros ha brutits sedan vikingatiden, och staden har funnits sedan 1300-talet. På 1600-talet var Falun Sveriges näst största stad, och svårt nedsmutsad från gruvan. Därefter har malmproduktionen långsamt gått ned, industrierna har flyttat 2 mil sydvästerut till tvillingstaden Borlänge, och Falun mer fått karaktären av skol- och administrationsstad. Falun är en relativt vacker stad och här finns en hel del för turisten att titta på. Världsarvet Falu koppargruva är värt ett besök, guidade turer erbjuds dagligen. Uppe på Lugnet kan man utöva hela 58 olika sporter, inte minst backhoppning, och här anordnas årligen världscuptävlingar i skidlöpning, Svenska Skidspelen. Man kan även promenera på gatan med landets roligaste namn, Ryckepungsvägen. Falun är ett starkt varumärke, Falu Rödfärg (gjort på färgpigment som utvinns i gruvan), Falukorv (från början gjord av oxar, vars hud användes till draglinor i gruvan), Falu Ättika och Falu Rågrut, är produkter de flesta känner till. Tidigare var staden även känt för numera konkursade Falu Folkmusikfestival. Några kända Faluprofiler är revykungen Ernst Rolf, skådespelaren Folke Sundqvist, ishockeyprofilerna Tomas Jonsson och Per Mårts, löparsystrarna Sanna och Jenny Kallur, arkitekten Ferdinand Boberg och 80-talsgruppen Troll, massmördaren Mattias Flink och den före detta massmördaren Sture Bergwall. SVT har en filial i Falun där klassiker som "Trafikmagasinet" och "Packat & Klart" har producerats.


Det mäktiga gruvhålet Stora Stöten vid Falu koppargruva uppstod vid ett jättelikt ras 1687. 


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
60.5966481177482
15.640119553136174
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.