Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

FC Järfälla

Veddestavallen
Klubb: FC Järfälla
Dräkt: Vinröda tröjor, Svarta byxor
Bildad: 1993
Meriter: 2 säsonger i div 2. 8:de plats -99.
Matcher: FC Järfälla-Sirius 2-4 ons 16/8 -00
Publikkapacitet:
Avstånd: 64 km
Hemsida: http://www.fcjarfalla.se

Hur är det att vara på arenan?
Veddestavallen är den klart märkligaste och sunkigaste arena jag besökt, omKafkaskrev fotbollsromaner skulle matcherna utspelas här. Arenan är belägen i Veddesta, ett öde kontors- och industrilandskap där vägarna har namn som "Fakturavägen" och "Saldovägen". Arenan är sedan granne med en motorväg, en järnväg och ett flygfält, och dessutom hänger det en stor byggkran över planen. I andra halvlek kom ett flygplan in för landning över planen och spelarna och publiken hukade. Själva planen tycks vara anlagd över en mindre ås då den buktar kraftigt från mitten och utåt. Nivåskillnaden lär vara 4 dm! Anläggningen är i sig också riktigt undermålig, belysning saknas, och man har endast en rucklig liten träläktare i änden av ena långsidan att stå på. FC Järfälla har av förståeliga skäl övergett Veddestavallen och spelar numera på Graningevallen i Jakobsberg. Det enda A-laget som idag spelar på Veddestavallen är Johan Mjällbys moderklubbBele Barkarby.

Stämning/klack
Nej, Järfällapubliken var inget att hurra för, och antagligen var det inte lätt att locka publik ut till Veddesta.

Hur tar man sig till arenan?
Åker man kollektivt tar man pendeltåget mot Kungsängen från Stockholms central och stiger av i Barkarby. Gå ut från stationen och ta till höger på Helikoptervägen, passera Norrviksvägen, följ en vänsterkurva, håll sedan till höger och följ Veddestavägen. Ta sedan till höger på Äggelundavägen, det är c:a 1 km att gå.
Kommer man med bil så ligger Spånga IP nära E18 mot Västerås. Kommer man på E18 från norr svänger man av mot Jakobsberg, tar till höger och kör under E18, sedan tar man höger och passerar IKEA-butiken, sedan tar man höger i rondellen och kör tillbaka under E18. Sedan tar man Veddestavägen, första till vänster, och sedan ligger Veddestavallen på Äggelundsvägen, tredje till vänster.
Kommer man på E4:an eller E20 så tar man sig till Haga strax norr om Stockholm och tar av på E18 mot Enköping. Efter Barkarby tar man av till vänster mot Veddesta vid Barkarby flygfält. Sedan tar man Veddestavägen, första till vänster, och sedan ligger Veddestavallen på Äggelundsvägen, tredje till vänster. Kommer man E4 från norr kan man gina över till E18 antingen vid Rotebro (då kommer man mot Veddesta från norr) eller vid Akalla (då kommer man från söder).
Bild: http://www.hitta.se/images/mapbutton.gif

Var kan man ta en öl?
Det närmaste stället ärBarkarby Pizzeria, enligt ryktet med norra Stockholms bästa pizzor. Det ligger på Skälbyvägen, 700 m från pendeltåget och 1,5 km från Veddestavallen.
Bild: http://www.hitta.se/images/mapbutton.gif

Lite om klubben/orten
FC Järfälla såg dagens ljus 1993 när de båda Jakobsbergsklubbarna Jakobsbergs GoIF och Söderhöjden/Wasa slogs samman. FC Järfälla satsar mer på bredden än på toppen, man är en av Sveriges största fotbollsföreningar ifråga om antal spelare. Klubben är enligt sin hemsida inte främmande för att äta upp flera småklubbar i framtiden, de hoppas på fler sammanslagningar av fotbollsföreningar i Järfälla kommun. FC Järfällas bästa säsong var 1999, deras första i tvåan, då man nådde en åttondeplats, men elitambitioner verkar saknas i föreningen. Två Siriusbekantingar som verkat i klubben är Andreas Brännström och Vadde Jevtusjenko (som tränare). FC Järfälla hade säsongen 2000 en av de kaxigaste avbytare jag sett, han muckade ensam bråk med hela Västra Sidan i pausen under mötet på Studenternas.

Järfälla är en förortskommun två mil nordväst om Stockholm med 61 000 invånare. Järfälla består av fyra huvudorter: Barkarby, Viksjö, Kalhäll ochJakobsberg, som är störst och också centrum i kommunen. Järfälla är ett ganska anonymt ställe, här bor folk, men inte mycket mer, det är tunnsått med sevärdheter, kultur och industrier. Den största attraktionen är nog Barkarby med sittIKEAoch sin gigantiskaOutlet. Inom kommunen ligger delar av naturreservatetJärvafältet, med vandringsleder, badplatser och betande kossor. Inte heller sportsligt är Järfälla särskilt profilerat, även om innebandylagetJärfälla Spidersspelat i Elitserien. Några kända Järfällaprofiler är f.d finansministern Gunnar Sträng, den liberalmärkta chefredaktören Herbert Tingsten, sångerskanKayo, skådistuffingenMikael Persbrandt, komikerkollegorna Christine Meltzer och David Hellenius, dubble världsmästaren i motorcross Håkan ”Carla” Carlqvist och proffsironikern Andres Lokko. En annan känd person som åtminstone haft sin verksamhet i Järfälla är tjuvtransvestitenLasse-Majasom både stal och dömdes i Järfälla, han har också fått ettvärdshusuppkallat efter sig i Barkarby.


Tillbaka till toppen