Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

FC Trollhättan - Edsborg


Klubb: FC Trollhättan
Dräkt: Svarta tröjor, svarta byxor
Bildad: 2001
Meriter: 2 säsonger i andradivisionen. 13:e plats -09 (= 29:e lag i Sverige)
Matcher: Trollhättan – Sirius 5-2 sön 5/7 -09
Avstånd: 389 km
Hemsida:http://www.fct.nu


Hur är det att vara på arenan?
Edsborgs IP är en typisk folkhemsk idrottsplats, trivsam för fotboll till vardags, men ingenting som etsar sig fast i minnet. Det mest positiva med denna idrottsplats är läget, Edsborg är placerad mitt bland småhusen i bostadsområdet Dannebacken. Och även om det är långt från Dannebacken till Upton Park och flera kilometer till närmaste pub så är det ändå charmigt med den engelska stajlen när grannarna kan se matcherna från köksfönstret. Edsborgs huvudläktare är byggd i grå, naken betong, inte mitt favoritmaterial precis. Trots detta är den inte så frånstötande, då den har en ganska snajdig design, och betongen är prydd med reliefer på flankerna. I mitten finns en sektion med svart-röda plaststolar, resten av läktaren är sitt/ståplats med träbänkar. Längs hela den andra långsidan finns en låg betongtrappa utan tak, men trevligt inbäddad i grönska med en häck och planterade träd bakom läktaren. Varför idrottsplatsen fått namnet Edsborg är lite oklart, namnet kommer hursomhelst från ett slott beläget på Slottsön i Göta älv, vanligare känt som Ekholms slott, som uppfördes i slutet av 1300-talet. Slottet raserades redan på 1500-talet, och idag finns bara fornlämningar kvar. Edsborg har löparbanor och annan friidrottsverksamhet, men annars finns det inga andra anläggningar på området, dock utövas den något udda sporten ”boccia för handikappade” på området.


Edsborgs brutala betongläktare.


Stämning/klack
Upp som en sol och ned som en pannkaka: Klackverksamheten rivstartade i Trollhättan under lagets första säsong 2002, och till kvalmatchen mot Falkenberg i oktober hade man med sig hela 11 supporterbussar. Sedan bommade laget kvalet och klacken tvärdog. Det finns idag en officiell supporterförening vid namn Black Support, men klackandet tycks mest äga rum på pappret. Publiksiffrorna i Trollhättan är dock anständiga.


Några jumboflaggor är allt som brukar synas av Black Support på Edsborg. Foto: Black Support


Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Trollhättan kan man åka tåg, antingen med Västtrafik från Göteborg eller Vänersborg, med SJ från Göteborg och Karlstad, eller med norska NSB’s linje mellan Göteborg och Oslo. Från Falun, Karlstad och Göteborg kan man även smidigt åka med Swebus. Från stationen har man c:a 15 minuter att gå till Edsborg. Gå ut från stationsbyggnaden på Bangårdsgatan, och följ denna åt vänster. Följ svängen åt höger, och ta sedan första till vänster på Sågargatan. Ta sedan första till höger och följ Skrällebergsvägen genom järnvägstunneln. Gå upp till nästa korsning, med Idrottsvägen, och följ denna åt höger, genom tunneln under motorvägen. Ta sedan direkt till vänster, till gångvägen som leder till Södra Malögavägen, och följ denna fram till Tunhemsvägen, ingången till Edsborg ligger till höger på denna. 
E45 från Göteborg: Följ E45 genom staden, håll rakt fram i rondellen med avfart mot centrum, och fortsätt i 1 km. Ta till höger i nästa korsning mot Dannebacken, till Tunhemsvägen, så ligger Edsborg direkt till vänster och parkeringen strax bortom.
E45 från Säffle/Rv 44 från Uddevalla: Följ E45 och skyltarna mot Göteborg och Trollhättan C, över Göta Älv och till höger vid Stallbacka. Kör rakt fram i nästa rondell och förbi avfarten mot hamnen, ta sedan till vänster mot Dannebacken i nästa korsning, till Tunhemsvägen. Edsborg ligger sedan direkt till vänster och parkeringen strax bortom.
Rv 44 från Lidköping/Rv 47 från Vara/Rv 42 från Vårgårda: Följ vägen fram till avfart mot Göteborg, ta av och håll direkt till vänster i rondellen mot Göteborg/Trollhättan C. Kör rakt fram i nästa rondell och förbi avfarten mot hamnen, ta sedan till vänster mot Dannebacken i nästa korsning, till Tunhemsvägen. Edsborg ligger sedan direkt till vänster och parkeringen strax bortom.


Var kan man ta en öl?
Det närmaste stället är Emmas Kvarterskrog, i ett hyreshus på Kaflegatan, 800 m från Edsborg. Billigast i Trollhättan, och dessutom 10 % rabatt på ölen om man är med i Harley-Davidson Sweden.

Utbudet i centrum är dock betydligt större. Här finns flera olika pubar och sportbarer, till exempel Butler´s som ligger invid gågatan.


Lite om FC Trollhättan
Som klubb har FCT ännu en bit kvar till tonåren, så historieskrivningen för denna färska klubb blir inte särskilt lång. Fotbollen i Trollhättan hade i början av 2000-talet mycket bredd men en trubbig topp. De båda ledande klubbarna, Trollhättans IF och Trollhättans FK, befann sig båda i division II när man bestämde sig för att göra verklighet av planerna att gå samman i ett gemensamt elitlag. Siktet var inställt på Superettan, och resultatet av fusionen, FC Trollhättan, var mycket nära succé redan under sin första säsong. Man vann sin division II-serie tämligen klart före storfavoriten GAIS, men föll sedan i kvalet mot Falkenbergs FF på färre gjorda bortamål i en legendarisk snömatch. Därefter gick det grus i maskineriet, och FCT såg ut att sälla sig till den långa raden av misslyckade klubbfusioner. Men 2008 tog man revansch, då man med ett ganska anonymt lag knäppte storfavoriten Öster på näsan och därmed uppnådde Superettan-målet. Att man dessutom lyckades hålla sig kvar under den första säsongen är med Trollhättanmått mätt väl godkänt, fotboll på elitnivå har nämligen inget man är bortskämda med i staden. Några elitspelare har man ändå lyckats producera, främst i ledet står rivjärnet Håkan Mild, med Trollhättans FK som moderklubb. Liksom Håkan Mild exporteras det mesta av värde från Trollhättefotbollen förr eller senare till IFK Göteborg, som t.ex. guldtränaren Jonas Olsson och supertalangen Jakob Johansson.


Helsvart är det som gäller för goth-laget FCT.


Lite om Trollhättan
Trollhättan ligger strax söder om Göta Älvs utlopp från Vänern, och är med sina 45 500 invånare Västergötlands tredje största stad. Trollhättan lever i symbios och ständig rivalitet med tvillingstaden Vänersborg, som bara ligger två mil norrut, där Trollhättan är den ruffiga industristaden, och Vänersborg den borgerliga residensstaden. Folk har bott där Trollhättan ligger sedan åtminstone 1400-talet, men det var inte förrän under den industriella revolutionen på 1800-talet som Trollhättan blev en tätort, tack vare sitt läge vid de mäktiga Trollhättefallen. Samtidigt grävdes också Trollhätte kanal, vilket underlättade för sjöfarten. Trollhättans Mekaniska Verkstad som grundades 1847 skulle sedermera lägga grunden för SAAB, som sedan länge är Trollhättans viktigaste industri. Men idag råder nya tider, och Trollhättan är idag kanske mer känt för en helt annan typ av industri, nämligen filmindustrin. Filmbolaget Film i Väst producerar idag ungefär hälften av all svensk film, och i studion ”Trollywood” har filmer som Fucking Åmål, Jalla! Jalla!, och Dancer in the dark (m.fl. Lars von Trier-filmer) spelats in. Men industriminnena lär om inte annat leva kvar som turistattraktioner, här finns ett Saab-museum med över 100 bilar i samlingen. Trollhättefallen är förstås uppdämda, men under de årliga ”Fallens dagar” släpps forsen lös i sin naturliga fåra (samtidigt som man kan avnjuta artister som exempelvis Brandsta City Släckers). Sett till Trollhättans relativt stora storlek och status som industriort så står sig Trollhättan förvånansvärt slätt idrottsligt. Förutom Gripens sporadiska säsonger i bandyns gräddskikt så finns det inga riktigt framgångsrika klubbar här. Några framgångsrika idrottsmän kommer dock härifrån, som fotbollslöparen Håkan Mild, brottaren Frank Andersson, den finske skidåkaren Mika Myllylä och rallyföraren Erik Carlsson ”på taket”. Trollhättan tycks även vara fruktbar mark för buskishumor, såsom Galenskaparna (men ej After Shave!) och Laila Westersund. Bland musikaliska trollhättingar återfinns bl.a sångaren Peter Le Marc, den nutida schlagerstjärnan Jessica ”Fame” Andersson och den forntida schlagerstjärnan Paul Paljett. Även f.d ministern och nuvarande ambassadören Margareta Winberg har rötter i Trollhättan. Man klumpar gärna ihop sig med andra städer i Trollhättan, tillsammans med Vänersborg bildar man ”Tvåstad”, lägger man till Uddevalla blir det ”Trestad”, och när Lysekil får vara med i gemenskapen kallas det för ”Fyrstad”.


Utsikt över Trollhättefallen och kanalen.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
58.28946343731202
12.3111891746521
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.