Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Forssa BK - Maservallen


Klubb: Forssa BK
Dräkt: Vita tröjor, Blå byxor
Bildad: 1934
Meriter: 19 säsonger i tredjedivisionen. 1:a plats -46.
Matcher: Forssa-Sirius 1-2 lör 21/9 -02
Avstånd: 163 km
Hemsida:http://www.forssabk.com


Hur är det att vara på arenan?
Kraven på anläggningarna är inte speciellt höga i division 2, men Maservallen måste ändå verkligen vara på vippen att hålla måttet. Maservallen är nog den mest minimalistiska fotbollsanläggning jag har besökt i seriesammanhang. Maservallen är belägen mellan stadsdelarna Hagalund och Tjärna, c:a 1,5 km från Borlänge centrum. Strax intill planen hittar man den brutalistiska idrotts-/konserthallen Maserhallen, ett litet stycke av Stalinarkitektur mitt i Borlänge. En pytteliten träläktare, fem rader hög, står vid ena långsidan, på vilken man står oerhört nära plan. I övrigt är planen tätt omgärdat av ett stängsel, och det enda uppehållsutrymmet som finns inne på Maservallen är bakom ena målet där det finns ett litet korvstånd. Pyttigast av allt är entrén som var svår att komma igenom med en mindre ryggsäck på ryggen. Är man tjock får man det inte lätt att komma in på Maservallen. Sammanfattningsvis har Maservallen en viss småklubbscharm, men en resultattavla och matchklocka är väl det minsta man kan begära.


Maservallen under snöslask, med betongmonstret Maserhallen i fonden. Till vänster kan den lilla läktaren skymtas.


Stämning/klack
Nej, Forssas publik var bland den minsta och mest oengagerade jag har sett. Publiksiffran uppgick till modiga 29 betalande, en stor del av dem stod dessutom och mumsade korv vid korvståndet under matchen.

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Borlänge är något av en järnvägsknut, orten ligger på SJ’s linje mellan Stockholm och Falun/Mora, samt på Bergslagstågs linje mellan Gävle och Mjölby. Man kan även komma hit med Swebus från Stockholm och Göteborg. Från stationen har man drygt 15 minuter att gå till Maservallen. Ta vänster på gångbron över spåren mot Trafikverket, och ta direkt till höger på gångvägen utanför. Korsa en liten väg, och ta sedan till vänster i T-korsningen genom viadukten. Gå mot Kupolen, och ta sedan till höger på gångvägen längs med Tjärnavägen. Följ denna genom tunneln under Röda Vägen, fortsätt sedan rakt fram på gångvägen, och sedan längs med Djäknegatan. Korsa Masergatan och fortsätt på gångvägen, så ligger Maservallen precis bakom Maserhallen.
Rv 70 från Hedemora: Ta vänster i rondellen mot Mora (Rv 70), och fortsätt rakt fram mot Mora i de två nästa rondellerna, över järnvägsbron och förbi Kupolen. Fortsätt rakt fram mot Mora även genom nästa rondell, ta sedan nästa till höger mot Maserhallen, till Masergatan. Maservallen ligger sedan direkt till vänster.
Rv 70 från Leksand/Rv 71 från Mockfjärd: Följ Tjärnavägen söderut, över Dalälven och mot centrum, rakt fram genom tre rondeller. Ta sedan nästa till vänster mot Maserhallen till Masergatan, Maservallen ligger sedan direkt till vänster.
Rv 50 från Falun: Kör över Dalälven och kör rakt fram i rondellen mot Mora. Fortsätt rakt fram mot Mora i de två nästa rondellerna, över järnvägsbron och förbi Kupolen. Fortsätt rakt fram mot Mora även genom nästa rondell, ta sedan nästa till höger mot Maserhallen, till Masergatan. Maservallen ligger sedan direkt till vänster.
Rv 50 från sydväst: Kör rakt fram i den första rondellen mot centrum. Kör förbi Kupolen, och ta vänster i nästa rondell mot Mora, till Tjärnavägen. Fortsätt rakt fram mot Mora genom nästa rondell, ta sedan nästa till höger mot Maserhallen, till Masergatan. Maservallen ligger sedan direkt till vänster.


Var kan man ta en öl?
Il Castello är en pizzeria & pub i Bullermyren, ett schysst kvartershak 10 minuters promenad från Maservallen. Följ Masergatan åt vänster (med Maserhallen i ryggen) upp till järnvägen, ta där vänster på Allfarvägen och följ den parallellt med järnvägen i ett kvarter.


Lite om Forssa BK
Forssa BK spelade i en herrans massa år andrafiolen i Borlänge bakom Brage, men man har nu blivit ordentligt frånsprungna av uppstickarna i Dalkurd. Klubben bildades 1934 av ett gäng grabbar från Forssa och närliggande Bergslagsbyn, bostadsområden för arbetarna på järnverket. Till en början spelade man på den kraftigt lutande Forssavallen, sedan spelade man i många år i Brages hemmaborg Domnarvsvallen, för att i början av 2000-talet flytta till pluttiga Maservallen, vilket faktiskt är den enda av planerna som inte ligger i själva området Forssa. Forssa BK är en typisk plantskoleförening, på ungdomssidan är man störst i Dalarna, medan a-laget aldrig har gjort några större avtryck i historien. Som bäst var man på 40-talet då man under några år var topplag i tredjedivisionen ”Uppsvenska västra”, 1946 vann man serien, men förlorade i playoff till division I mot Iggesunds IK. Även 80-talet var bra period för Forssa då man var ett stabilt lag i division II. Klubbens största merit enligt egen uppgift är att man 1978 mötte Hammarby i Skandiacupen, resultatet i sig – 1-5 i baken – var dock ingen större bedrift. Men som plantskola har man dock som sagt var varit framgångsrika; habila allsvenska spelare som Mikael Eklund (i Kalmar) och Jonas Lundén (i GAIS) har Forssa som moderklubb. Den störste spelaren man har fostrat bör dock vara Bernt Ljung, framgångsrik burvaktare i AIK under 80-talet, meriterad från landslaget och svensk mästare 1992.


Ett avslappnat Forssalag slappar på trappen till klubbhuset.


Lite om Forssa
Forssa är namnet på en stad i södra Finland, men är också en stadsdel i Borlänge, strax nordost om centrum, med sammanlagt runt 3900 invånare. Förutom området Forssa inrymmer stadsdelen även Bergslagsbyn och Hushagen, områden som sticker ut som pittoreska och charmiga i den annars ganska sjabbiga industristaden. Här finns gamla Faluröda villor och flerfamiljshus från det förra seklets början, som en gång i tiden byggdes åt Järnverkets arbetare. I Forssa ligger även Ringenhuset, ett lägenhetskomplex i ett halvcirkelformat hus, 350 m långt och 6 våningar högt. Det mest spännande bygget i Forssa torde dock vara Domnarvsvallen, Borlänges fotbollsarena och Brages hemmaplan. Men där spelar alltså inte Forssa BK idag, även om man gjort det tidigare. Forssas avtryck i kulturen består i ett omnämnande i buskisklassikern ”Köppäbävisan”, där Bengt Pegefeldt låter oss veta att ”Fassan å mossan ha kåk uti Fossa”.


Ringenhuset i Forssa är Dalarnas största flerfamiljshus, här finns 241 lägenheter.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
60.492716128002776
15.410964488983154
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.