Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Fotbollssäsongen 1992


Läget i laget
Marginaler schmarginaler – Sirius behövde inga sådana i sin comebacksäsong i eliten 1991. De blåsvarta hade hängt på gärsgården i både vår- och höstserien, men med tur och skicklighet rett upp situationen i den sista matchen båda gångerna. När nu ännu en säsong stod för dörren var målet att hitta stabiliteten, och förhoppningsvis hänga kvar i division 1 med lite mera svängrum. Och stabilt var det åtminstone i truppen. Sillyn bjöd bara på en enda ordentlig övergång, men det blev å andra sidan en segdragen historia: Det handlade om Tom Nilsson, det unga mittbackslöftet som lämnat Sirius för Hammarby som 17-åring, och som redan förra året hade varit på väg tillbaka till blåsvart. Den gången slutade den tänkta övergången i bråk, tandagnisslan och en total brytning mellan Sirius och Tom som ”aldrig mer skulle spela för Sirius”. Nu hade parterna uppenbarligen försonats, men det tog månader av funderingar, diskussioner och skriverier innan Tom till slut bestämde sig för att det var dags att flytta hem igen. Två andra nyförvärv gick nästan helt under radarn, den ende skulle med tiden komma att bli mycket betydelsefull: den unge mittfältaren Johan ”Jocke” Mattsson kom till blåsvart från GUSK; den andre hette Andreas Sandin, en ung student från Falköping som skulle studera på SLU, och Sirius skrev kontrakt mer eller mindre på chans. Spelarförlusterna var extremt lätträknade, förutom att den skadedrabbade Zaine Söderlund i princip hade lagt av redan förra säsongen så stannade de nämligen vid den kristne norrmannen Frank Skårdal, som bara fick två månader i Siriuströjan. Och sen blev det även ett byte på tränarposten, den framgångsrike Per-Anders Ingvarsson ville ha en heltidstjänst för att kunna fortsätta, ett önskemål Sirius inte hade möjlighet att uppfylla. Ingvarsson tog istället ett hobbyuppdrag i UIF, och till hans ersättare utsågs – efter några kortare spekulationer kring Erik Hamrén, Rolf Zetterlund och den gamle Siriusspelaren Stefan Nilsson – en gammal bekant i Perra Hansson. Det var ju Perra som var arkitekten bakom det Sirius som klättrat från division 4 till division 1 på tre år, först som tränare och sedan som sportchef, och nu gjorde han alltså comeback i tränarrollen efter ett sabbatsår.

Den övriga truppen började vi känna väl vid det här laget. Målvakten Per-Arne ”Pirre” Andersson stod kvar i buren, Henrik Elster var förstereserv men knäskadad, och Magnus Aronsson fick istället värma bänken. Backlinjen leddes av evighetsmaskinen Mats ”Matte” Benker, som hade hjälp av de båda genombrottsmännen från ifjol, ytterbacken Robban Söderlund och mittditon Lars Geschwind, samt även den unge Gimotalangen Mats ”Supermusen” Johansson, mittbacken Thomas ”TP” Pettersson, vänsterlöparen Conny Sveijer och reserven Anders Johansson. På mitten spelade assistmästaren Anders Bylin vidare tillsammans med den mästerlige Ola Andersson, och ett antal duktiga kantspelare i de båda ungtupparna Magnus Wikman och Magnus Nordelind, den kvicke Johan ”Tessan” Tesséus och den tekniske Matz Eriksson. Framåt gick den hypermålfarliga duon Lars ”Lasse P” Pettersson och Tommy Sjölund in på sin femte raka säsong som ostoppbart anfallspar, back-up var den unge och rappe Henrik ”Henke” Eriksson, samt den evige reserven Lars Norén.

Svensk fotboll i allmänhet präglades annars mycket av den ekonomiska krisen, som gjorde att de flesta lagen låg lågt när det gällde att spendera. Sirius drogs fortfarande – som alltid – med en svag ekonomi, även om 1991 hade givit ett litet plusresultat. Svångremmen skulle dock dras åt, och man siktade på att dra ned omsättningen från fyra till tre miljoner. ”Några spelarköp är det inte tal om, den tiden är förbi”, deklarerade fotbollsbasen Börje Carlsson prompt. Det var alltså för tillfället ganska lugnt i den svenska fotbollsdammen; den enda nyheten var regeländringen om förbud mot bakåtpassar som infördes inför säsongen 1992.


Motståndarna
Det reformerade seriesystemet ”Fotboll 90” var inne på sin andra säsong, vilket innebar att säsongen var indelad i en vår- och en höstsäsong. Division 1 bestod av fyra åttalagsserier, och Sirius placerades detta år i den östra serien. De flesta av motståndarna var väl bekanta, två av lagen hade följt med hela förra säsongen genom både vår- och höstserier: Starka och stabila Brage, som med ett i stort sett intakt lag siktade mot Allsvenskan, och ärkefienden Enköping, som såg klart svagare ut i och med tappet av den rutinerade trion Uffe Eriksson, Mats Wahlberg och Kent Carlsson, som i stort sett inte hade ersatts alls. Gefle hade vi mött under fjolårets vårserie, under hösten hade de överlevt Kvalettan och inför den nya säsongen hade de spolat den polska satsningen, och tränades nu av den oäventyrlige Stefan Lundin. Forward och IFK Eskilstuna hade vi både mött under fjolårets höstserie, de förra hade tappat sin bäste spelare Jörgen Dunberg till storebror ÖSK, de senare hade haft stor omsättning, men ändå lyckats behålla nyckelspelarna i de vassa anfallarna Patrik Bodén och Tommy Onodi, samt backklippan Glenn Rönnberg. Två av motståndarna var dock nya bekantskaper – eller vi hade åtminstone inte mött dem sedan vi senast lämnade elitfotbollen 1979: Degerfors, det Sören Cratz-tränade brukslaget med fixstjärnan Ulf ”Mål-Otto” Ottosson; och Vasalund, med ett minst sagt namnkunnigt tränarpar i de blivande förbundskaptenerna Erik Hamrén och Håkan Ericson, samt bohemen Nebojsa Novakovic och ”Super-Bo” Andersson som anslutit från Solnagrannen AIK i hopp om mera speltid.

Som klara favoriter sågs Vasalund, följda av Brage. ESK tippades slåss i botten, tillsammans med Forward och – tyvärr – vårt kära blåsvart.


Försäsongen
Som vanligt fick Sirius öva på vinnarkänslan i vinterns inomhuscuper: Man vann SIAB cup, Luciacupen och ESK-cupen, innan man fick finalstryk mot Gimo i Trettondagscupen. I Hallsvenskan slog Sirius sedan ut division 1-kollegan Gunnilse med 5-2 innan det blev respass mot Halmstad med 0-1. Gruspremiären spelades sedan mot AIK där det blev förlust med 2-3 efter en stark insats. Sedan blev det stryk mot nästa Solnalag, den topptippade seriekollegan Vasalund, med 1-3. Ett miniläger i Sundsvall resulterade i en förlust mot IFK med 1-2, efter att blåsvart släppt in förlustmålet i 89:e, och ett kryss (2-2) mot GIF – efter att blåsvart släppt in kvitteringen i 89:e. Sedan slogs Upplandskollegan Norrtälje med 4-0, och därpå blev det 2-2 mot Kjelledines Gimo i en ganska svag match. Sedan hittade Sirius en vårlig formtopp och slog Brage med 3-1, och Motala med hela 4-1. En västkustweekend gav 0-1 mot Oddevold och sedan slogs Gunnilse för andra gången på försäsongen, den här gången med 3-2. Sedan vann Sirius ett tänkt genrep mot Spånga med 3-1 efter dubbla mål av Lasse P och en strut av Tesséus. Men sedan vintern gjort sen comeback och snöat sönder den tilltänkta premiären borta mot Gefle fick Sirius istället spela en improviserad sista träningsmatch mot ESK; en torftig tillställning som vanns med 1-0 efter ett Lasse P-mål.

Eftersom Tom tillsammans med Wikman befann sig på skadelistan hela våren så mönstrade Sirius en elva utan ett enda nytt namn från fjolåret. Däremot var uppställningen ny, Perra var flexibel och varvade det hemvana 4-4-2 med ett nytt 3-5-2-system. Pirre stod förstås i målet, i backlinjen spelade Söderlund, Benker och TP – samt ofta Geschwind om det blev fyrbacklinje. På mitten utgjorde Ola och Bylin fortfarande motorn, även Nordelind fick mycket speltid, och på kanterna spelade oftast Tesséus, Matz och Supermusen. På topp: de unika målsprutorna Sjölund och Lasse P.


Division 1 Östra, vårsäsongen

Sön 26 apr: Sirius-Forward 2-1 (1-1), Studenternas
Den stora frågan inför varje premiär i början av 90-talet: Skulle det bli ett Sjölund-år eller ett Lasse P-år? Och av 1992 års premiär att döma skulle det bli ett Sjölund-år, för brandmannen från Örsundsbro satte båda påsarna som gav en smakstart på säsongen. Sjölunds första mål kom i 19:e minuten, och innebar en kvittering; gästerna hade nämligen tagit en tidig ledning då TP fått snedträff, och Anders Larsson snappat upp bollen och hittat en lucka bakom Pirre. Dessutom hade Pirre hunnit avvärja ett friläge efter en Forwardkontring, så inledningen var skakig – men så slog Söderlund en precis diagonalpass mot Sjölund, som tog ned bollen och placerade in 1-1. Målet fick Sirius att lugna ned sig, och resten av matchen spelade man stabilt med stort bollinnehav, men tyvärr desto färre chanser. Och utsikterna till en lyckad premiär mörknade när blåsvart började falla ned i matchens slutskede, och Pirre fick jobba hårt för att freda målet: I 80:e räddade han ett kanonskott till hörna, och minuten senare avvärjde han ett friläge med en utrusning. Kunde vi få med oss en premiärpinne? Svaret var ja och mer därtill, för på stoppitsch tajm smällde det plötsligt: Inhopparen Nordelind hittade Sjölund i straffområdet med en perfekt passning; Sjölund tittade upp, bredsidade in 2-1, och hade därmed ordnat en fin start på säsongen – och dessutom slapp vi den förra säsongens mest efterhängsna resultat. Det fick gärna räcka med 1-1-matcher för en lång tid framöver.


Ons 29 apr: Gefle-Sirius 2-0 (1-0), Strömvallen

Den av snö uppskjutna premiären i Gävle klämdes in strax innan Valborg, och det blev en för Sirius pinsam tillställning. En kryckförsedd Perra linkade in på presskonferensen och muttrade att ”jag hade inte gjort det sämre på planen idag”, och lade till att ”det är inte acceptabelt för ett division 1-lag”. Robban Söderlund sköt på mål i 4:e minuten, men sedan var det bara, bara Gefle. Tomas Axman kom fri och sköt bredvid, Jesper Mattsson sköt ett skott som Pirre tippade till hörna, och hörnan nickade Mats Olsson i ribban. Axman snappade upp en bakåtpassning och gick in i straffområdet, revs ned, och bollen gick till Lars Ytterbom som sköt, och TP räddade på mållinjen, och Jonas Stark sköt ett hårt skott som Pirre släppte retur på, men Söderlund rensade. Till slut stod Sirius inte emot anstormningen längre, och Tommie Högberg satte 1-0 på hörna. Dessutom hann Ytterbom med att sumpa ännu ett friläge innan det var halvtid och en stunds paus från plågan. Det kunde bara bli bättre i andra, och det blev det – något. Sirius skapade en enda chans, men den var vass: Geschwind sköt efter hörna och bollen träffade stolpen, sedan ribban, och rullade längs mållinjen utan att någon fick tag i den. Men det hade varit djupt orättvist om Gefle inte vunnit den här matchen, och det gjorde man också sedan Peter Fyhr satt 2-0 i näst sista spelminuten. Och Sirius fick åka hem och skämmas kring valborgseldarna 1992.


Sön 3 maj: Degerfors-Sirius 2-1 (1-1), Stora Valla
Framåt hösten skulle Degerfors komma att fira ett osannolikt allsvenskt avancemang efter ett bragdartat kval mot Djurgården. Detta var dock inget man kunde ana på våren, då brukslaget ännu inte visat upp något särskilt. Men man hade ju Mål-Otto, som var faktorn som utgjorde skillnaden mellan lagen i den här annars jämna drabbningen. De första 10 minuterna fortsatte Sirius annars på det inslagna spelet från Geflematchen – med att spela uselt. En helt omarkerad Mål-Otto sköt in 1-0 på hörna redan i 4:e minuten. Men Sirius bjöds snart in i matchen igen, då målvakten Mats Johansson tappade bollen framför fötterna på Sjölund i 11:e minuten, och så var det 1-1. Ola gjorde ett fint jobb på mitten och Sjölund och Lasse P slet hårt på topp, men blåsvart hade inget flyt i avgörande lägen; närmast kom Lasse P som sprang sig fri i 42:a och prövade en lobb, men Mats i buren var med på noterna. I andra svängde pendeln över till Degerforshåll igen, och hemmalaget satte logiskt nog också 2-1 i 62:a, då Mål-Otto nickade in ett inlägg. Så fick Sirius jaga kvittering igen, vilket man gjorde den sista halvtimmen utan att lyckas. Ola sköt ett svårt skott, som räddades med en benparad, och Söderlund fick på en hård nick, som tippades till hörna. Sören Cratz berömde Sirius fina spel efter matchen – fint, men poäng hade varit en roligare belöning.

Sön 10 maj: Sirius-Brage 0-1 (0-1), Studenternas
För att inspirera truppen tog Perra med sig alla på teater; Staffan Göthes klassiska pjäs ”En uppstoppad hund”, med förhoppningen att ”de skulle bjuda på sig själva som skådespelarna på scenen”. Resultatet: En riktigt oinspirerad och trist insats mot Brage. Spelsystemet skiftades till 4-4-2, vilket gav en stabilare defensiv, men dessvärre gick ut över offensiven. Tesséus frestade mål-Bengan med ett skott som tippades till hörna, Sjölund hade någon halvchans, men det var ingen sprudlande tillställning. I 32:a glimtade så Brage till med ett klassmål: Ett inlägg kom, en trängd Mattias Woxlin lyckades peta fram bollen till Bernard Brcic, som placerade in 0-1 bakom Pirre. Ett par halvchanser till kvittering följde; Lasse P sköt högt över, Bylin sköt bredvid, och Ola fick matchens sista målchans då han sköt ett skott som mål-Bengan räddade. Det var i 49:e minuten... och sedan hände ingenting mer. Efter den lovande premiären hade det gått grus i maskineriet för Sirius – den här säsongen också. Sirius var nu tabelljumbo, två minusmål bakom Eskilstuna som väntade i nästa omgång.

Sön 17 maj: IFK Eskilstuna-Sirius 3-0 (3-0), Tunavallen
Nu var det nattsvart. Mot Eskilstuna provade Perra att spela TP och Geschwind som mittlås, medan Benker fick i uppdrag att täcka kanten, och resultatet var direkt katastrofalt. Sirius dirigerade visserligen mycket av spelet på mittplan, men i försvarslinjen var det hönsgård, och anfallsduon Patrik Bodén – Tommy Onodi rann igenom gång på gång. Efter 11 minuter slog Onodi ett inlägg som Bodén var först på, och så stod det 1-0. Några halvchanser från Sirius följde, men snart ringde det bakom Pirre igen då Onodi passade fram Bodén, som sprang ifrån hela Siriusförsvaret och sköt in 2-0. I ett försök att täta läckorna klev Benker över från höger till vänster, men till ingen nytta, för nu hade Sirius tappat allt. Eskilstuna spelade ut, och 3-0 kom strax innan paus då Bodén slog ett inlägg som tog på Söderlund och trillade in i Siriuskassen. Andra blev en ren transportsträcka, Henke Eriksson kom in tidigt och fick rejält med speltid för första gången – och gjorde det bra. Men i allt övrigt var det bara mörker på Tunavallen. Sirius kvar som jumbo, en poäng efter Degerfors.

Tor 21 maj: Enköping-Sirius 0-2 (0-1), Enavallen
Dags för krisderby: Sirius usla fyra-raka-torsk-form mot ESK’s nästan lika dåliga tre-raka-torsk-form. Nu hade vi helt enkelt inte råd att förlora, men förutsättningarna kunde varit bättre – Benker var avstängd och Bylin skadad. Å andra sidan fick Perra två positiva besked dagarna innan match då de båda långtidsskadade Tom och Wikman nu var tillgängliga för spel. Hos ESK var det b-stämpel på det mesta; eftersom Enavallen var under renovering fick man spela hela säsongen på sin nödtorftigt upprustade C-plan, med temporära läktare och en enormt gropig plan. Sirius hade till en början dock inga problem att hantera underlaget, utan tog tag i taktpinnen direkt, och det mesta kretsade kring Ola som gjorde en strålande match. I 20:e var det nära då Ola kom fri men sköt utanför, ledningsmålet kom istället i 27:e då målvakten Tomas Höglund tappade bollen vid en hörna, och Ola sköt in 0-1 i maskorna. I förhoppningen om att kunna hålla tätt backade blåsvart hem i den andra halvleken, och ESK pressade hårt för en kvittering. Men de grönsvartas impotens var nästan total, det blev sällan farligt framför Pirre, och lika lugnt kunde Höglund i ESK-målet ta det, eftersom Sirius slog bort vartenda kontringsläge på den svårbemästrade planen. En enda gång brände det till då Fredrik Jacobsson vann en nickduell framför mål, men Pirre räddade precis på mållinjen. Och till slut lyckades Sirius också utnyttja ett kontringsläge; Lasse P stormade fram och spelade till Sjölund, som fälldes klumpigt av en jagande Kjell Taxén – Robban Söderlund tog straffen och tvekade inte – 0-2, och vårluften kändes plötsligt lite lättare att andas. Och Sirius lämnade jumboplatsen, en sjätteplats för de blåsvarta, med en poäng ned till Forward och Degerfors.

Sön 24 maj: Sirius-Vasalund 3-5 (2-1), Studenternas
I 60 minuter gjorde Sirius sin klart bästa match för säsongen, när man både dominerade och levererade mot topplaget Vasalund. Men så vände allt på en femöring tack vare två, då ännu ganska okända, Vasalundsspelare: Super-Bo Andersson och Nebo Novakovic. Sirius tog ledningen i 27:e minuten efter att dark-horsen Andreas Sandin, som kastats in i startelvan i sista minuten efter ett sent återbud, spelat fram Sjölund till 1-0. Vasalund replikerade snabbt då Novakovic slängnickade in 1-1, men Sirius återtog lika snabbt ledningen då Lasse P nickskarvade fram till Sjölund, som sköt in 2-1 via ribban. Det positiva Siriusspelet fortsatte i andra, och i 59:e slog Sjölund ett inspel till Lasse P, som sköt in Sirius tredje mål i matchen och sitt hundrade Siriusmål i karriären. Sirius var på raka spåret mot en trepoängare, men bara 30 sekunder efter 3-1-målet vände matchen, då Novakovic saftade till från 30 meter, och fick en drömträff upp i krysset (”om denne Novakovic så spelar fotboll i 20 år till så kommer han aldrig att göra ett liknande mål”, felspådde UNT’s krönikör dagen efter). Den snabba reduceringen fick osäkerheten att sprida sig som en löpeld inom det blåsvarta laget, och strax var det också kvitterat då Vasalund slog ett inspel, och Super-Bo stötte in 3-3 medan Tom Nilsson och Söderlund passivt tittade på. Avrundingen av matchen blev ett frustrerande Hawaii-spel där Sirius missade sina lägen, samtidigt som man tillät gästerna att härja alldeles för ostört i straffområdet. Ola hade chansen att ta tillbaka ledningen, men sköt utanför, istället satte Vasalund 3-4 efter ett inkast, där Super-Bo enkelt tryckte undan sin försvarare och nickade in bollen. Och historien upprepade sig: Ola fick en chans att kvittera men fick bollen ifrån sig, och istället fick Super-Bo fira ett äkta hattrick då han sköt in 3-5 i vänsterkrysset. ”Vilket flyt jag hade, allt gick in”, strålade Super-Bo efter matchen – hos Siriusspelarna var det betydligt dystrare miner. Tillbaka på jumboplatsen igen, på samma poäng som Forward, men sex minusmål till sin nackdel.

Tor 29 maj: Sirius-IFK Eskilstuna 1-1 (0-0), Studenternas
TBT till säsongen 1991 och dess märkesresultat: Sirius hade hållit sig borta från 1-1-matcher hela säsongen, men nu var det alltså dags igen. I den första halvleken ägde gästerna det mesta av bollen, men utan att skapa något. Det var segt, tempofattigt och händelselöst och behöver inte beskrivas närmare än så. I andra blev det bättre fart och stundtals tung press mot Eskilstunamålet. Lasse P sköt ett skott i steget, strax över ribban. Tom sköt en farlig frispark som räddades med en utboxning, och Benker sköt returen över. Mitt i pressen stack Eskilstuna och Onodi upp med ett friläge, men Pirre rusade ut och avvärjde. 1-0 kom sedan rättvist i 61:a genom en soloprestation av Ola, som dribblade bort två man och sköt in bollen bredvid målvakten. Men precis som så ofta säsongen innan så bjöds motståndarna onödigt in i matchen igen; Tio minuter efter målet drog Nordelind på sig en onödig frispark, bollen slogs mot bortre stolpen där en eskilstuning nickade in i banan, och Richard Thomsen mötte med huvudet till 1-1. En inbytt Henke skapade chanser till ett segermål, en fri Lasse P sköt rakt på målvakten, men till ingen nytta – det stanande vid en poäng. Men poängen lyfte ändå Sirius från jumboplatsen – nu sexa med en pinne ned till Forward på jumboplats och ESK bakom på målskillnad.

Sön 1 jun: Vasalund-Sirius 4-0 (3-0), Skytteholm
Ett av målen med serien var att inte låta något lag ta hem alla sex poängen i mötena med Sirius – men det sprack när vi fortsatte släppa in mål mot Vasalund; fyra raka i slutskedet av hemmamötet följdes upp av fyra till i bortamötet. Sirius spelade bra fotboll på mittplan, men led av ett mjäkigt närkampsspel där de blåsvarta klev åt sidan när motståndarna smällde på. Och målen rann in: i 33:e kom 1-0 med samma spelare i huvudrollen som i hemmamötet, då Novakovic slog in bollen från kanten, och Super-Bo stötte in den i mål. 2-0 kom fem minuter senare då försvararen Fredrik Nilsson i lugn och ro kunde ta emot ett inspel och lägga in bollen i målet på volley, och 3-0 gjorde den blivande Siriustränaren Kjell Jonevret i en kontring sedan Robban Söderlund slarvat bort bollen. Den andra halvan var en transportsträcka, Sirius skapade visserligen en del, bl.a. ett skott i ribban av Tesséus, men det var Vasalund som satte även det sista målet; ett klart misstänkt offsidemål av Novakovic. Tabelläget oförändrat, Sirius sjua.

Tis 9 jun: Sirius-Enköping 5-2 (3-1), Studenternas
Visst hade Sirius det jobbigt i grundserien -92, men det fanns de som hade det värre – ESK till exempel. Pepparrötterna var åderlåtna på det mesta av kvalitet i truppen, och radade upp förlust på förlust. Och nu var det dags för säsongens andra ångestderby, där den eventuella vinnaren hade chansen att lyfta från bottenträsket och andas ut, åtminstone för en stund. Och det var gästerna som till en början såg ut att kunna bli det laget, då man inledde bäst, och även tog ledningen i 13:e då Fredrik Jacobsson nickade in 0-1 bakom en passiv Pirre. Men efter kvarten spelad tog blåsvart över, och det rejält: Sjölund inledde med en nick som räddades på mållinjen, och strax därefter kom kvitteringen då Söderlund letat sig ned till kortlinjen, dragit några av Enabygdens försvarare, och skickat in bollen snett inåt-bakåt, där Lasse P mötte och stötte in 1-1. Sex minuter senare kom Tesséus med bollen och spelade fram Bylin som sköt ett inte alltför märkvärdigt skott – men målvakten var skymd och reagerade för sent, och så stod det 2-1. Nästa mål kom i 34:e när planens lirare, Robban Söderlund, snurrade upp några försvarare till och spelade Bylin, som med en enormt känslig eller möjligen tursam lobb smekte in 3-1. Och i andra halvleken spelade Sirius ut hela registret och utklassade ESK fullkomligt. I 55:e fick Sirius en hörna, där Söderlund kastade sig fram mot kortlinjen och nickade in bollen till Ola, som sköt in 4-1. Sirius dominerade sedan matchen ut, och Lasse P och Sjölund slet ESK’s försvarsspel sönder och samman, men trots detta blev det målmässigt oavgjort under den återstående halvtimmen: Sjölund spädde på till 5-1, men den blivande blåsvarte Niklas Norell tröstmålade för ESK till 5-2. Men även om siffrorna kunde och borde ha blivit större så var det en imponerande och solid insats från samtliga på planen. Och Sirius lyfte från det sumpigaste bottenträsket, nu en sjätteplats, på målskillnad före ESK och fyra pinnar före Forward under strecket.

Lör 13 jun: Brage-Sirius 1-1 (0-0), Domnarvsvallen
1-1-matcher var man som sagt trött på sedan 1991, men ibland kan sådana kännas riktigt bra också. Som när Sirius knep en välförtjänt pinne mot topplaget Brage på svårspelade Domnarvsvallen – nu kändes det som att det började lossna på allvar. Sirius var det bättre laget under större delen av matchen, och Ola överglänste Brages Bernard Brcic i rollen som respektive lags spelmotor. Den första halvleken var tillknäppt, men de två chanserna som skapades var Sirius: Lasse P la bollen precis bredvid mål på Wikmans inlägg, och Sjölund kom nära på en målvaktsretur. Brage startade andra halvleken mer aggressivt, och i 66:e kom 1-0 då Mattias Woxlin forcerade in en hörna. Nu trodde nog det grönklädda as-laget att saken var klar, men Sirius kom igen, tog över, och skapade chanser. Kvitteringsmålet var en perfekt pärla från Nordelind, som drev bollen långt utan att någon gick på, såg en lucka och sköt in bollen vid vänsterstolpen från 25 meter. Och det hade kunnat bli ännu bättre då Ola dundrade en frispark i ribbans underkant med fem minuter kvar – ”ett skosnöre från en seger”, som Ola uttryckte det. Nu var vi på gång, men trots detta förvärrades tabelläget i botten eftersom Forward vann. Sirius kvar på sjätteplatsen, men bara två pinnar ned till strecket.

Sön 21 jun: Sirius-Degerfors 1-3 (0-1), Studenternas
Precis när man tror att man är ute så dras man tillbaka ned. I bottenträsket alltså. Matchen mot kölaget Degerfors borde inneburit ganska goda vinstchanser med Sirius goda form, men när Ola kastade in handduken med ett ömmande knä så ändrades förutsättningarna. Matchinledningen var ändå hyfsad, Sirius hade mycket boll men lyckades inte skapa mycket till problem för det röda försvaret. Degerfors visade istället hur det skulle gå till när man tryckte in ledningsbollen i 21:a; Mål-Otto fick ett friläge som Robban Söderlund bröt till hörna, Pirre räddade det första skottet efter hörnan, men Tommy Mohlin nickade in 0-1 på returen. Sirius skapade några halvlägen innan paus, Bylin sköt ett svårt skott som Degerforsmålvakten sträckte ut och räddade, och Nordelind kom fri och sköt strax utanför. Någon uppryckning i andra halvleken var det heller inte tal om, de blåsvarta spelade semesterfotboll med lågt tempo och massor av felpassningar. Mål-Otto spelade fram Ola Svensson till 0-2 i mitten av halvleken, och det var många bud på 0-3 innan det kom i 85:e då en helt omarkerad Mål-Otto nickade in ett inlägg. Enda ljuspunkten i denna undermåliga match kom i slutminuten då inhopparen Henke Eriksson satte sitt allra första av många Siriusmål till 1-3. Läget tjocknade i botten – Sirius sexa, men bara en pinne ned till ESK och två till Forward.

Mån 13 jun: Forward-Sirius 1-0 (1-0), Trängens IP
Med bara två omgångar kvar av vårserien var det plötsligt dags för ett märkligt tajmat sommaruppehåll – men samtidigt också påpassligt, eftersom det gav Olas onda knä en chans att läka. En av de tre veckorna tillbringade Sirius på sommarläger i Halmstad, för att svetsa ihop gruppen, och för att spela en träningsmatch mot söderkollegan Leikin, som Sirius vann med 5-3 efter en otrolig vändning med tre mål de sista fem minuterna.
   Men när serien så sparkade igång igen var Ola fortfarande inte frisk, och Siriusspelet haltade likaså. Den viktiga sexpoängsmatchen mot Forward förlorades på fysik och inställning: Örebroarna vann de flesta närkamperna, och så gott som samtliga nickdueller. I 16:e kom 1-0, då Nicklas Grönholm sprang ifrån ett segt Siriusförsvar på en löpboll, och placerade ostört in bollen bakom Pirre. 2-0 hängde också i luften då Niklas Gustafsson kom ren och lobbade, men prickade stolpen istället för nätet. Det blev bättring i andra då Sirius skapade två kvalificerade kvitteringschanser: Den första sumpades av domaren som missade att blåsa när Lasse P fälldes inne i straffområdet, den andra räddades av ribban då Robban Söderlund nickade till på en hörna. Matchen avslutades med en stund Hawaiifotboll där inget av lagen förmådde kontrollera händelserna, mål hängde i luften åt båda hållen, men de båda målvakterna lyckades hålla tätt halvleken ut.
   Hur trist det än var att förlora så hände det ännu tristare saker den här eftermiddagen: Försvarsikonen Matte Benker fastnade med skruvdobbarna i gräset och bars av planen med ett befarat (och snart bekräftat) trasigt korsband – sorgligt, eftersom detta skulle bli backveteranens sista säsong, och en blåsvart karriär som sträckte sig över tre decennier tog därmed slut denna sommarkväll på Trängens IP. Läget var tajt i botten – Sirius sjua, en pinne efter Forward och en före ESK. I den sista omgången mötte samtliga lag motståndare utan något att spela för, men Sirius hade sannolikt den lättaste uppgiften i Gefle hemma, medan ESK åkte till Degerfors och Forward till Skytteholm.

Sön 19 jul: Sirius-Gefle 3-1 (0-0), Studenternas
Sommaren stod i full blom och Ola var tillbaka. Och Sirius vann måstematchen mot Gefle utan minsta darr på manchetten. Det var visserligen nervöst i den första halvleken, men samtidigt fick de babyblå gästerna inte igång något spel överhuvudtaget, och det var i stort sett spel mot ett mål – men i detta mål stod målvakten Anders Markström och motade bort det mesta. En nickskarv strax utanför stolpen av Sjölund, och ett stenhårt markskott från samme man, blev de allra farligaste chanserna i den första halvan. Direkt i andra fick så Sirius utdelning i form av en straff, Robban Söderlund klev orädd fram till straffpunkten och sköt in 1-0 i högerkrysset. Och nu lossnade det: i 50:e minuten slog Wikman en skruvad hörna som Sjölund nickskarvade över Markström och in i mål till 2-0. Nerv i matchen blev det ändå när Jesper Mattsson nickade in 2-1 på gästernas första avslut med 25 minuter kvar, men eftersom rapporterna från Degerfors talade om att rätt lag var på väg mot segern där så inföll sig aldrig paniken. Istället punkterade Gefle tillställningen med ett självmål – klockan hade tickat upp till 80:e minuten när Ola skickade in ett skruvat inlägg, och försvararen Tommie Högberg försökte rensa undan men skarvade istället in 3-1 i egen bur. Och så stod det klart att Sirius skulle få spela vidare i Höstettan, medan fienden ESK fick lida i Kvalettan. Olas återkomst hade gjort underverk för Siriusspelet, men minst lika glädjande var hur sömlöst Geschwind klev in och fyllde Matte Benkers tomma skor.

 Brage
 14 10 1 3
 22-13 31
 Vasalund
 14 8 3 3 28-17 27
 Gefle
 14 7 3 4 16-13 24
 Degerfors
 14 6 3
 5 20-17 21
 IFK Eskilstuna
 14 6 2 6 17-13 20
 Sirius
 14 4 2 8 19-27 14
 Forward
 14 3 3 8 15-20 12
 Enköping
 14 3 1 10 12-29 10


Efter vårettan och inför höstettan
Nej,
Tillbaka till toppen