Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Gamla Upsala SK - Gamlis IP


Klubb: Gamla Upsala SK
Dräkt: Gula tröjor, Svarta byxor
Bildad: 1947
Meriter: 2 säsonger i tredjedivisionen. 8:e plats i  div II -04 (=73:e lag i Sverige).
Matcher: GUSK-Sirius 1-3 ons 10/9 -03 (Upplandscupen)
GUSK-Sirius 2-3 sön 26/9 -04
Avstånd: 7 km
Hemsida:http://www.gusk.nu


Hur är det att vara på arenan?
När man står på Gamlis IP och blickar ut över uråldriga kulturlandskap och de ändlösa fälten på Uppsalaslätten så är det lätt att glömma att man har mindre än 5 km till Stora Torget i landets fjärde största stad. Ett av Gamlis stora värden ligger nämligen i den finurliga placeringen, bara meter utanför gränsen för stadens detaljplanering, men ändå med en totalt lantlig feeling. Men även i sig själv är Gamlis en vacker idrottsplats, som väl smälter in i de hedniska omgivningarna. Planen omgärdas av träd likt en gammal offerlund, och man kan nästan se framför sig hur redan de gamla vikingarna spelade fotboll här. Anläggningen ger ett frodigt och grönt intryck, här saknas helt hårdgjorda ytor av asfalt och betong, istället täcks allt täcks av grönskande gräs. Men även om det är en av de allra trevligaste gärsgårdsarenorna så är det fortfarande en gärsgårdsarena, utan några som helst extravaganser. Läktaren är av det mest basala slaget, en enkel taklös träläktare, liten men relativt hög och svindelframkallande med sina 20 bänkrader. Under sitt andra år i division II 2005 fick GUSK överge Gamlis för Studenternas, och om man någon gång skulle lyckas ta sig uppåt i serierna igen så får man nog göra om samma flytt – Gamlis är långt ifrån elitmässig. Däremot är det ett väldigt trevligt ställe att avnjuta fotboll på, iallafall när vädret tillåter.


Gamlis har en air av vikingatid omkring sig. Högtalarsystemet är däremot antagligen från 50-talet.

Stämning/klack
Under Uppsaladerbyna mot Sirius dök det förutsägbart upp en stor GUSK-klack bestående till lika delar av små GUSK-knattar och stora opportunister som hoppades få se Sirius knäppas på näsan. Annars: Nej.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Det första steget är att ta sig till Uppsala centralstation med valfritt färdmedel. Där tar man sedan buss 110 eller 115 mot Storvreta och stiger av vid Gamla Uppsala, en resa på runt 20 minuter. Fortsätt sedan rakt fram längs Vattholmavägen i 200 m, förbi skolan, så ligger Gamlis på höger sida. 
E4 från Stockholm: Passera avfarterna mot Uppsala S och Almunge, och ta av på nästa avfart mot Uppsala N. Håll till vänster i rondellen under motorvägen mot Uppsala N, och sedan direkt till höger i nästa rondell mot Uppsala C/Gamla Uppsala, till Österleden. Håll sedan direkt till höger i nästa rondell mot Gamla Uppsala, och följ Österleden/Iduns väg i 1,5 km fram till en liten rondell. Ta där höger mot Österbybruk/Gamla Uppsala till Vattholmavägen. Följ vägen i 800 m, Gamlis ligger till höger när bebyggelsen tagit slut.
E4 från Gävle: Passera avfart mot Vattholma/Björklinge, och ta av på nästa avfart mot Storvreta/Gamla Uppsala. Följ vägen i 5 km, förbi Vittulsberg och över järnvägskorsningen, så ligger sedan Gamlis på vänster sida.
Rv 55 från Enköping/Rv 56 från Sala: Följ Enköpingsvägen in mot Uppsala, och fortsätt rakt fram på Bärbyleden mot E4:an och Stockholm/Sundsvall vid avfarten mot centrum. Fortsätt på Bärbyleden i drygt 4 km förbi avfarter mot Luthagen och Svartbäcken, och ta sedan av mot Kvarngärdet och Gamla Uppsala, till Tycho Hedéns väg. Ta sedan till höger mot Svartbäcken i nästa rondell, till Gamla Uppsalagatan, och sedan igen till höger vid moskén, mot Gamla Uppsala/Forsmark, till Vattholmavägen. Följ denna i 3 km, förbi Gamla Uppsala och ut ur staden, Gamlis ligger sedan på höger sida.


Var kan man ta en öl?
Vill man festa som en viking ska man söka sig till Odinsborg invid högarna, där man kan fira vikingagille och dricka mjöd. Öppettiderna är dock inte mycket att hurra för.

Ett mer normalt men kanske oftare lämpligare ställe är restaurang Maestro, beläget i en gammal bensinmack på Vattholmavägen en knapp kilometer söder om Gamlis.


Lite om Gamla Upsala SK
Gamla Upsala SK heter Uppsalas för närvarande näst bästa fotbollsklubb, men så är det ju ingen som säger, utan det är som GUSK man är kända bland Uppsalaborna. Och GUSK var den senaste klubben att framgångsrikt utmana Sirius något skakiga position som stadens bästa klubb, då man 2004 placerade sig på åttonde plats i division II Östra Svealand, två placeringar över Sirius. Som väl var för oss blåsvarta själar blev GUSK’s tid på toppen bara ettårig, men man skulle iallafall komma att etablera sig som tvåa i staden. GUSK bildades 1947, och kunde därmed från början titulera sig som Uppsalalag, då Gamla Uppsala landskommun samma år inkorporerades i Uppsala stad. Man började med fotboll, därefter tog man även upp bordtennis, skidor, bandy och innebandy, men en efter en lades sektionerna ned tills det bara återstod vad man hade startat med – fotbollen. Efter ett halvsekel som ett av många kvarterslag i mängden bar det uppåt, 2004 spelade man för första gången i tredjedivisionen, och samma år kunde man alltså titulera sig ”bäst i stan”. Många av de främsta blåsvarta spelarna på senare år har en bakgrund i GUSK, och de kommer ofta i tvåpack: bröderna Martin och Henrik ”Hoffa” Eriksson, bröderna Einar och Brandur Brekkan och bröderna Erik och Oscar Zettergren. Även Johan ”Jocke” Mattsson, Kim Skoglund och skyttekungen-i-alla-klubbar-utom-Sirius Emir Smajic har tagit vägen via GUSK.


Denna aningen suddiga upplaga av GUSK från 2010 innehöll både före detta och blivande blåsvarta som Alexander García och Kim Skoglund.

Lite om Gamla Uppsala

Gamla Uppsala är en stadsdel i norra Uppsala, men inte vilken dussinstadsdel som helst. För det är ju inte i alla stadsdelar man kan finna Svearikets vagga, samt en av de mest spektakulära arkeologiska kvarlämningarna i Sverige - Gamla Uppsala högar. Nu är Gamla Uppsalas exakta roll under vikingatiden något höljd i dunkel, men att det var åtminstone någon form av makt- och religiöst centrum är helt klart. Här låg – eventuellt – Uppsala Tempel, som av den tyske historieskrivaren Adam av Bremen beskrevs som en förgyllt tempel med avgudabilder av Oden, Tor och Frej, till vilka man offrade djur under blodiga och hemska ritualer. De berömda högarna består av tre större och ett antal mindre gravhögar. De tre stora högarna kallas kungshögarna, och en teori gör gällande att det är de tre ynglingakungarna Adils den Mäktige, Aun den Gamle och Egil Tunnadolg som ligger gravsatta. Men sanningen att säga har man ingen aning om vilka som egentligen har begravts här, skelettfynd talar snarare om en bl.a. en ung pojke och en kvinna. Efter Sveriges kristnande behöll Gamla Uppsala sin ställning under en kortare period, som ärkebiskopssäte, innan kyrkan brann ned på 1200-talet. Man bestämde då att bygga en ny domkyrka i dåvarande Östra Aros 5 kilometer söderut, och Gamla Uppsala lämnades därmed i bakvattnet. Idag är Gamla Uppsala ett medelklassigt villaområde som tillsammans med det mer alldagliga miljonprogramsområdet Nyby bildar stadsdel i Uppsala, med sammanlagt 6000 invånare. Hit åker ofta uppsalaborna på utflykt, vid sidan om högarna med tillhörande museum kan man även besöka kyrkan, restaurangen Odinsborg, friluftsmuseet Disagården och badplatsen Storvad. Vid sidan om all vikingahistoria så har också ett mörkt kapitel i svensk nutidshistoria skrivits här, då det var i Gamla Uppsala Fadime Sahindal 2001 hedersmördades av sin far.


Ett vackert och uråldrigt landskap - Gamla Uppsala kyrka med en av de berömda högarna i förgrunden.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.900195008838196
17.64082431793213
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.