Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Gefle IF - Gavlevallen

"...en liten arena med attityden hos en medelstor arena..."


Klubb:Gefle IF
Dräkt:Vita tröjor, Mörkblå byxor
Bildad:1883
Meriter:13 allsvenska säsonger. 9:e plats -06. 23:e plats i maratontabellen. von Rosens pokal 1899, 1900, 1902.
Match:Sirius-Kalmar 3-0 mån 24/4 -17
Avstånd:110 km
Hemsida:http://www.gefleiffotboll.com

Från utsidan utstrålar inte Gavlevallen någon vidare livsglädje. Var är de romerska valvbågarna?


Hur är det att vara på arenan?
Att lämna en så vacker arena som Strömvallen borde givetvis medföra straffrättsliga påföljder, men det var precis vad Gefle gjorde 2015. Ersättaren Gavlevallen är inte i närheten av lika vacker; den är en omisskännligt modern arena – minimalistisk, kal och betongig. Men den saknar ändå inte förtjänster, den är nämligen en riktigt funktionell arena väl anpassad till en mindre allsvensk klubb. Man ser bra, syns bra och framförallt hörs bra på Gavlevallen – akustiken är exemplarisk. Gavlevallen är en liten arena med attityden hos en medelstor arena; här ryms endast 6500 åskådare vilket faktiskt gör Gavlevallen till mindre än föregångaren Strömvallen, men känslan är större eftersom den är helt inbyggd och tät. Arenan är inte olik den jämngamla och jämnstora Bravida Arena, men Gavlevallen är bättre på det mesta, med brantare läktare och snyggare form. De fyra läktarna står vinkelräta mot varandra, väldigt nära planen och dessutom lite ovanför då de nedersta bänkraderna befinner sig ett par meter över plastmattan. Varje läktare rymmer ungefär 10 bänkrader med svarta plaststolar, och på de båda kortsideläktarna finns mindre ståplatssektioner. Man bytte dock inte bara bort Strömvallens vackra arkitektur, utan även dess natursköna läge vid Gavleån. Gavlevallen ligger däremot tillsammans med grannarna Gavlerinken och Gävletravet på en platt och trist tallhed norr om centrum – fågelvägen är det bara 2 km bort, men promenadvägen blir mycket längre då man bl.a. måste runda en jättestor bangård, och är dessutom mördande tråkig längs en motortrafikled. Nej, visst saknar man Strömvallen när man nuförtiden reser till Gävle, men Gavlevallen bevisar ändå att inte allt med den moderna fotbollen suger.


Södra långsidan närmast kameran, östra kortsidan med bortaklackens ståplatssektion längst bort.


Stämning/klack
Gefles klack har existerat sedan 2001 och lystrar till namnet Sky Blues. Det finns också en lite mer ungdomlig och livlig gruppering med namnet Gefle Blue Boys. Men i ärlighetens namn är supporterkulturen kring Gelfe ganska klent utvecklad trots nio raka säsonger i allsvenskan, och publiksiffrorna är heller ingenting att göra vågen för.   

Sky Blues
Sky Blues saluterar Hasse Berggren på tillfälligt besök hos motståndarna Elfsborg. Foto:http://www.skyblues.se


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Gävle går massvis av tåg: Har stannar SJ’s tåg mellan Stockholm och Sundsvall/Östersund, och man har även en direktförbindelse med Linköping. Sedan kan man åka med Tåg i Bergslagen från bl.a. Borlänge, Örebro och Mjölby, eller med X-trafik från bl.a. Ljusdal och Hudiksvall, samt med UL från Uppsala. Från stationen har man dock en lång och dessutom trist promenad till arenan på nästan 40 minuter. Man kan välja att ta bussen istället; gå då rakt ut från stationshuset och fortsätt på Drottninggatan (gågatan) i 300 m fram till Norra Rådmansgatan, ta till höger och ta buss 3 till arenan. Vill man gå så tar man till höger på Stora Esplanadgatan utanför stationshuset, och följer denna längs med spåren. Fortsätt längs vägen medan den blir mindre och övergår i en gångväg, och sedan längs med Norra gatan till en mack och en rondell. Håll åt höger på  Norra Kungsgatan ur rondellen, gå igenom tunneln och ta nästa till vänster på Marielundsvägen. Gå till vägens slut och fortsätt rakt fram på gångvägen, fortsätt på denna över korsningen med en väg och genom två tunnlar. Ta sedan höger på gångvägen som går längs med trafikleden (Sätrahöjden). Gå 500 m till en rondell och ta där höger längs med Gavlehovsvägen i drygt 500 m fram till Gavlevallen. 
E4:an från Uppsala/E16 från Sandviken: Passera avfart mot Gävle C och fortsätt E4:an norrut, håll sedan höger till avfarten mot Gävle N. Håll sedan höger igen mot Sätra/Läkerol Arena, och sväng vänster under bron fram till en rondell. Ta höger mot centrum/Läkerol Arena till Sätrahöjden och följ denna i 1,5 km förbi avfart mot centrum, fram till en rondell. Ta höger mot Läkerol Arena till Gavlehovsvägen, och kör några hundra meter fram till Gavlevallen. 
E4 från Söderhamn: Ta av på den första avfarten mot Gävle N, till Hamnleden. Håll direkt till höger mot Sätra/Läkerol Arena, och sväng vänster under bron fram till en rondell. Ta höger mot centrum/Läkerol Arena till Sätrahöjden och följ denna i 1,5 km förbi avfart mot centrum, fram till en rondell. Ta höger mot Läkerol Arena till Gavlehovsvägen, och kör några hundra meter fram till Gavlevallen. 

Var kan man ta en öl?
En institution, en ölhall, en legendarisk pub. Så beskrivs Gävles mest renommerade pub, CC-puben precis invid järnvägsstationen. Här bjuds dessutom oftast på lagom gubbig livemusik under helgerna.

Sky Blues kan man återfinna på Mingel, på Drottninggatan mittemellan stationen och Strömvallen. c:a 1 km från Strömvallen.


Lite om Gefle IF
Gefle IF kanske anses som en någon anonym förening i dagens Allsvenska, men då ska man veta att det här är en förening med riktigt tunga historiska meriter. Gefle IF bildades redan 1883, och när AIK och Djurgården såg dagens ljus var Gefle redan i tonåren. Med detta är man också Sveriges äldsta idrottsförening med mer än en gren i verksamheten (allra äldst är Uppsala Simsällskap från 1796). Vidare kan man skryta med att vara den första klubben som erhöll von Rosens pokal, 1899. I ”von Rosen-turneringen” deltog mestadels Stockholmslag och turneringen hade inte SM-status på den här tiden, utan det var istället Örgryte som prenumererade på SM-titeln. Helt klart var iallafall Örgryte och Gefle IF Sveriges två bästa lag kring sekelskiftet, men något möte dem emellan kom aldrig till stånd av ekonomiska skäl. Drivande i föreningen var den enormt atletiske och driftige engelsmannen Robert Carrick – elitidrottsman i så skilda grenar som konståkning, cykel och fotboll. Sedan klarade inte Gefle konkurrensen från storstadslagen, utan laget försvann från gräddan av svensk fotboll. Fram till det senaste sekelskiftet hade man gjort två korta besök i Allsvenskan. Första gången man gick upp var 1933, då man det första året räddades enbart p.g.a. Malmö FF’s berömda brott mot amatörbestämmelserna. Året därpå blev det dock respass. Det tog nästan 50 år att komma tillbaka, vändningen kom när man i slutet av 70-talet slog ihop sig med Brynäs fotbollssektion, och 1983-84 blev det återigen spel i högsta serien, men även denna gång i bara två säsonger. Inte många trodde det skulle gå bättre när Gefle helt oväntat var tillbaka i Allsvenskan 2005, men se där tog experterna fel! Under gnettränaren Pelle Olsson har Gefle lyckats etablera sig i allsvenskan trots små resurser, genom en blandning av patenterat snålspel och näsa för billiga värvningar. Gefles traditionella färg är ljusblå, man spelade länge i vita tröjor och ljusblå byxor, innan färgerna inverterades på 70-talet. Häromåret bytte dock Gefle dräkter och slängde det ljusblå på soptippen – enligt rykten på önskemål från sponsorer och till fansens stora ilska. Gefle sysslar som redan nämnts sysslat med flera olika grenar, men idag återstår endast friidrotten vid sidan om fotbollen. Denna är å andra sidan den mest framgångsrika sektionen genom tiderna, då både 40-talets världsrekordlöpare Gunder ”Under-Gunder” Hägg samt dennes tronföljare Dan Waern representerat klubben.

Gefle
Gefle spelar sedan 2009 i vitt och marinblått - till många supportrars stora förtret.


Lite om Gävle
Med sina c:a 76 000 invånare (inkluderat Gästriklands Ullared, Valbo) var Gävle länge Norrlands största stad, men man är nu knappt slagna av Umeå (även om ingen norr om Medelpad skulle erkänna Gävle som norrländskt), samt även resistensstad i Gävleborgs län. Gävle har anor sedan 1400-talet, och levde i början gott på handel, sjöfart och fiske. På 1600-talet drabbades man av det s.k. baltiska handelstvånget, då borgarna i Stockholm ogillade konkurrensen från andra handelsstäder och drog in handelstillståndet för alla städer norröver. På 1700-talet avvecklades embargot, och tack vare att man till skillnad från de flesta andra kuststäder undgick att skövlas av ryssarna under det stora nordiska kriget gick nu utvecklingen framåt igen. Många av våra populäraste livsmedel kommer ifrån Gävle, detta tack vare de båda företagen Vict. Th. Engwall & Co som producerat Gevaliakaffe och Kockens Kryddor, samt Ahlgrens tekniska fabrik, som givit oss Läkerol och Ahlgrens skumbilar. Både stora och små barn kan ha kul i Gävle, både på det fantastiska järnvägsmuséet, och på djurparke Furuvik strax utanför staden. Idrottsligt är Gävle en hockeystad med Brynäs som det självklara flaggskeppet, men även Gävle Godtemplare och Strömsbro IF har haft framgångar i grenen. Hans ”Virus” Lindberg, Tommy Sandlin, Anders ”Masken” Carlsson och Niklas Wikegård är exempel på hockeyspelare, hockeyledare och hockeypratare med rötter i Gävlehockeyn. Ett annat viktigt inslag i Gävles idrottshistoria är också att den första bandyfinalen spelades här 1907, i parken Boulognerskogen. Men Gävles absolut främsta symbol, som också har satt staden på världskartan, är den årligen brinnande julbocken. Halmbocken är runt 13 meter hög, den har satts upp vartenda år sedan 1966, och den har bränts ned de flesta av dessa. Denna bock kan man också se brinna i Colin Nutleys dansbandsfilm Black Jack, som delvis utspelas i staden. Några berömdheter från Gävle är Joe Hill, den kosmiske artisten Tomas Di Leva, artisterna och ex-paret Miss Universum och Doktor Kosmos, det barnvänliga proggbandet Mora Träsk, ekonomen Stig-Björn Ljunggren, mångsysslerskan Regina Lund, skandalministern Ove Rainer, schlagersångerskan Anita Lindblom, serietecknaren Jan Berglin, dragqueenen Lars-Åke ”Babsan” Wilhemsson, radioprataren Täppas Fogelberg och skådespelerskan Alexandra Dahlström.

Gävle_vy
Strömvallens kristna granne - Helga Trefaldighets kyrka i Gävle .Tillbaka till toppen
 
3
terrain
60.692904628453455
17.134832413926233
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.