Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Gefle IF -Strömvallen

...baksidan av huvudläktaren sträcker ut sig längs med Kungsbäcksvägen som ett grekiskt tempel...


Klubb:Gefle IF
Dräkt:Vita tröjor, Mörkblå byxor
Bildad:1883
Meriter:13 allsvenska säsonger. 9:e plats -06. 23:e plats i maratontabellen. von Rosens pokal 1899, 1900, 1902.
Matcher:Gefle-Sirius 1-0 tis 2/6 -98
Gefle-Sirius 0-1 sön 30/5 -99
Avstånd:107 km
Hemsida:http://www.gefleiffotboll.comEntréHur är det att vara på arenan?
Strömvallen är ett litet guldkorn bland svenska idrottsplatser, som på samma sätt som exempelvis Kopparvallen och Stadsparksvallen är något av en anakronism i dessa tider av kommersiella och moderna arenabyggen. På Strömvallen kan man inte jäsa i en VIP-loge, och man får välja mellan att sitta under bar himmel och att ha en stolpe ivägen för synen. Men vem bryr sig? Strömvallen har både karaktär och skönhet, och det är sällsynta egenskaper bland svenska fotbollsarenor. Om man som denne skribent är en sucker för snygga entréer får man inte missa Strömvallen, för den gör sig allra bäst från utsidan. Baksidan av huvudläktaren sträcker ut sig längs med Kungsbäcksvägen som ett grekiskt tempel. Läktaren, som byggdes 1923, är byggd i vitmenat tegel, med både fönster och valvbågar kring entréerna, och utanför arenan står Gunder Hägg staty i bara mässingen. Väl inne är Strömvallen mer ordinär, huvudläktarens interiör består av klassiska gamla träbänkar, och har gott om stolpar ivägen för sikten. På de andra tre kortsidorna finns endast taklösa träläktare. Positivt är dock att det saknas löparbanor, och läktarna står riktigt nära planen. Som en sista bonus så är läget superbt. Strömvallen ligger knappt två kilometer ifrån centrum i ett idylliskt villaområde invid Gavleåns strand, mitt emot Boulognerskogen. Arenan har dessutom  klassats som riksidrottsminne, där den beskrivs som en ”borgerlig idrottsplats”, lite som en fattigmansvariant av Stockholm Stadion. Strömvallen levde farligt när det för några år sedan diskuterades att riva huvudläktaren och bygga en ny, modern och själlös arena på platsen. Länsstyrelsen satte dock P för detta, men en ny, modern och själlös arena ser det ut att bli i alla fall. Det planeras nämligen för en ny fotbollsarena vid Läkerol Arena i utkanten av staden dit Gefle hoppas kunna flytta till 2015. Så Strömvallen lär få stå kvar, men då får den fortsätta sina dagar som en tom och övergiven arena - men ack så vacker!

Strömvallen
Närstudie av Strömvallens vita vackra huvudläktare.


Stämning/klack
Gefles klack har existerat sedan 2001 och lystrar till namnet Sky Blues. Det finns också en lite mer ungdomlig och livlig gruppering med namnet Gefle Blue Boys. Men i ärlighetens namn är supporterkulturen kring Gelfe ganska klent utvecklad trots nio raka säsonger i allsvenskan, och publiksiffrorna är heller ingenting att göra vågen för.   

Sky Blues
Sky Blues saluterar Hasse Berggren på tillfälligt besök hos motståndarna Elfsborg. Foto:http://www.skyblues.se


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Gävle går massvis av tåg: Här stannar SJ’s tåg mellan Stockholm och Sundsvall/Östersund, och man har även en direktförbindelse med Linköping. Sedan kan man åka med Tåg i Bergslagen från bl.a. Borlänge, Örebro och Mjölby, eller med X-trafik från bl.a. Ljusdal och Hudiksvall, samt med UL från Uppsala. Till Strömvallen promenerar man på 15 minuter från stationen. Gå ut från stationen, korsa Centralplan, och fortsätt framåt på Drottninggatan (gågatan). Följ denna till slutet, och följ gångvägen till vänster över Gavleån efter Helga Trefaldighetskyrkan. Ta direkt till höger på gångvägen genom tunneln och följ denna till Strömvallen.
E4 från Uppsala: Ta av mot Gävle vid södra infarten (mot Gävle S), och följ Spängereleden i 2,5 km, rakt fram genom tre rondeller. Ta till vänster i T-korsningen till Parkvägen mot sjukhuset och följ denna i knappt 2 km fram till konserthuset. Ta där till vänster på Kungsbäcksvägen mot Villastaden så ligger Strömvallen strax till höger.
E4 från Söderhamn: Passera infarten till Gävle Norra, och ta sedan av in mot Gävle C vid nästa avfart vid trafikplats Gävle Västra. Följ Västra vägen i 2 km, förbi sjukhuset, och ta sedan till höger mot Villastaden på Kungsbäcksvägen direkt efter bron över Gavleån, så ligger Strömvallen omedelbart till höger.
Rv 68/80 från Sandviken: Följ vägen förbi E4:an in mot Gävle. Fortsätt på Västra vägen i 2 km, förbi sjukhuset, och ta sedan till höger mot Villastaden på Kungsbäcksvägen direkt efter bron över Gavleån, så ligger Strömvallen omedelbart till höger.


Var kan man ta en öl?
En institution, en ölhall, en legendarisk pub. Så beskrivs Gävles mest renommerade pub, CC-puben precis invid järnvägsstationen. Här bjuds dessutom oftast på lagom gubbig livemusik under helgerna.

Sky Blues kan man återfinna på Mingel, på Drottninggatan mittemellan stationen och Strömvallen. c:a 1 km från Strömvallen.


Lite om Gefle IF
Gefle IF kanske anses som en någon anonym förening i dagens Allsvenska, men då ska man veta att det här är en förening med riktigt tunga historiska meriter. Gefle IF bildades redan 1883, och när AIK och Djurgården såg dagens ljus var Gefle redan i tonåren. Med detta är man också Sveriges äldsta idrottsförening med mer än en gren i verksamheten (allra äldst är Uppsala Simsällskap från 1796). Vidare kan man skryta med att vara den första klubben som erhöll von Rosens pokal, 1899. I ”von Rosen-turneringen” deltog mestadels Stockholmslag och turneringen hade inte SM-status på den här tiden, utan det var istället Örgryte som prenumererade på SM-titeln. Helt klart var iallafall Örgryte och Gefle IF Sveriges två bästa lag kring sekelskiftet, men något möte dem emellan kom aldrig till stånd av ekonomiska skäl. Drivande i föreningen var den enormt atletiske och driftige engelsmannen Robert Carrick – elitidrottsman i så skilda grenar som konståkning, cykel och fotboll. Sedan klarade inte Gefle konkurrensen från storstadslagen, utan laget försvann från gräddan av svensk fotboll. Fram till det senaste sekelskiftet hade man gjort två korta besök i Allsvenskan. Första gången man gick upp var 1933, då man det första året räddades enbart p.g.a. Malmö FF’s berömda brott mot amatörbestämmelserna. Året därpå blev det dock respass. Det tog nästan 50 år att komma tillbaka, vändningen kom när man i slutet av 70-talet slog ihop sig med Brynäs fotbollssektion, och 1983-84 blev det återigen spel i högsta serien, men även denna gång i bara två säsonger. Inte många trodde det skulle gå bättre när Gefle helt oväntat var tillbaka i Allsvenskan 2005, men se där tog experterna fel! Under gnettränaren Pelle Olsson har Gefle lyckats etablera sig i allsvenskan trots små resurser, genom en blandning av patenterat snålspel och näsa för billiga värvningar. Gefles traditionella färg är ljusblå, man spelade länge i vita tröjor och ljusblå byxor, innan färgerna inverterades på 70-talet. Häromåret bytte dock Gefle dräkter och slängde det ljusblå på soptippen – enligt rykten på önskemål från sponsorer och till fansens stora ilska. Gefle sysslar som redan nämnts sysslat med flera olika grenar, men idag återstår endast friidrotten vid sidan om fotbollen. Denna är å andra sidan den mest framgångsrika sektionen genom tiderna, då både 40-talets världsrekordlöpare Gunder ”Under-Gunder” Hägg samt dennes tronföljare Dan Waern representerat klubben.

Gefle
Gefle spelar sedan 2009 i vitt och marinblått - till många supportrars stora förtret.


Lite om Gävle
Med sina c:a 76 000 invånare (inkluderat Gästriklands Ullared, Valbo) var Gävle länge Norrlands största stad, men man är nu knappt slagna av Umeå (även om ingen norr om Medelpad skulle erkänna Gävle som norrländskt), samt även resistensstad i Gävleborgs län. Gävle har anor sedan 1400-talet, och levde i början gott på handel, sjöfart och fiske. På 1600-talet drabbades man av det s.k. baltiska handelstvånget, då borgarna i Stockholm ogillade konkurrensen från andra handelsstäder och drog in handelstillståndet för alla städer norröver. På 1700-talet avvecklades embargot, och tack vare att man till skillnad från de flesta andra kuststäder undgick att skövlas av ryssarna under det stora nordiska kriget gick nu utvecklingen framåt igen. Många av våra populäraste livsmedel kommer ifrån Gävle, detta tack vare de båda företagen Vict. Th. Engwall & Co som producerat Gevaliakaffe och Kockens Kryddor, samt Ahlgrens tekniska fabrik, som givit oss Läkerol och Ahlgrens skumbilar. Både stora och små barn kan ha kul i Gävle, både på det fantastiska järnvägsmuséet, och på djurparke Furuvik strax utanför staden. Idrottsligt är Gävle en hockeystad med Brynäs som det självklara flaggskeppet, men även Gävle Godtemplare och Strömsbro IF har haft framgångar i grenen. Hans ”Virus” Lindberg, Tommy Sandlin, Anders ”Masken” Carlsson och Niklas Wikegård är exempel på hockeyspelare, hockeyledare och hockeypratare med rötter i Gävlehockeyn. Ett annat viktigt inslag i Gävles idrottshistoria är också att den första bandyfinalen spelades här 1907, i parken Boulognerskogen. Men Gävles absolut främsta symbol, som också har satt staden på världskartan, är den årligen brinnande julbocken. Halmbocken är runt 13 meter hög, den har satts upp vartenda år sedan 1966, och den har bränts ned de flesta av dessa. Denna bock kan man också se brinna i Colin Nutleys dansbandsfilm Black Jack, som delvis utspelas i staden. Några berömdheter från Gävle är Joe Hill, den kosmiske artisten Tomas Di Leva, artisterna och ex-paret Miss Universum och Doktor Kosmos, det barnvänliga proggbandet Mora Träsk, ekonomen Stig-Björn Ljunggren, mångsysslerskan Regina Lund, skandalministern Ove Rainer, schlagersångerskan Anita Lindblom, serietecknaren Jan Berglin, dragqueenen Lars-Åke ”Babsan” Wilhemsson, radioprataren Täppas Fogelberg och skådespelerskan Alexandra Dahlström.

Gävle_vy
Strömvallens kristna granne - Helga Trefaldighets kyrka i Gävle .Tillbaka till toppen
 
3
terrain
60.67279503671584
17.12879531969668
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.