Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Gimo IF - Idrottsgården


Klubb: Gimo IF
Dräkt: Vita tröjor, Blå byxor
Bildad: 1914
Meriter: 1,5 säsong i div 1. 195:e plats i maratontabellen för div 1.
Matcher: Gimo-Sirius 2-4 lör 30/7 -00 (Svenska cupen)
Hammarby-Sirius 4-0 ons 24/6 -09 (Träningsmatch)
Avstånd: 53 km
Hemsida:http://www.laget.se/gimoifa


Hur är det att vara på arenan?
Idrottsgården är en härlig liten tårtbit av svensk sommar, vill man veta vad ordet ”idyllisk” betyder är det hit man ska åka. Det är omgivningarna som gör det, Idrottsgården påminner om en klassisk gammal folkpark där den ligger i en grönummig omgivning i utkanten av Gimo. Planen ligger lite nedsänkt mellan en skogsdunge och en äng, är omgärdad av svenska flaggor, och vid långsidan ligger en faluröd klubbstuga. Själva anläggningen i sig är annars förglömlig, huvudläktaren påminner mest om ett överdimensionerat cykelställ, och på den andra långsidan finns några enkla träbänkar. Annars sitter man kanske bäst i gräsbacken på vallen vid ena kortsidan. Nåja, detta spelar mindre roll, Idrottsgården är fortfarande en fröjd att besöka. Måhända är jag färgad av det vackra vädret vid de båda besökstillfällena, kanske hade jag inte varit lika positiv om jag sett Idrottsgården i oktoberregn och lera. Men jag är inte ensam om att gilla Gimos lilla fotbollsparadis, landslaget valde nämligen att hålla sina uppladdningsläger på Idrottsgården inför både VM-94 och EM-04.


Folkfest på Idrottsgården när Hammarby och Sirius möttes i en vänskapsmatch.


Stämning/klack
Nej, Gimo drar ingen storpublik precis. När Sirius mötte Gimo på Studan 1997 hade man tagit med sig en jättestor barnklack, men som tur var slapp man det på Idrottsgården.

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Gimo ligger i nordöstra Uppland, ett par mil in ifrån kusten i Östhammars kommun. De flesta vägar hit går genom Uppsala, varifrån man kan ta buss 811 till Gimo. Bussar går även från Tierp och Östhammar/Öregrund. Från busstationen har man knappt 15 minuter att gå till Idrottsgården. Följ Coromantgatan bort emot Sandvik, med järnvägsspåren på vänster sida, i drygt en kilometer. Ta sedan höger på Idrottsvägen, så ligger Idrottsgården bortom parkeringen på vänster sida.
Lv 288 från Uppsala/Lv 292 från Hallstavik: När man kommit till Gimo tar man till vänster på lv 292 (eller fortsätter rakt fram om man redan kör på den) mot Österbybruk/Tierp. Ta sedan första till höger på Idrottsvägen, efter drygt 1 km, följ denna i drygt 1 km, sedan ligger Idrottsgården och parkeringen till vänster.
Lv 292 från Dannemora: När man närmat sig Gimo tar man den andra vägen till vänster, Idrottsvägen, och följer denna i drygt 1 km, sedan ligger Idrottsgården och parkeringen till vänster.
Lv 288 från Östhammar: Passera infarten till Gimo Herrgård, och ta nästa till höger, på Coromantvägen. Följ denna i drygt 1 km, ta sedan höger på Idrottsvägen, så ser man snart Idrottsgården och parkeringen till vänster.


Var kan man ta en öl?
I Gimo går man till Lyktan där man kan äta sig mätt på rejäl husmanskost. Lyktan ligger på Uppsalavägen alldeles nära busstationen.


Lite om Gimo IF
Gimo IF sysslar med fotboll, skidåkning, friidrott, tennis, och det finns även en avknoppad hockeyförening. Gimo Fotboll har några ärofyllda år i bagaget, man har nämligen gjort 1½ säsong i den näst högsta serien. 1965 höll man båda Upplandskollegorna Sirius och ESK bakom sig och vann division III Östra Svealand, vilket belönades med uppflyttning. I division II fick man mäta krafterna med Hammarby och Nacka Skoglund, men man räckte inte till och degraderades. De närmaste 27 åren tillbringade man i tredje- och fjärdedivisionerna, innan det var dags för den där halva säsongen. 1992 vann man vårserien, och blev därmed klara för den s.k. ”höstettan”. Under detta år hade man den offensiva Johansson-trion i laget, ur vilken två av Johanssönerna sedan skulle hamna i Sirius: Mattias ”Musse” Johansson och Kjell ”Kjelledine” Johansson. Sirius och Gimo har haft ett flitigt utbyte genom åren, en av de första som bytte mellan klubbarna var centerhalvbacken Sixten Andersson, som kom till Gimo 1949. Mer sentida exempel på spelare som verkat i båda klubbarna är Lasse Pettersson, Åke Andersson, Thomas ”Slätta” Eriksson, Mats ”Supermusen” Johansson, Jonas ”Bylle” Bylund och Daouda Sall. Gimo IF anordnade fram till 1977 den rikskända friidrottstävlingen Gimospelen, där många fina resultat har gjorts, t.ex Esso Larssons svenska rekord på 3000 m, 1963.


Gimo poserar en mulen försäsongsträning. I mitten av övre raden mittfältsterriern Daouda Sall .


Lite om Gimo
Gimo ligger i nordöstra Uppland i Östhammars kommun, ungefär 2 mil inåt landet, och här bor 2700 invånare. I likhet med exempelvis bandyguidens Söderfors är Gimo en av många orter i Norduppland som vuxit upp kring ett vallonbruk. Gimo Bruk grundades 1615 och här framställdes järn i över 300 år. Gimo Herrgård uppfördes i gustaviansk stil åt brukspatronen Robert Finlay, f.ö. samma man som namngivit Robertsfors. Dagens ”bruk” är stålföretaget Sandvik Coromant som fortfarande är ortens största arbetsgivare, trots industrikriser och varsel. Gimo är känt för sitt vilda Knutmassofirande, ett slags karneval som firas tjugondag Knut. Många nysvenskar har tillbringat sin första tid det nya landet i just Gimo, på den gigantiska och numera nedlagda flyktingförläggningen. Gimos största kändis är fotbollsspelaren, bloggdrottningen och författaren Maria Thuré, och en institution som fötts i Gimo är det högermärkta studieförbundet Medborgarskolan. I filmhistorien är landskapet kring Gimo förevigat i Ingmar Bergmans Gycklarnas Afton. Enligt Bergman har det uppländska landskapet ”i all sin tristess en egendomlig demoni, som jag fängslas av”.


De gamla brukslängorna längs Stenhusgatan i Gimo.

Tillbaka till toppen
 
3
terrain
60.1748558783728
18.165968656539917
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.